Kman Blog

KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM…..

Posted on: December 22, 2009

Agak  kerap juga aku dijemput menjadi  Panel Penilai Konvensyen ICC/KIK…disektor Awam atau pun Swasta. Dah jadi sebahagian dari kerja…kena buatlah walaupun agak meletihkan..apa taknya kita kena faham apa  proses nya, apa projeknya, apa impaknya..dan pada masa yang sama kena tahu tools dan teknik yang digunapakai sesuai atau tidak…kalau kena jadi Ketua Panel pun satu hal..!! kena buat keputusan atas keputusan yang dibuat oleh rakan Panel yang lain… Panel pun kena brainstorming untuk menentukan keputusan yang dibuat…yang terbaik.  Tanggungjawab Bro.!!..salah bagi keputusan, sebulan pun tak habis cerita !!.. aku selalu ingatkan rakan panel yang lain termasuk diri aku sendiri, ..kalau kita rasa kita  pandai menilai persembahan projek ICC/KIK… orang lain sebagai peserta, pemerhati atau fasilitator tu sebenarnya  lebih hebat…jadi kenalah bagi keputusan seadil-adilnya… jangan bagi can kat tuan umah kalau projek dah tak bagus…jangan takut bagi ranking Johan, Naib Johan atau tempat ke 3  dari organisasi yang sama kalau memang mereka dah bagus, kenalah bagi habuanya!!

Ni nak cerita sikit pengalaman aku jadi panel di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM.. ada 19 Group KIK yang terpilih untuk melapurkan projek mereka dan dinilai menggunakan Kriteria Penilaian KIK UiTM yang juga dah jadi rasmi digunapakai di kebanyakan Universiti. Lihat posting aku yang lepas, ada contoh kriteria berkenaan

Kali ni bukan nak cerita pasal projek depa tapi pasal Anugerah-anugerah Konvensyen yang disediakan oleh pihak Sekretariat Konvenseyen UiTM yang berpengkalan di Shah Alam. Kalau tempat lain, akan diumunkan Johan, Naib Johan dan tempat ke Tiga..atau tambah satu lagi anugerah iaitu Projek Terbaik. Tapi di Konvensyen KIK Peringkat Kebangsaan  UiTM..bukan 3 Anugerah… bukan 4,.. bukan 10 … tapi ada  16 Anugerah utama  yang disediakan   (Anugerah Konvensyen KIK UiTM 1-9) dan (Anugerah 10 -16) ……..Kebanyakan Anugerah  berbentuk Piala,  wang tunai dan Sijil… pengalaman aku, belum ada lagi organisasi yang menawarkan anugerah sebanyak itu…!!

Bak kata-kata aluan Naib Canselor UiTM, Tan Sri Dato’ Seri Prof Dr.Ibrahim Abu Shah di dalam buku cenderamata….

“…. Konvensyen KIK adalah di antara wadah utama yang amat relevan disediakan oleh pihak pengurusan untuk seluruh warga berkongsi pengalaman dan hasil projek. KIK wajar terus disemarakan sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan serta menambah nilai sistem penyampaian perkhidmatan UiTM secara kreatif dan inovatif dan mempunyai nilai tambah dan nilai tinggi…”

Aku simpulkan anugerah sebanyak itu disediakan sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada  warga UiTM dan pihak pengurusan percaya bahawa KIK adalah salah satu mekanisma pengurusan penting bagi menyemarak value creation bagi menjana kegemilangan UiTM.

Dan aku percaya.. UiTM akan terus mempertabatkan KIK sebagai suatu proses penyelesaian masalah atau penambahbaikan terhadap proses kerja dikalangan staff walaupun suatu masa nanti mungkin anugerah yang disediakan akan berkurangan dari segi kuantitinya!!.

Advertisements

2 Responses to "KIK Pemangkin Inovasi & Produktiviti UiTM….."

Pokok mati bermula dari pucuknya, ICC mati bila komitment pengurusan hancus, jadi komitment pengurusan teratas perlu dan amat pasti diperlukan untuk penerusan agenda mengangkat martabat pekerja………

Mungkin Dr. masih ingat beberapa team QCC yang begitu aktif suatu masa dulu…kini tinggal nama sebabnya apabila pengurusan atasan bertukar tangan dan kurang cenderung pada aktiviti penambahbaikan seperti SGA,QCC ni… kalau kita review balik survey berkaitan kegagalan ICC…komitment pihak pengurusan antara yang teratas punca pokok mati….!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,342 hits

PENULIS

KALENDAR

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Duterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraint - Free Malaysia Today April 29, 2017
    Free Malaysia TodayDuterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraintFree Malaysia Todayduterte-kim-jong-un MANILA: Philippine President Rodrigo Duterte on Saturday urged the United States to show restraint after North Korea's latest missile test and to avoid playing into the hands of leader Kim Jong Un, who “wants to end the w […]
  • North Korea's missile test fails, US military says - CNN April 29, 2017
    CNNNorth Korea's missile test fails, US military saysCNN(CNN) A ballistic missile launched early Saturday by North Korea in defiance of international pressure and at a time of heightened regional tensions appears to have failed. The missile blew up over land in North Korean territory, said US Navy Cmdr ...N.Korean missile test fails for fourth straight […]
  • Turkish authorities block access to Wikipedia - Malay Mail Online April 29, 2017
    Malay Mail OnlineTurkish authorities block access to WikipediaMalay Mail OnlineSupporters covered in the Turkish national flag during a pro-government demonstration on Taksim square in Istanbul July 18, 2016. Turkey today blocked all access inside the country to the online encyclopaedia Wikipedia. — Reuters picISTANBUL, April 29 ...Turkey blocks Wikipedia ov […]
  • EU leaders united on Brexit demands -- for now - The Star Online April 29, 2017
    The Star OnlineEU leaders united on Brexit demands -- for nowThe Star OnlineBRUSSELS: European Union leaders endorsed a stiff set of divorce terms for Britain at a summit on Saturday, rejoicing in a rare show of unity in adversity but well aware that may start to fray once negotiations begin. Meeting for the first time since ...EU leaders to unite behind Bre […]
  • Republicans are tethered to Trump politically and need to act accordingly - Washington Post April 29, 2017
    Washington PostRepublicans are tethered to Trump politically and need to act accordinglyWashington PostAs President Trump passes the 100-day mark of his administration, House Republicans should be starting to worry about next year's midterm elections. The midterms are a referendum on the presidency, and preliminary signs point to problems for the party […]
  • Trump to mark 100 days in office with job touting, thank you to Pennsylvania - Fox News April 29, 2017
    Fox NewsTrump to mark 100 days in office with job touting, thank you to PennsylvaniaFox NewsPresident Trump goes to Pennsylvania on Saturday to host a rally to mark his first 100 days in the White House -- acknowledging his 2016 win in the blue-leaning state and a presidency largely untethered to Washington pomp and convention. To be sure ...How artists are […]
  • Pope Francis warns Muslim world about violence and religion - The Boston Globe April 29, 2017
    The Boston GlobePope Francis warns Muslim world about violence and religionThe Boston GlobeCAIRO — Pope Francis delivered his most blunt and powerful message to the Muslim world Friday when he began a papal mission to Egypt by warning against wrapping violence and terror in the language of religion. “As religious leaders, we are called, ...Pope tells Egypt m […]
  • US Marines return to Afghanistan's volatile Helmand - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaUS Marines return to Afghanistan's volatile HelmandChannel NewsAsiaThe Marines, pictured in 2011, were among the first US forces sent to Afghanistan with several thousand deployed in Helmand, where they engaged in bitter combat with Taliban. (Photo: AFP/Behrouz Mehri). 30 Apr 2017 03:01AM ...US Marines return to volatile Afghan provinceC […]
  • Football: Late Marcelo winner rescues Real and Ronaldo - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaFootball: Late Marcelo winner rescues Real and RonaldoChannel NewsAsiaReal Madrid's Marcelo (R) vies with Valencia's El Haddadi during their match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on Apr 29, 2017. (Photo: AFP/Pierre-Philippe Marcou). 30 Apr 2017 02:04AM ...Marcelo 10/10 for critical strike as Real Madrid leave it late agai […]
  • Sunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeat - New Straits Times Online April 29, 2017
    New Straits Times OnlineSunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeatNew Straits Times OnlineBournemouth's striker Joshua King (right) celebrates scoring the opening goal against Sunderland at the Stadium of Light in Sunderland. AFP. Players clash after Sunderland's striker Fabio Borini (centre, floor) was involved in a challeng […]
%d bloggers like this: