Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 51,927 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Rohingya Seek Better Life in Malaysia, but Reality Is Stark - ABC News May 26, 2015
    SalonRohingya Seek Better Life in Malaysia, but Reality Is StarkABC NewsMalaysia has been a sort of promised land for Rohingya Muslims fleeing persecution in Myanmar. The tens of thousands who endured perilous journeys to get here find more work opportunities than in Indonesia and a more Muslim-friendly environment than ...Signs of torture at trafficking cam […]
  • Actor ticked off and fined for insulting cop - The Star Online May 25, 2015
    The Star OnlineActor ticked off and fined for insulting copThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Hunky local actor Keith Foo was given a lecture and fined by a magistrate's court for insulting a police officer. The 32-year-old was charged with using abusive and insulting words on the traffic policeman. Magistrate Nur'Aminahtul Mardiah ...Actor Keith Foo fin […]
  • DPM: We are working hard to improve SOPs to better face disasters - The Star Online May 25, 2015
    The Star OnlineDPM: We are working hard to improve SOPs to better face disastersThe Star OnlineALOR SETAR: The Asean Regional Forum Disaster Relief Exercise (ARF Direx) is important in testing national and regional disaster preparedness to overcome specific challenges. Among the challenges are the effective use of Asean Standby Arrangements ...May 25 world n […]
  • I'll be the first to oppose unity gov't, says Mahfuz - Malaysiakini (subscription) May 26, 2015
    Malaysiakini (subscription)I'll be the first to oppose unity gov't, says MahfuzMalaysiakini (subscription)PAS wants an end to accusations that it will betray Pakatan Rakyat and form a unity government with Umno. This comes after DAP parliamentary leader Lim Kit Siang alluded that Pakatan could die in two weeks if those wanting a unity government wi […]
  • PAC to set new date for key 1MDB witnesses - The Star Online May 25, 2015
    The Star OnlinePAC to set new date for key 1MDB witnessesThe Star OnlineKUALA LUMPUR: The Public Accounts Committee will set a new date for two key witnesses in its inquiry into the affairs of 1Malaysia Development Bhd. The government investment arm's president and group executive director Arul Kanda Kandasamy as well ...After no-show, 1MDB bosses pledg […]
  • Rizalman claims trial to indecent assault in NZ - Malaysiakini (subscription) May 25, 2015
    Malaysiakini (subscription)Rizalman claims trial to indecent assault in NZMalaysiakini (subscription)Former Malaysian defence attache Muhammad Rizalman Ismail, who caused a diplomatic uproar, claimed trial at the New Zealand High Court today on charges of indecent assault. He had earlier also denied charges of assault with intent to rape and burglary ...Riza […]
  • Churches won't convert Muslims, says Qatar-based scholar - Malay Mail Online May 25, 2015
    Malay Mail OnlineChurches won't convert Muslims, says Qatar-based scholarMalay Mail Online(From left) European Council for Fatwa and Research member Dr Jasser Auda and GMM Foundation chief Datuk Saifuddin Abdullah at the GMM roundtable discussion on 'Maqasid Al-Syariah' in Kuala Lumpur, on May 25, 2015. — Picture by Saw Siow ...'Be sensit […]
  • Man loading 470kg of cannabis into lorry held - The Star Online May 25, 2015
    The Star OnlineMan loading 470kg of cannabis into lorry heldThe Star OnlineGEORGE TOWN: Police seized almost half a tonne of cannabis worth about RM1.64mil at a construction site in Teluk Bahang. A 22-year-old man was caught loading the ganja into a lorry during the bust, considered to be the biggest this year by the state's ...Cannabis worth RM1.6 mil […]
  • EC, chairman given two weeks to respond to Anwar's suit - The Rakyat Post May 25, 2015
    The Rakyat PostEC, chairman given two weeks to respond to Anwar's suitThe Rakyat PostDatuk Seri Anwar Ibrahim filed the suit on May 6 against the EC, its chairman Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof and the government for barring him from casting his vote at the Permatang Pauh by-election.EC and govt ordered to file affidavit over Anwar's right to voteTh […]
  • Mayor: Embrace cycling culture - The Star Online May 26, 2015
    The Star OnlineMayor: Embrace cycling cultureThe Star OnlinePedal power: Cyclists enjoying their ride in the city during the KL Car Free Morning. Citing examples such as Copenhagen and Stockholm, Kuala Lumpur mayor Datuk Ahmad Phesal Talib hopes the city will one day fully accept the cycling culture. He said this ...DBKL to reduce parking spaces in the cityT […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: