Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

Advertisements

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,053 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

RSS Top stories

  • Sarawak PKR chief refutes former CJ on Shariah law supremacy - Malay Mail Online March 26, 2017
    Malay Mail OnlineSarawak PKR chief refutes former CJ on Shariah law supremacyMalay Mail OnlineSarawak PKR chief Baru Bian (pic) says Ahmad Fairuz's statement was not supported by any compelling legal argument. ― Picture by Sulok TawieKUCHING, March 26 — Sarawak PKR chief Baru Bian dismissed today former Chief Justice Tun Ahmad Fairuz ...Ex-CJ favours Is […]
  • You get a home! You get a home! Johor Sultan's offer of cheap landed homes drew overwhelming response - Mothership.sg (registration) March 25, 2017
    Mothership.sg (registration)You get a home! You get a home! Johor Sultan's offer of cheap landed homes drew overwhelming responseMothership.sg (registration)Thousands of Johoreans swarmed the launch of an affordable housing project by the Johor Sultan Ibrahim Iskandar on Mar. 22, hoping to apply for a home that will cost them a fraction of the market pr […]
  • China's favourite Lam wins Hong Kong leadership, vows to heal rifts - Malay Mail Online March 26, 2017
    Asia TimesChina's favourite Lam wins Hong Kong leadership, vows to heal riftsMalay Mail OnlineCarrie Lam is congratulated by her husband and son after she won the election for Hong Kong's next Chief Executive in Hong Kong, China, March 26, 2017. — Reuters picHONG KONG, March 26 — Hong Kong's new leader Carrie Lam pledged today to ...Beijing fa […]
  • Cincinnati nightclub shooting: One dead, 14 injured, police say - BBC News March 26, 2017
    BBC NewsCincinnati nightclub shooting: One dead, 14 injured, police sayBBC NewsOne person has been killed and 14 injured in a shooting at a nightclub in Cincinnati, Ohio, police said. At least two gunmen were involved in the incident at the Cameo Night Club, the Cincinnati Police Department said. Several people have life ...One person killed, at least 14 inj […]
  • (Video) 18 injured as mall escalator reverses at high speed - The Sun Daily March 26, 2017
    The Sun Daily(Video) 18 injured as mall escalator reverses at high speedThe Sun DailyHORRIFYING videos have emerged of terrified shoppers tumbling down an escalator in a crowded mall when the machine reversed direction without warning. The short clips show several shoppers riding an escalator from the fourth floor up to the eight floor ...Escalator was going […]
  • Wisma Putra to release statement on status of Jong-Nam's remains soon (Updated) - The Sun Daily March 26, 2017
    The Sun DailyWisma Putra to release statement on status of Jong-Nam's remains soon (Updated)The Sun DailyThe Foreign Ministry of Malaysia is set to release statement regarding the status of Kim Jong-Nam's remains soon. — AFP. BANGI: The Health Ministry is waiting for a decision from Wisma Putra on how to deal with Kim Jong-Nam's body said Datu […]
  • Mercedes boss Toto Wolff: Fighting against Ferrari is exciting for the fans and a new challenge - Telegraph.co.uk March 26, 2017
    Telegraph.co.ukMercedes boss Toto Wolff: Fighting against Ferrari is exciting for the fans and a new challengeTelegraph.co.ukLewis Hamilton's Mercedes team insist they will come back stronger from their defeat to Ferrari at the season-opening Australian Grand Prix. Mercedes have dominated Formula One for the past three years, but Sebastian Vettel's […]
  • London attacker: 'Jack the lad' turned killer - The Sun Daily March 26, 2017
    The Sun DailyLondon attacker: 'Jack the lad' turned killerThe Sun DailyA wellwisher lays flowers outside the Houses of Parliament, following the March 22 attack by Khalid Masood, killing 4, and injuring 29, in London on March 25, 2017. — AFP. LONDON: Khalid Masood, the Briton behind this week's terror attack on ...WhatsApp must not be 'pl […]
  • Thailand: 'Happy 'Zone' enforced in Pattaya to combat reputation as sex capital - Asian Correspondent March 26, 2017
    Asian CorrespondentThailand: 'Happy 'Zone' enforced in Pattaya to combat reputation as sex capitalAsian CorrespondentA group of transgender sex workers cluster around the entrance to a popular bar named Temptations. Pic: Caleb Quinley. WITH mascots dressed as smiling fish and a police rock band, Thai authorities launched a “Happy Zone” at the […]
  • In Ryan Health-Care Defeat, Lessons for Speaker in Age of Trump - Bloomberg March 26, 2017
    BloombergIn Ryan Health-Care Defeat, Lessons for Speaker in Age of TrumpBloombergTwo weeks ago, Paul Ryan rolled up his shirtsleeves to deliver an energetic PowerPoint presentation of a health-care bill he said conservatives have been “dreaming about.” On Friday, a chastened Ryan stood in the same spot, admitting that Obamacare ...The buck stops with TrumpFr […]
%d bloggers like this: