Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,352 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Pound soars but FTSE falls after Theresa May's Brexit speech - The Guardian January 17, 2017
    The GuardianPound soars but FTSE falls after Theresa May's Brexit speechThe GuardianThe pound rose against the dollar and euro as Theresa May delivered her speech on Brexit. Photograph: Facundo Arrizabalaga/EPA. Katie Allen. Tuesday 17 January 2017 13.37 EST. Share on Facebook · Share on Twitter · Share via Email; View more ...PM assured over Brexit - b […]
  • Search for MH370 suspended indefinitely (Updated) - The Sun Daily January 17, 2017
    The Sun DailySearch for MH370 suspended indefinitely (Updated)The Sun DailyA girl writes a message of hope for passengers of missing Malaysia Airlines Flight MH370 at a remembrance event on the two year anniversary of its disappearance in Publika Kuala Lumpur on March 6, 2016. — Sunpix by Asyraf Rasid. PETALING JAYA: The ...Undersea search for MH370 halted a […]
  • 4 Looming Flashpoints Facing President Trump - Huffington Post January 17, 2017
    Huffington Post4 Looming Flashpoints Facing President TrumpHuffington PostWithin months of taking office, President Donald Trump is likely to face one or more major international crises, possibly entailing a risk of nuclear escalation. Not since the end of the Cold War has a new chief executive been confronted with as many ...In Russia, Moldovan president sa […]
  • Dozens killed in Nigeria as jet mistakenly bombs displaced families' camp - The Guardian January 17, 2017
    The GuardianDozens killed in Nigeria as jet mistakenly bombs displaced families' campThe GuardianPeople stand next to site of bombing in Rann, northeast Nigeria, on Tuesday. Photograph: HANDOUT/AFP/Getty Images. Ben Quinn and Emmanuel Akinwotu in Abuja. Tuesday 17 January 2017 13.57 EST. Share on Facebook · Share on Twitter · Share via ...Air strike on […]
  • Facing Historically Low Approval Ratings, Trump Assails the Polls - New York Times January 17, 2017
    New York TimesFacing Historically Low Approval Ratings, Trump Assails the PollsNew York TimesMexico or America? A Couple, One of Them Undocumented, Weigh the Risks of Where to Live · Interior Nominee Promotes Navy SEAL Career, While Playing Down 'Bad Judgment' · Fear Spurs Support for Health Law as Republicans Work to Repeal It ...Trump inauguratio […]
  • Obamacare repeal would increase number of people without health insurance by 32 million, report says - CNBC January 17, 2017
    CNBCObamacare repeal would increase number of people without health insurance by 32 million, report saysCNBCHundreds of activists from the newly formed anti-Trump group Rise & Resist staged a peaceful protest at Trump International Hotel and Tower in New York. Repealing portions of Obamacare would lead to 32 million more people becoming uninsured by 2026 […]
  • China's Xi Jinping Seizes Role as Leader on Globalization - Wall Street Journal January 17, 2017
    Wall Street JournalChina's Xi Jinping Seizes Role as Leader on GlobalizationWall Street JournalDAVOS, Switzerland—Chinese President Xi Jinping issued a full-throated defense of international trade and economic integration before a packed hall here, as doubts about the merits of globalization mount in the U.S. and elsewhere in the West. “No one ...As US […]
  • Turkey: Istanbul nightclub attacker confessed after capture - Daily Mail January 17, 2017
    Daily MailTurkey: Istanbul nightclub attacker confessed after captureDaily MailISTANBUL (AP) — The accused perpetrator of a New Year's nightclub attack in Istanbul has confessed and his fingerprints are a match, Turkish authorities said Tuesday. They identified him as an Uzbek national who trained in Afghanistan and staged the ...Istanbul attack suspect […]
%d bloggers like this: