Kman Blog

KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM…..

Posted on: December 22, 2009

Agak  kerap juga aku dijemput menjadi  Panel Penilai Konvensyen ICC/KIK…disektor Awam atau pun Swasta. Dah jadi sebahagian dari kerja…kena buatlah walaupun agak meletihkan..apa taknya kita kena faham apa  proses nya, apa projeknya, apa impaknya..dan pada masa yang sama kena tahu tools dan teknik yang digunapakai sesuai atau tidak…kalau kena jadi Ketua Panel pun satu hal..!! kena buat keputusan atas keputusan yang dibuat oleh rakan Panel yang lain… Panel pun kena brainstorming untuk menentukan keputusan yang dibuat…yang terbaik.  Tanggungjawab Bro.!!..salah bagi keputusan, sebulan pun tak habis cerita !!.. aku selalu ingatkan rakan panel yang lain termasuk diri aku sendiri, ..kalau kita rasa kita  pandai menilai persembahan projek ICC/KIK… orang lain sebagai peserta, pemerhati atau fasilitator tu sebenarnya  lebih hebat…jadi kenalah bagi keputusan seadil-adilnya… jangan bagi can kat tuan umah kalau projek dah tak bagus…jangan takut bagi ranking Johan, Naib Johan atau tempat ke 3  dari organisasi yang sama kalau memang mereka dah bagus, kenalah bagi habuanya!!

Ni nak cerita sikit pengalaman aku jadi panel di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM.. ada 19 Group KIK yang terpilih untuk melapurkan projek mereka dan dinilai menggunakan Kriteria Penilaian KIK UiTM yang juga dah jadi rasmi digunapakai di kebanyakan Universiti. Lihat posting aku yang lepas, ada contoh kriteria berkenaan

Kali ni bukan nak cerita pasal projek depa tapi pasal Anugerah-anugerah Konvensyen yang disediakan oleh pihak Sekretariat Konvenseyen UiTM yang berpengkalan di Shah Alam. Kalau tempat lain, akan diumunkan Johan, Naib Johan dan tempat ke Tiga..atau tambah satu lagi anugerah iaitu Projek Terbaik. Tapi di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM..bukan 3 Anugerah… bukan 4,.. bukan 10 … tapi ada  16 Anugerah utama  yang disediakan   (Anugerah Konvensyen KIK UiTM 1-9) dan (Anugerah 10 -16) ……..Kebanyakan Anugerah  berbentuk Piala,  wang tunai dan Sijil… pengalaman aku, belum ada lagi organisasi yang menawarkan anugerah sebanyak itu…!!

Bak kata-kata aluan Naib Canselor UiTM, Tan Sri Dato’ Seri Prof Dr.Ibrahim Abu Shah di dalam buku cenderamata….

“…. Konvensyen KIK adalah di antara wadah utama yang amat relevan disediakan oleh pihak pengurusan untuk seluruh warga berkongsi pengalaman dan hasil projek. KIK wajar terus disemarakan sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan serta menambah nilai sistem penyampaian perkhidmatan UiTM secara kreatif dan inovatif dan mempunyai nilai tambah dan nilai tinggi…”

Aku simpulkan anugerah sebanyak itu disediakan sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada  warga UiTM dan pihak pengurusan percaya bahawa KIK adalah salah satu mekanisma pengurusan penting bagi menyemarak value creation bagi menjana kegemilangan UiTM.

Dan aku percaya.. UiTM akan terus mempertabatkan KIK sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan terhadap proses kerja dikalangan staff walaupun suatu masa nanti mungkin anugerah yang disediakan akan berkurangan dari segi kuantitinya!!.

2 Responses to "KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM….."

Pokok mati bermula dari pucuknya, ICC mati bila komitment pengurusan hancus, jadi komitment pengurusan teratas perlu dan amat pasti diperlukan untuk penerusan agenda mengangkat martabat pekerja………

Mungkin Dr. masih ingat beberapa team QCC yang begitu aktif suatu masa dulu…kini tinggal nama sebabnya apabila pengurusan atasan bertukar tangan dan kurang cenderung pada aktiviti penambahbaikan seperti SGA,QCC ni… kalau kita review balik survey berkaitan kegagalan ICC…komitment pihak pengurusan antara yang teratas punca pokok mati….!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,041 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • They'll kill us if we go home, says Rohingya fugitive - Free Malaysia Today December 4, 2016
    Free Malaysia TodayThey'll kill us if we go home, says Rohingya fugitiveFree Malaysia TodayA Rohingya fugitive says his people are caught between their feelings of homesickness and their fear of the safety of their lives. rohingya_malaysia_kill_600. KUALA LUMPUR: Several Rohingya shared their tales of terror and sadness about the oppression ...Najib urg […]
  • Malays must unite with Umno for dignity: PM - Daily Express December 4, 2016
    The Sun DailyMalays must unite with Umno for dignity: PMDaily ExpressKuala Lumpur: Umno President Datuk Seri Najib Tun Razak stressed that the Malays need to unite with Umno to uphold the dignity of the race. "The past has gone and the missed opportunities will not return. We cannot squander the opportunities for the ...Uphold the principle of 'wal […]
  • Raul Castro vows to defend Fidel's revolution - The Sun Daily December 4, 2016
    The Sun DailyRaul Castro vows to defend Fidel's revolutionThe Sun DailyCuban President Raul Castro delivers a speech during the last ceremony to pay homage to the late Cuban leader, his brother Fidel Castro, in Santiago, Cuba on Dec 3, 2016. — AFP. SANTIAGO DE CUBA: Cuban President Raul Castro pledged Saturday to ...How did the CIA wish to kill thee, Ca […]
  • KISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLY - Malaysia Chronicle December 4, 2016
    Malaysia ChronicleKISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLYMalaysia ChronicleSHAH ALAM – DAP has a stronger Malaysian spirit than MCA, Tun Dr Mahathir Mohamad said today as he noted that the former's party song is in the national language. In sharing his observations after attending former politica […]
  • Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slide - The Straits Times December 1, 2016
    Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slideThe Straits TimesThere are estimated to be 2.2 million unregistered or illegal workers in Malaysia. Employers propose tapping the refugee population to help ease the stresses on the workforce. PHOTO: THE STAR/ASIA NEWS NETWORK. Published. Dec 2, 2016, 5:00 am ...and more »
  • Oakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on Reddit - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailOakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on RedditDaily MailThe mystery hero who saved lives at Oakland fire: Hunt for man who stayed by door screaming 'this is the exit!' so that partygoers could find escape. A Reddit user who has identified himself as a survivor of the Oakland fire detailed ho […]
  • Pope to global economic leaders: Remember the dignity of the human person - Malaysian Christian News December 4, 2016
    TIMEPope to global economic leaders: Remember the dignity of the human personMalaysian Christian NewsIn an unprecedented event, Fortune 500 CEOs, members of the Time 100 and non-profit, academic, religious and labor leaders from throughout the world met in Rome to address the need for a global economic system that both encourages growth and aids ...Tony Fern […]
  • Trump's call inspires hope in Taiwan, concern in Beijing - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailTrump's call inspires hope in Taiwan, concern in BeijingDaily MailTAIPEI, Taiwan (AP) — With a 10-minute phone call and two tweets, Donald Trump inspired banner headlines and renewed hopes across Taiwan for a stronger partnership with the United States, while also inflaming the complex relationships between the ...US-China relationsThe Economi […]
  • Body parts found after Indonesian plane missing - Malay Mail Online December 4, 2016
    Malay Mail OnlineBody parts found after Indonesian plane missingMalay Mail OnlinePolice carry a body bag containing debris and belongings recovered from an aircraft carrying 13 police personnel which went missing on Saturday in Batam, Riau Islands, Indonesia December 4, 2016. — Reuters picJAKARTA, Dec 4 — Authorities have ...Body remains found after Indonesi […]
  • Green Party switches strategy in Pennsylvania recount - Fox News December 4, 2016
    Fox NewsGreen Party switches strategy in Pennsylvania recountFox NewsHours after a Green Party-backed campaign dropped its case in state courts they announce a change to their strategy to force a statewide recount of Pennsylvania's Nov. 8 presidential election, won by Republican Donald Trump, and said late Saturday ...Stein drops state case for Pennsylv […]
%d bloggers like this: