Kman Blog

KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM…..

Posted on: December 22, 2009

Agak  kerap juga aku dijemput menjadi  Panel Penilai Konvensyen ICC/KIK…disektor Awam atau pun Swasta. Dah jadi sebahagian dari kerja…kena buatlah walaupun agak meletihkan..apa taknya kita kena faham apa  proses nya, apa projeknya, apa impaknya..dan pada masa yang sama kena tahu tools dan teknik yang digunapakai sesuai atau tidak…kalau kena jadi Ketua Panel pun satu hal..!! kena buat keputusan atas keputusan yang dibuat oleh rakan Panel yang lain… Panel pun kena brainstorming untuk menentukan keputusan yang dibuat…yang terbaik.  Tanggungjawab Bro.!!..salah bagi keputusan, sebulan pun tak habis cerita !!.. aku selalu ingatkan rakan panel yang lain termasuk diri aku sendiri, ..kalau kita rasa kita  pandai menilai persembahan projek ICC/KIK… orang lain sebagai peserta, pemerhati atau fasilitator tu sebenarnya  lebih hebat…jadi kenalah bagi keputusan seadil-adilnya… jangan bagi can kat tuan umah kalau projek dah tak bagus…jangan takut bagi ranking Johan, Naib Johan atau tempat ke 3  dari organisasi yang sama kalau memang mereka dah bagus, kenalah bagi habuanya!!

Ni nak cerita sikit pengalaman aku jadi panel di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM.. ada 19 Group KIK yang terpilih untuk melapurkan projek mereka dan dinilai menggunakan Kriteria Penilaian KIK UiTM yang juga dah jadi rasmi digunapakai di kebanyakan Universiti. Lihat posting aku yang lepas, ada contoh kriteria berkenaan

Kali ni bukan nak cerita pasal projek depa tapi pasal Anugerah-anugerah Konvensyen yang disediakan oleh pihak Sekretariat Konvenseyen UiTM yang berpengkalan di Shah Alam. Kalau tempat lain, akan diumunkan Johan, Naib Johan dan tempat ke Tiga..atau tambah satu lagi anugerah iaitu Projek Terbaik. Tapi di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM..bukan 3 Anugerah… bukan 4,.. bukan 10 … tapi ada  16 Anugerah utama  yang disediakan   (Anugerah Konvensyen KIK UiTM 1-9) dan (Anugerah 10 -16) ……..Kebanyakan Anugerah  berbentuk Piala,  wang tunai dan Sijil… pengalaman aku, belum ada lagi organisasi yang menawarkan anugerah sebanyak itu…!!

Bak kata-kata aluan Naib Canselor UiTM, Tan Sri Dato’ Seri Prof Dr.Ibrahim Abu Shah di dalam buku cenderamata….

“…. Konvensyen KIK adalah di antara wadah utama yang amat relevan disediakan oleh pihak pengurusan untuk seluruh warga berkongsi pengalaman dan hasil projek. KIK wajar terus disemarakan sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan serta menambah nilai sistem penyampaian perkhidmatan UiTM secara kreatif dan inovatif dan mempunyai nilai tambah dan nilai tinggi…”

Aku simpulkan anugerah sebanyak itu disediakan sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada  warga UiTM dan pihak pengurusan percaya bahawa KIK adalah salah satu mekanisma pengurusan penting bagi menyemarak value creation bagi menjana kegemilangan UiTM.

Dan aku percaya.. UiTM akan terus mempertabatkan KIK sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan terhadap proses kerja dikalangan staff walaupun suatu masa nanti mungkin anugerah yang disediakan akan berkurangan dari segi kuantitinya!!.

Advertisements

2 Responses to "KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM….."

Pokok mati bermula dari pucuknya, ICC mati bila komitment pengurusan hancus, jadi komitment pengurusan teratas perlu dan amat pasti diperlukan untuk penerusan agenda mengangkat martabat pekerja………

Mungkin Dr. masih ingat beberapa team QCC yang begitu aktif suatu masa dulu…kini tinggal nama sebabnya apabila pengurusan atasan bertukar tangan dan kurang cenderung pada aktiviti penambahbaikan seperti SGA,QCC ni… kalau kita review balik survey berkaitan kegagalan ICC…komitment pihak pengurusan antara yang teratas punca pokok mati….!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,788 hits

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated December 14, 2017
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Lim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal Court - The Sun Daily December 14, 2017
    Malay Mail OnlineLim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal CourtThe Sun DailyPUTRAJAYA: The Federal Court today ruled that Penang Chief Minister Lim Guan Eng and businesswoman Phang Li Koon must serve their defence statements to the prosecution before the commencement of their corruption trial at the Penang High C […]
  • Rahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claims - Malay Mail Online December 14, 2017
    Malay Mail OnlineRahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claimsMalay Mail OnlineDatuk Seri Abdul Rahman Dahlan is taking legal action over an allegation that the contract to run Expo Negaraku had been given to his 'brother'. — Picture by Miera ZulyanaKUALA LUMPUR, Dec 14 — Minister Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan has appoi […]
  • FT Minister rakes Cheras MP over claims - The Edge Markets MY December 14, 2017
    The Edge Markets MYFT Minister rakes Cheras MP over claimsThe Edge Markets MYPETALING JAYA (Dec 14): Federal Territories (FT) Minister Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor has slammed Cheras MP Tan Kok Wai over his claims that DBKL had sold land without open tender, as well as over affordable housing development matters ...and more »
  • I don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer Motley - Free Malaysia Today December 14, 2017
    Free Malaysia TodayI don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer MotleyFree Malaysia TodayThe deputy home minister asks if US lawyer Kimberly Motley has been retained by Anwar, and if she has a licence to practice law in Malaysia. Nur-Jazlan_Kimberly-Motley_600. PETALING JAYA: Deputy Home Minister Nur Jazlan Mohamed today dis […]
  • Online news portal The Malaysian Insight under investigation by regulators - Coconuts December 14, 2017
    CoconutsOnline news portal The Malaysian Insight under investigation by regulatorsCoconutsA leading Malaysian news portal said Wednesday it was under investigation over an article critical of a government inquiry, sparking fresh claims of official “harassment” of online media. Advertisement. Powered By YuMe. The Malaysian Insight is among ...and more »
  • Bank Negara wants digital currency exchangers to report their activities - The Star Online December 14, 2017
    The Star OnlineBank Negara wants digital currency exchangers to report their activitiesThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Bank Negara has reiterated its stand that bitcoin and its cryptocurrency siblings are not legal payment methods in Malaysia, as the central bank initiates a policy compelling digital currency exchange operators to report their activities ...Ban […]
  • Woman scammed by Facebook acquaintance - The Borneo Post December 14, 2017
    Woman scammed by Facebook acquaintanceThe Borneo PostMIRI: An Indonesian housewife suffered a loss of about RM2,200 after being tricked by an acquaintance on a social networking site recently. According to a source, the 29-year-old woman got to know the man on Facebook last September before they started ...and more »
  • Jan 5 trial for man charged with intimidating mother - The Borneo Post December 14, 2017
    Jan 5 trial for man charged with intimidating motherThe Borneo PostMIRI: A magistrates' court here set Jan 5 for the trial of a man charged with criminal intimidation of his biological mother. Magistrate Zuraini Ali Musa fixed the date after the accused maintained his innocence plea to the allegations. He also ordered ...and more »
  • Ksenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian elections - NBCNews.com December 14, 2017
    NBCNews.comKsenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian electionsNBCNews.comMOSCOW — Starstruck Russians snap selfies and crowd around reality-TV-star-turned-presidential-candidate Ksenia Sobchak as she walks in Moscow's Red Square. When three teenagers scream her name, Sobchak, a journalist and television personality who is ...Collusion, […]
%d bloggers like this: