Kman Blog

Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan..

Posted on: December 11, 2009

Kalau pernah terima ilmu aku, bila aku mengajar KIK or ICC.. mesti  tak lupa bila Modul 2 dalam nota aku.. PDCA, selalunya aku nasihatkan nak  buat projek ICC yang payah bukan Tools nya tapi proses KIK/ICC itu sendiri.. kita boleh belajar Tools sebab banyak buku statistik atau websites pasal Tools, tapi proses KIK/ICC ?..ada ke dalam buku?..ada ke penulis yang keluar format nak buat projek KIK/ICC..?  boleh ke kita ambik template projek Kumpulan lain dan kita tiru format mereka..?. Sesiapa yang biasa buat projek KIK/ICC akan tahu bezanya kalau ambik template kumpulan lain.!!..tak semua template boleh digunapakai..kecuali projek yang sama atau kita tiru projek Kumpulan lain

Apa kaitan cerita Hindustan dengan PDCA?… aku selalu cakap atau mana-mana cikgu KIK/ICC pun akan cerita QC story bila nak buat projek ICC/KIK… bagi aku kalau mudah nak ingat, tengok cerita Hindustan. Plot cerita amat mudah… Biasalah,  kalau 2 budak lelaki keluar diawal cerita ..mesti adik beradik… plot seterusnya mesti berpisah, lepas tu seorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi Gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut… macamana pun bab ending cerita mesti  happy.. tak mati walaupun kena tembak!!. Itulah Plotnya.. jalan ceritanya.. ada kalanya terpisah masa bapak dia orang  nyanyi lagu,.. tapi akan jumpa balik dan tahu mereka adik beradik apabila abang dia nyanyi lagu tu balik…Oooo baru teringat ! inilah lagu masa terpisah dulu!!.

Maksudnya QC story atau Plot KIK/ICC tu.. kena tahu, kena susun jadi bab…

  • Bab 1  Pemilihan masalah ( Fasa Plan)
  • Bab 2  Definasi masalah
  • Bab 3  Latar Belakang Masalah
  • Bab 4  Sasaran Penurunan Masalah
  • Bab 5  Analisa masalah
  • Bab 6  Cadangan Penyelesaian
  • Bab 7  Perlaksanaan Cadangan ( Fasa Do)
  • Bab 9 Pemeriksaan ( Fasa Check – kalau gagal capai target –patah balik bab 6)
  • Bab 8 Penyeragaman dan Pemantauan ( Fasa Action)

Setiap  Bab ada teknik dan tools  yang kena pakai.. yang ni aku akan posting lain kali lah..

Kesimpulanya, kena habiskan  setiap bab dulu, sebelum masuk bab lain… nak bagi mudah macam cerita hindustan  walaupun berpisah  akhirnya adik dengan abang akan bertemu… macam KIK/ICC.. macamana kompleks sekalipun … cadangan akan dapat menyelesaikan masalah seperti yang dinyatakan dalam target setting. Data menunjukan berlakunya masalah di nyatakan dalam latar belakang masalah. Cadangan yang dikemukan adalah berdasarkan analisa punca masalah melalui tulang ikan yang struktur ( why-why analisis) selepas varifikasi dan validasi. Akhirnya cadangan akan dilaksanakan dan dijadikan prosedur atau cara kerja baru yang akan membawa kemakmukran kepada organisasi dan ahli kumpulan itu sendiri.

Lagu Filem Yaadon Ki Baraat ni memang syok .. melalui lagu nilah 3 beradik ni bertemu…. aku tujukan pada kawan-kawan yang pernah tinggal kat Estet macam aku.. En.Darus Kasim, En.Ehsan, En.Kahar Mohiddin, Pn.Junainah Juri, Pn.Kamsiah… yang semua dah berjaya sekarang. ..harap anak-anak kita, kawan-kawan kita sekarang tak susah hidup macam yang pernah kita tempoh dan seharunya kita bersyukur mungkin ada orang lebih susah dari kita masa kecik…..teringat masa tengok cerita India kat padang .. siapa tak kenal Sivaji Ganeson , MGR, Nagesh dan kepala Gangster Nambiar !!

Advertisements

6 Responses to "Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan.."

nandre nandre

ada text yang aku potong dari posting ni… Dr, Tuan memaang consultant serba boleh….selamat balik dari Melaka.

En. Kman, KIK makin jelas aktiviti SGA untuk Kaizen. Ahlinya dilantik oleh pengurusan untuk assign projek. Apa pendapat tuan?

Tuan Ehsan, terima kasih atas pertanyaan, Tuan, Keahlian KIK atau ICC tiada batasnya, itulah antara lain keunikan KIK berbanding KMK.. Perkara ini telah dibincangkan oleh Sdr.Kabir Ahmad Mohd Jamil bersempena Briefing on 2006 ICC NEW JUDGING CRITERIA pada 28 February 2006, NPC,PJ.. antara lain kandungan penjelasan adalah perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK adalah dari aspek struktur kumpulan dimana KIK/ICC tidak tertakluk keahliannya dari unit yang sama atau melakukan kerja yang sama atau hampir sama seperti QCC/KMK sebaliknya keahlian KIK/ICC tanpa batasan, merintasi unit atau bahagian atau ringkasnya KIK/ICC terbuka untuk sebarang kumpulan penambahbaikan. Pada pandangan pribadi saya Task Force yang dibentuk dimana keahlian adalah dilantik oleh pihak pengurusan adalah dibenarkan bertanding di dalam Konvensyen KIK/ICC.Untuk persembahan Konvensyen KIK/ICC..jelas bagi kriteria Penilaian ICC-MPC # 1.1 untuk How masalah dipilih tidak perlulah dinyatakan based on brainstorming atau sebarang teknik..cukup berdasarkan Arahan pengurusan berdasarkan Memo atau minit mesyuarat dan kumpulan perlu varifikasi masalah yang dijadikan tajuk dengan data-data lepas untuk membuktikan seriusnya atau kritikalnya masalah serta dikaitkan dengan kriteria Penilaian – MPC #1.2 iatu Why? masalah dipilih…biasanya selari dengan keadaan persekitaran yang berlaku.. seperti teguran pihak audit, teguran pihak Board of Management dan lain-lain… Insyaalah saya akan posting perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK untuk diperbincangkan..

Terima kasih di atas respon.
Sebenarnya kita amat kurang rujukan mengenai ICC.Maksud saya, rujukan rasmi yang kita ada adalah buku QCC dan PKPA 7/91 Demikian juga portal Pusat Kecemerlangan KMK yang dikendali oleh INTAN juga tidak kita manafaatkan untuk kita berbincang mengenai perlaksanaan ICC/KIK. Mohon bantuan daripada pembaca blog – sesiapa yang ada kertas pembentangan mengenai ICC di jepun pada 2003 atau kertas-kertas lain mengenai cetusan ICC/KIK. Kami di UiTM cuba menyegarkan inisiatif ICC/KIK ini dengan mengaitkan terus dengan Lean Management.

setakat yang saya tahu, Kuantan Specialist Hospital antara organisasi yang mencetusakan projek ICC berdasarkan Lean Management Kalau Tuan perhatikan projek mereka, masalah kebanyakan tertumpu kepada pembaziran yang berlaku dengan cara kenalpasti pembaziran, kos kerugian, kemukanan idea bagi elakan pembaziran dan kerugian kos dengan mengubah proses kerja, ubah layout, ciptaan peralatan baru dan macam-macam…saya boleh bagi contact person jika berminat. Kebetulan saya agak rapat dengan mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,281 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Lots of Sabahans, Sarawakians unhappy, says Mahathir - Free Malaysia Today September 24, 2017
    Free Malaysia TodayLots of Sabahans, Sarawakians unhappy, says MahathirFree Malaysia Todaymahathir-sabahsarawak1 PETALING JAYA: Pakatan Harapan leader Dr Mahathir Mohamad has given an assurance to the people of Sabah and Sarawak that the coalition will look into their unhappiness in regards to their status in the Malaysian federation.Najib: Pakatan practises […]
  • DBKL stands firm on decision to ban Beer Festival: Tengku Adnan - The Sun Daily September 24, 2017
    The Sun DailyDBKL stands firm on decision to ban Beer Festival: Tengku AdnanThe Sun DailyFederal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (C) speaking at the Federal Territories Unity Week and My Rukun Negara 2017 and #V4KL@Unity programme, on Sept 24, 2017. — Bernama. KUALA LUMPUR: Kuala Lumpur City Hall ...Stand up to bigotry, ex-Treasury […]
  • Hindraf: Wrong to say Najib 'father of development for Indians' - Free Malaysia Today September 24, 2017
    Free Malaysia TodayHindraf: Wrong to say Najib 'father of development for Indians'Free Malaysia TodayIts chief claims PM failed to implement MoU that Hindraf had signed with government to uplift the lot of Indians. Waythamoorthy-najib PETALING JAYA: Indian rights group Hindraf says it is wrong to claim Prime Minister Najib Razak is the father of .. […]
  • Light aircraft skids off runway at Kuching International Airport - The Star Online September 24, 2017
    The Star OnlineLight aircraft skids off runway at Kuching International AirportThe Star OnlineKUCHING: A light aircraft carrying six passengers from Mukah, including a Sarawak minister, skidded at the Kuching International Airport upon landing on Sunday evening. State Welfare, Community Wellbeing, Women, Family and Childhood Development ...Plane with ministe […]
  • Rafizi alleges ad placement of bankruptcy notice a personal attack against him - The Star Online September 24, 2017
    The Star OnlineRafizi alleges ad placement of bankruptcy notice a personal attack against himThe Star OnlinePETALING JAYA: PKR lawmaker Rafizi Ramli (pic) has alleged that the bankruptcy notice served on him over the National Feedlot Corporation (NFC) defamation suit was "a personal attack" against him. In a statement on Sunday, the Pandan MP said […]
  • Vietnamese woman falls to her death at Imbi monorail station - Malay Mail Online September 24, 2017
    Malay Mail OnlineVietnamese woman falls to her death at Imbi monorail stationMalay Mail OnlineThe victim was said to have jumped off the third floor of the station, located along Jalan Imbi.KUALA LUMPUR, Sept 24 — A Vietnamese woman was reported dead after falling from the third floor of a Jalan Imbi monorail station today. The Star reported ...Vietnamese wo […]
  • Muar's 'Muslims-only' laundromat sparks controversy on social media - New Straits Times Online September 24, 2017
    New Straits Times OnlineMuar's 'Muslims-only' laundromat sparks controversy on social mediaNew Straits Times OnlineA self-service laundromat in Jalan Junid, Muar, which caters only to Muslim patrons, has sparked controversy on social media. (Pics from Facebook). By AHMAD FAIRUZ OTHMAN and MOHD SABRAN MD SANI - September 24, 2017 @ 11:41pm. JOH […]
  • TV host Mahadzir Lokman critical in UMMC - Malay Mail Online September 24, 2017
    Malay Mail OnlineTV host Mahadzir Lokman critical in UMMCMalay Mail OnlineMahadzir Lokman is now in critical condition in UMMC. — Facebook picKUALA LUMPUR, Sept 24 — Popular television host and personality Datuk Mahadzir Lokman is in critical condition and has been warded at the Intensive Care Unite in the Universiti ...Mahadzir Lokman found unconscious, adm […]
  • Kit Siang tells S'wak to walk the talk on M'sia Agreement - Malaysiakini (subscription) September 24, 2017
    Malay Mail OnlineKit Siang tells S'wak to walk the talk on M'sia AgreementMalaysiakini (subscription)The Sarawak government must uphold the Malaysia Agreement allowing citizens to enter the state for political activities, if the state hopes for its rights to be similarly upheld under the same agreement. "It is very clearly set out that legitim […]
  • Muslim NGOs lodge police report against Hannah Yeoh for preaching Christianity - New Straits Times Online September 24, 2017
    New Straits Times OnlineMuslim NGOs lodge police report against Hannah Yeoh for preaching ChristianityNew Straits Times OnlineFifteen Muslim non-governmental organisations (NGO's) lodged a police report against Selangor State Assembly speaker Hannah Yeoh for allegedly preaching about Christianity to the people in the country. (NST file pix). By MOHAMED […]
%d bloggers like this: