Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 49,568 hits

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Struggle to reach Malaysia, Thai flood victims - Stuff.co.nz December 27, 2014
    LivemintStruggle to reach Malaysia, Thai flood victimsStuff.co.nzFive people are dead and more than 120, 000 have fled their homes in northeastern Malaysia as the worst flooding in decades show no sign of abating. The region is regularly hit by flooding during the annual monsoon, but this year's rains have been ...Rescuers struggle to reach flood victim […]
  • Cops confirm explosion in Gurun due to rocket ammo - The Star Online December 27, 2014
    The Star OnlineCops confirm explosion in Gurun due to rocket ammoThe Star OnlineGURUN: The police have confirmed Saturday that the explosion in Taman Ria Mesra II which claimed three lives here on Wednesday was due to ammunition from a high-explosive anti-tank rocket. Kedah Police acting chief Datuk Zakaria Yusof said the ...Cops confirm blast in Gurun due t […]
  • Go To The Ground, Do Not Spread Unconfirmed News - Muhyiddin - Bernama December 27, 2014
    Malaysia ChronicleGo To The Ground, Do Not Spread Unconfirmed News - MuhyiddinBernamaPUCHONG, Dec 27 (Bernama) -- Go to the ground and help those affected by the flood, instead of spreading unconfirmed news in the social media - advised Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin to social media users who are responsible for ...DPM: Malaysia needs to have […]
  • Chia to stay on as Inanam rep - The Star Online December 26, 2014
    The Malaysian InsiderChia to stay on as Inanam repThe Star OnlineKOTA KINABALU: Sabah PKR's Inanam assemblyman Dr Roland Chia has made an about-turn on his intention to vacate the seat, eight days after creating a political stir by announcing his plans to quit on health reasons. Dr Chia, who is believed to be back in ...Lajim glad no need for by-poll in […]
  • Health DG shares experience visiting Kuala Krai Hospital - New Straits Times Online December 27, 2014
    The Star OnlineHealth DG shares experience visiting Kuala Krai HospitalNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: “How sad and sorrowful I was to hear their cries, it really touched the hearts and souls of every human being.” That was how the Director-General of Health Datuk Dr Noor Hisham Abdullah described his feeling after accompanying Health ...Sorry I can […]
  • Nansian hails state ban on academician Ridhuan - The Borneo Post December 27, 2014
    The Rakyat PostNansian hails state ban on academician RidhuanThe Borneo PostKUCHING: The state government's decision to prohibit controversial academician Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah from entering the state shows that Chief Minister Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem means whatever he says. Assistant Community Services ...Sarawak bowed to PKR pressure […]
  • Perkasa chief claims The Star CEO had defamed him in article - The Star Online December 26, 2014
    The Star OnlinePerkasa chief claims The Star CEO had defamed him in articleThe Star OnlineKUALA LUMPUR: The opening round of the legal bout between Datuk Ibrahim Ali and Datuk Seri Wong Chun Wai has begun on Boxing Day with the Perkasa chief formally filing the suit against The Star's group managing director and chief executive officer.'BULLSHIT […]
  • Stranded flood victims live out of cars - The Sun Daily December 27, 2014
    The Sun DailyStranded flood victims live out of carsThe Sun DailyKOTA BARU: You are in your car and the floodwaters are rising all around you. You have no money and the bank ATMs are not working because of the floods, so you cannot check into a hotel. What would you do? Siti Mariah Ab Majid, 28, an employee of a ...and more »
  • Kelantan MB like a captain abandoning ship - Malaysiakini (subscription) December 27, 2014
    Free Malaysia TodayKelantan MB like a captain abandoning shipMalaysiakini (subscription)The Kelantan MB is like a captain who abandons a sinking ship to save himself... while telling the passengers to start praying profusely so that they may all be saved by the grace of God. Prayer or no prayer, the rains will definitely stop when the clouds have ...PRAYER A […]
  • Pas' HUDUD PANDORA BOX will open the floodgates of Doom for Malaysia - Malaysia Chronicle December 27, 2014
    Malaysia ChroniclePas' HUDUD PANDORA BOX will open the floodgates of Doom for MalaysiaMalaysia ChronicleDespite the massive floods in the east coast states, the PAS-led Kelantan government has decided to go ahead with its move to table the amendments to the Syariah Criminal Code 1993, or hudud law, in the state assembly on Monday. It is a law that PAS f […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: