Kman Blog

projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3

Posted on: November 24, 2009

Kelemahan #3

Grp ICC tak gunakan why-why analisis..( ” BANGAU O BANGAU…”)

Tiada  why-why analisis bermakna

  • Tulang ikan tidak dipecahkan kepada tulang-tulang kecil
  • Grp ICC akan menyenarai pendek semua punca dengan melakukan teknik smart , undian  atau relation diagram ( alat baru QC) dan macam-macam lagi teknik.
  • Selepas tu buat Rajah Isikawa # 2, buat varifikasi dan validasi  atas baki punca dan buat Rajah Isikawa # 3 untuk menunjukkan punca paling mungkin
  • Malang sekali ada beranggapan bila buat banyak Rajah Isikawa, maka banyak lah markah yang akan diperolehi untuk tujuan Konvensyen

Tindakan pembetulan :

  • Tujuan why-why analisis adalah untuk mencari punca akhir yang menyebabkan berlakunya masalah dalam  Rajah Isikawa.
  • Varifikasi dan Validasi hanya kepada punca-punca terakhir sahaja (sebab kita dah buat why-why analisis).. maknanya kita tak payah guna smart atau matrik atau undian atau  relation diagram untuk menyenarai pendek punca.
  • Sekiranya anda berjaya memecahkan why kepada  lebih banyak why … bermakna analisa punca anda cukup terperinci.
  • Dalam proses ini hanya ada 2 Rajah Isikawa yang akan dibentuk iaitu Rajah isikawa why-why dan Rajah isikawa untuk punca paling mungkin selepas verifikasi dan validasi.

Ingat why-why analisis – ingat lagu “ Bangau Oh Bangau “…..

Bangau oh Bangau

Kenapa engkau kurus ( masalah )

Macam mana aku tak kurus

Ikan tidak timbul ( why 1)

ikan oh ikan

Kenapa engkau tidak timbul

Macam mana aku nak timbul

Rumput panjang sangat 2x ( why 2)

rumput oh rumput

Kenapa panjang sangat

Macam mana aku tak panjang

Kerbau tak makan aku2x ( why 3)

Oh kerbau oh kerbau

Kenapa engkau tak makan rumput

Macam mana aku nak makan

Perut aku sakit2x (why 4)

perut oh perut

Kenapa engkau sakit

Macam mana aku tak sakit

Makan nasi mentah2x (why 5)

nasi oh nasi

Kenapa engkau mentah

Macam mana aku tak mentah

Kayu api basah2x ( why 6)

kayu oh kayu

Kenapa engkau basah

Macam mana aku tak basah

Hujan timpa aku2x (why 7)

Hujan oh hujan

Kenapa engkau timpa kayu

Macam mana aku tak timpa kayu

Katak panggil aku2x ( why 8)

Katak oh katak

Kenapa engkau panggil hujan

Macam mana aku tak panggil

Ular nak makan aku2x ( why 9)

Ular oh ular

Kenapa engkau kau nak makan katak

Macam mana aku tak makan katak

Memang makanan aku2x

Klik…….Contoh why-why analisis– ICC Group Sinar – Petronas Dagangan Bhd.


2 Responses to "projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3"

Keman…lihat apa yang dicatatkan oleh kawan kita di KPJ dalam jiwarasa.blog.spot pada tanggal okt 2004, ia mengimbau kembali apa yang di tulis pada hari ini. TQ Habiskan masa dengan menekun buku dan menulis…

dah lama kite bercakap benda yang sama … kawan kita di KPJ turut ulas benda yang sama dlm jiwarasa.blog.okt 04….. entahlah memang ahli ICC takut nak buat transformasi atau serah bulat-bulat pada consultant untuk tolong buatkan analisis.. persoalanya sampai bila..!!.thanks Dr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,041 hits

PENULIS

KALENDAR

November 2009
M T W T F S S
    Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • They'll kill us if we go home, says Rohingya fugitive - Free Malaysia Today December 4, 2016
    Free Malaysia TodayThey'll kill us if we go home, says Rohingya fugitiveFree Malaysia TodayA Rohingya fugitive says his people are caught between their feelings of homesickness and their fear of the safety of their lives. rohingya_malaysia_kill_600. KUALA LUMPUR: Several Rohingya shared their tales of terror and sadness about the oppression ...Najib urg […]
  • Malays must unite with Umno for dignity: PM - Daily Express December 4, 2016
    The Sun DailyMalays must unite with Umno for dignity: PMDaily ExpressKuala Lumpur: Umno President Datuk Seri Najib Tun Razak stressed that the Malays need to unite with Umno to uphold the dignity of the race. "The past has gone and the missed opportunities will not return. We cannot squander the opportunities for the ...Uphold the principle of 'wal […]
  • Raul Castro vows to defend Fidel's revolution - The Sun Daily December 4, 2016
    The Sun DailyRaul Castro vows to defend Fidel's revolutionThe Sun DailyCuban President Raul Castro delivers a speech during the last ceremony to pay homage to the late Cuban leader, his brother Fidel Castro, in Santiago, Cuba on Dec 3, 2016. — AFP. SANTIAGO DE CUBA: Cuban President Raul Castro pledged Saturday to ...How did the CIA wish to kill thee, Ca […]
  • KISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLY - Malaysia Chronicle December 4, 2016
    Malaysia ChronicleKISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLYMalaysia ChronicleSHAH ALAM – DAP has a stronger Malaysian spirit than MCA, Tun Dr Mahathir Mohamad said today as he noted that the former's party song is in the national language. In sharing his observations after attending former politica […]
  • Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slide - The Straits Times December 1, 2016
    Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slideThe Straits TimesThere are estimated to be 2.2 million unregistered or illegal workers in Malaysia. Employers propose tapping the refugee population to help ease the stresses on the workforce. PHOTO: THE STAR/ASIA NEWS NETWORK. Published. Dec 2, 2016, 5:00 am ...and more »
  • Oakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on Reddit - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailOakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on RedditDaily MailThe mystery hero who saved lives at Oakland fire: Hunt for man who stayed by door screaming 'this is the exit!' so that partygoers could find escape. A Reddit user who has identified himself as a survivor of the Oakland fire detailed ho […]
  • Pope to global economic leaders: Remember the dignity of the human person - Malaysian Christian News December 4, 2016
    TIMEPope to global economic leaders: Remember the dignity of the human personMalaysian Christian NewsIn an unprecedented event, Fortune 500 CEOs, members of the Time 100 and non-profit, academic, religious and labor leaders from throughout the world met in Rome to address the need for a global economic system that both encourages growth and aids ...Tony Fern […]
  • Trump's call inspires hope in Taiwan, concern in Beijing - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailTrump's call inspires hope in Taiwan, concern in BeijingDaily MailTAIPEI, Taiwan (AP) — With a 10-minute phone call and two tweets, Donald Trump inspired banner headlines and renewed hopes across Taiwan for a stronger partnership with the United States, while also inflaming the complex relationships between the ...US-China relationsThe Economi […]
  • Body parts found after Indonesian plane missing - Malay Mail Online December 4, 2016
    Malay Mail OnlineBody parts found after Indonesian plane missingMalay Mail OnlinePolice carry a body bag containing debris and belongings recovered from an aircraft carrying 13 police personnel which went missing on Saturday in Batam, Riau Islands, Indonesia December 4, 2016. — Reuters picJAKARTA, Dec 4 — Authorities have ...Body remains found after Indonesi […]
  • Green Party switches strategy in Pennsylvania recount - Fox News December 4, 2016
    Fox NewsGreen Party switches strategy in Pennsylvania recountFox NewsHours after a Green Party-backed campaign dropped its case in state courts they announce a change to their strategy to force a statewide recount of Pennsylvania's Nov. 8 presidential election, won by Republican Donald Trump, and said late Saturday ...Stein drops state case for Pennsylv […]
%d bloggers like this: