Kman Blog

KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM…..

Posted on: December 22, 2009

Agak  kerap juga aku dijemput menjadi  Panel Penilai Konvensyen ICC/KIK…disektor Awam atau pun Swasta. Dah jadi sebahagian dari kerja…kena buatlah walaupun agak meletihkan..apa taknya kita kena faham apa  proses nya, apa projeknya, apa impaknya..dan pada masa yang sama kena tahu tools dan teknik yang digunapakai sesuai atau tidak…kalau kena jadi Ketua Panel pun satu hal..!! kena buat keputusan atas keputusan yang dibuat oleh rakan Panel yang lain… Panel pun kena brainstorming untuk menentukan keputusan yang dibuat…yang terbaik.  Tanggungjawab Bro.!!..salah bagi keputusan, sebulan pun tak habis cerita !!.. aku selalu ingatkan rakan panel yang lain termasuk diri aku sendiri, ..kalau kita rasa kita  pandai menilai persembahan projek ICC/KIK… orang lain sebagai peserta, pemerhati atau fasilitator tu sebenarnya  lebih hebat…jadi kenalah bagi keputusan seadil-adilnya… jangan bagi can kat tuan umah kalau projek dah tak bagus…jangan takut bagi ranking Johan, Naib Johan atau tempat ke 3  dari organisasi yang sama kalau memang mereka dah bagus, kenalah bagi habuanya!!

Ni nak cerita sikit pengalaman aku jadi panel di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM.. ada 19 Group KIK yang terpilih untuk melapurkan projek mereka dan dinilai menggunakan Kriteria Penilaian KIK UiTM yang juga dah jadi rasmi digunapakai di kebanyakan Universiti. Lihat posting aku yang lepas, ada contoh kriteria berkenaan

Kali ni bukan nak cerita pasal projek depa tapi pasal Anugerah-anugerah Konvensyen yang disediakan oleh pihak Sekretariat Konvenseyen UiTM yang berpengkalan di Shah Alam. Kalau tempat lain, akan diumunkan Johan, Naib Johan dan tempat ke Tiga..atau tambah satu lagi anugerah iaitu Projek Terbaik. Tapi di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM..bukan 3 Anugerah… bukan 4,.. bukan 10 … tapi ada  16 Anugerah utama  yang disediakan   (Anugerah Konvensyen KIK UiTM 1-9) dan (Anugerah 10 -16) ……..Kebanyakan Anugerah  berbentuk Piala,  wang tunai dan Sijil… pengalaman aku, belum ada lagi organisasi yang menawarkan anugerah sebanyak itu…!!

Bak kata-kata aluan Naib Canselor UiTM, Tan Sri Dato’ Seri Prof Dr.Ibrahim Abu Shah di dalam buku cenderamata….

“…. Konvensyen KIK adalah di antara wadah utama yang amat relevan disediakan oleh pihak pengurusan untuk seluruh warga berkongsi pengalaman dan hasil projek. KIK wajar terus disemarakan sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan serta menambah nilai sistem penyampaian perkhidmatan UiTM secara kreatif dan inovatif dan mempunyai nilai tambah dan nilai tinggi…”

Aku simpulkan anugerah sebanyak itu disediakan sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada  warga UiTM dan pihak pengurusan percaya bahawa KIK adalah salah satu mekanisma pengurusan penting bagi menyemarak value creation bagi menjana kegemilangan UiTM.

Dan aku percaya.. UiTM akan terus mempertabatkan KIK sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan terhadap proses kerja dikalangan staff walaupun suatu masa nanti mungkin anugerah yang disediakan akan berkurangan dari segi kuantitinya!!.

Advertisements

2 Responses to "KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM….."

Pokok mati bermula dari pucuknya, ICC mati bila komitment pengurusan hancus, jadi komitment pengurusan teratas perlu dan amat pasti diperlukan untuk penerusan agenda mengangkat martabat pekerja………

Mungkin Dr. masih ingat beberapa team QCC yang begitu aktif suatu masa dulu…kini tinggal nama sebabnya apabila pengurusan atasan bertukar tangan dan kurang cenderung pada aktiviti penambahbaikan seperti SGA,QCC ni… kalau kita review balik survey berkaitan kegagalan ICC…komitment pihak pengurusan antara yang teratas punca pokok mati….!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,281 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Lots of Sabahans, Sarawakians unhappy, says Mahathir - Free Malaysia Today September 24, 2017
    Free Malaysia TodayLots of Sabahans, Sarawakians unhappy, says MahathirFree Malaysia Todaymahathir-sabahsarawak1 PETALING JAYA: Pakatan Harapan leader Dr Mahathir Mohamad has given an assurance to the people of Sabah and Sarawak that the coalition will look into their unhappiness in regards to their status in the Malaysian federation.Dr Mahathir allowed into […]
  • Hindraf: Wrong to say Najib 'father of development for Indians' - Free Malaysia Today September 24, 2017
    Free Malaysia TodayHindraf: Wrong to say Najib 'father of development for Indians'Free Malaysia TodayIts chief claims PM failed to implement MoU that Hindraf had signed with government to uplift the lot of Indians. Waythamoorthy-najib PETALING JAYA: Indian rights group Hindraf says it is wrong to claim Prime Minister Najib Razak is the father of .. […]
  • Plane with minister onboard skids off runway, all safe - The Borneo Post September 24, 2017
    Free Malaysia TodayPlane with minister onboard skids off runway, all safeThe Borneo PostKUCHING: A light aircraft carrying Minister of Welfare, Community Well Being, Women, Family and Childhood Development Dato Sri Fatimah Abdullah and her entourage skidded off the runway upon landing at Kuching International Airport (KIA) during heavy ...Plane with minister […]
  • DBKL stands firm on decision to ban Beer Festival: Tengku Adnan - The Sun Daily September 24, 2017
    The Sun DailyDBKL stands firm on decision to ban Beer Festival: Tengku AdnanThe Sun DailyFederal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (C) speaking at the Federal Territories Unity Week and My Rukun Negara 2017 and #V4KL@Unity programme, on Sept 24, 2017. — Bernama. KUALA LUMPUR: Kuala Lumpur City Hall ...Stand up to bigotry, ex-Treasury […]
  • Vietnamese woman killed after falling at Jalan Imbi monorail station - The Star Online September 24, 2017
    The Star OnlineVietnamese woman killed after falling at Jalan Imbi monorail stationThe Star OnlineKUALA LUMPUR: A Vietnamese woman died after falling off the third floor of a monorail station at Jalan Imbi here on Sunday. Dang Wangi OCPD Asst Comm Mohd Sukri Kaman said the public alerted the police about the incident at 1.22pm. ACP Mohd Sukri ...Vietnamese w […]
  • Rafizi alleges ad placement of bankruptcy notice a personal attack against him - The Star Online September 24, 2017
    The Star OnlineRafizi alleges ad placement of bankruptcy notice a personal attack against himThe Star OnlinePETALING JAYA: PKR lawmaker Rafizi Ramli (pic) has alleged that the bankruptcy notice served on him over the National Feedlot Corporation (NFC) defamation suit was "a personal attack" against him. In a statement on Sunday, the Pandan MP said […]
  • TV host Mahadzir Lokman critical in UMMC - Malay Mail Online September 24, 2017
    Malay Mail OnlineTV host Mahadzir Lokman critical in UMMCMalay Mail OnlineMahadzir Lokman is now in critical condition in UMMC. — Facebook picKUALA LUMPUR, Sept 24 — Popular television host and personality Datuk Mahadzir Lokman is in critical condition and has been warded at the Intensive Care Unite in the Universiti ...and more »
  • Muar's 'Muslims-only' laundromat sparks controversy on social media - New Straits Times Online September 24, 2017
    New Straits Times OnlineMuar's 'Muslims-only' laundromat sparks controversy on social mediaNew Straits Times OnlineA self-service laundromat in Jalan Junid, Muar, which caters only to Muslim patrons, has sparked controversy on social media. (Pics from Facebook). By AHMAD FAIRUZ OTHMAN and MOHD SABRAN MD SANI - September 24, 2017 @ 11:41pm. JOH […]
  • Malaysia disassociates from Asean chairman's statement on Rakhine - The Sun Daily September 24, 2017
    The Sun DailyMalaysia disassociates from Asean chairman's statement on RakhineThe Sun DailyMalaysia's Foreign Minister Anifah Aman addresses the 72nd United Nations General Assembly at UN headquarters in New York, US, Sept 22, 2017. — Reuters. KUALA LUMPUR: Malaysia has disassociated itself from the Asean chairman's Statement on the ...Wisma P […]
  • Stop abusing immigration powers, Lim Kit Siang tells Sabah, Sarawak CMs - The Borneo Post September 24, 2017
    Free Malaysia TodayStop abusing immigration powers, Lim Kit Siang tells Sabah, Sarawak CMsThe Borneo PostKUCHING: Democratic Action Party (DAP) parliamentary leader Lim Kit Siang has called on the chief ministers of Sarawak and Sabah to stop their abuse of immigration power by barring Pakatan Harapan (PH) leaders from entering both states. The Gelang ...Ther […]
%d bloggers like this: