Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 52,559 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Remember to put the people first, says Nazir Razak - The Sun Daily July 6, 2015
    The Sun DailyRemember to put the people first, says Nazir RazakThe Sun DailyPETALING JAYA: Datuk Seri Nazir Razak has posted an impassioned plea on Instagram, urging for the interest of the country and its people to be prioritised. The CIMB Group chairman's Instagram post late Sunday comes in the wake of a Wall Street Journal ...Place country and rakyat […]
  • High Court decision on MIC re-election remains - New Straits Times Online July 6, 2015
    New Straits Times OnlineHigh Court decision on MIC re-election remainsNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: The High Court dismissed a bid by MIC president Datuk Seri G. Palanivel and three others to stay its verdict upholding the MIC re-election directive. Senior federal counsel Amarjeet Singh said judge Datuk Asmabi Mohamad today did not ...Palanivel loses […]
  • 'Liberal' leaders flayed for blind defence of PM - Malaysiakini (subscription) July 6, 2015
    Malaysiakini (subscription)'Liberal' leaders flayed for blind defence of PMMalaysiakini (subscription)Umno leaders have come under fire for contradicting their liberal claims in light of the scandal surrounding Wall Street Journal (WSJ) allegations against Prime Minister Najib Razak. Taking aim particularly at ministers Umno Youth chief Khairy ...P […]
  • Cabbies tell SPAD: We can't afford new vehicles - Malay Mail Online July 6, 2015
    Malay Mail OnlineCabbies tell SPAD: We can't afford new vehiclesMalay Mail OnlineKuala Lumpur Sentral Taxi Drivers Association president Badrol Hisham said taxi drivers serviced their vehicles every two weeks because of the high mileage clocked. ― AFP pic PETALING JAYA, July 6 — Taxi drivers are unable to upgrade their vehicles ...Press Digest: Slap on […]
  • KLCI, key Asian markets skid, ringgit at 16-year low - The Star Online July 6, 2015
    The Star OnlineKLCI, key Asian markets skid, ringgit at 16-year lowThe Star OnlineFile pic of a man looking at electronic display boards showing global stock market indicies at the stock exchange in Kuala Lumpur. – EPA. KUALA LUMPUR: Malaysia's stock market and key regional bourses skidded in early Monday trade after Greeks voted ...Bursa Malaysia falls […]
  • Too bad, they don't know it's a wombat - The Star Online July 5, 2015
    The Star OnlineToo bad, they don't know it's a wombatThe Star OnlineWising up on wombat: The wombat mascot of Servcorp that was mistaken for a a pig. PETALING JAYA: Do you know what's a wombat? Some Malaysians apparently don't. The Kuala Lumpur City Hall (DBKL) has had to temporarily remove a wombat ...A Wombat Wearing A Songkok Gets Mist […]
  • Malaysian opposition parties want emergency meeting in Parliament - AsiaOne July 6, 2015
    AsiaOneMalaysian opposition parties want emergency meeting in ParliamentAsiaOnePETALING JAYA - DAP and PKR have called for an emergency meeting in Parliament to gauge public confidence in the Prime Minister. Opposition leader Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail has invited MPs from across the political divide and ...Why no effort to deal with political crisi […]
  • Foul weather leaves behind trail of destruction in parts of country - The Star Online July 5, 2015
    The Star OnlineFoul weather leaves behind trail of destruction in parts of countryThe Star OnlineIn a mess: Hasanah and her husband Ahmad Murad, 68, surveying the damage after her kitchen roof was blown away at Kampung Tok Sibil, Tajar, Kedah. ALOR SETAR: Freak winds continued to pound parts of the country, blowing off roofs and Ramadan ...Foul weather leave […]
  • Uproar over dress code at govt depts has nothing to do with religion: Union ... - AsiaOne July 6, 2015
    AsiaOneUproar over dress code at govt depts has nothing to do with religion: Union ...AsiaOneSigns that advise on dress codes have been put up at most federal government buildings for years to remind visitors to be modestly dressed, but there was hardly any enforcement until the recent spate of incidents. Photo: The Star/ANN ...'Uproar over dress code a […]
  • Security guard found slashed to death in alley - The Star Online July 6, 2015
    Security guard found slashed to death in alleyThe Star OnlineIPOH: A 45-year-old security guard was found dead at an alley in Laluan Klebang Restu near here.He had seven slash wounds on his head and arms. The body was discovered at about noon yesterday. ACP Sum Chang Keong said the victim, known only as ...Man on his way to shop chased, slashed to deathNew S […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: