Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 47,438 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Zahid Hamidi: Majority of non-Malays moderate, respect other races - The Star Online September 2, 2014
    The Malay Mail OnlineZahid Hamidi: Majority of non-Malays moderate, respect other racesThe Star OnlineKUALA LUMPUR: The majority of the non-Malay communities in Malaysia are moderates who respect the sentiments and sensitivities of other races, Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said. He said a newspaper report that quoted him as ...Minister, who […]
  • IT MAY BE 'WEAK' NAJIB TRYING TO SHOW UMNO HE'S TOUGH: PM mustn't ... - Malaysia Chronicle September 2, 2014
    The Malay Mail OnlineIT MAY BE 'WEAK' NAJIB TRYING TO SHOW UMNO HE'S TOUGH: PM mustn't ...Malaysia ChronicleThis morning, Universiti Malaya law professor Azmi Sharom became the new victim of the sedition dragnet when he was charged with sedition over his remarks on the Perak constitutional crisis. It is clear that now that the government […]
  • MH17: Remains of Loh Yan Hwa, Fan Shun Po arrive in Penang - The Sun Daily September 2, 2014
    AsiaOneMH17: Remains of Loh Yan Hwa, Fan Shun Po arrive in PenangThe Sun DailyGEORGE TOWN : The remains of Loh Yan Hwa and her husband Dutch national Fan Shun Po arrived in a helicopter at the Penang Department of Civil Aviation (DCA) at 10.50am today. A moment of silence was observed immediately after the remains in two ...Remains of two MH17 victims arrive […]
  • Deputy IGP: We know those calling for Sabah secession - The Star Online September 2, 2014
    Deputy IGP: We know those calling for Sabah secessionThe Star OnlineLAHAD DATU: Police have identified the individuals allegedly responsible for calling for the secession of Sabah from Malaysia. Deputy Inspector-General of Police Tan Sri Bakri Zinin said they would be investigated for allegedly making seditious statements.and more »
  • Bring back Feri Malaysia' call - Daily Express September 2, 2014
    Bring back Feri Malaysia' callDaily ExpressSABAH Transborneo Sabah Coordinator Anuar Ghani urged the Government to reintroduce the Feri Malaysia service as a means to encourage Malaysians and Singaporeans and others from South East Asia to travel to Sabah, Sarawak, Kalimantan and ...Masidi proposes Borneon tourist packageThe Borneo Postall 3 news articl […]
  • Two killed in mishaps - Daily Express September 2, 2014
    Two killed in mishapsDaily ExpressThe first involved a motorcycle and a four-wheel-drive near Km13 along Jalan Sapulut-Donggongon-Tambunan here. The impact caused the 25-year-old motorcyclist to sustain severe head and bodily injuries, killing him on the spot. The victim's 18-year-old ...Two car drivers, motorcyclist killedThe Borneo Postall 3 news arti […]
  • Rayer released, PPS members returning to their daily routine - The Malaysian Insider September 2, 2014
    The Malaysian InsiderRayer released, PPS members returning to their daily routineThe Malaysian InsiderSeri Delima assembly member R.S.N Rayer (pic) was released early this morning after being detained overnight for his involvement in the Penang government's Voluntary Patrol Unit (PPS). The DAP lawmaker was let out on police bail at 4am today. He was ... […]
  • M'sia, China and Australia to coordinate media info on MH370 - The Borneo Post September 2, 2014
    AsiaOneM'sia, China and Australia to coordinate media info on MH370The Borneo PostHULU TERENGGANU: Malaysia, China and Australia, which are involved in the search for missing Malaysia Airlines Flight MH370, have agreed to coordinate media information on it to ensure uniformity so that the effort is not disturbed, said Deputy ...MH370 search to focus on […]
  • MH17 pilot burial ceremony - The Sun Daily September 2, 2014
    The Sun DailyMH17 pilot burial ceremonyThe Sun DailySHAH ALAM: It was a sombre situation as the family members and friends of Captain Wan Amran Wan Hussin watched the casket holding his remains being lowered into his grave. His two sons, Wan Yunus Uzair, 11, and Wan Yusuf Irfan, 9, could not hold ...Pilots pay last respects to fallen MH17 captain – BernamaTh […]
  • ASK FIRST, WERE YOU A GOOD HUSBAND! Taib's son blames political ... - Malaysia Chronicle September 2, 2014
    The Malay Mail OnlineASK FIRST, WERE YOU A GOOD HUSBAND! Taib's son blames political ...Malaysia ChronicleMahmud Abu Bekir Taib has alleged that all the claims of his supposedly mass wealth made in the divorce proceeding is a political conspiracy by opposition leader Anwar Ibrahim and others. The former Sarawak chief minister's son named whitstlebl […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: