Kman Blog

KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM…..

Posted on: December 22, 2009

Agak  kerap juga aku dijemput menjadi  Panel Penilai Konvensyen ICC/KIK…disektor Awam atau pun Swasta. Dah jadi sebahagian dari kerja…kena buatlah walaupun agak meletihkan..apa taknya kita kena faham apa  proses nya, apa projeknya, apa impaknya..dan pada masa yang sama kena tahu tools dan teknik yang digunapakai sesuai atau tidak…kalau kena jadi Ketua Panel pun satu hal..!! kena buat keputusan atas keputusan yang dibuat oleh rakan Panel yang lain… Panel pun kena brainstorming untuk menentukan keputusan yang dibuat…yang terbaik.  Tanggungjawab Bro.!!..salah bagi keputusan, sebulan pun tak habis cerita !!.. aku selalu ingatkan rakan panel yang lain termasuk diri aku sendiri, ..kalau kita rasa kita  pandai menilai persembahan projek ICC/KIK… orang lain sebagai peserta, pemerhati atau fasilitator tu sebenarnya  lebih hebat…jadi kenalah bagi keputusan seadil-adilnya… jangan bagi can kat tuan umah kalau projek dah tak bagus…jangan takut bagi ranking Johan, Naib Johan atau tempat ke 3  dari organisasi yang sama kalau memang mereka dah bagus, kenalah bagi habuanya!!

Ni nak cerita sikit pengalaman aku jadi panel di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM.. ada 19 Group KIK yang terpilih untuk melapurkan projek mereka dan dinilai menggunakan Kriteria Penilaian KIK UiTM yang juga dah jadi rasmi digunapakai di kebanyakan Universiti. Lihat posting aku yang lepas, ada contoh kriteria berkenaan

Kali ni bukan nak cerita pasal projek depa tapi pasal Anugerah-anugerah Konvensyen yang disediakan oleh pihak Sekretariat Konvenseyen UiTM yang berpengkalan di Shah Alam. Kalau tempat lain, akan diumunkan Johan, Naib Johan dan tempat ke Tiga..atau tambah satu lagi anugerah iaitu Projek Terbaik. Tapi di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM..bukan 3 Anugerah… bukan 4,.. bukan 10 … tapi ada  16 Anugerah utama  yang disediakan   (Anugerah Konvensyen KIK UiTM 1-9) dan (Anugerah 10 -16) ……..Kebanyakan Anugerah  berbentuk Piala,  wang tunai dan Sijil… pengalaman aku, belum ada lagi organisasi yang menawarkan anugerah sebanyak itu…!!

Bak kata-kata aluan Naib Canselor UiTM, Tan Sri Dato’ Seri Prof Dr.Ibrahim Abu Shah di dalam buku cenderamata….

“…. Konvensyen KIK adalah di antara wadah utama yang amat relevan disediakan oleh pihak pengurusan untuk seluruh warga berkongsi pengalaman dan hasil projek. KIK wajar terus disemarakan sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan serta menambah nilai sistem penyampaian perkhidmatan UiTM secara kreatif dan inovatif dan mempunyai nilai tambah dan nilai tinggi…”

Aku simpulkan anugerah sebanyak itu disediakan sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada  warga UiTM dan pihak pengurusan percaya bahawa KIK adalah salah satu mekanisma pengurusan penting bagi menyemarak value creation bagi menjana kegemilangan UiTM.

Dan aku percaya.. UiTM akan terus mempertabatkan KIK sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan terhadap proses kerja dikalangan staff walaupun suatu masa nanti mungkin anugerah yang disediakan akan berkurangan dari segi kuantitinya!!.

Advertisements

2 Responses to "KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM….."

Pokok mati bermula dari pucuknya, ICC mati bila komitment pengurusan hancus, jadi komitment pengurusan teratas perlu dan amat pasti diperlukan untuk penerusan agenda mengangkat martabat pekerja………

Mungkin Dr. masih ingat beberapa team QCC yang begitu aktif suatu masa dulu…kini tinggal nama sebabnya apabila pengurusan atasan bertukar tangan dan kurang cenderung pada aktiviti penambahbaikan seperti SGA,QCC ni… kalau kita review balik survey berkaitan kegagalan ICC…komitment pihak pengurusan antara yang teratas punca pokok mati….!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,660 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Australian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual Assault - New York Times June 29, 2017
    New York TimesAustralian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual AssaultNew York TimesCardinal George Pell at an Easter vigil mass in St. Peter's Basilica at the Vatican in April. Credit Max Rossi/Reuters. SYDNEY, Australia — Australia's senior Roman Catholic prelate, and one of Pope Francis' top advisers, has been charged with sexual […]
  • As Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in Air - NBCNews.com June 29, 2017
    NBCNews.comAs Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in AirNBCNews.comPassengers at O'Hare International Airport wait in line to be screened at a Transportation Security Administration (TSA) checkpoint on May 16, 2016 in Chicago. File Scott Olson / Getty Images File. Share; Share · Tweet · Comment · Email; Print ...Widespread un […]
  • North Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear Arsenal - U.S. News & World Report June 28, 2017
    The Chosun IlboNorth Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear ArsenalU.S. News & World ReportNorth Korea's U.N. ambassador is warning the United States and the rest of the world that it will keep building up its nuclear arsenal regardless of sanctions, pressure or military attack. June 28, 2017, at 6:56 p.m.. MORE. LinkedIn · StumbleUpon ...Nort […]
  • DHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop ban - Washington Post June 28, 2017
    Washington PostDHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop banWashington PostU.S. officials on Wednesday announced enhanced security and screening measures for all commercial flights to the United States but backed away from a proposal to expand a ban on laptops and other electronic devices — unless ai […]
  • Driver rams his car into Brazil's presidential residence - Business Insider June 29, 2017
    Business InsiderDriver rams his car into Brazil's presidential residenceBusiness InsiderA driver rammed his car through the gates of Brazil's presidential residence on Wednesday and was arrested, security forces said, though President Michel Temer was not inside the building. Guards fired warning shots and then opened fire at the vehicle ...Car ram […]
  • Celebration and protest as China president visits Hong Kong - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineCelebration and protest as China president visits Hong KongMalay Mail OnlinePro-democracy activists chant slogans on the Golden Bauhinia Square during a protest a day before Chinese President Xi Jinping is due to arrive in Hong Kong June 28, 2017. — Reuters picHONG KONG, June 29 — President Xi Jinping arrives in Hong ...Chinese president mak […]
  • Indian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest Destroyer - NDTV June 28, 2017
    NDTVIndian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest DestroyerNDTVChina is building four of these destroyers, the first of which was shown off this morning at the Shanghai port. All India | Written by Vishnu Som | Updated: June 28, 2017 11:55 IST. 2.1K Shares. EMAIL. PRINT. COMMENTS. Indian Navy Outgunned As China ...China's navy launches latest-gene […]
  • Police among six charged in UK over 1989 Hillsborough disaster - The Sun Daily June 28, 2017
    The Sun DailyPolice among six charged in UK over 1989 Hillsborough disasterThe Sun DailySt Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the victims of the Hillsborough disaster in Liverpool, northern England April 27, 2016. — Reuters. PrevNext. 12345. St Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the ...Who is David Duck […]
  • Shootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 draw - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineShootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 drawMalay Mail OnlineChile's Gary Medel and Arturo Vidal celebrate after winning the penalty shootout against Portugal. ― Reuters picKAZAN (Russia), June 29 ― Chile goalkeeper Claudio Bravo saved three successive penalties to give them a 3-0 shootout win over Portugal ...Portugal 0 Ch […]
  • UN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demands - The Star Online June 28, 2017
    The Star OnlineUN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demandsThe Star OnlineDUBAI (Reuters) - A United Nations expert and a media freedom watchdog on Wednesday criticised four Arab states for seeking to close Al Jazeera television in a rift with Qatar. Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Bahrain and Egypt have sent Doha a ...Qa […]
%d bloggers like this: