Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 54,798 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Geramm calls for truly working Whistleblowers' Act - Free Malaysia Today February 7, 2016
    Free Malaysia TodayGeramm calls for truly working Whistleblowers' ActFree Malaysia TodayThe use of confidential sources by the press was not meant to sabotage the government but to pursue truth and hold the powers-that-be to account. Mohd Apandi Ali. KUALA LUMPUR: Instead of strengthening archaic and draconian laws like the Official ...You're not h […]
  • Taiwan earthquake: Man rescued but scores are missing - BBC News February 7, 2016
    BBC NewsTaiwan earthquake: Man rescued but scores are missingBBC NewsRescuers have pulled a 20-year-old man from the rubble of an apartment block more than a day after it was destroyed by an earthquake in the Taiwanese city of Tainan. Taiwanese TV showed Huang Kuang-wei being rescued alive to cheers from his family ...More pulled out alive after Taiwan quake […]
  • Malaysia still on alert against Zika virus - The Rakyat Post February 7, 2016
    The Rakyat PostMalaysia still on alert against Zika virusThe Rakyat PostHealth Minister Datuk Seri Dr S. Subramaniam said those travelling from these countries should voluntarily do so as health screenings were not sufficient to detect the Zika virus.— TRP file pic. Adjust Font Size: KUALA LUMPUR, Feb 7, 2016: Tourists ...Report voluntarily upon arrival, tou […]
  • Malaysia's new Twitter police target critics of Prime Minister Najib - Asia Times February 7, 2016
    Asia TimesMalaysia's new Twitter police target critics of Prime Minister NajibAsia TimesDigitally savvy Malaysian police have been taking to social media to issue warnings to critics of scandal-hit Prime Minister Najib Razak in an unusual online campaign that critics say is unlikely to work. Najib Razak. Najib is facing the biggest ...Kadir: NYT has […]
  • N. Korea triggers fresh outrage with space rocket launch - Free Malaysia Today February 7, 2016
    Free Malaysia TodayN. Korea triggers fresh outrage with space rocket launchFree Malaysia Todaykorea SEOUL: North Korea said Sunday it had successfully put a satellite into orbit, with a rocket launch widely condemned as another defiant step towards a missile capable of striking the US mainland. The launch, which violated multiple UN resolutions ...Global out […]
  • Malaysia posts 1.4pc export growth in December, well below forecast - Malay Mail Online February 5, 2016
    Malay Mail OnlineMalaysia posts 1.4pc export growth in December, well below forecastMalay Mail OnlineA money changer counts Malaysian ringgit banknotes for customers in Kuala Lumpur on June 12, 2015. — AFP picKUALA LUMPUR, Feb 5 — Malaysia's exports grew 1.4 per cent in December, far slower than forecasted by economists, due to continued ...Malaysia […]
  • Marco Rubio comes under attack from Republican rivals at New Hampshire debate - Los Angeles Times February 7, 2016
    Los Angeles TimesMarco Rubio comes under attack from Republican rivals at New Hampshire debateLos Angeles TimesA new state brought a new target as Republican presidential hopeful Marco Rubio was repeatedly thrown on the defensive Saturday night in an often-testy debate filled with needling exchanges over leadership and which candidate has the achievements an […]
  • Israeli leader calls on world to condemn arson of synagogue - Daily Mail February 7, 2016
    Daily MailIsraeli leader calls on world to condemn arson of synagogueDaily MailJERUSALEM (AP) — Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu on Sunday called on the world to condemn a suspected arson attack against a makeshift synagogue in the West Bank where Jewish Torah scrolls were burned. The scrolls were stored inside a ...Israeli soldier stabbed, attacker […]
  • Margaret Thatcher would have voted to stay in EU, claims aide - The Guardian February 7, 2016
    The GuardianMargaret Thatcher would have voted to stay in EU, claims aideThe GuardianThe late Lady Thatcher was dragged into the debate about Britain's relationship with the EU on Sunday when one of her closest advisers claimed she would have voted to stay in. Lord Powell, who served as Thatcher's foreign affairs private secretary for ...Cameron re […]
  • In Aleppo, underground schools face bombardments and burnout - The Star Online February 7, 2016
    The Star OnlineIn Aleppo, underground schools face bombardments and burnoutThe Star OnlineLONDON (Reuters) - At the unofficial schools run by Syrian activist group Kesh Malek in opposition-held districts of Aleppo, the children don't go outside to play during breaks in case a barrel bomb should drop from the sky. With 110 teachers, most of ...and more » […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: