Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 46,649 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • PAS leader denies crossover rumour - TODAYonline July 29, 2014
    The Rakyat PostPAS leader denies crossover rumourTODAYonlineKUALA LUMPUR — A senior leader of Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yesterday reiterated the opposition party's commitment to the shared goals of the Pakatan Rakyat (PR) coalition, following rumours of a possible link-up with rivals United Malays National ...'Open secret that some in PAS want […]
  • Euro hits eight-month low after EU, US sanctions on Russia - Channel News Asia July 29, 2014
    Channel News AsiaEuro hits eight-month low after EU, US sanctions on RussiaChannel News AsiaThe euro sank against the dollar on Tuesday (July 29) after the European Union and the United States broadened sanctions on Russia in response to Moscow's intervention in the Ukraine crisis. PHOTOS. Euro and Dollar (AFP Photo). Enlarge; Caption.Let Eastern Ukrain […]
  • Man dies trying to save his burning house - The Star Online July 29, 2014
    The Rakyat PostMan dies trying to save his burning houseThe Star OnlineKOTA KINABALU: Fire swept through a seaside settlement near Sepanggar Bay naval base, killing a man who was trying to save his burning house. Sabah Fire and Rescue Services Department director Nordin Fauzi said the man died of smoke inhalation in ...Fire destroys 50 squatter houses in Sep […]
  • Identifying MH17 victims could take several months - The Australian July 29, 2014
    Sky News AustraliaIdentifying MH17 victims could take several monthsThe AustralianA TOTAL of 227 coffins have been returned to The Netherlands but authorities identifying the victims of MH17 say it is still too early to know how many of the 298 passengers have been recovered. The harrowing task of identifying all the victims will take ...Identifying victims […]
  • Revving up growth - Yahoo Malaysia News July 29, 2014
    Revving up growthYahoo Malaysia NewsAliran trafik masih perlahan sehingga pukul 9 malam ini di beberapa tempat di lebuh raya utama berikutan peningkatan bilangan kenderaan di atas jalan raya. Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) berkata trafik perlahan di Lebuh Raya ...and more »
  • Israel hits Gaza power plants as Hamas leader vows no ceasefire - The Australian July 29, 2014
    National PostIsrael hits Gaza power plants as Hamas leader vows no ceasefireThe AustralianISRAEL has unleashed its heaviest bombardment in a 3-week-old war against Hamas on Tuesday, striking symbols of the militant group's control in Gaza and firing tank shells that Palestinian officials said shut down the strip's only power plant. The fighting ... […]
  • If Argentina Defaults, Then What? - Wall Street Journal (blog) July 29, 2014
    Wall Street Journal (blog)If Argentina Defaults, Then What?Wall Street Journal (blog)Argentina faces a Wednesday deadline for more than $500 million in debt payments. It appears unlikely that bondholders will receive their money, bringing to a head a standoff with a separate group of creditors, the so-called “holdout” hedge funds that have ...Argentina set t […]
  • PM's tweet: “Datuk @NicolDavid did it again, well done to her and our mixed ... - The Rakyat Post July 29, 2014
    The NationPM's tweet: “Datuk @NicolDavid did it again, well done to her and our mixed ...The Rakyat PostPM's tweet: “Datuk @NicolDavid did it again, well done to her and our mixed badminton team.” winner-l-29. The first Malaysian gold medal of the games was won by weightlifter Mohd Hafifi Mansor in the men's 69kg category. Nicol and the badmin […]
  • This Raya, only memories for wife of MH370 crew - The Malaysian Insider July 28, 2014
    The Malaysian InsiderThis Raya, only memories for wife of MH370 crewThe Malaysian InsiderIntan Maizura Othaman is trying to make this Raya as joyful as it can be for her two children, Muhammad and Iman, after losing her husband, Malaysia Airlines cabin crew Mohd Hazrin Hasnan, in the MH370 tragedy. – The Malaysian Insider file pic, July 28, ...and more » […]
  • China says dozens of people killed or injured in latest Xinjiang violence blamed ... - Washington Post July 29, 2014
    China says dozens of people killed or injured in latest Xinjiang violence blamed ...Washington PostBEIJING — China says dozens of people killed or injured in latest Xinjiang violence blamed on militants. Copyright 2014 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed. Share on Facebook ...an […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: