Kman Blog

Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan..

Posted on: December 11, 2009

Kalau pernah terima ilmu aku, bila aku mengajar KIK or ICC.. mesti  tak lupa bila Modul 2 dalam nota aku.. PDCA, selalunya aku nasihatkan nak  buat projek ICC yang payah bukan Tools nya tapi proses KIK/ICC itu sendiri.. kita boleh belajar Tools sebab banyak buku statistik atau websites pasal Tools, tapi proses KIK/ICC ?..ada ke dalam buku?..ada ke penulis yang keluar format nak buat projek KIK/ICC..?  boleh ke kita ambik template projek Kumpulan lain dan kita tiru format mereka..?. Sesiapa yang biasa buat projek KIK/ICC akan tahu bezanya kalau ambik template kumpulan lain.!!..tak semua template boleh digunapakai..kecuali projek yang sama atau kita tiru projek Kumpulan lain

Apa kaitan cerita Hindustan dengan PDCA?… aku selalu cakap atau mana-mana cikgu KIK/ICC pun akan cerita QC story bila nak buat projek ICC/KIK… bagi aku kalau mudah nak ingat, tengok cerita Hindustan. Plot cerita amat mudah… Biasalah,  kalau 2 budak lelaki keluar diawal cerita ..mesti adik beradik… plot seterusnya mesti berpisah, lepas tu seorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi Gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut… macamana pun bab ending cerita mesti  happy.. tak mati walaupun kena tembak!!. Itulah Plotnya.. jalan ceritanya.. ada kalanya terpisah masa bapak dia orang  nyanyi lagu,.. tapi akan jumpa balik dan tahu mereka adik beradik apabila abang dia nyanyi lagu tu balik…Oooo baru teringat ! inilah lagu masa terpisah dulu!!.

Maksudnya QC story atau Plot KIK/ICC tu.. kena tahu, kena susun jadi bab…

  • Bab 1  Pemilihan masalah ( Fasa Plan)
  • Bab 2  Definasi masalah
  • Bab 3  Latar Belakang Masalah
  • Bab 4  Sasaran Penurunan Masalah
  • Bab 5  Analisa masalah
  • Bab 6  Cadangan Penyelesaian
  • Bab 7  Perlaksanaan Cadangan ( Fasa Do)
  • Bab 9 Pemeriksaan ( Fasa Check – kalau gagal capai target –patah balik bab 6)
  • Bab 8 Penyeragaman dan Pemantauan ( Fasa Action)

Setiap  Bab ada teknik dan tools  yang kena pakai.. yang ni aku akan posting lain kali lah..

Kesimpulanya, kena habiskan  setiap bab dulu, sebelum masuk bab lain… nak bagi mudah macam cerita hindustan  walaupun berpisah  akhirnya adik dengan abang akan bertemu… macam KIK/ICC.. macamana kompleks sekalipun … cadangan akan dapat menyelesaikan masalah seperti yang dinyatakan dalam target setting. Data menunjukan berlakunya masalah di nyatakan dalam latar belakang masalah. Cadangan yang dikemukan adalah berdasarkan analisa punca masalah melalui tulang ikan yang struktur ( why-why analisis) selepas varifikasi dan validasi. Akhirnya cadangan akan dilaksanakan dan dijadikan prosedur atau cara kerja baru yang akan membawa kemakmukran kepada organisasi dan ahli kumpulan itu sendiri.

Lagu Filem Yaadon Ki Baraat ni memang syok .. melalui lagu nilah 3 beradik ni bertemu…. aku tujukan pada kawan-kawan yang pernah tinggal kat Estet macam aku.. En.Darus Kasim, En.Ehsan, En.Kahar Mohiddin, Pn.Junainah Juri, Pn.Kamsiah… yang semua dah berjaya sekarang. ..harap anak-anak kita, kawan-kawan kita sekarang tak susah hidup macam yang pernah kita tempoh dan seharunya kita bersyukur mungkin ada orang lebih susah dari kita masa kecik…..teringat masa tengok cerita India kat padang .. siapa tak kenal Sivaji Ganeson , MGR, Nagesh dan kepala Gangster Nambiar !!

Advertisements

6 Responses to "Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan.."

nandre nandre

ada text yang aku potong dari posting ni… Dr, Tuan memaang consultant serba boleh….selamat balik dari Melaka.

En. Kman, KIK makin jelas aktiviti SGA untuk Kaizen. Ahlinya dilantik oleh pengurusan untuk assign projek. Apa pendapat tuan?

Tuan Ehsan, terima kasih atas pertanyaan, Tuan, Keahlian KIK atau ICC tiada batasnya, itulah antara lain keunikan KIK berbanding KMK.. Perkara ini telah dibincangkan oleh Sdr.Kabir Ahmad Mohd Jamil bersempena Briefing on 2006 ICC NEW JUDGING CRITERIA pada 28 February 2006, NPC,PJ.. antara lain kandungan penjelasan adalah perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK adalah dari aspek struktur kumpulan dimana KIK/ICC tidak tertakluk keahliannya dari unit yang sama atau melakukan kerja yang sama atau hampir sama seperti QCC/KMK sebaliknya keahlian KIK/ICC tanpa batasan, merintasi unit atau bahagian atau ringkasnya KIK/ICC terbuka untuk sebarang kumpulan penambahbaikan. Pada pandangan pribadi saya Task Force yang dibentuk dimana keahlian adalah dilantik oleh pihak pengurusan adalah dibenarkan bertanding di dalam Konvensyen KIK/ICC.Untuk persembahan Konvensyen KIK/ICC..jelas bagi kriteria Penilaian ICC-MPC # 1.1 untuk How masalah dipilih tidak perlulah dinyatakan based on brainstorming atau sebarang teknik..cukup berdasarkan Arahan pengurusan berdasarkan Memo atau minit mesyuarat dan kumpulan perlu varifikasi masalah yang dijadikan tajuk dengan data-data lepas untuk membuktikan seriusnya atau kritikalnya masalah serta dikaitkan dengan kriteria Penilaian – MPC #1.2 iatu Why? masalah dipilih…biasanya selari dengan keadaan persekitaran yang berlaku.. seperti teguran pihak audit, teguran pihak Board of Management dan lain-lain… Insyaalah saya akan posting perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK untuk diperbincangkan..

Terima kasih di atas respon.
Sebenarnya kita amat kurang rujukan mengenai ICC.Maksud saya, rujukan rasmi yang kita ada adalah buku QCC dan PKPA 7/91 Demikian juga portal Pusat Kecemerlangan KMK yang dikendali oleh INTAN juga tidak kita manafaatkan untuk kita berbincang mengenai perlaksanaan ICC/KIK. Mohon bantuan daripada pembaca blog – sesiapa yang ada kertas pembentangan mengenai ICC di jepun pada 2003 atau kertas-kertas lain mengenai cetusan ICC/KIK. Kami di UiTM cuba menyegarkan inisiatif ICC/KIK ini dengan mengaitkan terus dengan Lean Management.

setakat yang saya tahu, Kuantan Specialist Hospital antara organisasi yang mencetusakan projek ICC berdasarkan Lean Management Kalau Tuan perhatikan projek mereka, masalah kebanyakan tertumpu kepada pembaziran yang berlaku dengan cara kenalpasti pembaziran, kos kerugian, kemukanan idea bagi elakan pembaziran dan kerugian kos dengan mengubah proses kerja, ubah layout, ciptaan peralatan baru dan macam-macam…saya boleh bagi contact person jika berminat. Kebetulan saya agak rapat dengan mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,788 hits

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated December 14, 2017
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Lim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal Court - The Sun Daily December 14, 2017
    Malay Mail OnlineLim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal CourtThe Sun DailyPUTRAJAYA: The Federal Court today ruled that Penang Chief Minister Lim Guan Eng and businesswoman Phang Li Koon must serve their defence statements to the prosecution before the commencement of their corruption trial at the Penang High C […]
  • Rahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claims - Malay Mail Online December 14, 2017
    Malay Mail OnlineRahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claimsMalay Mail OnlineDatuk Seri Abdul Rahman Dahlan is taking legal action over an allegation that the contract to run Expo Negaraku had been given to his 'brother'. — Picture by Miera ZulyanaKUALA LUMPUR, Dec 14 — Minister Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan has appoi […]
  • FT Minister rakes Cheras MP over claims - The Edge Markets MY December 14, 2017
    The Edge Markets MYFT Minister rakes Cheras MP over claimsThe Edge Markets MYPETALING JAYA (Dec 14): Federal Territories (FT) Minister Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor has slammed Cheras MP Tan Kok Wai over his claims that DBKL had sold land without open tender, as well as over affordable housing development matters ...and more »
  • I don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer Motley - Free Malaysia Today December 14, 2017
    Free Malaysia TodayI don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer MotleyFree Malaysia TodayThe deputy home minister asks if US lawyer Kimberly Motley has been retained by Anwar, and if she has a licence to practice law in Malaysia. Nur-Jazlan_Kimberly-Motley_600. PETALING JAYA: Deputy Home Minister Nur Jazlan Mohamed today dis […]
  • Online news portal The Malaysian Insight under investigation by regulators - Coconuts December 14, 2017
    CoconutsOnline news portal The Malaysian Insight under investigation by regulatorsCoconutsA leading Malaysian news portal said Wednesday it was under investigation over an article critical of a government inquiry, sparking fresh claims of official “harassment” of online media. Advertisement. Powered By YuMe. The Malaysian Insight is among ...and more »
  • Bank Negara wants digital currency exchangers to report their activities - The Star Online December 14, 2017
    The Star OnlineBank Negara wants digital currency exchangers to report their activitiesThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Bank Negara has reiterated its stand that bitcoin and its cryptocurrency siblings are not legal payment methods in Malaysia, as the central bank initiates a policy compelling digital currency exchange operators to report their activities ...Ban […]
  • Woman scammed by Facebook acquaintance - The Borneo Post December 14, 2017
    Woman scammed by Facebook acquaintanceThe Borneo PostMIRI: An Indonesian housewife suffered a loss of about RM2,200 after being tricked by an acquaintance on a social networking site recently. According to a source, the 29-year-old woman got to know the man on Facebook last September before they started ...and more »
  • Jan 5 trial for man charged with intimidating mother - The Borneo Post December 14, 2017
    Jan 5 trial for man charged with intimidating motherThe Borneo PostMIRI: A magistrates' court here set Jan 5 for the trial of a man charged with criminal intimidation of his biological mother. Magistrate Zuraini Ali Musa fixed the date after the accused maintained his innocence plea to the allegations. He also ordered ...and more »
  • Ksenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian elections - NBCNews.com December 14, 2017
    NBCNews.comKsenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian electionsNBCNews.comMOSCOW — Starstruck Russians snap selfies and crowd around reality-TV-star-turned-presidential-candidate Ksenia Sobchak as she walks in Moscow's Red Square. When three teenagers scream her name, Sobchak, a journalist and television personality who is ...Collusion, […]
%d bloggers like this: