Kman Blog

projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3

Posted on: November 24, 2009

Kelemahan #3

Grp ICC tak gunakan why-why analisis..( ” BANGAU O BANGAU…”)

Tiada  why-why analisis bermakna

  • Tulang ikan tidak dipecahkan kepada tulang-tulang kecil
  • Grp ICC akan menyenarai pendek semua punca dengan melakukan teknik smart , undian  atau relation diagram ( alat baru QC) dan macam-macam lagi teknik.
  • Selepas tu buat Rajah Isikawa # 2, buat varifikasi dan validasi  atas baki punca dan buat Rajah Isikawa # 3 untuk menunjukkan punca paling mungkin
  • Malang sekali ada beranggapan bila buat banyak Rajah Isikawa, maka banyak lah markah yang akan diperolehi untuk tujuan Konvensyen

Tindakan pembetulan :

  • Tujuan why-why analisis adalah untuk mencari punca akhir yang menyebabkan berlakunya masalah dalam  Rajah Isikawa.
  • Varifikasi dan Validasi hanya kepada punca-punca terakhir sahaja (sebab kita dah buat why-why analisis).. maknanya kita tak payah guna smart atau matrik atau undian atau  relation diagram untuk menyenarai pendek punca.
  • Sekiranya anda berjaya memecahkan why kepada  lebih banyak why … bermakna analisa punca anda cukup terperinci.
  • Dalam proses ini hanya ada 2 Rajah Isikawa yang akan dibentuk iaitu Rajah isikawa why-why dan Rajah isikawa untuk punca paling mungkin selepas verifikasi dan validasi.

Ingat why-why analisis – ingat lagu “ Bangau Oh Bangau “…..

Bangau oh Bangau

Kenapa engkau kurus ( masalah )

Macam mana aku tak kurus

Ikan tidak timbul ( why 1)

ikan oh ikan

Kenapa engkau tidak timbul

Macam mana aku nak timbul

Rumput panjang sangat 2x ( why 2)

rumput oh rumput

Kenapa panjang sangat

Macam mana aku tak panjang

Kerbau tak makan aku2x ( why 3)

Oh kerbau oh kerbau

Kenapa engkau tak makan rumput

Macam mana aku nak makan

Perut aku sakit2x (why 4)

perut oh perut

Kenapa engkau sakit

Macam mana aku tak sakit

Makan nasi mentah2x (why 5)

nasi oh nasi

Kenapa engkau mentah

Macam mana aku tak mentah

Kayu api basah2x ( why 6)

kayu oh kayu

Kenapa engkau basah

Macam mana aku tak basah

Hujan timpa aku2x (why 7)

Hujan oh hujan

Kenapa engkau timpa kayu

Macam mana aku tak timpa kayu

Katak panggil aku2x ( why 8)

Katak oh katak

Kenapa engkau panggil hujan

Macam mana aku tak panggil

Ular nak makan aku2x ( why 9)

Ular oh ular

Kenapa engkau kau nak makan katak

Macam mana aku tak makan katak

Memang makanan aku2x

Klik…….Contoh why-why analisis– ICC Group Sinar – Petronas Dagangan Bhd.


Advertisements

2 Responses to "projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3"

Keman…lihat apa yang dicatatkan oleh kawan kita di KPJ dalam jiwarasa.blog.spot pada tanggal okt 2004, ia mengimbau kembali apa yang di tulis pada hari ini. TQ Habiskan masa dengan menekun buku dan menulis…

dah lama kite bercakap benda yang sama … kawan kita di KPJ turut ulas benda yang sama dlm jiwarasa.blog.okt 04….. entahlah memang ahli ICC takut nak buat transformasi atau serah bulat-bulat pada consultant untuk tolong buatkan analisis.. persoalanya sampai bila..!!.thanks Dr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,342 hits

PENULIS

KALENDAR

November 2009
M T W T F S S
    Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Duterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraint - Free Malaysia Today April 29, 2017
    Free Malaysia TodayDuterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraintFree Malaysia Todayduterte-kim-jong-un MANILA: Philippine President Rodrigo Duterte on Saturday urged the United States to show restraint after North Korea's latest missile test and to avoid playing into the hands of leader Kim Jong Un, who “wants to end the w […]
  • North Korea's missile test fails, US military says - CNN April 29, 2017
    CNNNorth Korea's missile test fails, US military saysCNN(CNN) A ballistic missile launched early Saturday by North Korea in defiance of international pressure and at a time of heightened regional tensions appears to have failed. The missile blew up over land in North Korean territory, said US Navy Cmdr ...N.Korean missile test fails for fourth straight […]
  • Turkish authorities block access to Wikipedia - Malay Mail Online April 29, 2017
    Malay Mail OnlineTurkish authorities block access to WikipediaMalay Mail OnlineSupporters covered in the Turkish national flag during a pro-government demonstration on Taksim square in Istanbul July 18, 2016. Turkey today blocked all access inside the country to the online encyclopaedia Wikipedia. — Reuters picISTANBUL, April 29 ...Turkey blocks Wikipedia ov […]
  • EU leaders united on Brexit demands -- for now - The Star Online April 29, 2017
    The Star OnlineEU leaders united on Brexit demands -- for nowThe Star OnlineBRUSSELS: European Union leaders endorsed a stiff set of divorce terms for Britain at a summit on Saturday, rejoicing in a rare show of unity in adversity but well aware that may start to fray once negotiations begin. Meeting for the first time since ...EU leaders to unite behind Bre […]
  • Republicans are tethered to Trump politically and need to act accordingly - Washington Post April 29, 2017
    Washington PostRepublicans are tethered to Trump politically and need to act accordinglyWashington PostAs President Trump passes the 100-day mark of his administration, House Republicans should be starting to worry about next year's midterm elections. The midterms are a referendum on the presidency, and preliminary signs point to problems for the party […]
  • Trump to mark 100 days in office with job touting, thank you to Pennsylvania - Fox News April 29, 2017
    Fox NewsTrump to mark 100 days in office with job touting, thank you to PennsylvaniaFox NewsPresident Trump goes to Pennsylvania on Saturday to host a rally to mark his first 100 days in the White House -- acknowledging his 2016 win in the blue-leaning state and a presidency largely untethered to Washington pomp and convention. To be sure ...How artists are […]
  • Pope Francis warns Muslim world about violence and religion - The Boston Globe April 29, 2017
    The Boston GlobePope Francis warns Muslim world about violence and religionThe Boston GlobeCAIRO — Pope Francis delivered his most blunt and powerful message to the Muslim world Friday when he began a papal mission to Egypt by warning against wrapping violence and terror in the language of religion. “As religious leaders, we are called, ...Pope tells Egypt m […]
  • US Marines return to Afghanistan's volatile Helmand - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaUS Marines return to Afghanistan's volatile HelmandChannel NewsAsiaThe Marines, pictured in 2011, were among the first US forces sent to Afghanistan with several thousand deployed in Helmand, where they engaged in bitter combat with Taliban. (Photo: AFP/Behrouz Mehri). 30 Apr 2017 03:01AM ...US Marines return to volatile Afghan provinceC […]
  • Football: Late Marcelo winner rescues Real and Ronaldo - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaFootball: Late Marcelo winner rescues Real and RonaldoChannel NewsAsiaReal Madrid's Marcelo (R) vies with Valencia's El Haddadi during their match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on Apr 29, 2017. (Photo: AFP/Pierre-Philippe Marcou). 30 Apr 2017 02:04AM ...Marcelo 10/10 for critical strike as Real Madrid leave it late agai […]
  • Sunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeat - New Straits Times Online April 29, 2017
    New Straits Times OnlineSunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeatNew Straits Times OnlineBournemouth's striker Joshua King (right) celebrates scoring the opening goal against Sunderland at the Stadium of Light in Sunderland. AFP. Players clash after Sunderland's striker Fabio Borini (centre, floor) was involved in a challeng […]
%d bloggers like this: