Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 47,376 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Malaysia Airlines to cut staff by 30% - Taipei Times August 29, 2014
    USA TODAYMalaysia Airlines to cut staff by 30%Taipei TimesThe loss-making Malaysia Airlines is to cut 30 percent of its workforce as part of a sweeping restructuring plan that is set to cost 6 billion ringgit (US$1.9 billion), Malaysian state investment firm Khazanah Nasional said. Malaysia's flag carrier plans to cut its ...Malaysia Airlines to cut 600 […]
  • IGP warns PPS to stop activities or face arrest - The Star Online August 29, 2014
    Astro AwaniIGP warns PPS to stop activities or face arrestThe Star OnlineKUALA LUMPUR: The Penang Voluntary Patrol Unit (PPS) has been told to stop operations or face the possibility of arrest. "I advise members of the group to stop their activities. Failure to do so may result in arrest," said Tan Sri Khalid Abu Bakar.Penang Govt ready for return […]
  • Only 800 Security Companies Allowed To Operate Nationwide - Ahmad Zahid - Bernama August 29, 2014
    The Malay Mail OnlineOnly 800 Security Companies Allowed To Operate Nationwide - Ahmad ZahidBernamaKUALA LUMPUR, Aug 29 -- Only 800 security companies are allowed to operate nationwide effective today to limit their number and avoid unhealthy competition. Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said an approval for a new application would ...Ahmad Zah […]
  • PUTTING PROFIT IN INTELLECTUAL PROPERTY - Yahoo Malaysia News August 29, 2014
    MSN Malaysia NewsPUTTING PROFIT IN INTELLECTUAL PROPERTYYahoo Malaysia NewsMalaysia can create its own social website like Facebook as introduced in China for its own people in the effort to control seditious statements which could threaten public order, said Social and Cultural Affairs Advisor to the Government Tan Sri Dr Rais Yatim.'Tun M's grous […]
  • Umno not afraid to face PKR/PAS in Pengkalan Kubor - Sin Chew Jit Poh August 29, 2014
    The Malay Mail OnlineUmno not afraid to face PKR/PAS in Pengkalan KuborSin Chew Jit PohTUMPAT, Aug 28 (Bernama) -- Umno is not afraid to face any candidate either from Parti Keadilan Rakyat (PKR) or PAS in the by-election for the Pengkalan Kubor state constituency seat. Umno information chief, Datuk Ahmad Maslan said what was important ...Pengkalan Kubor by- […]
  • 'We're not skipping Merdeka celebrations' - Malaysia Kini August 29, 2014
    The Malay Mail Online'We're not skipping Merdeka celebrations'Malaysia KiniThe Commission of Sabah Affairs (COSA) and the Pastors' Fellowship of Kota Kinabalu (PFKK) would like to affirm the statement made by the president of the Sabah Council of Churches (SCC), Bishop Thomas Tsen Lip Tet, on Aug 29 regarding the message ...Sabah churches […]
  • Uber benefits users, reform taxi services instead - Malaysia Kini August 29, 2014
    MSN Malaysia NewsUber benefits users, reform taxi services insteadMalaysia KiniUber, the company that connects riders to drivers, provides a service that is enjoyed and trusted by people in more than 70 cities worldwide. Uber brings benefits to the common people, especially at this time when the costs of living is on the increase. This is ...Reform taxi serv […]
  • Two cops detained for alleged blackmail - The Star Online August 29, 2014
    Two cops detained for alleged blackmailThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Two police constables who allegedly attempted to blackmail a man who had committed a traffic offence in Taman Connaught, Cheras, Thursday, have been detained. Cheras Acting Police Chief ACP Abd Rahim Hamzah Othman said the ...and more »
  • Google building fleet of delivery drones - Taipei Times August 29, 2014
    The Australian Financial ReviewGoogle building fleet of delivery dronesTaipei TimesGoogle Inc's secretive research laboratory is trying to build a fleet of drones designed to bypass earthbound traffic so packages can be delivered more quickly. The ambitious program announced on Thursday escalates Google's technological arms race with ...Google test […]
  • Obama's 'no strategy' gaffe reveals political truth - BBC News August 29, 2014
    BBC NewsObama's 'no strategy' gaffe reveals political truthBBC NewsPresident Barack Obama spoke a great deal about Syria, Iraq and the Islamic State (IS) in Thursday's press conference, but these six words are dominating the non-beige-suit-related discussion among US politicians and pundits. The line was part of the ...Immigration Activis […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: