Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 46,639 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Algerian jet missing over Mali - Oman Daily Observer July 24, 2014
    ReutersAlgerian jet missing over MaliOman Daily ObserverALGIERS — An Air Algerie plane missing since early yesterday over Mali with 116 passengers and crew, including 50 French nationals, on board probably crashed, French President Francois Hollande said. Speaking on French television, Hollande said: ...A Rundown of Recent Passenger Plane CrashesBoston.comWr […]
  • Judges in custody case pull out of AG's intervene bid - Malaysia Kini July 24, 2014
    Judges in custody case pull out of AG's intervene bidMalaysia KiniThe hearing of the attorney-general's application to be an intervener in the child custody cases of S Deepa and M Indira Gandhi's was deferred by the Court of Appeal today after two judges recused themselves. This followed an objection by lawyer K ...and more »
  • Bodies of three Indonesian women found, 13 others rescued after boat sank - The Sun Daily July 24, 2014
    Astro AwaniBodies of three Indonesian women found, 13 others rescued after boat sankThe Sun DailyBATU PAHAT: The bodies of three Indonesian women were recovered while 13 others were rescued when a boat sank 15 nautical miles South-west of Sungai Muar estuary, near the Straits of Malacca, early yesterday. Malaysian Maritime Enforcement ...No Hari Raya celebra […]
  • BritishIndia: Posh baju Melayu with a sampin made from songket - The Star Online July 23, 2014
    BritishIndia: Posh baju Melayu with a sampin made from songketThe Star OnlineWhen it comes to styling up for Hari Raya, nothing does it better than the baju Melayu. For men, it's the quintessential Aidilfitri outfit – more so when paired with a beautifully woven sampin. BritishIndia's latest is thus ideal. The label's Baju Melayu Cekak ...and […]
  • MAS holds 'tahlil' for MH17 crash victims - The Malay Mail Online July 24, 2014
    The Malay Mail OnlineMAS holds 'tahlil' for MH17 crash victimsThe Malay Mail OnlineMembers of the public hold a candlelight vigil for the victims on board MAS flight MH17. — Picture by Choo Choy May PETALING JAYA, July 24 — About 500 people today attended a “tahlil” and reading of the “Yassin” organised by Malaysia Airlines (MAS) to ...Two minister […]
  • Read the Lengthy Debate Over Whether to End Arizona's Botched Execution - National Journal July 24, 2014
    ReutersRead the Lengthy Debate Over Whether to End Arizona's Botched ExecutionNational JournalThe federal court transcript shows just how terrifying and dramatic the nearly two-hour execution was. (Mike Simons/Getty Images). TweetTweet · Email · photo of Dustin Volz. By Dustin Volz · Follow on Twitter. July 24, 2014. A federal court judge in Arizona ... […]
  • 'Be united at all times, not only during disasters' - Free Malaysia Today July 24, 2014
    Free Malaysia Today'Be united at all times, not only during disasters'Free Malaysia TodayParliament reached a rare unanimity yesterday with both sides condemning the shooting of MH17 and this can be achieved at all times not only during disasters, says Lim Kit Siang. Kit-Siang4-1 PETALING JAYA: Malaysians should be united at all times and ...DAP su […]
  • Police Inspector, Sergeant Charged With Corruption - Bernama July 24, 2014
    Police Inspector, Sergeant Charged With CorruptionBernamaKUALA LUMPUR, July 24 (Bernama) -- An investigating officer claimed trial in the Sessions Court here Thursday to corruptly accepting RM20,000 from an unemployed man three years ago. Insp Mohd Tahzir Hussin, 30, who is based at the Kuala Lumpur ...and more »
  • MH17: Pro-Russian Rebel Confesses Firing on Plane by Mistake - International Business Times AU July 24, 2014
    MSN Malaysia NewsMH17: Pro-Russian Rebel Confesses Firing on Plane by MistakeInternational Business Times AUA pro-Russian rebel confesses with horror that they shoot down a Ukranian military aircraft, only to discover that the aircraft was a civilian one. "'We hit a plane from Kiev,' our commanders told us. We thought we'd be fighting Ukr […]
  • 'PR must show consensus for new MB' - The Rakyat Post July 24, 2014
    The Rakyat Post'PR must show consensus for new MB'The Rakyat PostSelangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim says there must be consensus from all three parties within Pakatan Rakyat before they can relieve him from his post. — TRP file pic. Share; Tweet; Email; React. KAJANG, July 24: Selangor Menteri Besar Tan Sri ...Khalid Ibrahim Has An Ally I […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: