Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 46,668 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Chemical stocks hit by Kaohsiung gas blasts - Focus Taiwan News Channel August 1, 2014
    Sky News AustraliaChemical stocks hit by Kaohsiung gas blastsFocus Taiwan News ChannelTaipei, Aug. 1 (CNA) Chemical stocks in Taiwan took a dive Friday after a series of gas explosions rocked Kaohsiung Thursday night, killing 25 people and injuring 267, dealers said. Many investors stayed away from chemical stocks amid worries that the ...Taiwan gas blast ri […]
  • Klia2 operating smoothly despite closure of parking bays - Sin Chew Jit Poh August 1, 2014
    MSN Malaysia NewsKlia2 operating smoothly despite closure of parking baysSin Chew Jit PohPUTRAJAYA, Aug 1 (Bernama)-- Aircraft movement at the klia2 is unaffected by the temporary closure of nine parking bays, says Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB). In a statement last night, the airports operator said it had been advised by the Kuala ...9 aircraft parki […]
  • No rest yet for racist preacher as another video hits the Internet - The Rakyat Post August 1, 2014
    The Rakyat PostNo rest yet for racist preacher as another video hits the InternetThe Rakyat PostA screengrab of another video of Islamic preacher Shahul Hamid Mohd Seeni that has made its way to social media sites in which he is seen making insensitive remarks about the Hindu religion. — Pic credit YouTube. Share; Tweet; Email; React ...Police must act again […]
  • Malaysian opposition decries toll hike - Channel News Asia August 1, 2014
    Channel News AsiaMalaysian opposition decries toll hikeChannel News AsiaTwo main Malaysian opposition parties have come out in support of the bus drivers who staged a strike early Friday morning at the Johor checkpoint. PHOTOS. DAP Johor chief Boo Cheng Hau and PKR deputy secretary-general Steven Choong with bus ...Malaysia-bound Singapore buses resume servi […]
  • Putrajaya okays release of Kidex papers, but... - Malaysia Kini August 1, 2014
    The Rakyat PostPutrajaya okays release of Kidex papers, but...Malaysia KiniAfter several months of lobbying the federal government to release the relevant documents on the controversial Kinrara-Damansara Expressway (Kidex), Putrajaya has finally agreed to the request. However, the federal agency Malaysian Highway Authority ...Anti-Kidex group gives MBPJ a we […]
  • MP: Disarray in Pakatan expected due to 'marriage of convenience' - The Borneo Post July 30, 2014
    MP: Disarray in Pakatan expected due to 'marriage of convenience'The Borneo PostLAWAS: The storm brewing in Pakatan Rakyat in Sarawak and Selangor is not something unexpected as its component parties are strange political bedfellows with divergent aspirations and dreams. Lawas MP Datuk Henry Sum Agong said he knew all along ...and more »
  • 'More human remains found at MH17 crash site' - Malaysia Kini August 1, 2014
    Sky News Australia'More human remains found at MH17 crash site'Malaysia KiniMH17 Experts recovered more human remains at the Malaysia Airlines plane crash site in eastern Ukraine, Australian Prime Minister Tony Abbott said today. “The team that had gone in... had been onto the site and had exited the site and, as I understand it, ...Australia' […]
  • Pinay caregiver bludgeoned to death in Malaysia –report - GMA News August 1, 2014
    The Malay Mail OnlinePinay caregiver bludgeoned to death in Malaysia –reportGMA NewsA Filipina caregiver was found bludgeoned to death in the storeroom of her employer's house in Kuala Lumpur Thursday night, a Malaysian news site reported Friday. The victim's employer, a ticketing officer, found the body at the storeroom of her family's flat . […]
  • Senior cop ignorant about the law when she issued warning against gatherings ... - MSN Malaysia News July 31, 2014
    MSN Malaysia NewsSenior cop ignorant about the law when she issued warning against gatherings ...MSN Malaysia NewsCivil rights lawyers have lambasted police for issuing a veiled threat that action will be taken against anyone for gathering in public places in protest of a Muslim preacher who insulted the Hindu religion. They said assistant chief of the Inspe […]
  • Unemployed Man Charged For Murdering Neighbour - malaysiandigest.com July 31, 2014
    Unemployed Man Charged For Murdering Neighbourmalaysiandigest.comKUALA LUMPUR: An unemployed man who allegedly killed a septuagenarian woman a week ago was charged at the magistrate's court here today. Rasid Oasis, 34, was accused of murdering housewife Swa Kim Chia@ChuaAh May, 71, in a house at Jalan ...Unemployed charged with murdering elderly neighbo […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: