Kman Blog

Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan..

Posted on: December 11, 2009

Kalau pernah terima ilmu aku, bila aku mengajar KIK or ICC.. mesti  tak lupa bila Modul 2 dalam nota aku.. PDCA, selalunya aku nasihatkan nak  buat projek ICC yang payah bukan Tools nya tapi proses KIK/ICC itu sendiri.. kita boleh belajar Tools sebab banyak buku statistik atau websites pasal Tools, tapi proses KIK/ICC ?..ada ke dalam buku?..ada ke penulis yang keluar format nak buat projek KIK/ICC..?  boleh ke kita ambik template projek Kumpulan lain dan kita tiru format mereka..?. Sesiapa yang biasa buat projek KIK/ICC akan tahu bezanya kalau ambik template kumpulan lain.!!..tak semua template boleh digunapakai..kecuali projek yang sama atau kita tiru projek Kumpulan lain

Apa kaitan cerita Hindustan dengan PDCA?… aku selalu cakap atau mana-mana cikgu KIK/ICC pun akan cerita QC story bila nak buat projek ICC/KIK… bagi aku kalau mudah nak ingat, tengok cerita Hindustan. Plot cerita amat mudah… Biasalah,  kalau 2 budak lelaki keluar diawal cerita ..mesti adik beradik… plot seterusnya mesti berpisah, lepas tu seorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi Gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut… macamana pun bab ending cerita mesti  happy.. tak mati walaupun kena tembak!!. Itulah Plotnya.. jalan ceritanya.. ada kalanya terpisah masa bapak dia orang  nyanyi lagu,.. tapi akan jumpa balik dan tahu mereka adik beradik apabila abang dia nyanyi lagu tu balik…Oooo baru teringat ! inilah lagu masa terpisah dulu!!.

Maksudnya QC story atau Plot KIK/ICC tu.. kena tahu, kena susun jadi bab…

  • Bab 1  Pemilihan masalah ( Fasa Plan)
  • Bab 2  Definasi masalah
  • Bab 3  Latar Belakang Masalah
  • Bab 4  Sasaran Penurunan Masalah
  • Bab 5  Analisa masalah
  • Bab 6  Cadangan Penyelesaian
  • Bab 7  Perlaksanaan Cadangan ( Fasa Do)
  • Bab 9 Pemeriksaan ( Fasa Check – kalau gagal capai target –patah balik bab 6)
  • Bab 8 Penyeragaman dan Pemantauan ( Fasa Action)

Setiap  Bab ada teknik dan tools  yang kena pakai.. yang ni aku akan posting lain kali lah..

Kesimpulanya, kena habiskan  setiap bab dulu, sebelum masuk bab lain… nak bagi mudah macam cerita hindustan  walaupun berpisah  akhirnya adik dengan abang akan bertemu… macam KIK/ICC.. macamana kompleks sekalipun … cadangan akan dapat menyelesaikan masalah seperti yang dinyatakan dalam target setting. Data menunjukan berlakunya masalah di nyatakan dalam latar belakang masalah. Cadangan yang dikemukan adalah berdasarkan analisa punca masalah melalui tulang ikan yang struktur ( why-why analisis) selepas varifikasi dan validasi. Akhirnya cadangan akan dilaksanakan dan dijadikan prosedur atau cara kerja baru yang akan membawa kemakmukran kepada organisasi dan ahli kumpulan itu sendiri.

Lagu Filem Yaadon Ki Baraat ni memang syok .. melalui lagu nilah 3 beradik ni bertemu…. aku tujukan pada kawan-kawan yang pernah tinggal kat Estet macam aku.. En.Darus Kasim, En.Ehsan, En.Kahar Mohiddin, Pn.Junainah Juri, Pn.Kamsiah… yang semua dah berjaya sekarang. ..harap anak-anak kita, kawan-kawan kita sekarang tak susah hidup macam yang pernah kita tempoh dan seharunya kita bersyukur mungkin ada orang lebih susah dari kita masa kecik…..teringat masa tengok cerita India kat padang .. siapa tak kenal Sivaji Ganeson , MGR, Nagesh dan kepala Gangster Nambiar !!

Advertisements

6 Responses to "Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan.."

nandre nandre

ada text yang aku potong dari posting ni… Dr, Tuan memaang consultant serba boleh….selamat balik dari Melaka.

En. Kman, KIK makin jelas aktiviti SGA untuk Kaizen. Ahlinya dilantik oleh pengurusan untuk assign projek. Apa pendapat tuan?

Tuan Ehsan, terima kasih atas pertanyaan, Tuan, Keahlian KIK atau ICC tiada batasnya, itulah antara lain keunikan KIK berbanding KMK.. Perkara ini telah dibincangkan oleh Sdr.Kabir Ahmad Mohd Jamil bersempena Briefing on 2006 ICC NEW JUDGING CRITERIA pada 28 February 2006, NPC,PJ.. antara lain kandungan penjelasan adalah perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK adalah dari aspek struktur kumpulan dimana KIK/ICC tidak tertakluk keahliannya dari unit yang sama atau melakukan kerja yang sama atau hampir sama seperti QCC/KMK sebaliknya keahlian KIK/ICC tanpa batasan, merintasi unit atau bahagian atau ringkasnya KIK/ICC terbuka untuk sebarang kumpulan penambahbaikan. Pada pandangan pribadi saya Task Force yang dibentuk dimana keahlian adalah dilantik oleh pihak pengurusan adalah dibenarkan bertanding di dalam Konvensyen KIK/ICC.Untuk persembahan Konvensyen KIK/ICC..jelas bagi kriteria Penilaian ICC-MPC # 1.1 untuk How masalah dipilih tidak perlulah dinyatakan based on brainstorming atau sebarang teknik..cukup berdasarkan Arahan pengurusan berdasarkan Memo atau minit mesyuarat dan kumpulan perlu varifikasi masalah yang dijadikan tajuk dengan data-data lepas untuk membuktikan seriusnya atau kritikalnya masalah serta dikaitkan dengan kriteria Penilaian – MPC #1.2 iatu Why? masalah dipilih…biasanya selari dengan keadaan persekitaran yang berlaku.. seperti teguran pihak audit, teguran pihak Board of Management dan lain-lain… Insyaalah saya akan posting perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK untuk diperbincangkan..

Terima kasih di atas respon.
Sebenarnya kita amat kurang rujukan mengenai ICC.Maksud saya, rujukan rasmi yang kita ada adalah buku QCC dan PKPA 7/91 Demikian juga portal Pusat Kecemerlangan KMK yang dikendali oleh INTAN juga tidak kita manafaatkan untuk kita berbincang mengenai perlaksanaan ICC/KIK. Mohon bantuan daripada pembaca blog – sesiapa yang ada kertas pembentangan mengenai ICC di jepun pada 2003 atau kertas-kertas lain mengenai cetusan ICC/KIK. Kami di UiTM cuba menyegarkan inisiatif ICC/KIK ini dengan mengaitkan terus dengan Lean Management.

setakat yang saya tahu, Kuantan Specialist Hospital antara organisasi yang mencetusakan projek ICC berdasarkan Lean Management Kalau Tuan perhatikan projek mereka, masalah kebanyakan tertumpu kepada pembaziran yang berlaku dengan cara kenalpasti pembaziran, kos kerugian, kemukanan idea bagi elakan pembaziran dan kerugian kos dengan mengubah proses kerja, ubah layout, ciptaan peralatan baru dan macam-macam…saya boleh bagi contact person jika berminat. Kebetulan saya agak rapat dengan mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,342 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Duterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraint - Free Malaysia Today April 29, 2017
    Free Malaysia TodayDuterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraintFree Malaysia Todayduterte-kim-jong-un MANILA: Philippine President Rodrigo Duterte on Saturday urged the United States to show restraint after North Korea's latest missile test and to avoid playing into the hands of leader Kim Jong Un, who “wants to end the w […]
  • North Korea's missile test fails, US military says - CNN April 29, 2017
    CNNNorth Korea's missile test fails, US military saysCNN(CNN) A ballistic missile launched early Saturday by North Korea in defiance of international pressure and at a time of heightened regional tensions appears to have failed. The missile blew up over land in North Korean territory, said US Navy Cmdr ...N.Korean missile test fails for fourth straight […]
  • Turkish authorities block access to Wikipedia - Malay Mail Online April 29, 2017
    Malay Mail OnlineTurkish authorities block access to WikipediaMalay Mail OnlineSupporters covered in the Turkish national flag during a pro-government demonstration on Taksim square in Istanbul July 18, 2016. Turkey today blocked all access inside the country to the online encyclopaedia Wikipedia. — Reuters picISTANBUL, April 29 ...Turkey blocks Wikipedia ov […]
  • EU leaders united on Brexit demands -- for now - The Star Online April 29, 2017
    The Star OnlineEU leaders united on Brexit demands -- for nowThe Star OnlineBRUSSELS: European Union leaders endorsed a stiff set of divorce terms for Britain at a summit on Saturday, rejoicing in a rare show of unity in adversity but well aware that may start to fray once negotiations begin. Meeting for the first time since ...EU leaders to unite behind Bre […]
  • Republicans are tethered to Trump politically and need to act accordingly - Washington Post April 29, 2017
    Washington PostRepublicans are tethered to Trump politically and need to act accordinglyWashington PostAs President Trump passes the 100-day mark of his administration, House Republicans should be starting to worry about next year's midterm elections. The midterms are a referendum on the presidency, and preliminary signs point to problems for the party […]
  • Trump to mark 100 days in office with job touting, thank you to Pennsylvania - Fox News April 29, 2017
    Fox NewsTrump to mark 100 days in office with job touting, thank you to PennsylvaniaFox NewsPresident Trump goes to Pennsylvania on Saturday to host a rally to mark his first 100 days in the White House -- acknowledging his 2016 win in the blue-leaning state and a presidency largely untethered to Washington pomp and convention. To be sure ...How artists are […]
  • Pope Francis warns Muslim world about violence and religion - The Boston Globe April 29, 2017
    The Boston GlobePope Francis warns Muslim world about violence and religionThe Boston GlobeCAIRO — Pope Francis delivered his most blunt and powerful message to the Muslim world Friday when he began a papal mission to Egypt by warning against wrapping violence and terror in the language of religion. “As religious leaders, we are called, ...Pope tells Egypt m […]
  • US Marines return to Afghanistan's volatile Helmand - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaUS Marines return to Afghanistan's volatile HelmandChannel NewsAsiaThe Marines, pictured in 2011, were among the first US forces sent to Afghanistan with several thousand deployed in Helmand, where they engaged in bitter combat with Taliban. (Photo: AFP/Behrouz Mehri). 30 Apr 2017 03:01AM ...US Marines return to volatile Afghan provinceC […]
  • Football: Late Marcelo winner rescues Real and Ronaldo - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaFootball: Late Marcelo winner rescues Real and RonaldoChannel NewsAsiaReal Madrid's Marcelo (R) vies with Valencia's El Haddadi during their match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on Apr 29, 2017. (Photo: AFP/Pierre-Philippe Marcou). 30 Apr 2017 02:04AM ...Marcelo 10/10 for critical strike as Real Madrid leave it late agai […]
  • Sunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeat - New Straits Times Online April 29, 2017
    New Straits Times OnlineSunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeatNew Straits Times OnlineBournemouth's striker Joshua King (right) celebrates scoring the opening goal against Sunderland at the Stadium of Light in Sunderland. AFP. Players clash after Sunderland's striker Fabio Borini (centre, floor) was involved in a challeng […]
%d bloggers like this: