Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 48,159 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • MCMC: Sex blogger Alvin Tan 'irresponsible', wants FB page removed - The Star Online October 2, 2014
    The Malaysian InsiderMCMC: Sex blogger Alvin Tan 'irresponsible', wants FB page removedThe Star OnlinePETALING JAYA: The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) has lodged a complaint with Facebook and requested for sex blogger Alvin Tan's page to be immediately removed, said chairman Datuk Mohamed Sharil Mohamed ...Authoriti […]
  • Mum jailed in Sweden returns home - The Star Online October 1, 2014
    The Malaysian InsiderMum jailed in Sweden returns homeThe Star OnlineSEPANG: A Malaysian mother who was jailed in a child abuse case in Sweden is now looking forward to resuming her teaching career. Shalwati Norshal, 46, returned home from Sweden yesterday after completing her 14-month sentence handed down by ...Malaysian mum jailed in Sweden for child abuse […]
  • Malaysia raises petrol, diesel prices as fuel subsidy is cut - Channel News Asia October 2, 2014
    Channel News AsiaMalaysia raises petrol, diesel prices as fuel subsidy is cutChannel News AsiaThe Malaysian government hiked prices for petrol and diesel by 20 sen at the start of Oct 2 as part of a plan to reduce the current fuel subsidy. PHOTOS; VIDEOS. File photo: Malaysian motorists line up for petrol at a petrol station in Klang, outside Kuala ...Fuel p […]
  • ATM hacking just tip of the iceberg, warns security expert - The Malaysian Insider October 2, 2014
    The Malaysian InsiderATM hacking just tip of the iceberg, warns security expertThe Malaysian InsiderThe suspects who police allege are responsible for the ATM robberies over the past few days. – October 1, 2014.Malaysia's online and mobile banking platforms are a bigger target for criminals, warned a financial security expert, in the wake of ATM hacking […]
  • PKR assures aid will go on for seniors in Khalid's constituencies - The Malaysian Insider October 2, 2014
    The Malaysian InsiderPKR assures aid will go on for seniors in Khalid's constituenciesThe Malaysian InsiderPKR today said senior citizens in former menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim will continue and will be carried about by his successor, Mohamed Azmin Ali (pic). – The Malaysian Insider pic, October 2, 2014.PKR today said state funding for senior ci […]
  • 90-minute downpour causes massive traffic chaos - The Star Online October 1, 2014
    AsiaOne90-minute downpour causes massive traffic chaosThe Star OnlineStranded: An aerial view of the cars submerged in water at a carpark in Wisma UOA, Jalan Pinang. KUALA LUMPUR: In another round of torrential downpour yesterday, several parts of the city came to a standstill because of flash floods. The one and a half ...Flash floods create TRAFFIC HAVOC i […]
  • Banning Azmi shows UKM's small mind, says anti-Sedition Act group - The Malaysian Insider October 2, 2014
    The Malaysian InsiderBanning Azmi shows UKM's small mind, says anti-Sedition Act groupThe Malaysian InsiderAbolish the Sedition Act (GHAH) spokesman Yap Swee Seng accuses UKM of being anti-intellectual and anti-institution in barring an academic from addressing its students. – The Malaysian Insider pic by Nazir Sufari, October 2, 2014.A newly formed ... […]
  • SIB obtains leave for judicial review over use of the word Allah - The Star Online October 1, 2014
    The Malaysian InsiderSIB obtains leave for judicial review over use of the word AllahThe Star OnlinePUTRAJAYA: Sidang Injil Borneo (SIB) has obtained leave for judicial review seeking a declaration that it has the constitutional right to use the word “Allah” in all religious publications and practices. Justice Rohana Yusof, who chaired a three-man Bench of . […]
  • Liquid Ecstasy drug uncovered - Daily Express October 1, 2014
    The Malay Mail OnlineLiquid Ecstasy drug uncoveredDaily ExpressKOTA KINABALU: Police have discovered a new and more potent Ecstasy drug in a green liquid form, which is a first in the country, following the arrest of a Sarawakian Chinese here on Sept 28. The 29-year-old drug trafficker from Miri, who worked as a ...Police find new Ecstasy-laced liquid in Sab […]
  • Najib calls for consistent action to reduce carbon emissions - The Star Online October 1, 2014
    Najib calls for consistent action to reduce carbon emissionsThe Star OnlineSharing thoughts: Mah (second from right) chatting with forum participants after opening the Asia Pacific Climate Change Adaptation Forum at PWTC. Looking on is Science Adviser to the Prime Minister Prof Tan Sri Dr Zakri Abdul Hamid (right).Malaysia Raises Fuel Prices as Najib Seeks t […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: