Kman Blog

projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3

Posted on: November 24, 2009

Kelemahan #3

Grp ICC tak gunakan why-why analisis..( ” BANGAU O BANGAU…”)

Tiada  why-why analisis bermakna

  • Tulang ikan tidak dipecahkan kepada tulang-tulang kecil
  • Grp ICC akan menyenarai pendek semua punca dengan melakukan teknik smart , undian  atau relation diagram ( alat baru QC) dan macam-macam lagi teknik.
  • Selepas tu buat Rajah Isikawa # 2, buat varifikasi dan validasi  atas baki punca dan buat Rajah Isikawa # 3 untuk menunjukkan punca paling mungkin
  • Malang sekali ada beranggapan bila buat banyak Rajah Isikawa, maka banyak lah markah yang akan diperolehi untuk tujuan Konvensyen

Tindakan pembetulan :

  • Tujuan why-why analisis adalah untuk mencari punca akhir yang menyebabkan berlakunya masalah dalam  Rajah Isikawa.
  • Varifikasi dan Validasi hanya kepada punca-punca terakhir sahaja (sebab kita dah buat why-why analisis).. maknanya kita tak payah guna smart atau matrik atau undian atau  relation diagram untuk menyenarai pendek punca.
  • Sekiranya anda berjaya memecahkan why kepada  lebih banyak why … bermakna analisa punca anda cukup terperinci.
  • Dalam proses ini hanya ada 2 Rajah Isikawa yang akan dibentuk iaitu Rajah isikawa why-why dan Rajah isikawa untuk punca paling mungkin selepas verifikasi dan validasi.

Ingat why-why analisis – ingat lagu “ Bangau Oh Bangau “…..

Bangau oh Bangau

Kenapa engkau kurus ( masalah )

Macam mana aku tak kurus

Ikan tidak timbul ( why 1)

ikan oh ikan

Kenapa engkau tidak timbul

Macam mana aku nak timbul

Rumput panjang sangat 2x ( why 2)

rumput oh rumput

Kenapa panjang sangat

Macam mana aku tak panjang

Kerbau tak makan aku2x ( why 3)

Oh kerbau oh kerbau

Kenapa engkau tak makan rumput

Macam mana aku nak makan

Perut aku sakit2x (why 4)

perut oh perut

Kenapa engkau sakit

Macam mana aku tak sakit

Makan nasi mentah2x (why 5)

nasi oh nasi

Kenapa engkau mentah

Macam mana aku tak mentah

Kayu api basah2x ( why 6)

kayu oh kayu

Kenapa engkau basah

Macam mana aku tak basah

Hujan timpa aku2x (why 7)

Hujan oh hujan

Kenapa engkau timpa kayu

Macam mana aku tak timpa kayu

Katak panggil aku2x ( why 8)

Katak oh katak

Kenapa engkau panggil hujan

Macam mana aku tak panggil

Ular nak makan aku2x ( why 9)

Ular oh ular

Kenapa engkau kau nak makan katak

Macam mana aku tak makan katak

Memang makanan aku2x

Klik…….Contoh why-why analisis– ICC Group Sinar – Petronas Dagangan Bhd.


Advertisements

2 Responses to "projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3"

Keman…lihat apa yang dicatatkan oleh kawan kita di KPJ dalam jiwarasa.blog.spot pada tanggal okt 2004, ia mengimbau kembali apa yang di tulis pada hari ini. TQ Habiskan masa dengan menekun buku dan menulis…

dah lama kite bercakap benda yang sama … kawan kita di KPJ turut ulas benda yang sama dlm jiwarasa.blog.okt 04….. entahlah memang ahli ICC takut nak buat transformasi atau serah bulat-bulat pada consultant untuk tolong buatkan analisis.. persoalanya sampai bila..!!.thanks Dr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,281 hits

PENULIS

KALENDAR

November 2009
M T W T F S S
    Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Lots of Sabahans, Sarawakians unhappy, says Mahathir - Free Malaysia Today September 24, 2017
    Free Malaysia TodayLots of Sabahans, Sarawakians unhappy, says MahathirFree Malaysia Todaymahathir-sabahsarawak1 PETALING JAYA: Pakatan Harapan leader Dr Mahathir Mohamad has given an assurance to the people of Sabah and Sarawak that the coalition will look into their unhappiness in regards to their status in the Malaysian federation.Najib: Pakatan practises […]
  • DBKL stands firm on decision to ban Beer Festival: Tengku Adnan - The Sun Daily September 24, 2017
    The Sun DailyDBKL stands firm on decision to ban Beer Festival: Tengku AdnanThe Sun DailyFederal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (C) speaking at the Federal Territories Unity Week and My Rukun Negara 2017 and #V4KL@Unity programme, on Sept 24, 2017. — Bernama. KUALA LUMPUR: Kuala Lumpur City Hall ...Stand up to bigotry, ex-Treasury […]
  • Hindraf: Wrong to say Najib 'father of development for Indians' - Free Malaysia Today September 24, 2017
    Free Malaysia TodayHindraf: Wrong to say Najib 'father of development for Indians'Free Malaysia TodayIts chief claims PM failed to implement MoU that Hindraf had signed with government to uplift the lot of Indians. Waythamoorthy-najib PETALING JAYA: Indian rights group Hindraf says it is wrong to claim Prime Minister Najib Razak is the father of .. […]
  • Light aircraft skids off runway at Kuching International Airport - The Star Online September 24, 2017
    The Star OnlineLight aircraft skids off runway at Kuching International AirportThe Star OnlineKUCHING: A light aircraft carrying six passengers from Mukah, including a Sarawak minister, skidded at the Kuching International Airport upon landing on Sunday evening. State Welfare, Community Wellbeing, Women, Family and Childhood Development ...Plane with ministe […]
  • Rafizi alleges ad placement of bankruptcy notice a personal attack against him - The Star Online September 24, 2017
    The Star OnlineRafizi alleges ad placement of bankruptcy notice a personal attack against himThe Star OnlinePETALING JAYA: PKR lawmaker Rafizi Ramli (pic) has alleged that the bankruptcy notice served on him over the National Feedlot Corporation (NFC) defamation suit was "a personal attack" against him. In a statement on Sunday, the Pandan MP said […]
  • Vietnamese woman falls to her death at Imbi monorail station - Malay Mail Online September 24, 2017
    Malay Mail OnlineVietnamese woman falls to her death at Imbi monorail stationMalay Mail OnlineThe victim was said to have jumped off the third floor of the station, located along Jalan Imbi.KUALA LUMPUR, Sept 24 — A Vietnamese woman was reported dead after falling from the third floor of a Jalan Imbi monorail station today. The Star reported ...Vietnamese wo […]
  • Muar's 'Muslims-only' laundromat sparks controversy on social media - New Straits Times Online September 24, 2017
    New Straits Times OnlineMuar's 'Muslims-only' laundromat sparks controversy on social mediaNew Straits Times OnlineA self-service laundromat in Jalan Junid, Muar, which caters only to Muslim patrons, has sparked controversy on social media. (Pics from Facebook). By AHMAD FAIRUZ OTHMAN and MOHD SABRAN MD SANI - September 24, 2017 @ 11:41pm. JOH […]
  • TV host Mahadzir Lokman critical in UMMC - Malay Mail Online September 24, 2017
    Malay Mail OnlineTV host Mahadzir Lokman critical in UMMCMalay Mail OnlineMahadzir Lokman is now in critical condition in UMMC. — Facebook picKUALA LUMPUR, Sept 24 — Popular television host and personality Datuk Mahadzir Lokman is in critical condition and has been warded at the Intensive Care Unite in the Universiti ...Mahadzir Lokman found unconscious, adm […]
  • Kit Siang tells S'wak to walk the talk on M'sia Agreement - Malaysiakini (subscription) September 24, 2017
    Malay Mail OnlineKit Siang tells S'wak to walk the talk on M'sia AgreementMalaysiakini (subscription)The Sarawak government must uphold the Malaysia Agreement allowing citizens to enter the state for political activities, if the state hopes for its rights to be similarly upheld under the same agreement. "It is very clearly set out that legitim […]
  • Muslim NGOs lodge police report against Hannah Yeoh for preaching Christianity - New Straits Times Online September 24, 2017
    New Straits Times OnlineMuslim NGOs lodge police report against Hannah Yeoh for preaching ChristianityNew Straits Times OnlineFifteen Muslim non-governmental organisations (NGO's) lodged a police report against Selangor State Assembly speaker Hannah Yeoh for allegedly preaching about Christianity to the people in the country. (NST file pix). By MOHAMED […]
%d bloggers like this: