Kman Blog

projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3

Posted on: November 24, 2009

Kelemahan #3

Grp ICC tak gunakan why-why analisis..( ” BANGAU O BANGAU…”)

Tiada  why-why analisis bermakna

  • Tulang ikan tidak dipecahkan kepada tulang-tulang kecil
  • Grp ICC akan menyenarai pendek semua punca dengan melakukan teknik smart , undian  atau relation diagram ( alat baru QC) dan macam-macam lagi teknik.
  • Selepas tu buat Rajah Isikawa # 2, buat varifikasi dan validasi  atas baki punca dan buat Rajah Isikawa # 3 untuk menunjukkan punca paling mungkin
  • Malang sekali ada beranggapan bila buat banyak Rajah Isikawa, maka banyak lah markah yang akan diperolehi untuk tujuan Konvensyen

Tindakan pembetulan :

  • Tujuan why-why analisis adalah untuk mencari punca akhir yang menyebabkan berlakunya masalah dalam  Rajah Isikawa.
  • Varifikasi dan Validasi hanya kepada punca-punca terakhir sahaja (sebab kita dah buat why-why analisis).. maknanya kita tak payah guna smart atau matrik atau undian atau  relation diagram untuk menyenarai pendek punca.
  • Sekiranya anda berjaya memecahkan why kepada  lebih banyak why … bermakna analisa punca anda cukup terperinci.
  • Dalam proses ini hanya ada 2 Rajah Isikawa yang akan dibentuk iaitu Rajah isikawa why-why dan Rajah isikawa untuk punca paling mungkin selepas verifikasi dan validasi.

Ingat why-why analisis – ingat lagu “ Bangau Oh Bangau “…..

Bangau oh Bangau

Kenapa engkau kurus ( masalah )

Macam mana aku tak kurus

Ikan tidak timbul ( why 1)

ikan oh ikan

Kenapa engkau tidak timbul

Macam mana aku nak timbul

Rumput panjang sangat 2x ( why 2)

rumput oh rumput

Kenapa panjang sangat

Macam mana aku tak panjang

Kerbau tak makan aku2x ( why 3)

Oh kerbau oh kerbau

Kenapa engkau tak makan rumput

Macam mana aku nak makan

Perut aku sakit2x (why 4)

perut oh perut

Kenapa engkau sakit

Macam mana aku tak sakit

Makan nasi mentah2x (why 5)

nasi oh nasi

Kenapa engkau mentah

Macam mana aku tak mentah

Kayu api basah2x ( why 6)

kayu oh kayu

Kenapa engkau basah

Macam mana aku tak basah

Hujan timpa aku2x (why 7)

Hujan oh hujan

Kenapa engkau timpa kayu

Macam mana aku tak timpa kayu

Katak panggil aku2x ( why 8)

Katak oh katak

Kenapa engkau panggil hujan

Macam mana aku tak panggil

Ular nak makan aku2x ( why 9)

Ular oh ular

Kenapa engkau kau nak makan katak

Macam mana aku tak makan katak

Memang makanan aku2x

Klik…….Contoh why-why analisis– ICC Group Sinar – Petronas Dagangan Bhd.


Advertisements

2 Responses to "projek ICC…untuk kita fikirkan bersama siri # 3"

Keman…lihat apa yang dicatatkan oleh kawan kita di KPJ dalam jiwarasa.blog.spot pada tanggal okt 2004, ia mengimbau kembali apa yang di tulis pada hari ini. TQ Habiskan masa dengan menekun buku dan menulis…

dah lama kite bercakap benda yang sama … kawan kita di KPJ turut ulas benda yang sama dlm jiwarasa.blog.okt 04….. entahlah memang ahli ICC takut nak buat transformasi atau serah bulat-bulat pada consultant untuk tolong buatkan analisis.. persoalanya sampai bila..!!.thanks Dr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,788 hits

KALENDAR

November 2009
M T W T F S S
    Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated December 14, 2017
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Lim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal Court - The Sun Daily December 14, 2017
    Malay Mail OnlineLim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal CourtThe Sun DailyPUTRAJAYA: The Federal Court today ruled that Penang Chief Minister Lim Guan Eng and businesswoman Phang Li Koon must serve their defence statements to the prosecution before the commencement of their corruption trial at the Penang High C […]
  • Rahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claims - Malay Mail Online December 14, 2017
    Malay Mail OnlineRahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claimsMalay Mail OnlineDatuk Seri Abdul Rahman Dahlan is taking legal action over an allegation that the contract to run Expo Negaraku had been given to his 'brother'. — Picture by Miera ZulyanaKUALA LUMPUR, Dec 14 — Minister Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan has appoi […]
  • FT Minister rakes Cheras MP over claims - The Edge Markets MY December 14, 2017
    The Edge Markets MYFT Minister rakes Cheras MP over claimsThe Edge Markets MYPETALING JAYA (Dec 14): Federal Territories (FT) Minister Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor has slammed Cheras MP Tan Kok Wai over his claims that DBKL had sold land without open tender, as well as over affordable housing development matters ...and more »
  • I don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer Motley - Free Malaysia Today December 14, 2017
    Free Malaysia TodayI don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer MotleyFree Malaysia TodayThe deputy home minister asks if US lawyer Kimberly Motley has been retained by Anwar, and if she has a licence to practice law in Malaysia. Nur-Jazlan_Kimberly-Motley_600. PETALING JAYA: Deputy Home Minister Nur Jazlan Mohamed today dis […]
  • Online news portal The Malaysian Insight under investigation by regulators - Coconuts December 14, 2017
    CoconutsOnline news portal The Malaysian Insight under investigation by regulatorsCoconutsA leading Malaysian news portal said Wednesday it was under investigation over an article critical of a government inquiry, sparking fresh claims of official “harassment” of online media. Advertisement. Powered By YuMe. The Malaysian Insight is among ...and more »
  • Bank Negara wants digital currency exchangers to report their activities - The Star Online December 14, 2017
    The Star OnlineBank Negara wants digital currency exchangers to report their activitiesThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Bank Negara has reiterated its stand that bitcoin and its cryptocurrency siblings are not legal payment methods in Malaysia, as the central bank initiates a policy compelling digital currency exchange operators to report their activities ...Ban […]
  • Woman scammed by Facebook acquaintance - The Borneo Post December 14, 2017
    Woman scammed by Facebook acquaintanceThe Borneo PostMIRI: An Indonesian housewife suffered a loss of about RM2,200 after being tricked by an acquaintance on a social networking site recently. According to a source, the 29-year-old woman got to know the man on Facebook last September before they started ...and more »
  • Jan 5 trial for man charged with intimidating mother - The Borneo Post December 14, 2017
    Jan 5 trial for man charged with intimidating motherThe Borneo PostMIRI: A magistrates' court here set Jan 5 for the trial of a man charged with criminal intimidation of his biological mother. Magistrate Zuraini Ali Musa fixed the date after the accused maintained his innocence plea to the allegations. He also ordered ...and more »
  • Ksenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian elections - NBCNews.com December 14, 2017
    NBCNews.comKsenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian electionsNBCNews.comMOSCOW — Starstruck Russians snap selfies and crowd around reality-TV-star-turned-presidential-candidate Ksenia Sobchak as she walks in Moscow's Red Square. When three teenagers scream her name, Sobchak, a journalist and television personality who is ...Collusion, […]
%d bloggers like this: