Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 48,713 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Malaysia Cup 2014: Which team will emerge victorious? - New Straits Times Online November 1, 2014
    New Straits Times OnlineMalaysia Cup 2014: Which team will emerge victorious?New Straits Times OnlineBUKIT JALIL - Attention of millions will be on the Malaysia Cup final between Pahang and Darul Ta'zim (JDT). At the moment however, it is Sarawak that is stealing show. The 'Lan Berambeh' Anak Sarawak Carnival 2014, is drawing both sets of fans […]
  • Richard Branson profile: The billionaire entrepreneur behind the Virgin Group ... - The Independent November 1, 2014
    The IndependentRichard Branson profile: The billionaire entrepreneur behind the Virgin Group ...The IndependentAs the man who built his empire up from a modest mail-order record service, Sir Richard Branson is not known for walking away from challenging situations. The 64-year-old billionaire entrepreneur struggled with dyslexia as a child and eventually lef […]
  • Two claim to be Burkina Faso's leader - CNN International November 1, 2014
    CNN InternationalTwo claim to be Burkina Faso's leaderCNN International(CNN) -- Two military leaders have made competing claims that they're in charge of Burkina Faso after unrest that led to the resignation of the West African nation's longtime president. Both the nation's top military chief, Gen. Honore Nabere Traore, and the ...Deposed […]
  • Najib points out 3 'reality checks' but misses bullseye - S'gorians don't trust ... - Malaysia Chronicle November 1, 2014
    Malaysia ChronicleNajib points out 3 'reality checks' but misses bullseye - S'gorians don't trust ...Malaysia ChronicleKUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Razak said it was time Selangor Umno came to terms it was the opposition party in the state and realise it needs new strategies to regain power. To achieve this, change was at the centre of […]
  • Defend students' freedom, Bersih tells Malaysians - The Malaysian Insider November 1, 2014
    The Malaysian InsiderDefend students' freedom, Bersih tells MalaysiansThe Malaysian InsiderUM student leader Fahmi (left)is facing several charges after organising a talk featuring Anwar in UM on Monday. – The Malaysian Insider pic, November 1, 2014.Malaysians should unite and protect students' freedom, said electoral reform group Bersih 2.0, ...St […]
  • Missing Boko Haram Girls Are Married Off - Daily Beast November 1, 2014
    Daily BeastMissing Boko Haram Girls Are Married OffDaily BeastIn a new video released Friday night, the leader of Nigeria's Boko Haram, an Islamic extremist group, denied agreeing to a cease-fire with the government and said that all the schoolgirls the group kidnapped earlier this year have converted to Islam and been ...Boko Haram denies truce with go […]
  • Like cult followers, militants are hard to 'neutralise', says Home Minister - The Malaysian Insider November 1, 2014
    The Malaysian InsiderLike cult followers, militants are hard to 'neutralise', says Home MinisterThe Malaysian InsiderZahid wants the opposition to support the White Paper that Putrajaya is going to present to Parliament soon on the issue of Malaysians joining the Islamic State in the Middle-east. - The Malaysian Insider pic, November 1, 2014.Simila […]
  • Islamic authority ignored Rukunegara in pursuit of Sisters in Islam, says ... - The Malay Mail Online November 1, 2014
    The Malay Mail OnlineIslamic authority ignored Rukunegara in pursuit of Sisters in Islam, says ...The Malay Mail OnlineZairil Khir Johari deliver his speech during Symposium on Islam, Democracy and Secularism at the Renaissance Hotel in Kuala Lumpur. — Picture by Yusof Mat IsaKuala Lumpur, November 1 — The Islamic authority in Selangor has ignored a key part […]
  • 'Umno must have a stand on issues such as race, religion and Malay rulers' - The Rakyat Post November 1, 2014
    The Rakyat Post'Umno must have a stand on issues such as race, religion and Malay rulers'The Rakyat PostUmno vice-president Datuk Seri Hishammuddin Hussein has promised to act as the channel for grouses from the grassroots members to be heard by the party's leaders. KUALA LUMPUR, Nov 1, 2014: Umno must have a stand on issues pertaining to reli […]
  • Nip religious extremism in the bud, says church leader - The Star Online October 31, 2014
    Free Malaysia TodayNip religious extremism in the bud, says church leaderThe Star OnlineKOTA KINABALU: Any failure to act against religious bigotry and extremism can only serve to embolden extremists against non-Muslims. Sabah churches want immediate action to be taken against those wanting to burn Bibles. “The views of both the ...Stop 'defending' […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: