Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 48,612 hits

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Woman in samurai-wielding case rearrested after hospital escape - The Malay Mail Online October 24, 2014
    The Malay Mail OnlineWoman in samurai-wielding case rearrested after hospital escapeThe Malay Mail OnlineIn July 2012, Muhdalena Ahmad (pictured) and Khalil Afendi Abd Hamid were reported to have run amok outside Complex B of the Prime Minister's Department in Putrajaya, wielding samurai swords before being shot. — Bernama picJOHOR BAHRU, Oct 24 ... […]
  • Top Stories: Ebola In Mali; Man Attacks NYPD Officers With Ax - NPR (blog) October 24, 2014
    USA TODAYTop Stories: Ebola In Mali; Man Attacks NYPD Officers With AxNPR (blog)Good morning, here are our early stories: — Mali's First Ebola Case In Current Outbreak Is 2-Year-Old Girl. — Man With Hatchet Shot Dead After Attacking NYPD Officers. — Frank Mankiewicz, Aide Who Announced Robert Kennedy's Death, Dies. And here ...New York officer in […]
  • DAP dares IGP to propose revival of IPCMC - Free Malaysia Today October 24, 2014
    Free Malaysia TodayDAP dares IGP to propose revival of IPCMCFree Malaysia TodayKit Siang said eyebrows were raised when Khalid said police never objected to the commission being established. ipcmc KUALA LUMPUR: DAP Parliamentary Leader Lim Kit Siang has challenged the Inspector-General of Police to propose to the Cabinet to ...DAP dares top cop to support in […]
  • NYC Ebola Patient Dr. Craig Spencer Had 100.3 Fever, Not 103 - NBCNews.com October 24, 2014
    NBCNews.comNYC Ebola Patient Dr. Craig Spencer Had 100.3 Fever, Not 103NBCNews.comThe New York City doctor who tested positive for Ebola had a fever of 100.3 degrees, not 103 degrees, as was first reported, health officials said Friday. The figure was initially transcribed incorrectly from what Dr. Craig Spencer reported on Thursday morning, ...Can you catch […]
  • Top shuttlers may have taken Chinese herbal injections - former ace Razif Sidek ... - Malaysia Chronicle October 24, 2014
    Malaysia ChronicleTop shuttlers may have taken Chinese herbal injections - former ace Razif Sidek ...Malaysia ChroniclePETALING JAYA - Former national badminton player Razif Sidek said he heard some three years ago that some badminton players were given injection of a kind of Chinese herbal medicine, but he could not be sure whether the herbal medicine conta […]
  • Penang to ban foreigners as main cooks at hawker stalls - The Sun Daily October 24, 2014
    Free Malaysia TodayPenang to ban foreigners as main cooks at hawker stallsThe Sun DailyGEORGE TOWN : In a move to preserve the uniqueness of Penang delicacies, the state government has decided to ban foreigners from being employed as main cooks at hawker stalls. Chief Minister Lim Guan Eng said that the new ruling will be enforced ...Penang to ban foreign co […]
  • Don't spread rumours on Ebola: Najib - New Straits Times Online October 24, 2014
    The Rakyat PostDon't spread rumours on Ebola: NajibNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has urged the public not to spread false information about the Ebola virus. Concerned members of the public should instead direct their inquiries about the virus to the Ministry of Health at 03-80008000 ...Najib hopes more M […]
  • Malaysia: Opposition Leader Anwar Ibrahim Awaits Sodomy Appeal Verdict - TIME October 24, 2014
    TIMEMalaysia: Opposition Leader Anwar Ibrahim Awaits Sodomy Appeal VerdictTIMEMALAYSIA-POLITICS-OPPOSITION Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim addresses the media after a meeting with senior Pan-Malaysian Islamic Party (PAS) leaders in Subang Jaya on Aug. 17, 2014. Manan Vatsyayana—AFP/Getty Images ...Malaysia: HRW demands end to sodomy charges of ex-D […]
  • Dog-petting event organiser to break silence - AsiaOne October 24, 2014
    AsiaOneDog-petting event organiser to break silenceAsiaOnePETALING JAYA, Malaysia - After keeping a low profile since last Sunday's "I Want to Touch a Dog" event organiser Syed Azmi Alhabshi will finally break his silence and speak to the press on Saturday. An email was sent out to members of the media Friday, ...Amid online hounding, man behi […]
  • Azmin urged to prove he is like Jokowi - Astro Awani October 24, 2014
    Astro AwaniAzmin urged to prove he is like JokowiAstro AwaniSHAMSUDDIN: Its only been a month since he held the menteri besar post, so he is still very eager. - File Photo. close. The content may have been removed, or is temporarily unavailable. We apologize for the inconvenience. Please try again later.THE PEOPLE COME FIRST! Anwar sends sharp reminder to Az […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: