Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 47,892 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

RSS Top stories

  • Political promises must end in delivery: MCA Youth Chief - Daily Express September 22, 2014
    Political promises must end in delivery: MCA Youth ChiefDaily ExpressKOTA KINABALU: MCA National Youth Chief Senator Wong Sin Woon likened political promises to "a pregnant woman". "The only thing people expect is delivery !"Wong said in a keynote address delivered in Mandarin at the 2nd MCA Sabah Youth ...Liow: KKIA expansion back on tra […]
  • Khalid Ibrahim: I will continue to serve as MP - The Star Online September 22, 2014
    AsiaOneKhalid Ibrahim: I will continue to serve as MPThe Star OnlineSHAH ALAM: Tan Sri Khalid Ibrahim wants to continue serving the people as Bandar Tun Razak MP even though he has stepped down from the mentri besar's post. However, his post as Port Klang assemblyman would be decided after the State Legislative ...'Let politicians fight and continu […]
  • PAS bemoans last minute attempt to paint party in bad light - The Rakyat Post September 22, 2014
    The Malay Mail OnlinePAS bemoans last minute attempt to paint party in bad lightThe Rakyat PostKelaboran assemblyman Mohd Zaki Ibrahim showing the alleged poster to members of the media at the PAS elections centre in Pengkalan Kubor today. — TRP pic G. Surach. PENGKALAN KUBOR Sept 22, 2014: PAS has denounced irresponsible parties ...Learn A Lesson From PAS […]
  • It';s no go for Uber, RTD to begin crackdown on October 1 - MSN Malaysia News September 22, 2014
    MSN Malaysia NewsIt';s no go for Uber, RTD to begin crackdown on October 1MSN Malaysia NewsAuthorities will begin a clampdown on those offering transport services using the Uber application beginning October 1, The Star reported today. The report, quoting Road Transport Department (RTD) director-general Datuk Seri Ismail Ahmad, said private ...RTD spare […]
  • Global norm of debt funding for major infrastructure projects - The Rakyat Post September 22, 2014
    The Malaysian InsiderGlobal norm of debt funding for major infrastructure projectsThe Rakyat PostIn Malaysia, it is the norm for major infrastructure projects to be funded through borrowings, either in part or in full. The Putrajaya administrative and the KL International Airport (KLIA), both of which are former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad's […]
  • Article on Mat Sabu based on recording - The Sun Daily September 22, 2014
    MSN Malaysia NewsArticle on Mat Sabu based on recordingThe Sun DailyBUTTERWORTH: An Utusan Melayu journalist who wrote an article leading to PAS deputy president Mohamad Sabu, also known as Mat Sabu, being charged with defamation told the sessions court today he wrote the story based on a recording he received ...I wrote article based on video recording, jou […]
  • Sarawak CM backs use of English in teaching science, mathematics – Bernama - The Malaysian Insider September 22, 2014
    The Malaysian InsiderSarawak CM backs use of English in teaching science, mathematics – BernamaThe Malaysian InsiderSarawak Chief Minister Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem said the English language was important in the teaching of science and mathematics because of its position in the global scientific community. – The Malaysian Insider file pic, Septembe […]
  • Pua frustrated with Hadi, but has no intention of pushing PAS away - The Rakyat Post September 22, 2014
    The Rakyat PostPua frustrated with Hadi, but has no intention of pushing PAS awayThe Rakyat PostDAP publicity chief Tony Pua says he spent five years telling Malaysians that PAS is a party they can trust and believe in. — Picture credit Facebook. KUALA LUMPUR, Sept 22, 2014: Tony Pua wants the “old PAS' back. The Petaling Jaya Utara Member of ...UNABLE […]
  • 130000 Syrian refugees reach Turkey after fleeing Islamic State - Livemint September 22, 2014
    Getty Images130000 Syrian refugees reach Turkey after fleeing Islamic StateLivemintNewly arrived Syrian Kurdish refugees after crossing into Turkey near Suruc on Monday. Photo: Reuters. Suruc, Turkey: Some 130,000 Kurdish refugees fleeing Islamic State militants have crossed the border from Syria into Turkey in the past four days, ...Clashes on the Turkish b […]
  • Malaysian stock market closes lower - GlobalPost September 22, 2014
    Malaysian stock market closes lowerGlobalPostThe Kuala Lumpur Composite Index (KLCI) was at 1,846.05, down 3. 44 points or 0.19 percent, and the Emas was at 12,924.30 down 19. 93 points or 0.15 percent. There were 384 gainers, 444 losers and 316 counters traded unchanged. Turnover declined to ...Bursa shares lower at mid-afternoonThe Malay Mail OnlineKL shar […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: