Kman Blog

KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM…..

Posted on: December 22, 2009

Agak  kerap juga aku dijemput menjadi  Panel Penilai Konvensyen ICC/KIK…disektor Awam atau pun Swasta. Dah jadi sebahagian dari kerja…kena buatlah walaupun agak meletihkan..apa taknya kita kena faham apa  proses nya, apa projeknya, apa impaknya..dan pada masa yang sama kena tahu tools dan teknik yang digunapakai sesuai atau tidak…kalau kena jadi Ketua Panel pun satu hal..!! kena buat keputusan atas keputusan yang dibuat oleh rakan Panel yang lain… Panel pun kena brainstorming untuk menentukan keputusan yang dibuat…yang terbaik.  Tanggungjawab Bro.!!..salah bagi keputusan, sebulan pun tak habis cerita !!.. aku selalu ingatkan rakan panel yang lain termasuk diri aku sendiri, ..kalau kita rasa kita  pandai menilai persembahan projek ICC/KIK… orang lain sebagai peserta, pemerhati atau fasilitator tu sebenarnya  lebih hebat…jadi kenalah bagi keputusan seadil-adilnya… jangan bagi can kat tuan umah kalau projek dah tak bagus…jangan takut bagi ranking Johan, Naib Johan atau tempat ke 3  dari organisasi yang sama kalau memang mereka dah bagus, kenalah bagi habuanya!!

Ni nak cerita sikit pengalaman aku jadi panel di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM.. ada 19 Group KIK yang terpilih untuk melapurkan projek mereka dan dinilai menggunakan Kriteria Penilaian KIK UiTM yang juga dah jadi rasmi digunapakai di kebanyakan Universiti. Lihat posting aku yang lepas, ada contoh kriteria berkenaan

Kali ni bukan nak cerita pasal projek depa tapi pasal Anugerah-anugerah Konvensyen yang disediakan oleh pihak Sekretariat Konvenseyen UiTM yang berpengkalan di Shah Alam. Kalau tempat lain, akan diumunkan Johan, Naib Johan dan tempat ke Tiga..atau tambah satu lagi anugerah iaitu Projek Terbaik. Tapi di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM..bukan 3 Anugerah… bukan 4,.. bukan 10 … tapi ada  16 Anugerah utama  yang disediakan   (Anugerah Konvensyen KIK UiTM 1-9) dan (Anugerah 10 -16) ……..Kebanyakan Anugerah  berbentuk Piala,  wang tunai dan Sijil… pengalaman aku, belum ada lagi organisasi yang menawarkan anugerah sebanyak itu…!!

Bak kata-kata aluan Naib Canselor UiTM, Tan Sri Dato’ Seri Prof Dr.Ibrahim Abu Shah di dalam buku cenderamata….

“…. Konvensyen KIK adalah di antara wadah utama yang amat relevan disediakan oleh pihak pengurusan untuk seluruh warga berkongsi pengalaman dan hasil projek. KIK wajar terus disemarakan sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan serta menambah nilai sistem penyampaian perkhidmatan UiTM secara kreatif dan inovatif dan mempunyai nilai tambah dan nilai tinggi…”

Aku simpulkan anugerah sebanyak itu disediakan sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada  warga UiTM dan pihak pengurusan percaya bahawa KIK adalah salah satu mekanisma pengurusan penting bagi menyemarak value creation bagi menjana kegemilangan UiTM.

Dan aku percaya.. UiTM akan terus mempertabatkan KIK sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan terhadap proses kerja dikalangan staff walaupun suatu masa nanti mungkin anugerah yang disediakan akan berkurangan dari segi kuantitinya!!.

Advertisements

2 Responses to "KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM….."

Pokok mati bermula dari pucuknya, ICC mati bila komitment pengurusan hancus, jadi komitment pengurusan teratas perlu dan amat pasti diperlukan untuk penerusan agenda mengangkat martabat pekerja………

Mungkin Dr. masih ingat beberapa team QCC yang begitu aktif suatu masa dulu…kini tinggal nama sebabnya apabila pengurusan atasan bertukar tangan dan kurang cenderung pada aktiviti penambahbaikan seperti SGA,QCC ni… kalau kita review balik survey berkaitan kegagalan ICC…komitment pihak pengurusan antara yang teratas punca pokok mati….!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 61,695 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated July 15, 2018
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Anwar as president: Support trickles in from PKR reps - Free Malaysia Today July 15, 2018
    Free Malaysia TodayAnwar as president: Support trickles in from PKR repsFree Malaysia TodayThey say the decision is in line with Anwar's eventual appointment as the prime minister. Anwar Ibrahim says there have been calls for him to replace his wife Dr Wan Azizah Wan Ismail as the PKR president. (Bernama pic). KANGAR: PKR leaders in at least ...Anwar Ib […]
  • Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlon - Malaysiakini July 15, 2018
    Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlonMalaysiakiniA committee will be set up to probe into the death of a participant of the Port Dickson International Triathlon today. Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman said the committee would be headed by the ministry's secretary-general Lokman ...and more »
  • Malaysia may get yet another tallest building - Malaysiakini July 15, 2018
    Malaysia may get yet another tallest buildingMalaysiakiniMalaysia may get yet another tallest building – tentatively dubbed 'Tower M' – after 2030, according to The Edge Property. The building is expected to exceed the height of two other towers initiated during the Najib Abdul Razak administration, The ...and more »
  • France lift second World Cup after winning classic final - The Star Online July 15, 2018
    The Star OnlineFrance lift second World Cup after winning classic finalThe Star OnlineMOSCOW (Reuters) - France won the World Cup for the second time in spectacular style on Sunday by ending battling Croatia's dreams of a first major title with a 4-2 victory in one of the most entertaining and action-packed finals for decades. France ...The Latest: Fran […]
  • Recognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says Maszlee - New Straits Times Online July 15, 2018
    New Straits Times OnlineRecognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says MaszleeNew Straits Times OnlinePUTRAJAYA: The Education Ministry today said any decision to recognise the Unified Examination Certificate (UEC) will not threaten the position of Bahasa Melayu as the country's national language. Education Minister Dr Maszlee Malik said the […]
  • Blind to religion, colour or creed - The Star Online July 15, 2018
    Malay MailBlind to religion, colour or creedThe Star OnlineAN Arabic TV journalist asked me a question that made me blush as a Malaysian. He was wondering if the law in Malaysia had a religion. I was taken by surprise as the question did not make any sense to me initially. Having just read the comments by Umno ...Upko Youth Chief raps critics of Malanjum […]
  • Apandi Ali declines Umno Supreme Council appointment - The Sun Daily July 14, 2018
    The Sun DailyApandi Ali declines Umno Supreme Council appointmentThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Former Attorney-General Tan Sri Mohamed Apandi Ali (pix) has declined his appointment as an Umno Supreme Council member. Mohamed Apandi in a statement here last night said after careful consideration and much thought, it was ...and more »
  • Speaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MP - Malaysiakini July 15, 2018
    Malay MailSpeaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MPMalaysiakiniEven as doubts remain over the validity of Pakatan Harapan's choice of Mohamad Ariff Md Yusof as Dewan Rakyat speaker, one lawmaker has already given him his first task – to review the barring of journalists from the Parliament lobby. Ipoh Barat […]
  • Zakir Naik must ease the pressure - The Sun Daily July 15, 2018
    The Sun DailyZakir Naik must ease the pressureThe Sun DailyOF late, the issue related to Dr Zakir Naik has come to a boil so much so it is putting additional pressure on Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. Mahathir has just turned 93 and all Malaysians are grateful for this given that he is much needed to ...Ramasamy prepared to debate Zakir only if prea […]
Advertisements
%d bloggers like this: