Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 56,775 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Police wrap up investigations into OUG murder case - The Star Online July 28, 2016
    The Sun DailyPolice wrap up investigations into OUG murder caseThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Police have wrapped up investigations into the murder of real estate agent Datin Renyce Wong Siew Ling with the suspects expected to be charged soon, said Comm Datuk Amar Singh. The city police chief said the Attorney-General's ...Taman OUG shooting: Three suspec […]
  • iPhone 7 latest news: Next iPhone may be waterproof - IT PRO July 28, 2016
    NewsweekiPhone 7 latest news: Next iPhone may be waterproofIT PROThe iPhone 7 is expected to launch in early September this year, possibly accompanied by the iPhone 7 Plus. Here we round up all the latest news on the iPhone 7 release date, price and features ahead of its official launch. iPhone 7 Screen concept by ...How Apple Can Reinvent Itself -- After Th […]
  • China, Russia to hold joint exercises in South China Sea - The Star Online July 28, 2016
    USA TODAYChina, Russia to hold joint exercises in South China SeaThe Star OnlineBEIJING: China and Russia will hold joint naval exercises in the South China Sea in September, Beijing's defence ministry said Thursday, after an international tribunal invalidated the Asian giant's extensive claims in the area. The drills will be ...World's deepes […]
  • Merkel 'firmly' rejects reversing refugee policy after attacks - Malay Mail Online July 28, 2016
    Malay Mail OnlineMerkel 'firmly' rejects reversing refugee policy after attacksMalay Mail OnlineGerman Chancellor Angela Merkel chats with a girl during a welcoming ceremony at Nizip refugee camp near Gaziantep, Turkey, April 23, 2016. — Reuters picBERLIN, July 28 — German Chancellor Angela Merkel today “firmly” rejected calls to reverse her ...Ger […]
  • Pope Francis falls in Poland, escapes injury - Free Malaysia Today July 28, 2016
    Free Malaysia TodayPope Francis falls in Poland, escapes injuryFree Malaysia TodayVatican spokesman Greg Burke told AFP "the pope is fine" after Francis delivered a homily and said mass at the revered Jasna Gora monastery in Czestochowa, southern Poland. pope2 CZESTOCHOWA: Pope Francis fell Thursday after stumbling on an altar ...The Latest: World […]
  • Syrian regime opens up safe passages out of besieged Aleppo but many afraid to leave - Telegraph.co.uk July 28, 2016
    Telegraph.co.ukSyrian regime opens up safe passages out of besieged Aleppo but many afraid to leaveTelegraph.co.ukCorridors are to be opened to allow civilians and unarmed rebels to leave besieged Aleppo, the Syrian government and its Russian backers said on Thursday, as they closed in on one of the most important cities in the war. Leaflets were air-dropped […]
  • Finally, Clinton claims her Democratic crown tonight - USA TODAY July 28, 2016
    USA TODAYFinally, Clinton claims her Democratic crown tonightUSA TODAYPHILADELPHIA — Hillary Clinton will take center stage at the Democratic National Convention tonight when she formally accepts her historic presidential nomination and kicks off a 15-week race to the White House. Clinton's speech before what will be a ...Hillary Clinton risks being ups […]
  • Indonesia Prepares to Execute Prisoners Convicted of Drug Crimes - New York Times July 28, 2016
    New York TimesIndonesia Prepares to Execute Prisoners Convicted of Drug CrimesNew York TimesPolice officers guarding the entrance to the prison in Nusakambangan, off the south coast of Java Island, where Indonesia's executions are carried out. Indonesia plans to execute 14 death row prisoners, mostly foreigners, as early as Friday morning as ...EU calls […]
  • 3 M'sians face more severe punishment for parcel scam - Astro Awani July 28, 2016
    Astro Awani3 M'sians face more severe punishment for parcel scamAstro AwaniThe new charges could see the trio jailed for up to 10 years and/or fined up to S$500,000 if they are found guilty. SINGAPORE: Three Malaysian men who were charged by a District Court in connection with a parcel scam about two weeks ago, today faced ...Parcel scam: 3 Malaysians f […]
  • China legalises ridesharing services - Free Malaysia Today July 28, 2016
    Free Malaysia TodayChina legalises ridesharing servicesFree Malaysia Todaychina-car-hailing BEIJING: China on Thursday announced new rules governing ridesharing services, making clear for the first time that they are now legal in a giant market where US-based Uber is at loggerheads with local rival Didi Chuxing. China has ...Didi Chuxing and Uber, Popular in […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: