Kman Blog

projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3

Posted on: November 24, 2009

Kelemahan #3

Grp ICC tak gunakan why-why analisis..( ” BANGAU O BANGAU…”)

Tiada  why-why analisis bermakna

  • Tulang ikan tidak dipecahkan kepada tulang-tulang kecil
  • Grp ICC akan menyenarai pendek semua punca dengan melakukan teknik smart , undian  atau relation diagram ( alat baru QC) dan macam-macam lagi teknik.
  • Selepas tu buat Rajah Isikawa # 2, buat varifikasi dan validasi  atas baki punca dan buat Rajah Isikawa # 3 untuk menunjukkan punca paling mungkin
  • Malang sekali ada beranggapan bila buat banyak Rajah Isikawa, maka banyak lah markah yang akan diperolehi untuk tujuan Konvensyen

Tindakan pembetulan :

  • Tujuan why-why analisis adalah untuk mencari punca akhir yang menyebabkan berlakunya masalah dalam  Rajah Isikawa.
  • Varifikasi dan Validasi hanya kepada punca-punca terakhir sahaja (sebab kita dah buat why-why analisis).. maknanya kita tak payah guna smart atau matrik atau undian atau  relation diagram untuk menyenarai pendek punca.
  • Sekiranya anda berjaya memecahkan why kepada  lebih banyak why … bermakna analisa punca anda cukup terperinci.
  • Dalam proses ini hanya ada 2 Rajah Isikawa yang akan dibentuk iaitu Rajah isikawa why-why dan Rajah isikawa untuk punca paling mungkin selepas verifikasi dan validasi.

Ingat why-why analisis – ingat lagu “ Bangau Oh Bangau “…..

Bangau oh Bangau

Kenapa engkau kurus ( masalah )

Macam mana aku tak kurus

Ikan tidak timbul ( why 1)

ikan oh ikan

Kenapa engkau tidak timbul

Macam mana aku nak timbul

Rumput panjang sangat 2x ( why 2)

rumput oh rumput

Kenapa panjang sangat

Macam mana aku tak panjang

Kerbau tak makan aku2x ( why 3)

Oh kerbau oh kerbau

Kenapa engkau tak makan rumput

Macam mana aku nak makan

Perut aku sakit2x (why 4)

perut oh perut

Kenapa engkau sakit

Macam mana aku tak sakit

Makan nasi mentah2x (why 5)

nasi oh nasi

Kenapa engkau mentah

Macam mana aku tak mentah

Kayu api basah2x ( why 6)

kayu oh kayu

Kenapa engkau basah

Macam mana aku tak basah

Hujan timpa aku2x (why 7)

Hujan oh hujan

Kenapa engkau timpa kayu

Macam mana aku tak timpa kayu

Katak panggil aku2x ( why 8)

Katak oh katak

Kenapa engkau panggil hujan

Macam mana aku tak panggil

Ular nak makan aku2x ( why 9)

Ular oh ular

Kenapa engkau kau nak makan katak

Macam mana aku tak makan katak

Memang makanan aku2x

Klik…….Contoh why-why analisis– ICC Group Sinar – Petronas Dagangan Bhd.


Advertisements

2 Responses to "projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3"

Keman…lihat apa yang dicatatkan oleh kawan kita di KPJ dalam jiwarasa.blog.spot pada tanggal okt 2004, ia mengimbau kembali apa yang di tulis pada hari ini. TQ Habiskan masa dengan menekun buku dan menulis…

dah lama kite bercakap benda yang sama … kawan kita di KPJ turut ulas benda yang sama dlm jiwarasa.blog.okt 04….. entahlah memang ahli ICC takut nak buat transformasi atau serah bulat-bulat pada consultant untuk tolong buatkan analisis.. persoalanya sampai bila..!!.thanks Dr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,800 hits

PENULIS

KALENDAR

November 2009
M T W T F S S
    Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

RSS Top stories

  • Was it just VX nerve agent? Police await chemistry report - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineWas it just VX nerve agent? Police await chemistry reportThe Star OnlineAMPANG JAYA: Police are waiting for a report from the Chemistry Department to determine if chemicals other than the VX nerve agent were used in the assassination of Kim Jong-nam. Selangor police chief Comm Datuk Seri Abdul Samah Mat said the ...Police confirm taking sample […]
  • White House bars some news organisations from briefing - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineWhite House bars some news organisations from briefingThe Star OnlineWASHINGTON (Reuters) - The White House excluded several major U.S. news organisations, including some it has openly criticised, from an off-camera briefing held by the White House press secretary on Friday, representatives of the organisations said.White House bars major news […]
  • Can EPF maintain its good returns? - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineCan EPF maintain its good returns?The Star OnlineBig-time investor: The EPF receives on a monthly basis about RM2bil from its members to be invested for their retirement needs. WHEN the Employees Provident Fund (EPF) declares its annual dividend to members, the one thing that usually resonates is the ...and more »
  • Son of boxer Muhammad Ali detained at Florida airport - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailySon of boxer Muhammad Ali detained at Florida airportThe Sun DailyWASHINGTON: A son of boxing legend Muhammad Ali was held for questioning for two hours at a Florida airport upon returning from Jamaica because of his Arabic-sounding name, US media reported late Friday. Muhammad Ali Jr., 44, who was born in ...Muhammad Ali Jr. detained by immigra […]
  • Saudi King`s visit to boost Bali`s tourism - ANTARA February 25, 2017
    U.S. News & World ReportSaudi King`s visit to boost Bali`s tourismANTARAJakarta (ANTARA News) - Tourism operators and observers hailed the planned visit of Saudi King Salman bin Abdulaziz al-Saud to Indonesia, especially his one-week vacation plan in the Indonesian tourist resort island of Bali. King Salman and his ...Saudi king on 4-day visit to Malaysi […]
  • Kansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crime - The Independent February 25, 2017
    The IndependentKansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crimeThe IndependentThe wife of an Indian engineer gunned down by an American man who allegedly told him to “get out of my country” has called on Donald Trump's administration to fight hate crime. Adam Purinton reportedly shouted racial sl […]
  • Hundreds on Philippine streets as Duterte jails top critic - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailyHundreds on Philippine streets as Duterte jails top criticThe Sun DailyActivists march on the EDSA highway on their way to protest in front of the Armed Forces of the Philippines (AFP) headquarters in Manila on Feb 25, 2017, during the 31st anniversary of the 'People Power' revolution. More than 1,000 people took to the ...Philippine l […]
  • Trump And CPAC: A Complicated Relationship No More - NPR February 25, 2017
    NPRTrump And CPAC: A Complicated Relationship No MoreNPRPresident Trump's status with the Conservative Political Action Conference has gone from "it's complicated" to a full-on committed relationship. That turnaround was to be expected, given that the former reality TV star and billionaire businessman ...Activists tricked Trump supporters […]
  • (Video) China hotel fire kills at least 10: Xinhua - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun Daily(Video) China hotel fire kills at least 10: XinhuaThe Sun DailyThree of 16 people rushed to hospitals died while in care, and firefighters found seven bodies amid the hotel debris. — AFP. BEIJING: At least 10 people were killed in a huge fire at a hotel in eastern China, the official Xinhua news agency said Saturday.Ten killed in hotel blaze in […]
  • Iraqi forces push deeper into western Mosul as civilians flee - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineIraqi forces push deeper into western Mosul as civilians fleeThe Star OnlineMOSUL, Iraq (Reuters) - U.S.-backed Iraqi forces pushed deeper into western Mosul on Saturday after retaking the city's airport from Islamic State and punching into built-up areas of the jihadists' last major stronghold in the country. Troops advanced ...Iraq […]
%d bloggers like this: