Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

Advertisements

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,510 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Hillside development issue was raised before, says Tanjung Bungah Residents' Association - Malay Mail Online October 21, 2017
    Malay Mail OnlineHillside development issue was raised before, says Tanjung Bungah Residents' AssociationMalay Mail OnlineA view of the landslide which took place at Tanjung Bungah, Penang. Tanjong Bungah Residents' Association (TBRA) said the association had raised the issue of hillside developments last week and asked the state government to stop […]
  • Participant slips MO1 question to Najib in dialogue with Chinese youths - Malaysiakini October 21, 2017
    Participant slips MO1 question to Najib in dialogue with Chinese youthsMalaysiakiniNajib Abdul Razak today sought to engage with Chinese youths but some participants decided to slip in pointed questions to the prime minister, including one on whether he was really “Malaysian Official 1” (MO1). These queries were not picked up by the ...and more »
  • MACC raids Shafie Apdal's house in KK - The Star Online October 21, 2017
    The Star OnlineMACC raids Shafie Apdal's house in KKThe Star OnlineIt is learnt that the investigators took him back to the Sabah Malaysian Anti- Corruption Commission (MACC) office for further questioning. KOTA KINABALU: Graft investigators raided the house of Parti Warisan Sabah president Datuk Seri Shafie Apdal ...Shafie's brother remanded for l […]
  • Ustaz: Haram to play chess, checkers, Snakes and Ladders - The Star Online October 21, 2017
    The Star OnlineUstaz: Haram to play chess, checkers, Snakes and LaddersThe Star OnlinePETALING JAYA: Penang-based preacher Ustaz Shahul Hamid Seeni Muhammad has spoken out against the use of mobile devices, such as the iPad, for gaming and games such as Snakes and Ladders. The preacher was mired in controversy recently for ...No dice games for Muslims: ustaz […]
  • Kedah PAS leaders attend national Amanah convention - Free Malaysia Today October 21, 2017
    Free Malaysia TodayKedah PAS leaders attend national Amanah conventionFree Malaysia TodayPokok Sena MP Mahfuz Omar, 2 state assemblymen join in PAS splinter Amanah's event, with former saying he supports political change in the country. Mahfuz-Omar-amanah-convention-bendera-1 ALOR STAR: The presence of PAS members at the Parti ...PAN convention abuzz wi […]
  • Prosecution chief heads task force on Dzulkifli Ahmad probe - Malaysiakini October 21, 2017
    Prosecution chief heads task force on Dzulkifli Ahmad probeMalaysiakiniThe head of the prosecution division in the Attorney-General's Chambers is leading the special task force set up to investigate the allegations against MACC chief Dzulkifli Ahmad of having an affair with a woman in Bali, Indonesia recently. Without ...and more »
  • Harapan leaders ready to forgive but not forget - Malaysiakini October 21, 2017
    Harapan leaders ready to forgive but not forgetMalaysiakiniTop Harapan leaders present during Amanah's National Convention in Alor Setar today showed that their ability to forgive, but not forget, will be a part of its recipe for victory in the next 14th general elections. In particular, Harapan chairperson Dr ...and more »
  • A heartfelt tribute to Yeoh Tiong Lay - New Straits Times Online October 21, 2017
    New Straits Times OnlineA heartfelt tribute to Yeoh Tiong LayNew Straits Times OnlineA filial son, father figure, hard worker, early riser and above all - a good husband - sums up the life of Tan Sri Yeoh Tiong Lay in the eyes of his wife, Puan Sri Tan Kai Yong. Pic By NSTP. By NST - October 21, 2017 @ 5:07pm. KUALA LUMPUR: A filial ...Late Yeoh Tiong Lay ha […]
  • NGOs advised to exercise caution when exposing secret societies - The Sun Daily October 21, 2017
    The Sun DailyNGOs advised to exercise caution when exposing secret societiesThe Sun DailyJOHOR BARU: Non-governmental organisations (NGO) have been urged not to be overzealous in exposing the activities of secret societies to avoid compromising their own safety. Deputy Home Minister Datuk Nur Jazlan Mohamed (pix) said NGOs should ...Use discretion when revea […]
  • Turkey, D-8 nations laud M'sia's effort to help Rohingya - Malaysiakini October 21, 2017
    Turkey, D-8 nations laud M'sia's effort to help RohingyaMalaysiakiniThe continuous effort of Malaysia to help the Rohingya refugees in Bangladesh receives praises and appreciation from the Group of Eight Developing Islamic Countries (D-8) specifically by Turkish President Recep Tayyip Erdogan. Deputy Prime Minister ...and more »
%d bloggers like this: