Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

Advertisements

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 61,695 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated July 15, 2018
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Anwar as president: Support trickles in from PKR reps - Free Malaysia Today July 15, 2018
    Free Malaysia TodayAnwar as president: Support trickles in from PKR repsFree Malaysia TodayThey say the decision is in line with Anwar's eventual appointment as the prime minister. Anwar Ibrahim says there have been calls for him to replace his wife Dr Wan Azizah Wan Ismail as the PKR president. (Bernama pic). KANGAR: PKR leaders in at least ...Anwar Ib […]
  • Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlon - Malaysiakini July 15, 2018
    Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlonMalaysiakiniA committee will be set up to probe into the death of a participant of the Port Dickson International Triathlon today. Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman said the committee would be headed by the ministry's secretary-general Lokman ...and more »
  • Malaysia may get yet another tallest building - Malaysiakini July 15, 2018
    Malaysia may get yet another tallest buildingMalaysiakiniMalaysia may get yet another tallest building – tentatively dubbed 'Tower M' – after 2030, according to The Edge Property. The building is expected to exceed the height of two other towers initiated during the Najib Abdul Razak administration, The ...and more »
  • France lift second World Cup after winning classic final - The Star Online July 15, 2018
    The Star OnlineFrance lift second World Cup after winning classic finalThe Star OnlineMOSCOW (Reuters) - France won the World Cup for the second time in spectacular style on Sunday by ending battling Croatia's dreams of a first major title with a 4-2 victory in one of the most entertaining and action-packed finals for decades. France ...The Latest: Fran […]
  • Recognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says Maszlee - New Straits Times Online July 15, 2018
    New Straits Times OnlineRecognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says MaszleeNew Straits Times OnlinePUTRAJAYA: The Education Ministry today said any decision to recognise the Unified Examination Certificate (UEC) will not threaten the position of Bahasa Melayu as the country's national language. Education Minister Dr Maszlee Malik said the […]
  • Blind to religion, colour or creed - The Star Online July 15, 2018
    Malay MailBlind to religion, colour or creedThe Star OnlineAN Arabic TV journalist asked me a question that made me blush as a Malaysian. He was wondering if the law in Malaysia had a religion. I was taken by surprise as the question did not make any sense to me initially. Having just read the comments by Umno ...Upko Youth Chief raps critics of Malanjum […]
  • Apandi Ali declines Umno Supreme Council appointment - The Sun Daily July 14, 2018
    The Sun DailyApandi Ali declines Umno Supreme Council appointmentThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Former Attorney-General Tan Sri Mohamed Apandi Ali (pix) has declined his appointment as an Umno Supreme Council member. Mohamed Apandi in a statement here last night said after careful consideration and much thought, it was ...and more »
  • Speaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MP - Malaysiakini July 15, 2018
    Malay MailSpeaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MPMalaysiakiniEven as doubts remain over the validity of Pakatan Harapan's choice of Mohamad Ariff Md Yusof as Dewan Rakyat speaker, one lawmaker has already given him his first task – to review the barring of journalists from the Parliament lobby. Ipoh Barat […]
  • Zakir Naik must ease the pressure - The Sun Daily July 15, 2018
    The Sun DailyZakir Naik must ease the pressureThe Sun DailyOF late, the issue related to Dr Zakir Naik has come to a boil so much so it is putting additional pressure on Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. Mahathir has just turned 93 and all Malaysians are grateful for this given that he is much needed to ...Ramasamy prepared to debate Zakir only if prea […]
Advertisements
%d bloggers like this: