Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 53,120 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Not only two Najibs, but there are two Malaysias - Malaysiakini (subscription) August 28, 2015
    Malay Mail OnlineNot only two Najibs, but there are two MalaysiasMalaysiakini (subscription)Kim Quek: First, I would pay tribute to former US ambassador to Malaysia John Malott as a true friend of Malaysia, whose love for this country has been reflected in his continuing critical comments as well as advocacy for better governance for this ...Malaysia Braces […]
  • Greece names top judge as caretaker PM ahead of snap vote - Channel News Asia August 27, 2015
    Channel News AsiaGreece names top judge as caretaker PM ahead of snap voteChannel News AsiaVassiliki Thanou, the first woman to assume the post, will take her oath of office later on Thursday. POSTED: 27 Aug 2015 22:39; UPDATED: 27 Aug 2015 23:31. PHOTOS. Stock photo of Vassiliki Thanou-Christophilou. (AFP PHOTO / ARIS MESSINIS).and more »
  • Teen protest leader faces new charges over Hong Kong pro-democracy rally - The Globe and Mail August 28, 2015
    The Globe and MailTeen protest leader faces new charges over Hong Kong pro-democracy rallyThe Globe and MailHong Kong police charged teenage student leader Joshua Wong on Thursday for his role last year in storming government headquarters, which helped trigger 79 days of pro-democracy street occupations that gripped the Asian financial centre. Mr. Wong ...Si […]
  • Discovery of up to 50 bodies in truck highlights European migrant crisis - Washington Post August 28, 2015
    Daily TimesDiscovery of up to 50 bodies in truck highlights European migrant crisisWashington PostBERLIN — Austrian authorities launched an international probe Thursday into the deaths of up to 50 suspected migrants, with white-suited forensic experts still struggling to count the badly decomposed corpses left by a tragedy that immediately touched ...Austria […]
  • Final MH17 crash report due in October: Dutch authority - Channel News Asia August 27, 2015
    Channel News AsiaFinal MH17 crash report due in October: Dutch authorityChannel News AsiaThe final report into the downing of Malaysian Airlines flight MH17 over eastern Ukraine last year will be published on Oct. 13, the Dutch Safety Board said on Thursday. POSTED: 27 Aug 2015 18:55; UPDATED: 27 Aug 2015 21:47. PHOTOS. A woman takes ...and more »
  • Thailand destroys more than 2 tons of illegal ivory - Washington Post August 26, 2015
    CBC.caThailand destroys more than 2 tons of illegal ivoryWashington PostBANGKOK — Thai authorities destroyed more than 2 tons of seized and smuggled ivory Wednesday, in the latest move by the government to avoid possible economic sanctions over a perceived failure to tackle the illicit trade. Tusks from more than 200 dead ...Thailand wins guarded praise for […]
  • One Decade Later: A Look Back at Hurricane Katrina's Wrath - NBCNews.com August 28, 2015
    NBCNews.comOne Decade Later: A Look Back at Hurricane Katrina's WrathNBCNews.comA glimpse back at the damage caused by the deadly hurricane that devastated the Gulf Coast one decade ago. 21 Photos. advertisement · advertisement. Share; Share · Tweet · Share · Email; Print; Comment. 1. Vehicles leave New Orleans on Aug. 28, 2005 ...Obama returns to New O […]
  • 'Sheena & Rahul told me, but I believed Indrani' - Times of India August 27, 2015
    The Hindu'Sheena & Rahul told me, but I believed Indrani'Times of IndiaARNAB GOSWAMI: What do you know about the circumstances that led to this murder? The motive. PETER MUKERJEA: I am completely in a state of dismay and shock. I have absolutely no idea this had taken place. Even till today, I believe a person is ...Sheena murder: Indrani plott […]
  • Usain Bolt mowed down by bungling cameraman on Segway following 200m win - The Australian August 27, 2015
    The AustralianUsain Bolt mowed down by bungling cameraman on Segway following 200m winThe AustralianAthletics: Usain Bolt has taken a tumble after a cameraman riding a Segway got a little too close to the Jamacian superstar after he won the men's 200m final in Beijing. Fox Sports; 27 August 2015; 3 hours ago; Sport; SportNewssourceId472588. Featured ... […]
  • Researchers Use Blood Test to Detect Cancer Recurrence - Voice of America August 27, 2015
    Voice of AmericaResearchers Use Blood Test to Detect Cancer RecurrenceVoice of AmericaBreast cancer is one of the leading causes of cancer death among women. It's caught early about 95 percent of the time, and a relatively simple operation can remove the tumor. Chemotherapy can follow surgery to try to kill cancer cells that might have ...Scientists Wor […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: