Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 49,115 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • What is Malaysia's sedition law? - BBC News November 27, 2014
    BBC NewsWhat is Malaysia's sedition law?BBC NewsMalaysia's Prime Minister Najib Razak has said he will bolster the Sedition Act, despite previously pledging to abolish the controversial law. The act has been widely criticised for being used to silence government critics. Grey line. What does the law involve?Malaysia to keep sedition lawiAfrica.comM […]
  • I was offered RM100mil to get 10 Sabah MPs to cross over, claims Anifah - The Star Online November 27, 2014
    The Malaysian InsiderI was offered RM100mil to get 10 Sabah MPs to cross over, claims AnifahThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Kimanis MP Datuk Seri Anifah Aman (pic) told a High Court here that a businessman linked to the Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim has offered him RM100mil to bring 10 Sabah MPs to cross over. Anifah, 61, who was also ...Businessma […]
  • MCMC wants sit-down with Google, Facebook to discuss restricting terror content - The Star Online November 27, 2014
    Malay Mail OnlineMCMC wants sit-down with Google, Facebook to discuss restricting terror contentThe Star OnlineKUALA LUMPUR: The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) wants to meet United States-based social website owners to discuss closing down user accounts suspected of inciting violence and those offending racial and religious ...MCMC […]
  • Two claim trial for storing leaked UPSR papers - Free Malaysia Today November 27, 2014
    Free Malaysia TodayTwo claim trial for storing leaked UPSR papersFree Malaysia TodayTwo Tamil primary school teachers plead not guilty to having leaked UPSR Science and Maths question papers in their possession. UPSR leak KUALA KANGSAR: Two Tamil primary school teachers pleaded not guilty to four counts of having in their ...and more »
  • 'Puteri Umno needs to prove that their worth' - The Sun Daily November 27, 2014
    The Rakyat Post'Puteri Umno needs to prove that their worth'The Sun DailyKUALA LUMPUR: Puteri Umno needs to be courageous and create opportunities to prove that their presence in the party is not merely as an addition or aid to gain votes. Universiti Utara Malaysia college of law, government and international studies dean ...'Cyber commando […]
  • Umno AGM: Make Mandarin and Tamil compulsory in national schools, says ... - The Star Online November 27, 2014
    Malay Mail OnlineUmno AGM: Make Mandarin and Tamil compulsory in national schools, says ...The Star OnlineKUALA LUMPUR: A Melaka Umno delegate has urged the government to make Tamil and Chinese language compulsory subjects in national schools. During the debate on the presidential policy speech at the Merdeka Hall in PWTC on Thursday, Mustafa ...Make Chinese […]
  • Police should stay out of Umno's politics - Free Malaysia Today November 27, 2014
    Free Malaysia TodayPolice should stay out of Umno's politicsFree Malaysia TodayBy targeting Zunar's online customers, police appear to be discouraging his satirical messages that ridicule Umno from spreading. COMMENT. by P Ramakrishnan. polis_umno_300 Robberies, snatch-thefts, murders, rape and corruption are on the rise ...IGP MAKING A CARTOON OF […]
  • Arbitrary 'preventive measures' in anti-terrorism law open to abuse, Putrajaya told - Malay Mail Online November 26, 2014
    Malay Mail OnlineArbitrary 'preventive measures' in anti-terrorism law open to abuse, Putrajaya toldMalay Mail OnlineLawyers for Liberty executive director Eric Paulsen said the government should provide the police with adequate resources rather than rely on preventive laws that could open the door to power abuse. — Picture by Yusof Mat IsaGEORGE T […]
  • Putrajaya to educate Bumis on perks of Pacific trade pact – Bernama - The Malaysian Insider November 27, 2014
    The Malaysian InsiderPutrajaya to educate Bumis on perks of Pacific trade pact – BernamaThe Malaysian InsiderDeputy International Trade and Industry Minister Datuk Hamim Samuri said Putrajaya will continue to educate the Bumiputera on the benefits of the Trans-Pacific Partnership Agreement. – The Malaysian Insider pic, November 27, 2014.Putrajaya will contin […]
  • Briton killed in suicide bomb attack on UK embassy vehicle in Afghanistan - Mirror.co.uk November 27, 2014
    Mirror.co.ukBriton killed in suicide bomb attack on UK embassy vehicle in AfghanistanMirror.co.ukA British citizen was among five people killed in a suicide attack on a UK embassy vehicle in Afghanistan this morning. The other four killed in the blast were Afghans. The explosion - which left the scene strewn with wrecked vehicles and debris - wounded 33 ...B […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: