Kman Blog

Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan..

Posted on: December 11, 2009

Kalau pernah terima ilmu aku, bila aku mengajar KIK or ICC.. mesti  tak lupa bila Modul 2 dalam nota aku.. PDCA, selalunya aku nasihatkan nak  buat projek ICC yang payah bukan Tools nya tapi proses KIK/ICC itu sendiri.. kita boleh belajar Tools sebab banyak buku statistik atau websites pasal Tools, tapi proses KIK/ICC ?..ada ke dalam buku?..ada ke penulis yang keluar format nak buat projek KIK/ICC..?  boleh ke kita ambik template projek Kumpulan lain dan kita tiru format mereka..?. Sesiapa yang biasa buat projek KIK/ICC akan tahu bezanya kalau ambik template kumpulan lain.!!..tak semua template boleh digunapakai..kecuali projek yang sama atau kita tiru projek Kumpulan lain

Apa kaitan cerita Hindustan dengan PDCA?… aku selalu cakap atau mana-mana cikgu KIK/ICC pun akan cerita QC story bila nak buat projek ICC/KIK… bagi aku kalau mudah nak ingat, tengok cerita Hindustan. Plot cerita amat mudah… Biasalah,  kalau 2 budak lelaki keluar diawal cerita ..mesti adik beradik… plot seterusnya mesti berpisah, lepas tu seorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi Gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut… macamana pun bab ending cerita mesti  happy.. tak mati walaupun kena tembak!!. Itulah Plotnya.. jalan ceritanya.. ada kalanya terpisah masa bapak dia orang  nyanyi lagu,.. tapi akan jumpa balik dan tahu mereka adik beradik apabila abang dia nyanyi lagu tu balik…Oooo baru teringat ! inilah lagu masa terpisah dulu!!.

Maksudnya QC story atau Plot KIK/ICC tu.. kena tahu, kena susun jadi bab…

  • Bab 1  Pemilihan masalah ( Fasa Plan)
  • Bab 2  Definasi masalah
  • Bab 3  Latar Belakang Masalah
  • Bab 4  Sasaran Penurunan Masalah
  • Bab 5  Analisa masalah
  • Bab 6  Cadangan Penyelesaian
  • Bab 7  Perlaksanaan Cadangan ( Fasa Do)
  • Bab 9 Pemeriksaan ( Fasa Check – kalau gagal capai target –patah balik bab 6)
  • Bab 8 Penyeragaman dan Pemantauan ( Fasa Action)

Setiap  Bab ada teknik dan tools  yang kena pakai.. yang ni aku akan posting lain kali lah..

Kesimpulanya, kena habiskan  setiap bab dulu, sebelum masuk bab lain… nak bagi mudah macam cerita hindustan  walaupun berpisah  akhirnya adik dengan abang akan bertemu… macam KIK/ICC.. macamana kompleks sekalipun … cadangan akan dapat menyelesaikan masalah seperti yang dinyatakan dalam target setting. Data menunjukan berlakunya masalah di nyatakan dalam latar belakang masalah. Cadangan yang dikemukan adalah berdasarkan analisa punca masalah melalui tulang ikan yang struktur ( why-why analisis) selepas varifikasi dan validasi. Akhirnya cadangan akan dilaksanakan dan dijadikan prosedur atau cara kerja baru yang akan membawa kemakmukran kepada organisasi dan ahli kumpulan itu sendiri.

Lagu Filem Yaadon Ki Baraat ni memang syok .. melalui lagu nilah 3 beradik ni bertemu…. aku tujukan pada kawan-kawan yang pernah tinggal kat Estet macam aku.. En.Darus Kasim, En.Ehsan, En.Kahar Mohiddin, Pn.Junainah Juri, Pn.Kamsiah… yang semua dah berjaya sekarang. ..harap anak-anak kita, kawan-kawan kita sekarang tak susah hidup macam yang pernah kita tempoh dan seharunya kita bersyukur mungkin ada orang lebih susah dari kita masa kecik…..teringat masa tengok cerita India kat padang .. siapa tak kenal Sivaji Ganeson , MGR, Nagesh dan kepala Gangster Nambiar !!

Advertisements

6 Responses to "Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan.."

nandre nandre

ada text yang aku potong dari posting ni… Dr, Tuan memaang consultant serba boleh….selamat balik dari Melaka.

En. Kman, KIK makin jelas aktiviti SGA untuk Kaizen. Ahlinya dilantik oleh pengurusan untuk assign projek. Apa pendapat tuan?

Tuan Ehsan, terima kasih atas pertanyaan, Tuan, Keahlian KIK atau ICC tiada batasnya, itulah antara lain keunikan KIK berbanding KMK.. Perkara ini telah dibincangkan oleh Sdr.Kabir Ahmad Mohd Jamil bersempena Briefing on 2006 ICC NEW JUDGING CRITERIA pada 28 February 2006, NPC,PJ.. antara lain kandungan penjelasan adalah perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK adalah dari aspek struktur kumpulan dimana KIK/ICC tidak tertakluk keahliannya dari unit yang sama atau melakukan kerja yang sama atau hampir sama seperti QCC/KMK sebaliknya keahlian KIK/ICC tanpa batasan, merintasi unit atau bahagian atau ringkasnya KIK/ICC terbuka untuk sebarang kumpulan penambahbaikan. Pada pandangan pribadi saya Task Force yang dibentuk dimana keahlian adalah dilantik oleh pihak pengurusan adalah dibenarkan bertanding di dalam Konvensyen KIK/ICC.Untuk persembahan Konvensyen KIK/ICC..jelas bagi kriteria Penilaian ICC-MPC # 1.1 untuk How masalah dipilih tidak perlulah dinyatakan based on brainstorming atau sebarang teknik..cukup berdasarkan Arahan pengurusan berdasarkan Memo atau minit mesyuarat dan kumpulan perlu varifikasi masalah yang dijadikan tajuk dengan data-data lepas untuk membuktikan seriusnya atau kritikalnya masalah serta dikaitkan dengan kriteria Penilaian – MPC #1.2 iatu Why? masalah dipilih…biasanya selari dengan keadaan persekitaran yang berlaku.. seperti teguran pihak audit, teguran pihak Board of Management dan lain-lain… Insyaalah saya akan posting perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK untuk diperbincangkan..

Terima kasih di atas respon.
Sebenarnya kita amat kurang rujukan mengenai ICC.Maksud saya, rujukan rasmi yang kita ada adalah buku QCC dan PKPA 7/91 Demikian juga portal Pusat Kecemerlangan KMK yang dikendali oleh INTAN juga tidak kita manafaatkan untuk kita berbincang mengenai perlaksanaan ICC/KIK. Mohon bantuan daripada pembaca blog – sesiapa yang ada kertas pembentangan mengenai ICC di jepun pada 2003 atau kertas-kertas lain mengenai cetusan ICC/KIK. Kami di UiTM cuba menyegarkan inisiatif ICC/KIK ini dengan mengaitkan terus dengan Lean Management.

setakat yang saya tahu, Kuantan Specialist Hospital antara organisasi yang mencetusakan projek ICC berdasarkan Lean Management Kalau Tuan perhatikan projek mereka, masalah kebanyakan tertumpu kepada pembaziran yang berlaku dengan cara kenalpasti pembaziran, kos kerugian, kemukanan idea bagi elakan pembaziran dan kerugian kos dengan mengubah proses kerja, ubah layout, ciptaan peralatan baru dan macam-macam…saya boleh bagi contact person jika berminat. Kebetulan saya agak rapat dengan mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 61,695 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated July 15, 2018
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Anwar as president: Support trickles in from PKR reps - Free Malaysia Today July 15, 2018
    Free Malaysia TodayAnwar as president: Support trickles in from PKR repsFree Malaysia TodayThey say the decision is in line with Anwar's eventual appointment as the prime minister. Anwar Ibrahim says there have been calls for him to replace his wife Dr Wan Azizah Wan Ismail as the PKR president. (Bernama pic). KANGAR: PKR leaders in at least ...Anwar Ib […]
  • Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlon - Malaysiakini July 15, 2018
    Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlonMalaysiakiniA committee will be set up to probe into the death of a participant of the Port Dickson International Triathlon today. Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman said the committee would be headed by the ministry's secretary-general Lokman ...and more »
  • Malaysia may get yet another tallest building - Malaysiakini July 15, 2018
    Malaysia may get yet another tallest buildingMalaysiakiniMalaysia may get yet another tallest building – tentatively dubbed 'Tower M' – after 2030, according to The Edge Property. The building is expected to exceed the height of two other towers initiated during the Najib Abdul Razak administration, The ...and more »
  • France lift second World Cup after winning classic final - The Star Online July 15, 2018
    The Star OnlineFrance lift second World Cup after winning classic finalThe Star OnlineMOSCOW (Reuters) - France won the World Cup for the second time in spectacular style on Sunday by ending battling Croatia's dreams of a first major title with a 4-2 victory in one of the most entertaining and action-packed finals for decades. France ...The Latest: Fran […]
  • Recognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says Maszlee - New Straits Times Online July 15, 2018
    New Straits Times OnlineRecognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says MaszleeNew Straits Times OnlinePUTRAJAYA: The Education Ministry today said any decision to recognise the Unified Examination Certificate (UEC) will not threaten the position of Bahasa Melayu as the country's national language. Education Minister Dr Maszlee Malik said the […]
  • Blind to religion, colour or creed - The Star Online July 15, 2018
    Malay MailBlind to religion, colour or creedThe Star OnlineAN Arabic TV journalist asked me a question that made me blush as a Malaysian. He was wondering if the law in Malaysia had a religion. I was taken by surprise as the question did not make any sense to me initially. Having just read the comments by Umno ...Upko Youth Chief raps critics of Malanjum […]
  • Apandi Ali declines Umno Supreme Council appointment - The Sun Daily July 14, 2018
    The Sun DailyApandi Ali declines Umno Supreme Council appointmentThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Former Attorney-General Tan Sri Mohamed Apandi Ali (pix) has declined his appointment as an Umno Supreme Council member. Mohamed Apandi in a statement here last night said after careful consideration and much thought, it was ...and more »
  • Speaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MP - Malaysiakini July 15, 2018
    Malay MailSpeaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MPMalaysiakiniEven as doubts remain over the validity of Pakatan Harapan's choice of Mohamad Ariff Md Yusof as Dewan Rakyat speaker, one lawmaker has already given him his first task – to review the barring of journalists from the Parliament lobby. Ipoh Barat […]
  • Zakir Naik must ease the pressure - The Sun Daily July 15, 2018
    The Sun DailyZakir Naik must ease the pressureThe Sun DailyOF late, the issue related to Dr Zakir Naik has come to a boil so much so it is putting additional pressure on Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. Mahathir has just turned 93 and all Malaysians are grateful for this given that he is much needed to ...Ramasamy prepared to debate Zakir only if prea […]
Advertisements
%d bloggers like this: