Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 48,585 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • First shots fired at 9:52 am at the War Memorial - CBC.ca October 22, 2014
    CBC.caFirst shots fired at 9:52 am at the War MemorialCBC.caAt the National War Memorial. At 9:52 a.m. on Oct. 22, two soldiers were on guard at the National War Memorial in downtown Ottawa when one was shot. Witnesses reported hearing four gunshots. Raivo Nommick, who was walking by the memorial, said: "All ...Canada PM in Parliament at Time of Shootin […]
  • Hindus in Singapore celebrate Deepavali - Channel News Asia October 22, 2014
    Channel News AsiaHindus in Singapore celebrate DeepavaliChannel News AsiaThousands flocked to the Sri Veeramma Kaliamman Temple in Little India. The newly-renovated temple has been a popular place of worship in Singapore for decades. PHOTOS; VIDEOS. Devotees visit a temple in Singapore as they celebrate Deepavali.Festival almost went unnoticedDaily ExpressVa […]
  • Envoy due back for court case - New Zealand Herald October 22, 2014
    AsiaOneEnvoy due back for court caseNew Zealand HeraldA Malaysian envoy is due to appear before the courts on sexual assault charges this weekend, five months after he fled New Zealand with diplomatic immunity. Officials remained tight-lipped yesterday about the extradition of former military attache ...Malaysian diplomat will get a fair trialNewstalk ZBMala […]
  • Gerakan Says Leading By Example, After 'Pendatang' Rep Sent To Sin Bin - malaysiandigest.com October 22, 2014
    Malaysia ChronicleGerakan Says Leading By Example, After 'Pendatang' Rep Sent To Sin Binmalaysiandigest.comGerakan's CWC noted that they are duty-bound to abide by the position taken by party President Datuk Mah Siew Keong (picture) for BN component parties to sack any leaders found guilty of making racist comments. — file picture KUALA LUMPUR […]
  • State to repair storm-damaged houses - The Sun Daily October 22, 2014
    The Sun DailyState to repair storm-damaged housesThe Sun DailyPORT KLANG: The Selangor state government will bear the cost of repairs for about 30 houses damaged in Tuesday's freak storm. Selangor Mentri Besar Mohamed Azmin Ali said he is waiting for Klang Municipal Council (MPK) to finalise a report on the ...and more »
  • Deepavali celebrated despite evacuation - The Sun Daily October 22, 2014
    The Sun DailyDeepavali celebrated despite evacuationThe Sun DailyBUKIT BERUNTUNG: Despite not being able to celebrate Deepavali at home, the victims of the Teratai apartment landslide made the best of the situation. Of the 219 families living in Block K and L, 10 are Hindus. Administration staff S. Rajaswary, 55, said she ...and more »
  • Lim calls for equal application of the law on racial issues - The Sun Daily October 22, 2014
    Malaysia ChronicleLim calls for equal application of the law on racial issuesThe Sun DailyBATU KAWAN: Chief Minister Lim Guan Eng has urged for equal application of the law on those who raise issues of ethnic origin. He said if action was taken against one who raised such issues, then others should face similar consequences too.Why still talk about 'pen […]
  • Rain fails to dampen Mariah Carey's fans' spirits - The Star Online October 22, 2014
    E! OnlineRain fails to dampen Mariah Carey's fans' spiritsThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Storm clouds opened up in the skies above Stadium Merdeka Wednesday night, as R&B diva Mariah Carey perform here for the first time in a decade. The singer, who first performed in Malaysia back in 2004, took to the stage at around ...Mariah Carey makes pizzas […]
  • Celcom Axiata to offer iPhone 6, iPhone 6 Plus next month - New Straits Times Online October 22, 2014
    The Malaysian InsiderCelcom Axiata to offer iPhone 6, iPhone 6 Plus next monthNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: Celcom Axiata Bhd will be offering iPhone 6 and iPhone 6 Plus to its customers beginning November 6. Celcom will be one of the first telecommunications providers in Malaysia to announce the devices' arrival, it said yesterday. iPhone 6 ... […]
  • Malaysian Official Defends Friday Prayer By-Law - Onislam.net October 22, 2014
    Onislam.netMalaysian Official Defends Friday Prayer By-LawOnislam.net“I don't think it needs to be raised as we've never criticized the practices of other religions,” Ahmad Yakob said. CAIRO – Facing rising criticism, a Malaysian official in the northeast Malay heartland state of Kelantan has defended the by-law that jails or fines a ...Weak polici […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: