Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 44,730 hits

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Karpal Singh: Steady stream of visitors to wake - The Star Online April 18, 2014
    Sky News AustraliaKarpal Singh: Steady stream of visitors to wakeThe Star OnlinePETALING JAYA: Well-wishers have been arriving since morning to pay their last respects to the late Karpal Singh at his residence in Penang. Minister in the Prime Minister's Department Nancy Shukri was among the VIPs who were at his residence in Jalan ...Honour Karpal by con […]
  • South Korea probes ferry crew, rescue hampered by tides - NDTV April 18, 2014
    NDTVSouth Korea probes ferry crew, rescue hampered by tidesNDTVMokpo/Jindo, South Korea: Strong tides and murky waters off South Korea's southwest coast were hampering efforts on Friday to find survivors from a ferry accident over 48 hours previously that left hundreds of passengers missing, most of them high school ...Captain not at helm of capsized S […]
  • At least nine Nepali guides killed in Everest avalanche - swissinfo.ch April 18, 2014
    Sky News AustraliaAt least nine Nepali guides killed in Everest avalancheswissinfo.chKATHMANDU (Reuters) - An avalanche swept down a slope of Mount Everest on Friday, killing nine Nepali mountaineering guides at the beginning of the main climbing season, a Tourism Ministry official said. The avalanche hit the most popular route to the ...Teen escapes deadly […]
  • Najib offers condolences to Paloh assemblyman over wife's death - The Sun Daily April 18, 2014
    Najib offers condolences to Paloh assemblyman over wife's deathThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Abdul Razak today offered condolences to Paloh state assemblyman Datuk Norzula Mat Diah whose wife was killed in a road accident they were involved in yesterday. The prime minister said in a Twitter post he hoped that ...Paloh assemblyman slightly […]
  • Court rejects evidence of defence experts in sodomy trial - The Malaysian Insider April 18, 2014
    The Malaysian InsiderCourt rejects evidence of defence experts in sodomy trialThe Malaysian InsiderCourt of Appeal today rejects defence experts' evidence in Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy charge, saying there was no evidential value to create doubt in the prosecution's case. – The Malaysian Insider pic, 18 April, 2014. The criticism by two […]
  • Najib: Trade pact with Turkey opens new chapter in bilateral ties - The Sun Daily April 18, 2014
    The Sun DailyNajib: Trade pact with Turkey opens new chapter in bilateral tiesThe Sun DailyANKARA: The Malaysia-Turkey Free Trade Agreement has opened a new chapter in bilateral ties between the two countries, said Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak. Najib said his second visit to Turkey, which aimed to enhance bilateral ...Malaysia inks FTA with Tu […]
  • Two hurt as ceiling at PWTC collapses - The Star Online April 17, 2014
    The Malay Mail OnlineTwo hurt as ceiling at PWTC collapsesThe Star OnlineFallen apart: The portion of the ceiling on the second floor balcony of the Putra World Trade Centre which collapsed. KUALA LUMPUR: A portion of a ceiling on the second floor balcony of the Putra World Trade Centre collapsed during an army demonstration, ...Army Personnel Injured, Ceili […]
  • 30% of Chinese tourists cancel bookings to Malaysia: Minister - Straits Times April 18, 2014
    Straits Times30% of Chinese tourists cancel bookings to Malaysia: MinisterStraits TimesA tourist walks past a signboard saying "Pray for MH370" in front of the Kuala Lumpur City Center (KLCC) on March 14, 2014. Close to 30 per cent of Chinese tourists have cancelled their bookings to visit Malaysia this year since the disappearance of Flight ...Ng: […]
  • The tiger will roar beyond the grave - Malaysia Kini April 18, 2014
    The tiger will roar beyond the graveMalaysia KiniThe tiger sleeps. But his ferocious roar will be heard for generations to come. What more when his cubs, now fierce adult tigers themselves, roam the political and legal jungles, striking fear in the hearts of their adversaries, just like their father. It was a harsh ...and more »
  • Caterer's contract terminated after food poisoning reports at Selangor state ... - The Star Online April 18, 2014
    The Malay Mail OnlineCaterer's contract terminated after food poisoning reports at Selangor state ...The Star OnlineSHAH ALAM: The contract of the caterer supplying food during the Selangor state assembly here has been terminated, Speaker Hannah Yeoh said on Friday. She said the state government decided to end the caterer's service following report […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: