Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 44,838 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Washed up material is 'not linked to jet' - Gulf Daily News April 24, 2014
    CNNWashed up material is 'not linked to jet'Gulf Daily NewsCANBERRA: Unidentified material that washed ashore in southwestern Australia and is being examined for any link to the lost Malaysian plane is unlikely to have come from the jet. The Australian Transport Safety Bureau was scrutinising photos of the object, ...Beach debris discounted in MH37 […]
  • Meet US President Obama's Malaysian double - Straits Times April 24, 2014
    Straits TimesMeet US President Obama's Malaysian doubleStraits TimesSeeing double: Iman Ishak posing with a wax figure of US President Barack Obama. -- THE STAR/ASIA NEWS NETWORK. SUBANG JAYA (THE STAR/ASIA NEWS NETWORK) - Mr Iman Ishak, 25, is a lawyer who turns heads. His presence is distinct and ...Obama lookalike takes it in strideNew Straits Timesa […]
  • Obama pressured not to meet me, says Anwar - Malaysia Kini April 23, 2014
    Obama pressured not to meet me, says AnwarMalaysia KiniPKR de facto leader Anwar Ibrahim believes United States President Barack Obama is under pressure not to meet him when the US leader visits Malaysia this weekend. "I believe he is under pressure from Prime Minister Najib (Abdul Razak) not to see me ...and more »
  • South Korea ferry disaster: Tourism hit hard by accident - Straits Times April 24, 2014
    NDTVSouth Korea ferry disaster: Tourism hit hard by accidentStraits TimesSEOUL (THE KOREA HERALD/ASIA NEWS NETWORK) - Local festivals, school trips and ferry tours have been cancelled or postponed after the deadly ferry sinking off the southern coast on April 16, bringing South Korea's tourism industry to a grinding halt.Body of boy who raised alarm on […]
  • Liow silent on Umno's hudud ambiguity - Malaysia Kini April 23, 2014
    Liow silent on Umno's hudud ambiguityMalaysia KiniMCA president Liow Tiong Lai has refused to commit MCA into confronting Umno on the Malay party's position on the implementation of hudud in Kelantan. At a press conference yesterday, Liow was asked if MCA would request Umno to make its position ...and more »
  • TV series 'Indian Summers' to be shot in Penang - The Star Online April 23, 2014
    The Malay Mail OnlineTV series 'Indian Summers' to be shot in PenangThe Star OnlineGEORGE TOWN: Penang has been chosen as the location for an international drama series following an extensive global search for a suitable site. The television drama series, Indian Summers, is a collaboration between Britain's New Production Ltd and ...British Te […]
  • DAP upset school hall denied for Karpal's memorial service - The Star Online April 23, 2014
    Astro AwaniDAP upset school hall denied for Karpal's memorial serviceThe Star OnlinePETALING JAYA: DAP is upset that their request to use the SRJK (C) Chung Kwo hall for the national memorial service for Karpal Singh was rejected at the last minute after an intervention by the Education Ministry. DAP acting national chairman Tan Kok Wai ...No peace for […]
  • Karpal's son recounts his LAST MOMENTS before fatal crash - Malaysia Chronicle April 24, 2014
    The Malaysian InsiderKarpal's son recounts his LAST MOMENTS before fatal crashMalaysia ChronicleA week after the tragic crash that took the lives of veteran lawyer and politician Karpal Singh and his personal aide, Michael Cornelius, his son Ramkarpal recounts the final hours with his father that fateful day. “My parents (Karpal and Gurmit) had gone to  […]
  • WHAT A HYPOCRITE! Extremists have no place in M'sia, Khairy tells students ... - Malaysia Chronicle April 23, 2014
    MSN Malaysia NewsWHAT A HYPOCRITE! Extremists have no place in M'sia, Khairy tells students ...Malaysia ChronicleMalaysia's Youth and Sports Minister Khairy Jamaluddin has denounced political and religious extremists in Malaysia, saying they did not belong "in our society". Addressing more than 800 Malaysian university students who had co […]
  • Karpal's dead body still no walkover - Aliran Monthly April 23, 2014
    Karpal's dead body still no walkoverAliran MonthlyKarpal had essentially thrown a challenge to Pas and other advocates of the Islamic state, who either out of ignorance or for political points had made the hudud as the end-all of their faith, writes Abdul Rahman Koya. Graphic: roketkini.com. The Malay adage ...Crime and punishmentThe Sun DailyOpposing h […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: