Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 47,726 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • MAS Denies False News By Book, Web Portal On Its Flights Including MH370 - Bernama September 17, 2014
    MetroMAS Denies False News By Book, Web Portal On Its Flights Including MH370BernamaKUALA LUMPUR, Sept 17 (Bernama) -- Malaysia Airlines (MAS) has refuted irresponsible news reports regarding its flights, including the missing MH370. In a statement Wednesday, MAS denied the news articles published in a book claiming to offer the ...MAS condemns 'amateur […]
  • Selective entry to public varsities - The Sun Daily September 17, 2014
    The Malay Mail OnlineSelective entry to public varsitiesThe Sun DailyHigher Education Department director-general Prof Datuk Dr Asma Ismail said public universities would have no space for students if everyone were to be enrolled. "That is why we cannot simply take everyone in. We need to be very selective," she told a ...Distance Education Allows […]
  • Law lecturer applies to transfer sedition case to High Court - The Rakyat Post September 17, 2014
    The Rakyat PostLaw lecturer applies to transfer sedition case to High CourtThe Rakyat PostUM law lecturer Assoc Prof Dr Azmi Sharom is seeking an order from the Sessions Court to refer to the High Court to determine the constitutionality of Section 49(1) of the Sedition Act 1948, and also for the charges against him to be stayed and/or struck out.UM professo […]
  • 10 Held So Far Over UPSR Papers Leak - Bernama September 17, 2014
    Astro Awani10 Held So Far Over UPSR Papers LeakBernamaKUALA LUMPUR, Sept 17 (Bernama) -- Ten individuals have been detained by police so far over the leak in the Science and English examination papers of this year's Primary School Achievement Test (UPSR), police said Wednesday. Kuala Lumpur CID ...Three more teachers remanded in UPSR exam leak probeThe […]
  • Kuching MP apologises for Negaraku rant - The Malaysian Insider September 17, 2014
    The Malaysian InsiderKuching MP apologises for Negaraku rantThe Malaysian InsiderKuching MP Chong Chieng Jen had asked why the national anthem was played in places of entertainment such as cinemas. – The Malaysian Insider file pic, September 17, 2014.Sarawak DAP chief Chong Chieng Jen, who criticised the playing of “Negaraku” ...DAP's Chieng Jen apologi […]
  • Learning vs scoring - The Sun Daily September 17, 2014
    Free Malaysia TodayLearning vs scoringThe Sun DailyMANY were shocked by the news that UPSR examination papers were leaked. As usual, there was finger pointing and tuition centres were the latest scapegoat. I was hardly surprised by this development. In fact, exam paper leaks have been occurring so ...No reason why Sabah UPSR pupils should re-sit English pape […]
  • MH17: Three more victims to arrive home on Friday - The Malay Mail Online September 17, 2014
    The Malay Mail OnlineMH17: Three more victims to arrive home on FridayThe Malay Mail OnlineTransport Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai says the remains of another three MH17 crash victims will arrive on Friday. — Reuters picKUALA LUMPUR, Sept 17 ― The remains of another three victims of Malaysia Airlines (MAS), Flight MH17 tragedy will ...40 Malaysian victi […]
  • PAS ulama NO DIFFERENT from Umno - delegate defends Mat Sabu - Malaysia Chronicle September 17, 2014
    Free Malaysia TodayPAS ulama NO DIFFERENT from Umno - delegate defends Mat SabuMalaysia ChronicleA PAS Youth delegate who tried to push party deputy president Mohamad Sabu's call for clerics not to focus solely on Islam was met with several snide responses from fellow delegates at the wing's muktamar today. Malacca PAS Youth representative Azizan . […]
  • 'Former PM has a daunting task ahead' - The Rakyat Post September 17, 2014
    The Rakyat Post'Former PM has a daunting task ahead'The Rakyat PostDAP stalwart Lim Kit Siang has asked former Prime Minister Tun Abdullah Ahmad Badawi as to whether the latter is prepared, through his blogs, to consistently take up the cudgel to champion moderation against baneful developments, like the upsurge of ...Take up 'cudgel' to […]
  • Netizens mock Zahid's 'DOCTORATE', doubt he can coherently explain his 4 ... - Malaysia Chronicle September 17, 2014
    Netizens mock Zahid's 'DOCTORATE', doubt he can coherently explain his 4 ...Malaysia ChronicleDavid Dass: The truth is that Home Minister Ahmad Zahid Hamidi cannot flesh out the specific things that non-Malays do which threaten his four thrusts (Bahasa Malaysia, royalty, Islam and Malay privileges). A further truth is that non-Malays do not qu […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: