Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 47,096 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Malaysia mourns as remains of 20 MH17 victims arrive - Business Standard August 22, 2014
    Irish IndependentMalaysia mourns as remains of 20 MH17 victims arriveBusiness StandardMalaysians today observed a minute of silence and a nationwide day of mourning as a special plane arrived here from the Netherlands carrying the remains of 20 citizens killed when their flight MH17 was shot down by a missile over restive eastern Ukraine ...Malaysian mission […]
  • Death toll could double to over 80 in Hiroshima landslide, more rain falls - Reuters India August 22, 2014
    Reuters IndiaDeath toll could double to over 80 in Hiroshima landslide, more rain fallsReuters IndiaHIROSHIMA (Reuters) - Heavy rain delayed a search on Friday for more than 50 people believed buried under a deadly landslide on the edge of the Japanese city of Hiroshima, as opposition politicians rounded on Prime Minister Shinzo Abe for his handling ...Lands […]
  • Thousands gather at Dataran Merdeka to share nation's sorrow - Sin Chew Jit Poh August 22, 2014
    AsiaOneThousands gather at Dataran Merdeka to share nation's sorrowSin Chew Jit PohKUALA LUMPUR, Aug 22 (Bernama) -- Thousands of city folk gathered at Dataran Merdeka and in front of the Sultan Abdul Samad Building, here, today to share the nation's grief over the MH17 tragedy in conjunction with the Day of National Mourning.MH17: Entertainment ou […]
  • European push for new UN resolution on Gaza - Channel News Asia August 22, 2014
    Channel News AsiaEuropean push for new UN resolution on GazaChannel News AsiaBritain, France and Germany have launched a fresh bid at the UN to end six weeks of violence in Gaza, after Israeli warplanes killed three top Hamas commanders, inflicting a heavy blow on the movement's armed wing. PHOTOS. Palestinian mourners attend ...French Jews 'facing […]
  • Nurul Izzah settles suit with Raja Nong Chik - Sin Chew Jit Poh August 22, 2014
    Astro AwaniNurul Izzah settles suit with Raja Nong ChikSin Chew Jit Pohafter Nurul Izzah made an apology in open court today. The suit involved a libelous statement allegedly made by Nurul Izzah over the purchase of a piece of land. "I regret the statement and I promise not to repeat it or any statement related to that published ...Nurul Izzah settles s […]
  • Estate of late Karpal Singh move to remove criminal conviction - The Star Online August 21, 2014
    The Malay Mail OnlineEstate of late Karpal Singh move to remove criminal convictionThe Star OnlinePUTRAJAYA: The estate of the late Karpal Singh has moved to clear the lawyer's name over a criminal conviction by filing a petition at the Court of Appeal here. Lawyer Ramkarpal Singh confirmed that a petition had been filed, and the estate was also ...Bid […]
  • PKR Congress: Youth wing will take to the streets if Anwar goes to jail - The Star Online August 22, 2014
    Free Malaysia TodayPKR Congress: Youth wing will take to the streets if Anwar goes to jailThe Star OnlineSHAH ALAM: PKR youth will take to the streets and mobilise "mass peaceful protest" if Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy conviction is upheld by the courts this October. "We will surely protest as this has been our practice to hold peac […]
  • Bank robbers, ISA detainee among Malaysian jihadists killed, wounded in Syria - The Malay Mail Online August 22, 2014
    The Malay Mail OnlineBank robbers, ISA detainee among Malaysian jihadists killed, wounded in SyriaThe Malay Mail OnlinePolice said that 19 suspected local militants have been arrested between April and June this year while they were on their way to Turkey and Syria for training and support from IS under the guise of 'humanitarian work'. — Reuters p […]
  • Noor Rahimmah's siblings await her arrival with anguish - The Sun Daily August 21, 2014
    The Rakyat PostNoor Rahimmah's siblings await her arrival with anguishThe Sun DailyIPOH: In the wake of the Day of National Mourning tomorrow to commemorate the victims of the Malaysia Airlines Flight MH17 tragedy, Noorlin Mohd Noor and Yang Jamaliah could not contain their grief while waiting for the remains of Noor Rahimmah to be ...A journey home tha […]
  • DPM urges researchers to use high-tech facilities at UM's HIR centre - The Star Online August 21, 2014
    The Sun DailyDPM urges researchers to use high-tech facilities at UM's HIR centreThe Star OnlinePETALING JAYA: Researchers should seize the opportunity to use the high-tech facilities offered by the High Impact Research (HIR) centre at Universiti Malaya. “The fund injection provided by the Government has made available a range of infrastructure and ...M […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: