Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 44,784 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

RSS Top stories

  • More trouble for Malaysian Airlines - euronews April 21, 2014
    euronewsMore trouble for Malaysian AirlineseuronewsAn incident after takeoff has meant more problems for another Boeing belonging to Malaysian airlines. The 737-800 was taking 166 people from Kuala Lumpur to Bangalore in India, but it never left the skies over the airport and was forced to turn back almost ...MH192: Not impossible for aircraft tyre to burstN […]
  • Court of Appeal drops charge against controversial bloggers - Sin Chew Jit Poh April 21, 2014
    The Sun DailyCourt of Appeal drops charge against controversial bloggersSin Chew Jit PohPUTRAJAYA, April 21 (Bernama) -- The Court of Appeal today dropped a charge against controversial bloggers Alvin Tan and Vivian Lee in relation to ridiculing Muslims during Ramadan, as it was not applicable to non-Muslims. In a unanimous decision, ...Court of Appeal strik […]
  • 6 cars damaged, roofs flown away during storm in PJ - New Straits Times April 21, 2014
    New Straits Times6 cars damaged, roofs flown away during storm in PJNew Straits TimesPETALING JAYA : A thunderstorm during a heavy rain wreaked havoc in the city this evening, blowing away roofs and damaged six cars. However, no casualties were reported in the storm which started about 4pm and lasted for almost two hours.Roof comes down on three carsThe Star […]
  • Six convicted of EPF fraud - The Sun Daily April 21, 2014
    Six convicted of EPF fraudThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Six Employees Provident Fund (EPF) members were convicted for fraudulent housing withdrawals between January and March this year. The members were fined a total of RM13,000 by the courts under Section 59 of the EPF Act 1991.Six EPF members fined for fraudulent housing withdrawalsSin Chew Jit Pohall 3 news […]
  • May the best man wins: Sultan Ahmad Shah - New Straits Times April 21, 2014
    Astro AwaniMay the best man wins: Sultan Ahmad ShahNew Straits TimesKUANTAN: The Football Association of Malaysia (FAM) President Sultan Ahmad Shah has no intention of stepping down from the helm of the national governing body, at least for now. Sultan Ahmad Shah who is also the Sultan of Pahang said "The best man ...MH370 Tragedy: Tourism Sector Affect […]
  • Malaysia's Anwar: Obama meeting would have been 'helpful' - Straits Times April 21, 2014
    Straits TimesMalaysia's Anwar: Obama meeting would have been 'helpful'Straits TimesMalaysia's opposition leader Anwar Ibrahim said Monday, April 21, 2014, a meeting with US President Barack Obama during a coming visit to Malaysia would have been "consistent with US democratic ideals," after Washington said there would be no such […]
  • DAP insists will never open Pakatan's door to hudud - The Malay Mail Online April 21, 2014
    The Malay Mail OnlineDAP insists will never open Pakatan's door to hududThe Malay Mail OnlinePenang Chief Minister Lim Guan Eng gestures while giving a speech. — Picture by K.E. OoiKUALA LUMPUR, April 21 — The DAP has not budged from its stand on hudud, Lim Guan Eng said today in a reminder to allies PAS and PKR that without his party's ...We will […]
  • SUDDENLY BN LOVES KARPAL! Ling says he was 'cheeky' while Samy Vellu ... - Malaysia Chronicle April 18, 2014
    MSN Malaysia NewsSUDDENLY BN LOVES KARPAL! Ling says he was 'cheeky' while Samy Vellu ...Malaysia ChronicleGEORGE TOWN - Former MCA president Tun Dr Ling Liong Sik has described the late Karpal Singh as a playful student who always failed in the exam. Dr Ling, who is Karpal's hostel-mate in the early 1960s, said both of them studied at the the […]
  • Tour bus tragedy updates : Driver tested negative for drugs - New Straits Times April 21, 2014
    The Malay Mail OnlineTour bus tragedy updates : Driver tested negative for drugsNew Straits TimesPEKAN: Only five tourists and a local driver were still being treated at Tengku Ampuan Afzan Hospital (HTAA) in Kuantan as of 7pm today, after the double-decker bus they were travelling in plunged into a slope at Jalan Kuantan-Segamat near here yesterday.Driver o […]
  • Teenager survives flight over Pacific in jet wheel well: FBI - Toronto Sun April 21, 2014
    Toronto SunTeenager survives flight over Pacific in jet wheel well: FBIToronto SunPlane wheel (Fotolia). Tweet. Change text size for the story; Print this story. Report an error. Related Stories. Flight diverted after man tries to open door mid-flight · Stowaway cat home safe in Ohio after Florida trip · Man, 80, survives plane breaking through ice ...How di […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: