Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 48,112 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Controversy, doping cloud Asian Games - Taipei Times September 30, 2014
    The Sun DailyControversy, doping cloud Asian GamesTaipei TimesThe banning of a Malaysian martial arts gold medalist for a doping offense overshadowed rare victories for Saudi Arabia and Singapore at the Asian Games yesterday. Tai Cheau Xuen was stripped of the gold she won in wushu and kicked out of the Games ...Asian Games: Malaysian Gold Medal Winner Expel […]
  • No PPS members surrender despite call - The Sun Daily September 30, 2014
    The Sun DailyNo PPS members surrender despite callThe Sun DailyGEORGE TOWN: Other than those detained on Merdeka Day, none of the 9,000-odd state voluntary patrol unit (PPS) members in Penang have turned themselves in. Penang police chief Datuk Abdul Rahim Hanafi said no members had surrendered despite ...PPS members granted bail extensionThe Star OnlinePoli […]
  • Purdah-wearing woman gets 'prostitute' label just for joining DAP - The Rakyat Post September 30, 2014
    The Rakyat PostPurdah-wearing woman gets 'prostitute' label just for joining DAPThe Rakyat PostAccording to a Johor PAS Youth member, the move by purdah-wearing Melati, or Jamilah Rahim, to enter DAP indicates that the Generation Y has no racist sentiments in its thought process in determining that Malaysia's future is more fair and democratic […]
  • Ministry never allowed using SPM trial results - Daily Express September 30, 2014
    The Malaysian InsiderMinistry never allowed using SPM trial resultsDaily ExpressPETALING JAYA: The Education Ministry has never allowed any private higher education institution (IPTS) to offer long-term courses to Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) school leavers by using their SPM trial examination results for entry into the course ...Wee against 'no forec […]
  • Save Kampung Siam proposal - The Sun Daily September 30, 2014
    The Malay Mail OnlineSave Kampung Siam proposalThe Sun DailyGEORGE TOWN: A state lawmaker has dismissed insinuations the state government had sold the land in the Kampung Siam enclave within the Pulau Tikus suburb for development. Pulau Tikus assemblyman Yap Soon Huey said the land was held privately ...'Once gazetted as heritage site, no choice but to […]
  • MIC Youth Lauds MACC For Transparent Investigation - Bernama September 30, 2014
    The Rakyat PostMIC Youth Lauds MACC For Transparent InvestigationBernamaKUALA LUMPUR, Sept 30 (Bernama) -- MIC Youth has lauded the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) for being independent, open and transparent in investigating corruption. Its head, Sivarraajh Chandran said this when referring to the ...MACC confirms arrest of leaderDaily ExpressMAC […]
  • Jury still out on MA63 - Free Malaysia Today September 30, 2014
    Free Malaysia TodayJury still out on MA63Free Malaysia TodayForum speakers say that MA63 should be revisited as reality is far from what the agreement intended. jeff kitingan KUALA LUMPUR: The jury still appears to be out on the Malaysia Agreement 1963 if the views expressed at a public forum yesterday here are ...Malaysia-China Bilateral Trade Will Continue […]
  • ROS to grill Wan Azizah - Free Malaysia Today September 30, 2014
    Free Malaysia TodayROS to grill Wan AzizahFree Malaysia TodayROS PETALING JAYA: PKR President Wan Azizah Wan Ismail will give a statement to the Registrar of Societies (ROS) tomorrow regarding a complaint against the party's Disciplinary Board and Central Leadership Council, she said in a Facebook posting ...MCA Blames 'Kajang Move' For Flashf […]
  • Malaysia's nasi lemak tops - The Rakyat Post September 30, 2014
    The Rakyat PostMalaysia's nasi lemak topsThe Rakyat PostWriter Ben Groundwater ranks the ubiquitous Malaysian meal as one of his favourites, being “an explosion of flavour”. As Groundwater puts it: “This is another deceptively simple dish that seems to be greater than the sum of its parts — take one lump of rice ...and more »
  • AG and IGP told to stand up to Umno - Free Malaysia Today September 30, 2014
    Free Malaysia TodayAG and IGP told to stand up to UmnoFree Malaysia Today20320b7360c3c59ee0d3664f17fb22d1 PETALING JAYA: PKR central committee member Latheefa Koya has hinted that the Attorney-General and Inspector General of Police was bowing to pressure by Umno to charge MPs, lawyers, professionals and ...Lawyers' group asks if sedition blitz is the h […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: