Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 49,028 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Last Parts of MH17 Wreckage Cleared From E. Ukraine - Voice of America November 23, 2014
    Voice of AmericaLast Parts of MH17 Wreckage Cleared From E. UkraineVoice of AmericaDutch air crash investigators have completed their recovery of the wreckage of a Malaysia Airlines passenger jet that was downed over rebel-held territory in eastern Ukraine four months ago. Workers sent the last pieces of the airliner on a train Sunday from ...MH17 debris loa […]
  • UMNO urged to do more for Malay superiority - TODAYonline November 23, 2014
    TODAYonlineUMNO urged to do more for Malay superiorityTODAYonlinePerkasa president Ibrahim Ali giving a speech at Konvensyen Perpaduan Nasional in Pusat Islam Malaysia, Kuala Lumpur, Nov 23, 2014. Photo: The Malay Mail Online. Country will achieve national unity 'only when bumiputras are recognised as core group'.THE END OF BEING 'MALAYSIAN […]
  • Zahid Hamidi: No decision on The New Village movie ban - The Star Online November 23, 2014
    The Rakyat PostZahid Hamidi: No decision on The New Village movie banThe Star OnlinePUTRAJAYA: The New Village, a local film which courted controversy for supposedly glorifying communism, looks set to be banned indefinitely. The 2013 movie was pulled from the cinemas in August last year. Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid ...Party Posts Not Heirlooms, Z […]
  • BN Youth to uphold Malaysia Agreement - Daily Express November 23, 2014
    Free Malaysia TodayBN Youth to uphold Malaysia AgreementDaily ExpressKUCHING: Barisan Nasional (BN) Youth will continue to uphold the Malaysia Agreement 1963 to ensure no irresponsible quarters manipulate the matter as an issue, especially in the coming Sarawak state election. National BN Youth Chairman Khairy ...Green heroes they are not – GreenpeaThe Malay […]
  • Delegate openly criticises Guan Eng at Penang DAP convention - The Sun Daily November 23, 2014
    The Rakyat PostDelegate openly criticises Guan Eng at Penang DAP conventionThe Sun DailyBUKIT MERTAJAM: A delegate at the Annual Penang DAP Convention took everyone by surprise when he questioned Chief Minister Lim Guan Eng on his decision to buy a car for official use when the previous car was still in good condition.DAP member queries Guan Eng over new Mer […]
  • Malaysian coalmine explosion kills 3 - The Daily Star November 23, 2014
    The Sun DailyMalaysian coalmine explosion kills 3The Daily StarAt least three foreign workers were killed and 29 others, including two Bangladeshis, injured in a coal mine explosion in eastern Malaysia on Saturday. Meanwhile, Pahang police, in compliance with the Malaysian prime minister's order, detained 39 illegal ...Pantu coal mine ordered closed for […]
  • Discipline needed to balance hyperconnectivity - The Sun Daily November 23, 2014
    Astro AwaniDiscipline needed to balance hyperconnectivityThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Malaysian Communication and Multimedia Commission chairman Datuk Mohamed Sharil Mohamed Tarmizi said hyperconnectivity at the tip of one's fingers had left internet users with no time to think or censor the information load they ...Accountability, Discipline To Balance […]
  • Missing 3-year-old toddler found murdered - The Star Online November 23, 2014
    Astro AwaniMissing 3-year-old toddler found murderedThe Star OnlineKOTA KINABALU: A three-year-old toddler, who was reported missing on Friday, has been found dead. Mohd Sharigal Sidek has been missing since 7am Friday. His body was recovered from a stream after a neighbour was arrested by police early Sunday.Missing 3-Year-Old Found Deadmalaysiandigest.coma […]
  • Liow: M'sian youths must resist all forms of extremism - The Star Online November 22, 2014
    Liow: M'sian youths must resist all forms of extremismThe Star OnlineBANGI: Datuk Seri Liow Tiong Lai has this to say to young adults – Malaysia is a harmonious and moderate country and they must resist all forms of extremism. He said they should fight fanaticism and extremism. “Future leaders must go against all forms of ...and more »
  • 39 illegal immigrants nabbed at Cameron Highlands - Free Malaysia Today November 23, 2014
    Free Malaysia Today39 illegal immigrants nabbed at Cameron HighlandsFree Malaysia TodayThe police and armed forces picked up the immigrants at road blocks and jungle areas. cameron_pendatang_300 KUALA LUMPUR: In a major swoop, Pahang police detained 39 illegal immigrants in Cameron Highlands during an operation last night.Cops detain 39 illegal immigrants in […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: