Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 44,855 hits

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Malaysia to release MH370 report: PM Najib Razak - NDTV April 25, 2014
    NDTVMalaysia to release MH370 report: PM Najib RazakNDTVKuala Lumpur: Malaysia will release a preliminary report on the disappearance of flight MH370, Prime Minister Najib Razak said, as the government battles widespread criticism over the transparency of its investigation. (MH370 relatives reject Malaysian ...Missing flight MH370: Malaysian Government does […]
  • Obama should speak loudly on rights abuses - Malaysia Kini April 25, 2014
    The Malay Mail OnlineObama should speak loudly on rights abusesMalaysia KiniCOMMENT United States President Barack Obama should use his historic April 26-27 visit to Malaysia to speak directly on concerns about the country's deteriorating human rights situation. Obama will be the first US president to visit Malaysia since 1966.An open letter to Barack O […]
  • klia2 receives ICAO nod, first landing - New Straits Times April 25, 2014
    The Malay Mail Onlineklia2 receives ICAO nod, first landingNew Straits TimesSEPANG: The International Civil Aviation Organisation (ICAO) and IKRAM Premier Consulting have given the green light to Kuala Lumpur International Airport 2 (klia2) to start operations on May 2 as scheduled. Acting Transport Minister Datuk Seri ...ICAO declares KLIA2 safeThe Star Onl […]
  • PAS supporters club laments being sidelined - The Star Online April 25, 2014
    The Malay Mail OnlinePAS supporters club laments being sidelinedThe Star OnlineKOTA BARU: PAS Supporters Congress (DHPP) is disappointed that Kelantan PAS leaders had sidelined the non-Muslim wing over the proposed implementation of hudud laws in the state by the end of the year. Its chairman Hu Pang Chaw said PAS leaders ...If BN can't take stand on hu […]
  • Najib to set fresh diplomatic course during Obama's visit - New Straits Times April 25, 2014
    New Straits TimesNajib to set fresh diplomatic course during Obama's visitNew Straits TimesPUTRAJAYA: Prime Minister Datuk Seri Najib Razak aims to set Malaysia on a fresh diplomatic course when U.S. President Barack Obama visits the country at a time when it is reeling from the disappearance of Malaysia Airlines' MH 370. The Malaysian ...Malaysia […]
  • DAP's Nga chided over Tunship call - New Straits Times April 24, 2014
    Astro AwaniDAP's Nga chided over Tunship callNew Straits TimesIPOH: Perak DAP chairman Nga Kor Ming is again on the receiving end, this time from his party members. This is because of his calls to the government to confer a Tunship on the late Bukit Gelugor member of parliament, Karpal Singh. Members took to ...May 25 is date for Bukit Gelugor pollThe S […]
  • Obama to lend MaGIC touch - The Star Online April 24, 2014
    Obama to lend MaGIC touchThe Star OnlineBig role to play: The MaGIC in Cyberjaya will get some sound advice from Obama. PETALING JAYA: The Malaysian Global Innovation and Creative Centre (MaGIC) in Cyberjaya, which is tasked with transforming Malaysia into a dynamic entrepreneurial ...Obama To Launch MaGIC In Cyberjaya On SundayBernamaall 4 news articles » […]
  • Sarawak to help pay rep's medical bill - New Straits Times April 24, 2014
    The Malaysian InsiderSarawak to help pay rep's medical billNew Straits TimesKUCHING: The Sarawak government has extended a helping hand to former DAP state chairman Wong Ho Leng in his battle with brain tumour. It has agreed to foot the medical bill of the former Sibu MP's treatment of the disease. Chief Minister Tan Sri ...State govt to pay part o […]
  • Lawyer dies while rescuing puppies stuck in a hole - The Star Online April 25, 2014
    Lawyer dies while rescuing puppies stuck in a holeThe Star OnlineKOTA KINABALU: A 28-year-old lawyer who went to rescue a litter of puppies inside a metre-deep hole in the ground died from suffocation after getting stuck in the hole. Jay Ferrer Jeffrey Linjungan (pic) was found by a family member stuck inside the hole ...and more »
  • Fatah-Hamas unity - DAWN.com April 25, 2014
    DAWN.comFatah-Hamas unityDAWN.comISRAEL has overreacted to Palestinian unity moves. On Wednesday, shortly after Fatah and Hamas announced plans to form a unity government within five weeks, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu denounced the move, decided to boycott peace ...Kerry reminded no peace deal can be struck without addressing GazaTelegraph.co.u […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: