Kman Blog

projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3

Posted on: November 24, 2009

Kelemahan #3

Grp ICC tak gunakan why-why analisis..( ” BANGAU O BANGAU…”)

Tiada  why-why analisis bermakna

  • Tulang ikan tidak dipecahkan kepada tulang-tulang kecil
  • Grp ICC akan menyenarai pendek semua punca dengan melakukan teknik smart , undian  atau relation diagram ( alat baru QC) dan macam-macam lagi teknik.
  • Selepas tu buat Rajah Isikawa # 2, buat varifikasi dan validasi  atas baki punca dan buat Rajah Isikawa # 3 untuk menunjukkan punca paling mungkin
  • Malang sekali ada beranggapan bila buat banyak Rajah Isikawa, maka banyak lah markah yang akan diperolehi untuk tujuan Konvensyen

Tindakan pembetulan :

  • Tujuan why-why analisis adalah untuk mencari punca akhir yang menyebabkan berlakunya masalah dalam  Rajah Isikawa.
  • Varifikasi dan Validasi hanya kepada punca-punca terakhir sahaja (sebab kita dah buat why-why analisis).. maknanya kita tak payah guna smart atau matrik atau undian atau  relation diagram untuk menyenarai pendek punca.
  • Sekiranya anda berjaya memecahkan why kepada  lebih banyak why … bermakna analisa punca anda cukup terperinci.
  • Dalam proses ini hanya ada 2 Rajah Isikawa yang akan dibentuk iaitu Rajah isikawa why-why dan Rajah isikawa untuk punca paling mungkin selepas verifikasi dan validasi.

Ingat why-why analisis – ingat lagu “ Bangau Oh Bangau “…..

Bangau oh Bangau

Kenapa engkau kurus ( masalah )

Macam mana aku tak kurus

Ikan tidak timbul ( why 1)

ikan oh ikan

Kenapa engkau tidak timbul

Macam mana aku nak timbul

Rumput panjang sangat 2x ( why 2)

rumput oh rumput

Kenapa panjang sangat

Macam mana aku tak panjang

Kerbau tak makan aku2x ( why 3)

Oh kerbau oh kerbau

Kenapa engkau tak makan rumput

Macam mana aku nak makan

Perut aku sakit2x (why 4)

perut oh perut

Kenapa engkau sakit

Macam mana aku tak sakit

Makan nasi mentah2x (why 5)

nasi oh nasi

Kenapa engkau mentah

Macam mana aku tak mentah

Kayu api basah2x ( why 6)

kayu oh kayu

Kenapa engkau basah

Macam mana aku tak basah

Hujan timpa aku2x (why 7)

Hujan oh hujan

Kenapa engkau timpa kayu

Macam mana aku tak timpa kayu

Katak panggil aku2x ( why 8)

Katak oh katak

Kenapa engkau panggil hujan

Macam mana aku tak panggil

Ular nak makan aku2x ( why 9)

Ular oh ular

Kenapa engkau kau nak makan katak

Macam mana aku tak makan katak

Memang makanan aku2x

Klik…….Contoh why-why analisis– ICC Group Sinar – Petronas Dagangan Bhd.


Advertisements

2 Responses to "projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3"

Keman…lihat apa yang dicatatkan oleh kawan kita di KPJ dalam jiwarasa.blog.spot pada tanggal okt 2004, ia mengimbau kembali apa yang di tulis pada hari ini. TQ Habiskan masa dengan menekun buku dan menulis…

dah lama kite bercakap benda yang sama … kawan kita di KPJ turut ulas benda yang sama dlm jiwarasa.blog.okt 04….. entahlah memang ahli ICC takut nak buat transformasi atau serah bulat-bulat pada consultant untuk tolong buatkan analisis.. persoalanya sampai bila..!!.thanks Dr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,660 hits

PENULIS

KALENDAR

November 2009
M T W T F S S
    Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Australian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual Assault - New York Times June 29, 2017
    New York TimesAustralian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual AssaultNew York TimesCardinal George Pell at an Easter vigil mass in St. Peter's Basilica at the Vatican in April. Credit Max Rossi/Reuters. SYDNEY, Australia — Australia's senior Roman Catholic prelate, and one of Pope Francis' top advisers, has been charged with sexual […]
  • As Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in Air - NBCNews.com June 29, 2017
    NBCNews.comAs Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in AirNBCNews.comPassengers at O'Hare International Airport wait in line to be screened at a Transportation Security Administration (TSA) checkpoint on May 16, 2016 in Chicago. File Scott Olson / Getty Images File. Share; Share · Tweet · Comment · Email; Print ...Widespread un […]
  • North Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear Arsenal - U.S. News & World Report June 28, 2017
    The Chosun IlboNorth Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear ArsenalU.S. News & World ReportNorth Korea's U.N. ambassador is warning the United States and the rest of the world that it will keep building up its nuclear arsenal regardless of sanctions, pressure or military attack. June 28, 2017, at 6:56 p.m.. MORE. LinkedIn · StumbleUpon ...Nort […]
  • DHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop ban - Washington Post June 28, 2017
    Washington PostDHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop banWashington PostU.S. officials on Wednesday announced enhanced security and screening measures for all commercial flights to the United States but backed away from a proposal to expand a ban on laptops and other electronic devices — unless ai […]
  • Driver rams his car into Brazil's presidential residence - Business Insider June 29, 2017
    Business InsiderDriver rams his car into Brazil's presidential residenceBusiness InsiderA driver rammed his car through the gates of Brazil's presidential residence on Wednesday and was arrested, security forces said, though President Michel Temer was not inside the building. Guards fired warning shots and then opened fire at the vehicle ...Car ram […]
  • Celebration and protest as China president visits Hong Kong - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineCelebration and protest as China president visits Hong KongMalay Mail OnlinePro-democracy activists chant slogans on the Golden Bauhinia Square during a protest a day before Chinese President Xi Jinping is due to arrive in Hong Kong June 28, 2017. — Reuters picHONG KONG, June 29 — President Xi Jinping arrives in Hong ...Chinese president mak […]
  • Indian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest Destroyer - NDTV June 28, 2017
    NDTVIndian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest DestroyerNDTVChina is building four of these destroyers, the first of which was shown off this morning at the Shanghai port. All India | Written by Vishnu Som | Updated: June 28, 2017 11:55 IST. 2.1K Shares. EMAIL. PRINT. COMMENTS. Indian Navy Outgunned As China ...China's navy launches latest-gene […]
  • Police among six charged in UK over 1989 Hillsborough disaster - The Sun Daily June 28, 2017
    The Sun DailyPolice among six charged in UK over 1989 Hillsborough disasterThe Sun DailySt Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the victims of the Hillsborough disaster in Liverpool, northern England April 27, 2016. — Reuters. PrevNext. 12345. St Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the ...Who is David Duck […]
  • Shootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 draw - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineShootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 drawMalay Mail OnlineChile's Gary Medel and Arturo Vidal celebrate after winning the penalty shootout against Portugal. ― Reuters picKAZAN (Russia), June 29 ― Chile goalkeeper Claudio Bravo saved three successive penalties to give them a 3-0 shootout win over Portugal ...Portugal 0 Ch […]
  • UN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demands - The Star Online June 28, 2017
    The Star OnlineUN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demandsThe Star OnlineDUBAI (Reuters) - A United Nations expert and a media freedom watchdog on Wednesday criticised four Arab states for seeking to close Al Jazeera television in a rift with Qatar. Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Bahrain and Egypt have sent Doha a ...Qa […]
%d bloggers like this: