Kman Blog

Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan..

Posted on: December 11, 2009

Kalau pernah terima ilmu aku, bila aku mengajar KIK or ICC.. mesti  tak lupa bila Modul 2 dalam nota aku.. PDCA, selalunya aku nasihatkan nak  buat projek ICC yang payah bukan Tools nya tapi proses KIK/ICC itu sendiri.. kita boleh belajar Tools sebab banyak buku statistik atau websites pasal Tools, tapi proses KIK/ICC ?..ada ke dalam buku?..ada ke penulis yang keluar format nak buat projek KIK/ICC..?  boleh ke kita ambik template projek Kumpulan lain dan kita tiru format mereka..?. Sesiapa yang biasa buat projek KIK/ICC akan tahu bezanya kalau ambik template kumpulan lain.!!..tak semua template boleh digunapakai..kecuali projek yang sama atau kita tiru projek Kumpulan lain

Apa kaitan cerita Hindustan dengan PDCA?… aku selalu cakap atau mana-mana cikgu KIK/ICC pun akan cerita QC story bila nak buat projek ICC/KIK… bagi aku kalau mudah nak ingat, tengok cerita Hindustan. Plot cerita amat mudah… Biasalah,  kalau 2 budak lelaki keluar diawal cerita ..mesti adik beradik… plot seterusnya mesti berpisah, lepas tu seorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi Gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut… macamana pun bab ending cerita mesti  happy.. tak mati walaupun kena tembak!!. Itulah Plotnya.. jalan ceritanya.. ada kalanya terpisah masa bapak dia orang  nyanyi lagu,.. tapi akan jumpa balik dan tahu mereka adik beradik apabila abang dia nyanyi lagu tu balik…Oooo baru teringat ! inilah lagu masa terpisah dulu!!.

Maksudnya QC story atau Plot KIK/ICC tu.. kena tahu, kena susun jadi bab…

  • Bab 1  Pemilihan masalah ( Fasa Plan)
  • Bab 2  Definasi masalah
  • Bab 3  Latar Belakang Masalah
  • Bab 4  Sasaran Penurunan Masalah
  • Bab 5  Analisa masalah
  • Bab 6  Cadangan Penyelesaian
  • Bab 7  Perlaksanaan Cadangan ( Fasa Do)
  • Bab 9 Pemeriksaan ( Fasa Check – kalau gagal capai target –patah balik bab 6)
  • Bab 8 Penyeragaman dan Pemantauan ( Fasa Action)

Setiap  Bab ada teknik dan tools  yang kena pakai.. yang ni aku akan posting lain kali lah..

Kesimpulanya, kena habiskan  setiap bab dulu, sebelum masuk bab lain… nak bagi mudah macam cerita hindustan  walaupun berpisah  akhirnya adik dengan abang akan bertemu… macam KIK/ICC.. macamana kompleks sekalipun … cadangan akan dapat menyelesaikan masalah seperti yang dinyatakan dalam target setting. Data menunjukan berlakunya masalah di nyatakan dalam latar belakang masalah. Cadangan yang dikemukan adalah berdasarkan analisa punca masalah melalui tulang ikan yang struktur ( why-why analisis) selepas varifikasi dan validasi. Akhirnya cadangan akan dilaksanakan dan dijadikan prosedur atau cara kerja baru yang akan membawa kemakmukran kepada organisasi dan ahli kumpulan itu sendiri.

Lagu Filem Yaadon Ki Baraat ni memang syok .. melalui lagu nilah 3 beradik ni bertemu…. aku tujukan pada kawan-kawan yang pernah tinggal kat Estet macam aku.. En.Darus Kasim, En.Ehsan, En.Kahar Mohiddin, Pn.Junainah Juri, Pn.Kamsiah… yang semua dah berjaya sekarang. ..harap anak-anak kita, kawan-kawan kita sekarang tak susah hidup macam yang pernah kita tempoh dan seharunya kita bersyukur mungkin ada orang lebih susah dari kita masa kecik…..teringat masa tengok cerita India kat padang .. siapa tak kenal Sivaji Ganeson , MGR, Nagesh dan kepala Gangster Nambiar !!

Advertisements

6 Responses to "Rilek Jap..# 3… QC Story VS Filem Hindustan.."

nandre nandre

ada text yang aku potong dari posting ni… Dr, Tuan memaang consultant serba boleh….selamat balik dari Melaka.

En. Kman, KIK makin jelas aktiviti SGA untuk Kaizen. Ahlinya dilantik oleh pengurusan untuk assign projek. Apa pendapat tuan?

Tuan Ehsan, terima kasih atas pertanyaan, Tuan, Keahlian KIK atau ICC tiada batasnya, itulah antara lain keunikan KIK berbanding KMK.. Perkara ini telah dibincangkan oleh Sdr.Kabir Ahmad Mohd Jamil bersempena Briefing on 2006 ICC NEW JUDGING CRITERIA pada 28 February 2006, NPC,PJ.. antara lain kandungan penjelasan adalah perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK adalah dari aspek struktur kumpulan dimana KIK/ICC tidak tertakluk keahliannya dari unit yang sama atau melakukan kerja yang sama atau hampir sama seperti QCC/KMK sebaliknya keahlian KIK/ICC tanpa batasan, merintasi unit atau bahagian atau ringkasnya KIK/ICC terbuka untuk sebarang kumpulan penambahbaikan. Pada pandangan pribadi saya Task Force yang dibentuk dimana keahlian adalah dilantik oleh pihak pengurusan adalah dibenarkan bertanding di dalam Konvensyen KIK/ICC.Untuk persembahan Konvensyen KIK/ICC..jelas bagi kriteria Penilaian ICC-MPC # 1.1 untuk How masalah dipilih tidak perlulah dinyatakan based on brainstorming atau sebarang teknik..cukup berdasarkan Arahan pengurusan berdasarkan Memo atau minit mesyuarat dan kumpulan perlu varifikasi masalah yang dijadikan tajuk dengan data-data lepas untuk membuktikan seriusnya atau kritikalnya masalah serta dikaitkan dengan kriteria Penilaian – MPC #1.2 iatu Why? masalah dipilih…biasanya selari dengan keadaan persekitaran yang berlaku.. seperti teguran pihak audit, teguran pihak Board of Management dan lain-lain… Insyaalah saya akan posting perbezaan KIK/ICC Vs QCC/KMK untuk diperbincangkan..

Terima kasih di atas respon.
Sebenarnya kita amat kurang rujukan mengenai ICC.Maksud saya, rujukan rasmi yang kita ada adalah buku QCC dan PKPA 7/91 Demikian juga portal Pusat Kecemerlangan KMK yang dikendali oleh INTAN juga tidak kita manafaatkan untuk kita berbincang mengenai perlaksanaan ICC/KIK. Mohon bantuan daripada pembaca blog – sesiapa yang ada kertas pembentangan mengenai ICC di jepun pada 2003 atau kertas-kertas lain mengenai cetusan ICC/KIK. Kami di UiTM cuba menyegarkan inisiatif ICC/KIK ini dengan mengaitkan terus dengan Lean Management.

setakat yang saya tahu, Kuantan Specialist Hospital antara organisasi yang mencetusakan projek ICC berdasarkan Lean Management Kalau Tuan perhatikan projek mereka, masalah kebanyakan tertumpu kepada pembaziran yang berlaku dengan cara kenalpasti pembaziran, kos kerugian, kemukanan idea bagi elakan pembaziran dan kerugian kos dengan mengubah proses kerja, ubah layout, ciptaan peralatan baru dan macam-macam…saya boleh bagi contact person jika berminat. Kebetulan saya agak rapat dengan mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,800 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

RSS Top stories

  • Was it just VX nerve agent? Police await chemistry report - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineWas it just VX nerve agent? Police await chemistry reportThe Star OnlineAMPANG JAYA: Police are waiting for a report from the Chemistry Department to determine if chemicals other than the VX nerve agent were used in the assassination of Kim Jong-nam. Selangor police chief Comm Datuk Seri Abdul Samah Mat said the ...Police confirm taking sample […]
  • White House bars some news organisations from briefing - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineWhite House bars some news organisations from briefingThe Star OnlineWASHINGTON (Reuters) - The White House excluded several major U.S. news organisations, including some it has openly criticised, from an off-camera briefing held by the White House press secretary on Friday, representatives of the organisations said.White House bars major news […]
  • Can EPF maintain its good returns? - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineCan EPF maintain its good returns?The Star OnlineBig-time investor: The EPF receives on a monthly basis about RM2bil from its members to be invested for their retirement needs. WHEN the Employees Provident Fund (EPF) declares its annual dividend to members, the one thing that usually resonates is the ...and more »
  • Son of boxer Muhammad Ali detained at Florida airport - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailySon of boxer Muhammad Ali detained at Florida airportThe Sun DailyWASHINGTON: A son of boxing legend Muhammad Ali was held for questioning for two hours at a Florida airport upon returning from Jamaica because of his Arabic-sounding name, US media reported late Friday. Muhammad Ali Jr., 44, who was born in ...Muhammad Ali Jr. detained by immigra […]
  • Saudi King`s visit to boost Bali`s tourism - ANTARA February 25, 2017
    U.S. News & World ReportSaudi King`s visit to boost Bali`s tourismANTARAJakarta (ANTARA News) - Tourism operators and observers hailed the planned visit of Saudi King Salman bin Abdulaziz al-Saud to Indonesia, especially his one-week vacation plan in the Indonesian tourist resort island of Bali. King Salman and his ...Saudi king on 4-day visit to Malaysi […]
  • Kansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crime - The Independent February 25, 2017
    The IndependentKansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crimeThe IndependentThe wife of an Indian engineer gunned down by an American man who allegedly told him to “get out of my country” has called on Donald Trump's administration to fight hate crime. Adam Purinton reportedly shouted racial sl […]
  • Hundreds on Philippine streets as Duterte jails top critic - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailyHundreds on Philippine streets as Duterte jails top criticThe Sun DailyActivists march on the EDSA highway on their way to protest in front of the Armed Forces of the Philippines (AFP) headquarters in Manila on Feb 25, 2017, during the 31st anniversary of the 'People Power' revolution. More than 1,000 people took to the ...Philippine l […]
  • Trump And CPAC: A Complicated Relationship No More - NPR February 25, 2017
    NPRTrump And CPAC: A Complicated Relationship No MoreNPRPresident Trump's status with the Conservative Political Action Conference has gone from "it's complicated" to a full-on committed relationship. That turnaround was to be expected, given that the former reality TV star and billionaire businessman ...Activists tricked Trump supporters […]
  • (Video) China hotel fire kills at least 10: Xinhua - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun Daily(Video) China hotel fire kills at least 10: XinhuaThe Sun DailyThree of 16 people rushed to hospitals died while in care, and firefighters found seven bodies amid the hotel debris. — AFP. BEIJING: At least 10 people were killed in a huge fire at a hotel in eastern China, the official Xinhua news agency said Saturday.Ten killed in hotel blaze in […]
  • Iraqi forces push deeper into western Mosul as civilians flee - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineIraqi forces push deeper into western Mosul as civilians fleeThe Star OnlineMOSUL, Iraq (Reuters) - U.S.-backed Iraqi forces pushed deeper into western Mosul on Saturday after retaking the city's airport from Islamic State and punching into built-up areas of the jihadists' last major stronghold in the country. Troops advanced ...Iraq […]
%d bloggers like this: