Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 48,712 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Home Ministry ready to return seized Christian materials to owner - The Star Online October 31, 2014
    Malaysia ChronicleHome Ministry ready to return seized Christian materials to ownerThe Star OnlinePETALING JAYA: The Home Ministry is investigating the seizure of 574 Christian books, 419 CDs and five DVDs from a man who arrived at KLIA2 from Medan, Indonesia on Oct 25. The ministry said in a statement that checks revealed that the materials ...Home Ministry […]
  • Woman charged with supporting militant group - The Star Online October 31, 2014
    The Malaysian InsiderWoman charged with supporting militant groupThe Star OnlineSEPANG: An assistant credit controller was charged in the Sessions Court with giving support to the so-called IS militant group. Ummi Khalsom Bahok, 25, was accused of having committed the offence at an Immigration counter at the departure hall of the KL ...Woman charged with bac […]
  • Two Malaysian boys sue airline, government in first case after MH 370′s ... - Washington Post October 31, 2014
    Daily MailTwo Malaysian boys sue airline, government in first case after MH 370′s ...Washington PostThe family of two young boys whose father disappeared along with 239 people aboard Malaysia Airlines Flight 370 have sued the airline and the Malaysian government in what is believed to be the first lawsuit associated with the plane's mysterious ...Malays […]
  • 'LIMITED' space yet courtroom crawling with Special Branch cops - PKR mocks ... - Malaysia Chronicle October 31, 2014
    Malaysia Chronicle'LIMITED' space yet courtroom crawling with Special Branch cops - PKR mocks ...Malaysia ChroniclePKR has questioned the number of police special branch (SB) personnel in the courtroom to follow Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy appeal as others, including members of the media, have been denied access. PKR supreme council Datu […]
  • 'Ops Payung' to ensure smooth running of SPM exam in flood prone areas - New Straits Times Online October 31, 2014
    'Ops Payung' to ensure smooth running of SPM exam in flood prone areasNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: The Malaysian Examinations Syndicate (LPM) will launch a special operation dubbed 'Operasi Payung' at all flood prone areas to ensure smooth running of the Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) examinations which will begin on Monday.and m […]
  • Mahathir Explains Why More Muslims Becoming Jihadists - Bernama October 31, 2014
    The Malay Mail OnlineMahathir Explains Why More Muslims Becoming JihadistsBernamaPUTRAJAYA, Oct 31 (Bernama) -- Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said today one factor that drives more Muslims into becoming jihadists is the inability of Islamic countries to defend the Ummah. He said this alleged failure of the Islamic ...Absolute gender equality […]
  • Burkina Faso President Blaise Compaore ousted, army says - BBC News October 31, 2014
    CNNBurkina Faso President Blaise Compaore ousted, army saysBBC NewsBurkina Faso's President Blaise Compaore is no longer in power, an army spokesman has told demonstrators in the capital, Ouagadougou. Mr Compaore had earlier said he would step down after a 12-month transitional government had ended. However, the ...Army official announces ouster of Burk […]
  • Fish Breeder's Wife Appeals For Help To Secure Husband's Release - Bernama October 31, 2014
    The Malay Mail OnlineFish Breeder's Wife Appeals For Help To Secure Husband's ReleaseBernamaKOTA KINABALU, Oct 31 (Bernama) -- The wife of the fish breeder who was abducted in Kampung Sapang Air, Kunak five months ago has appealed to the relevant authorities to help secure the release of her husband as she has been given until November ...Wife offe […]
  • SIS files judicial review on fatwa - The Sun Daily October 31, 2014
    Malaysia ChronicleSIS files judicial review on fatwaThe Sun DailyPETALING JAYA: Sisters in Islam (SIS) has filed for a judicial review on a gazetted fatwa (edict) in Selangor that declared the Muslim women's rights group as deviating from Islam as they are subscribing to "religious liberalism and pluralism". "We view with ...WHAT SORT OF […]
  • Do not defend racism and religious bigotry, govt told - The Rakyat Post October 31, 2014
    The Rakyat PostDo not defend racism and religious bigotry, govt toldThe Rakyat PostSidang Injil Borneo Sabah president Reverend Jerry Dusing said calling for the Holy Scriptures of another religion to be burned, which was made by Datuk Ibrahim Ali (picture), violated the most basic of human decency. KOTA KINABALU, Oct 31, 2014:.Putrajaya must act against Ibr […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: