Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[...] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak [...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 48,593 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Anwar doesn't run Selangor, says Azmin - malaysiandigest.com October 23, 2014
    The Malay Mail OnlineAnwar doesn't run Selangor, says Azminmalaysiandigest.comSelangor Menteri Besar Mohamed Azmin Ali says day-to-day administration of the state was handled by the executive councillors, who made collective decisions. – The Malaysian Insider file pic, October 23, 2014. PKR de facto leader Datuk Seri Anwar ...Selangor's water deal […]
  • Bay State on alert after Canada capital shooting - Boston Herald October 23, 2014
    Boston HeraldBay State on alert after Canada capital shootingBoston HeraldAT THE SCENE: Canadian officials say Sergeant-at-Arms Kevin Vickers, seen above in 2011, shot dead the suspect in shootings yesterday at Parliament Hill. 102214ottawaShooting1.jpg. POLICE CHECK: Police search cars and people yesterday near ...Australia enhances parliamentary security i […]
  • “Molotov Cocktail” not used in arson attack - New Straits Times Online October 23, 2014
    “Molotov Cocktail” not used in arson attackNew Straits Times OnlineJITRA: Police confirmed that 'Molotov Cocktail' was not used in the arson attack on a custom officer's car at his home in Taman Bukit Indah yesterday morning. Kubang Pasu district poice chief Superintendent Abd Rahim Abdullah said this based on the ...and more »
  • Is Umno keeping a noose around Anwar's neck? - Malaysia Kini October 23, 2014
    Malaysia KiniIs Umno keeping a noose around Anwar's neck?Malaysia KiniYOURSAY 'Allah decides. If you are meant to be shot you will never be hanged.' Anwar confident he won't be imprisoned. Jiminy Qrikert: It might appear that Umno has hit on the perfect solution of keeping a noose around Anwar Ibrahim and tightening it ...If you jail me, […]
  • Gerakan plays a wayang on pendatang - Free Malaysia Today October 23, 2014
    Free Malaysia TodayGerakan plays a wayang on pendatangFree Malaysia TodaySuspended party member Tan Lai Soon's view is shared by many Malaysians, whether in public or in private. COMMENT. By Koon Yew Yin. pendatang300 At Gerakan's recently concluded national conference, the Malaysian public was treated to a lonely ...WILL UMNO BOTHER TO LISTEN? Ger […]
  • Author comes to the defence of 'I want to touch a dog' organiser - AsiaOne October 23, 2014
    AsiaOneAuthor comes to the defence of 'I want to touch a dog' organiserAsiaOnePETALING JAYA - "I Want to Touch a Dog" organiser Syed Azmi Alhabshi is one of the better Muslims around and would be the first to volunteer to help the poor and needy, said unity advocate and author Anas Zubedy (pic). Anas, who knows Syed Azmi ...TOO LITTLE TOO […]
  • Hindus pray for nation during Deepavali - Jakarta Post October 23, 2014
    Jakarta PostHindus pray for nation during DeepavaliJakarta PostGuiding light: Hindus of Indian-Tamil descent pray in observance of Deepavali, also known as Diwali and the “Festival of Lights”, at the Shri Mariamman temple in Medan, North Sumatra, Thursday. Thousands of Hindus from other regions across Indonesia ...Vatican Message to Hindus for DiwaliIndepend […]
  • UPDATE 1-Sax and the City: Kenny G hits sour note in China with Hong Kong visit - Reuters October 23, 2014
    ABC NewsUPDATE 1-Sax and the City: Kenny G hits sour note in China with Hong Kong visitReuters(Updates with comment from musician). BEIJING Oct 22 (Reuters) - Best-selling U.S. jazz musician Kenny G struck a bum note in China when he appeared among Hong Kong's pro-democracy protesters, prompting the country's foreign ministry to warn ...Kenny G vis […]
  • Maxis To Open Pre-Purchase For iPhone 6 And iPhone 6 Plus On 31 Oct - malaysiandigest.com October 23, 2014
    The Malaysian InsiderMaxis To Open Pre-Purchase For iPhone 6 And iPhone 6 Plus On 31 Octmalaysiandigest.com[UPDATE, 22/10 404PM]: Just like Celcom, Maxis will be releasing the new iPhone 6 and iPhone 6 Plus on 6 Nov which is one day earlier than what previously announced. Read more for further details. [UPDATE, 850PM]: Maxis has opened a website to ...Celcom […]
  • All District Areas In Sabah Are PBT Rating Areas - Bernama October 23, 2014
    All District Areas In Sabah Are PBT Rating AreasBernamaKOTA KINABALU, Oct 23 (Bernama) -- The tax rating area under the local authorities (PBT), like district councils and municipal councils, has been expanded to cover all areas in the districts in Sabah. Sabah Local Government and Housing Minister Datuk ...and more »
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: