Kman Blog

Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan..

Posted on: December 11, 2009

Kalau pernah terima ilmu aku, bila aku mengajar KIK or ICC.. mesti  tak lupa bila Modul 2 dalam nota aku.. PDCA, selalunya aku nasihatkan nak  buat projek ICC yang payah bukan Tools nya tapi proses KIK/ICC itu sendiri.. kita boleh belajar Tools sebab banyak buku statistik atau websites pasal Tools, tapi proses KIK/ICC ?..ada ke dalam buku?..ada ke penulis yang keluar format nak buat projek KIK/ICC..?  boleh ke kita ambik template projek Kumpulan lain dan kita tiru format mereka..?. Sesiapa yang biasa buat projek KIK/ICC akan tahu bezanya kalau ambik template kumpulan lain.!!..tak semua template boleh digunapakai..kecuali projek yang sama atau kita tiru projek Kumpulan lain

Apa kaitan cerita Hindustan dengan PDCA?… aku selalu cakap atau mana-mana cikgu KIK/ICC pun akan cerita QC story bila nak buat projek ICC/KIK… bagi aku kalau mudah nak ingat, tengok cerita Hindustan. Plot cerita amat mudah… Biasalah,  kalau 2 budak lelaki keluar diawal cerita ..mesti adik beradik… plot seterusnya mesti berpisah, lepas tu seorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi Gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut… macamana pun bab ending cerita mesti  happy.. tak mati walaupun kena tembak!!. Itulah Plotnya.. jalan ceritanya.. ada kalanya terpisah masa bapak dia orang  nyanyi lagu,.. tapi akan jumpa balik dan tahu mereka adik beradik apabila abang dia nyanyi lagu tu balik…Oooo baru teringat ! inilah lagu masa terpisah dulu!!.

Maksudnya QC story atau Plot KIK/ICC tu.. kena tahu, kena susun jadi bab…

  • Bab 1  Pemilihan masalah ( Fasa Plan)
  • Bab 2  Definasi masalah
  • Bab 3  Latar Belakang Masalah
  • Bab 4  Sasaran Penurunan Masalah
  • Bab 5  Analisa masalah
  • Bab 6  Cadangan Penyelesaian
  • Bab 7  Perlaksanaan Cadangan ( Fasa Do)
  • Bab 9 Pemeriksaan ( Fasa Check – kalau gagal capai target –patah balik bab 6)
  • Bab 8 Penyeragaman dan Pemantauan ( Fasa Action)

Setiap  Bab ada teknik dan tools  yang kena pakai.. yang ni aku akan posting lain kali lah..

Kesimpulanya, kena habiskan  setiap bab dulu, sebelum masuk bab lain… nak bagi mudah macam cerita hindustan  walaupun berpisah  akhirnya adik dengan abang akan bertemu… macam KIK/ICC.. macamana kompleks sekalipun … cadangan akan dapat menyelesaikan masalah seperti yang dinyatakan dalam target setting. Data menunjukan berlakunya masalah di nyatakan dalam latar belakang masalah. Cadangan yang dikemukan adalah berdasarkan analisa punca masalah melalui tulang ikan yang struktur ( why-why analisis) selepas varifikasi dan validasi. Akhirnya cadangan akan dilaksanakan dan dijadikan prosedur atau cara kerja baru yang akan membawa kemakmukran kepada organisasi dan ahli kumpulan itu sendiri.

Lagu Filem Yaadon Ki Baraat ni memang syok .. melalui lagu nilah 3 beradik ni bertemu…. aku tujukan pada kawan-kawan yang pernah tinggal kat Estet macam aku.. En.Darus Kasim, En.Ehsan, En.Kahar Mohiddin, Pn.Junainah Juri, Pn.Kamsiah… yang semua dah berjaya sekarang. ..harap anak-anak kita, kawan-kawan kita sekarang tak susah hidup macam yang pernah kita tempoh dan seharunya kita bersyukur mungkin ada orang lebih susah dari kita masa kecik…..teringat masa tengok cerita India kat padang .. siapa tak kenal Sivaji Ganeson , MGR, Nagesh dan kepala Gangster Nambiar !!

6 Responses to "Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan.."

nandre nandre

ada text yang aku potong dari posting ni… Dr, Tuan memaang consultant serba boleh….selamat balik dari Melaka.

En. Kman, KIK makin jelas aktiviti SGA untuk Kaizen. Ahlinya dilantik oleh pengurusan untuk assign projek. Apa pendapat tuan?

Tuan Ehsan, terima kasih atas pertanyaan, Tuan, Keahlian KIK atau ICC tiada batasnya, itulah antara lain keunikan KIK berbanding KMK.. Perkara ini telah dibincangkan oleh Sdr.Kabir Ahmad Mohd Jamil bersempena Briefing on 2006 ICC NEW JUDGING CRITERIA pada 28 February 2006, NPC,PJ.. antara lain kandungan penjelasan adalah perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK adalah dari aspek struktur kumpulan dimana KIK/ICC tidak tertakluk keahliannya dari unit yang sama atau melakukan kerja yang sama atau hampir sama seperti QCC/KMK sebaliknya keahlian KIK/ICC tanpa batasan, merintasi unit atau bahagian atau ringkasnya KIK/ICC terbuka untuk sebarang kumpulan penambahbaikan. Pada pandangan pribadi saya Task Force yang dibentuk dimana keahlian adalah dilantik oleh pihak pengurusan adalah dibenarkan bertanding di dalam Konvensyen KIK/ICC.Untuk persembahan Konvensyen KIK/ICC..jelas bagi kriteria Penilaian ICC-MPC # 1.1 untuk How masalah dipilih tidak perlulah dinyatakan based on brainstorming atau sebarang teknik..cukup berdasarkan Arahan pengurusan berdasarkan Memo atau minit mesyuarat dan kumpulan perlu varifikasi masalah yang dijadikan tajuk dengan data-data lepas untuk membuktikan seriusnya atau kritikalnya masalah serta dikaitkan dengan kriteria Penilaian – MPC #1.2 iatu Why? masalah dipilih…biasanya selari dengan keadaan persekitaran yang berlaku.. seperti teguran pihak audit, teguran pihak Board of Management dan lain-lain… Insyaalah saya akan posting perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK untuk diperbincangkan..

Terima kasih di atas respon.
Sebenarnya kita amat kurang rujukan mengenai ICC.Maksud saya, rujukan rasmi yang kita ada adalah buku QCC dan PKPA 7/91 Demikian juga portal Pusat Kecemerlangan KMK yang dikendali oleh INTAN juga tidak kita manafaatkan untuk kita berbincang mengenai perlaksanaan ICC/KIK. Mohon bantuan daripada pembaca blog – sesiapa yang ada kertas pembentangan mengenai ICC di jepun pada 2003 atau kertas-kertas lain mengenai cetusan ICC/KIK. Kami di UiTM cuba menyegarkan inisiatif ICC/KIK ini dengan mengaitkan terus dengan Lean Management.

setakat yang saya tahu, Kuantan Specialist Hospital antara organisasi yang mencetusakan projek ICC berdasarkan Lean Management Kalau Tuan perhatikan projek mereka, masalah kebanyakan tertumpu kepada pembaziran yang berlaku dengan cara kenalpasti pembaziran, kos kerugian, kemukanan idea bagi elakan pembaziran dan kerugian kos dengan mengubah proses kerja, ubah layout, ciptaan peralatan baru dan macam-macam…saya boleh bagi contact person jika berminat. Kebetulan saya agak rapat dengan mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,041 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • They'll kill us if we go home, says Rohingya fugitive - Free Malaysia Today December 4, 2016
    Free Malaysia TodayThey'll kill us if we go home, says Rohingya fugitiveFree Malaysia TodayA Rohingya fugitive says his people are caught between their feelings of homesickness and their fear of the safety of their lives. rohingya_malaysia_kill_600. KUALA LUMPUR: Several Rohingya shared their tales of terror and sadness about the oppression ...Najib urg […]
  • Malays must unite with Umno for dignity: PM - Daily Express December 4, 2016
    The Sun DailyMalays must unite with Umno for dignity: PMDaily ExpressKuala Lumpur: Umno President Datuk Seri Najib Tun Razak stressed that the Malays need to unite with Umno to uphold the dignity of the race. "The past has gone and the missed opportunities will not return. We cannot squander the opportunities for the ...Uphold the principle of 'wal […]
  • Raul Castro vows to defend Fidel's revolution - The Sun Daily December 4, 2016
    The Sun DailyRaul Castro vows to defend Fidel's revolutionThe Sun DailyCuban President Raul Castro delivers a speech during the last ceremony to pay homage to the late Cuban leader, his brother Fidel Castro, in Santiago, Cuba on Dec 3, 2016. — AFP. SANTIAGO DE CUBA: Cuban President Raul Castro pledged Saturday to ...How did the CIA wish to kill thee, Ca […]
  • KISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLY - Malaysia Chronicle December 4, 2016
    Malaysia ChronicleKISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLYMalaysia ChronicleSHAH ALAM – DAP has a stronger Malaysian spirit than MCA, Tun Dr Mahathir Mohamad said today as he noted that the former's party song is in the national language. In sharing his observations after attending former politica […]
  • Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slide - The Straits Times December 1, 2016
    Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slideThe Straits TimesThere are estimated to be 2.2 million unregistered or illegal workers in Malaysia. Employers propose tapping the refugee population to help ease the stresses on the workforce. PHOTO: THE STAR/ASIA NEWS NETWORK. Published. Dec 2, 2016, 5:00 am ...and more »
  • Oakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on Reddit - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailOakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on RedditDaily MailThe mystery hero who saved lives at Oakland fire: Hunt for man who stayed by door screaming 'this is the exit!' so that partygoers could find escape. A Reddit user who has identified himself as a survivor of the Oakland fire detailed ho […]
  • Pope to global economic leaders: Remember the dignity of the human person - Malaysian Christian News December 4, 2016
    TIMEPope to global economic leaders: Remember the dignity of the human personMalaysian Christian NewsIn an unprecedented event, Fortune 500 CEOs, members of the Time 100 and non-profit, academic, religious and labor leaders from throughout the world met in Rome to address the need for a global economic system that both encourages growth and aids ...Tony Fern […]
  • Trump's call inspires hope in Taiwan, concern in Beijing - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailTrump's call inspires hope in Taiwan, concern in BeijingDaily MailTAIPEI, Taiwan (AP) — With a 10-minute phone call and two tweets, Donald Trump inspired banner headlines and renewed hopes across Taiwan for a stronger partnership with the United States, while also inflaming the complex relationships between the ...US-China relationsThe Economi […]
  • Body parts found after Indonesian plane missing - Malay Mail Online December 4, 2016
    Malay Mail OnlineBody parts found after Indonesian plane missingMalay Mail OnlinePolice carry a body bag containing debris and belongings recovered from an aircraft carrying 13 police personnel which went missing on Saturday in Batam, Riau Islands, Indonesia December 4, 2016. — Reuters picJAKARTA, Dec 4 — Authorities have ...Body remains found after Indonesi […]
  • Green Party switches strategy in Pennsylvania recount - Fox News December 4, 2016
    Fox NewsGreen Party switches strategy in Pennsylvania recountFox NewsHours after a Green Party-backed campaign dropped its case in state courts they announce a change to their strategy to force a statewide recount of Pennsylvania's Nov. 8 presidential election, won by Republican Donald Trump, and said late Saturday ...Stein drops state case for Pennsylv […]
%d bloggers like this: