Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 49,475 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Dr M erred - It is Umno, not Malays who are 'grovelling' - Free Malaysia Today December 21, 2014
    Free Malaysia TodayDr M erred - It is Umno, not Malays who are 'grovelling'Free Malaysia TodayMP from DAP accuses Mahathir Mohamad of resorting to race-baiting and fear-mongering to drum up waning support of the Malays. dr mahathir_new_300 PETALING JAYA: Lashing out at former prime minister Mahathir Mohamad for saying Malays had ...Malays have beco […]
  • Palanivel calls protesters troublemakers, downplays incident - The Star Online December 21, 2014
    Malaysia ChroniclePalanivel calls protesters troublemakers, downplays incidentThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Banners calling for the resignation of MIC president Datuk Seri G. Palanivel were hung from a flyover in full view at the party headquarters for a much anticipated meeting. An hour before the meeting started on Thursday, hundreds of ...WASTE OF TIME! Sp […]
  • Thailand crowned Asean champions - Bangkok Post December 20, 2014
    The Straits TimesThailand crowned Asean championsBangkok PostKuala lumpur: Thailand last night ended their 12-year Asean title drought despite losing 3-2 to Malaysia in the second leg of the AFF Suzuki Cup final. A spirited Thailand, who won the first leg 2-0 in Bangkok on Wednesday, rallied from 3-0 down at the ...Cops detain duo with dangerous weapons at S […]
  • Brace for more cyber attacks - The Star Online December 20, 2014
    The Star OnlineBrace for more cyber attacksThe Star OnlinePetaling Jaya: If you think that a cyber attack like what happened to Sony Pictures Entertainment could only happen in Hollywood, think again. It is a sign of what's to come globally in 2015, say cyber security experts. In the attack on Sony on Nov 24, the ...and more »
  • 'Tap male circumcision market' - New Straits Times Online December 21, 2014
    New Straits Times Online'Tap male circumcision market'New Straits Times OnlinePEKAN: THE growing demand from abroad for circumcision should encourage local companies to expand their latest male circumcision methods and techniques to the overseas market, said Prime Minister Datuk Seri Najib Razak. He said the methods should ...Malaysian PM urges com […]
  • Pas: Guan Eng's statement exploited - New Straits Times Online December 21, 2014
    Malay Mail OnlinePas: Guan Eng's statement exploitedNew Straits Times OnlineIPOH: Pas has no issue with Penang Chief Minister Lim Guan Eng's actions in allowing non-Muslims in the state to use the word “Allah”. Its deputy president Mohamad Sabu said the matter had been decided and spelt out in the Penang Islamic Administration ...Dr M hits out at G […]
  • On a chain and a prayer - The Star Online December 20, 2014
    The Star OnlineOn a chain and a prayerThe Star OnlineKOTA KINABALU: Chained to a hut in the jungles of Jolo for four of the six months he was in captivity and moved at least five times amid gunfire, fish breeder Chan Sai Chuin survived his 177-day ordeal by praying. Thankful that he was unhurt and cared for by ...Kidnap victim relates ordealDaily ExpressKidn […]
  • An old-school leader with a heart of gold - New Straits Times Online December 21, 2014
    New Straits Times OnlineAn old-school leader with a heart of goldNew Straits Times OnlineThese were the superlatives those familiar with the late Tan Sri Ani Arope used to describe the man, who was widely regarded as being among the most respected and colourful personalities to grace the Malaysian corporate world. His death at 82 yesterday, ...Ani Arope - A […]
  • Orang Asli Christians relieved as Johor hymn book controversy ends - Malay Mail Online December 20, 2014
    Malay Mail OnlineOrang Asli Christians relieved as Johor hymn book controversy endsMalay Mail OnlineTwo copies of the Bible in Malay (left) and the Iban dialect are seen in this picture. Orang Asli Christians are overjoyed that the seized hymm books containing 'Allah' have been returned. — Reuters picKUALA LUMPUR, Dec 20 ― The fear of Orang Asli .. […]
  • Four People Drown in Floods in North-Eastern Malaysia - Saudi Press Agency December 20, 2014
    Business RecorderFour People Drown in Floods in North-Eastern MalaysiaSaudi Press AgencyKuala Lumpur, Safar 28, 1436, Dec 20, 2014, SPA -- At least four people drowned in floods that have hit north-eastern Malaysia during the past three days and more than 25,000 people have fled to evacuation centers, welfare and rescue officials said ...Mercy deploys staff […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: