Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 46,641 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

RSS Top stories

  • Air Algerie jet with 116 on board crashes in Mali - Washington Post July 25, 2014
    ABC NewsAir Algerie jet with 116 on board crashes in MaliWashington PostAn Air Algerie jetliner carrying 116 people crashed Thursday in a rainstorm over restive Mali, the third major international aviation disaster in a week. A handout photo released on July 25, 2014 by ECPAD shows the wreckage of the Air Algerie flight AH5017 ...Live: 200 French troops guar […]
  • MAS should acquire AirAsia to resolve financial woes: former MD - Sin Chew Jit Poh July 25, 2014
    The Rakyat PostMAS should acquire AirAsia to resolve financial woes: former MDSin Chew Jit PohKUALA LUMPUR, July 25 (Bernama) -- Former Malaysian Airline System Bhd (MAS) Managing Director, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman has suggested that the ailing carrier acquire profit-making AirAsia Bhd as a strategy to resolve its financial woes and ...MH17: UN urged […]
  • IGP Khalid warns netizens not to spread false news of Selangor prince - The Star Online July 25, 2014
    The Rakyat PostIGP Khalid warns netizens not to spread false news of Selangor princeThe Star OnlineSelangor Raja Muda Tengku Amir Shah (left) joins his father Sultan Sharafuddin Idris Shah at the reading of the yasin and tahlil in conjunction with Warriors Day celebrations at the Masjid Tengku Ampuan Jemaah in Bukit Jelutong on Friday. With them are ...Suspi […]
  • Judges in custody case pull out of AG's intervene bid - Malaysia Kini July 24, 2014
    Judges in custody case pull out of AG's intervene bidMalaysia KiniThe hearing of the attorney-general's application to be an intervener in the child custody cases of S Deepa and M Indira Gandhi's was deferred by the Court of Appeal today after two judges recused themselves. This followed an objection by lawyer K ...and more »
  • May unemployment remains at 2.9% - Sin Chew Jit Poh July 25, 2014
    May unemployment remains at 2.9%Sin Chew Jit PohKUALA LUMPUR, July 25 (Bernama) -- Malaysia's unemployment rate remained unchanged at 2.9 per cent for May 2014 from April. The Statistics Department in a statement today on the "Labour Force Statistics Malaysia," stated that a year-on-year ...and more »
  • MH17 Black Boxes Not Tempered With - Liow - Bernama July 25, 2014
    Yahoo Eurosport UKMH17 Black Boxes Not Tempered With - LiowBernamaSEPANG, July 25 (Bernama) -- Transport Minister Datuk Seri Dr Liow Tiong today confirmed that information from the black boxes recovered from the wreckage of the ill-fated Malaysia Airlines flight MH17 was not tempered with. He said international team of ...Liow: Malaysia wants safe unrestrict […]
  • No Hari Raya celebration for passengers of Tanjung Ketapang boat capsize - Astro Awani July 24, 2014
    Astro AwaniNo Hari Raya celebration for passengers of Tanjung Ketapang boat capsizeAstro AwaniMUAR: The Hari Raya celebration will be a sombre one for families of the three dead passengers of Tanjung Ketapang boat capsize tragedy in Muar early Thursday morning. The boat was carrying 21 illegal immigrants (PATI) en route to Tanjung Bengkalis, ...and more »
  • Attorney-General And MH17 Investigation Officers Leave For Netherlands - malaysiandigest.com July 25, 2014
    Attorney-General And MH17 Investigation Officers Leave For Netherlandsmalaysiandigest.comAttorney-General Tan Sri Gani Patail and three Malaysian police investigation officers will travel to the Netherlands July 26, 2014 to assist in the MH17. — File pic KUALA LUMPUR— Attorney-General Tan Sri Gani Patail and three Royal Malaysian Police ...Attorney-General, […]
  • Penang denies double standards in protecting heritage buildings - MSN Malaysia News July 25, 2014
    MSN Malaysia NewsPenang denies double standards in protecting heritage buildingsMSN Malaysia NewsPenang has denied neglecting heritage structures outside the Unesco World Heritage Site in George Town. Local government committee chairman Chow Kon Yeow said efforts were always made to ensure that heritage structures are not threatened by ...Penang to draw up c […]
  • VEP for S'pore-registered vehicles entering Johor to be capped at RM50 - TODAYonline July 25, 2014
    TODAYonlineVEP for S'pore-registered vehicles entering Johor to be capped at RM50TODAYonlineSINGAPORE — The Vehicle Entry Permit (VEP) for Singaporean-registered vehicles entering Johor will be capped at RM50 (S$19.50), according to a report in Malaysia's New Straits Times. Malaysia's Transport Ministry says it will set an amount that is ...Th […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: