Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 57,523 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • 'I am committed to make Malaysia more competitive' - PM Najib - Astro Awani September 30, 2016
    Astro Awani'I am committed to make Malaysia more competitive' - PM NajibAstro AwaniDATUK SERI NAJIB: I have always maintained that our New Economic Model's aim is to catapult Malaysia into a more competitive, productive and investor-friendly destination. - Filepic. KUALA LUMPUR: Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak is ...and more »
  • Russia warns US against attack on Syrian forces - USA TODAY October 1, 2016
    USA TODAYRussia warns US against attack on Syrian forcesUSA TODAYBEIRUT — Russia warned the United States Saturday against carrying out any attacks on Syrian government forces, saying it would have repercussions across the Middle East as government forces captured a hill on the edge of the northern city of Aleppo ...Aleppo hospital hit as Syria army presses […]
  • Hamilton storms to pole in Sepang - The Borneo Post October 1, 2016
    CNNHamilton storms to pole in SepangThe Borneo PostSEPANG: World champion Lewis Hamilton seized a dominant pole position in qualifying for the Malaysian Formula One Grand Prix with a storming lap on Saturday that was almost the fastest ever at the Sepang circuit. The Briton lapped the 5.5-kilometre ...Hamilton scorches to record Malaysian GP poleMalay Mail O […]
  • Read: President Barack Obama's eulogy - Jerusalem Post Israel News October 1, 2016
    Jerusalem Post Israel NewsRead: President Barack Obama's eulogyJerusalem Post Israel NewsPresident Barack Obama gave a speech eulogizing the late Shimon Peres Friday morning at his funeral on Mount Herzl. US President Barack Obama paying respects to the late Shimon Peres.. (photo credit:EMIL SALMAN/POOL). Share on FacebookHow Effective Was Shimon Peres […]
  • Philippines' Duterte defiant over 'slaughter' call - Free Malaysia Today October 1, 2016
    Free Malaysia TodayPhilippines' Duterte defiant over 'slaughter' callFree Malaysia TodayDuterte's spokesman released a statement insisting the president did not want to be compared with Nazi leader Adolf Hitler but confirmed he was prepared to kill three million people in his crime war. duterte MANILA: Philippine President Rodrigo Duterte […]
  • Hurricane Matthew becomes the most powerful storm to hit the Atlantic in a decade - Daily Mail October 1, 2016
    Daily MailHurricane Matthew becomes the most powerful storm to hit the Atlantic in a decadeDaily MailHurricane Matthew weakened slightly early Saturday as it continues roaring across the Caribbean Sea on a course that put Jamaica, Haiti and Cuba in the path of its potentially devastating winds and rain. With winds reaching 145 miles per hour ...Category 4 Hu […]
  • Fresh India-Pakistan salvos as UN chief offers to mediate - Malay Mail Online October 1, 2016
    Malay Mail OnlineFresh India-Pakistan salvos as UN chief offers to mediateMalay Mail OnlineAn Indian army soldier keeps guard from a bunker near the border with Pakistan in Abdullian, southwest of Jammu, September 30, 2016. — Reuters picNEW DELHI, Oct 1 — Indian and Pakistani troops exchanged fresh fire across their border today as UN ...Next US President wi […]
  • Pope presses Georgian Orthodox agenda despite Mass absence - Daily Mail October 1, 2016
    Daily MailPope presses Georgian Orthodox agenda despite Mass absenceDaily MailTBILISI, Georgia (AP) — Pope Francis' efforts to improve relations with the Georgian Orthodox Church suffered a setback Saturday after the patriarchate decided at the last minute not to send an official delegation to his Mass and reminded the Orthodox ...Orthodox shun pope […]
  • Samsung: Have 'exploding' Galaxy Note 7s burned the brand? - BBC News October 1, 2016
    BBC NewsSamsung: Have 'exploding' Galaxy Note 7s burned the brand?BBC NewsSamsung is resuming sales of its Galaxy Note 7 smartphones in South Korea following a safety recall. They are set to return to Europe on 28 October. The company asked customers to return their handsets after some users reported their phone had ...Android Circuit: New Galaxy S […]
  • Iran builds attack drone similar to captured US model, local media say - The Guardian October 1, 2016
    The GuardianIran builds attack drone similar to captured US model, local media sayThe GuardianA handout picture made available by the Iran' Revolutionary Guard shows a new locally made drone called Saegheh, or “Thunderbolt”. Photograph: EPA. Agencies in Tehran. Saturday 1 October 2016 11.20 EDT. Share on Facebook · Share on Twitter · Share ...Iran unvei […]
%d bloggers like this: