Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 47,417 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Mat Sabu: PAS will defend its Unit Amal - The Sun Daily September 2, 2014
    The Sun DailyMat Sabu: PAS will defend its Unit AmalThe Sun DailyGEORGE TOWN: PAS will defend its Unit Amal if it comes under the same action as Penang's Voluntary Patrol Team (PPS), said its deputy president Mohamad Sabu (pix). Mohamad, more popularly called Mat Sabu, said so far no action has been taken ...The 'dangerous' uncles and aunties […]
  • Kiwi activist denied entry into Malaysia - AsiaOne September 2, 2014
    AsiaOneKiwi activist denied entry into MalaysiaAsiaOnePETALING JAYA - New Zealand activist Natalie Lowrey, who was arrested in June in connection with a protest, has been barred from re-entering Malaysia after being blacklisted. The 42-year-old woman, who is also an Australian permanent resident (PR), ...Rare earth plant protester sees ugly side of Malaysia […]
  • M'sia, China and Australia to coordinate media info on MH370 - The Borneo Post September 2, 2014
    The Malay Mail OnlineM'sia, China and Australia to coordinate media info on MH370The Borneo PostHULU TERENGGANU: Malaysia, China and Australia, which are involved in the search for missing Malaysia Airlines Flight MH370, have agreed to coordinate media information on it to ensure uniformity so that the effort is not disturbed, said Deputy ...MH370 searc […]
  • Azmi faces sedition charge - The Star Online September 1, 2014
    Free Malaysia TodayAzmi faces sedition chargeThe Star OnlinePETALING JAYA: Universiti Malaya law lecturer Assoc Prof Dr Azmi Sharom (pic) is expected to be charged with sedition today over comments made on an online portal over the 2009 Perak crisis. He is expected to be charged under Section 4(1)(b) of the ...Silence not golden but thoughts are, lawyers tel […]
  • Ruji is Esscom public director - The Star Online September 1, 2014
    The Malay Mail OnlineRuji is Esscom public directorThe Star OnlineKOTA KINABALU: Deputy Federal Secretary Ruji Ubi is now Eastern Sabah Security Command (Esscom) public director. Ruji, a native of Tawau district, received his appointment letter from Chief Secretary to the Government Tan Sri Ali Hamsa last week.Esscom appoints public directorThe Rakyat Postal […]
  • Malaysia receives third plane with MH17 crash victims - RT September 2, 2014
    Sky News AustraliaMalaysia receives third plane with MH17 crash victimsRTA plane carrying nine more victims of the MH17 flight that crashed in eastern Ukraine in July arrived in the Malaysian capital of Kuala Lumpur from Amsterdam on Tuesday. Two of the victims were citizens of Netherlands. So far, the remains of 32 Malaysian ...Govt confident MH17 recovery […]
  • PAS To Submit Third Name To Selangor Palace - malaysiandigest.com September 2, 2014
    Free Malaysia TodayPAS To Submit Third Name To Selangor Palacemalaysiandigest.comPic: TheMalaysianInsiderSHAH ALAM: Pas will defy its Pakatan allies and nominate a third person to replace Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. A high-ranking party official told the New Straits Times yesterday that the party would submit ...Pointless for Selango […]
  • Affin Research maintains Buy on Ta Ann - The Star Online September 2, 2014
    Affin Research maintains Buy on Ta AnnThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Affin Research has maintained its Buy call on Ta Ann with a target price of RM5.12 and valued its timber division at 10 times FY15E PE, and the plantation division at 15 times. In a note on Tuesday, the research house said Ta Ann's 2Q14 ...Ta Ann posts strong earnings for the first half […]
  • We know who you are, minister tells Sabah's wannabe secessionists - The Malay Mail Online September 1, 2014
    The Malay Mail OnlineWe know who you are, minister tells Sabah's wannabe secessionistsThe Malay Mail OnlineAction against proponents of Sabah's secession from Malaysia is imminent, says home minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. — Picture by Choo Choy MayKUALA LUMPUR, Sept 1 — Action against proponents of Sabah's secession from Malaysia i […]
  • Umno Youth To Woo Young Voters Of Pengkalan Kubor - malaysiandigest.com September 1, 2014
    Astro AwaniUmno Youth To Woo Young Voters Of Pengkalan Kubormalaysiandigest.comPic; AstroAwaniKUALA LUMPUR: Umno Youth has activated its machinery to woo young voters in the run-up to the Pengkalan Kubur state by-election on Sept 25. Its chief, Khairy Jamaluddin, said young voters comprised 45 percent of those who would be ...PAS will decide chances of BN ca […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: