Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 52,799 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Plane debris found on Indian Ocean island fuels MH370 speculation - CBS News July 30, 2015
    CBS NewsPlane debris found on Indian Ocean island fuels MH370 speculationCBS NewsLast Updated Jul 29, 2015 9:41 PM EDT. Plane debris found on the shore of the island of Reunion in the Indian Ocean has fueled speculation that it could be part of Malaysia Airlines Flight 370, which mysteriously vanished more than a year ago with 239 ...US official: Plane debri […]
  • Russia's veto of MH17 tribunal shows 'fatal flaw' in UN Security Council - Key - TVNZ July 30, 2015
    TVNZRussia's veto of MH17 tribunal shows 'fatal flaw' in UN Security Council - KeyTVNZPrime Minister John Key has described the veto power available to the five permanent members on the UN Security Council as a "fatal flaw" of the United Nations. Shocked couple see 'woman flying through air' at burning MH17 crash scene. 00: […]
  • Only waste paper destroyed in Bukit Aman fire: Police - New Straits Times Online July 30, 2015
    New Straits Times OnlineOnly waste paper destroyed in Bukit Aman fire: PoliceNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: The documents destroyed in a fire which broke out at Menara Dua of the Bukit Aman Headquarters yesterday were merely papers which were to be disposed. Federal Criminal Investigation Department director Datuk Seri Mohmad Salleh ...Cops: Only […]
  • Despite Deputy Speaker's claim, Pua insists PAC's 1MDB probe to go on - Malay Mail Online July 30, 2015
    Malay Mail OnlineDespite Deputy Speaker's claim, Pua insists PAC's 1MDB probe to go onMalay Mail OnlinePetaling Jaya Utara MP Tony Pua has insisted that PAC's 1MDB probe will proceed as scheduled. ― File picKUALA LUMPUR, July 30 ― Public Accounts Committee (PAC) member Tony Pua today dismissed news that the watchdog must obtain the ...1MDB duo […]
  • UMNO supreme council Friday meeting cancelled, secretary-general says after ... - TODAYonline July 29, 2015
    TODAYonlineUMNO supreme council Friday meeting cancelled, secretary-general says after ...TODAYonlineFollowing the sacking of Depity Prime Minister Muhyiddin Yassin, UMNO's supreme council meeting and a closed-door briefing session scheduled for Friday has been cancelled. Photo: The Malay Mail Online. mail · print. View all 0 comments ...Umno's Fri […]
  • Mustapa: Keep open mind on Trans-Pacific plan - The Star Online July 29, 2015
    Malay Mail OnlineMustapa: Keep open mind on Trans-Pacific planThe Star OnlinePETALING JAYA: International Trade and Industry Minister Datuk Seri Mustapa Mohamed has urged all Malaysians to keep an open mind on the Trans-Pacific Partnership Agreement (TPPA). “While there are costs, there are also benefits to Malaysia,” he said ...Malaysia will not sign any TP […]
  • V-P of PKR ordered to enter 'provocation' defence - The Straits Times July 29, 2015
    The Sun DailyV-P of PKR ordered to enter 'provocation' defenceThe Straits TimesKUALA LUMPUR • Parti Keadilan Rakyat (PKR) vice-president and secretary-general Rafizi Ramli has been ordered by the Petaling Jaya Sessions Court to enter his defence on a charge of having allegedly "defamed" and "provoked" Umno party members by ...Ra […]
  • Court of Appeal pushes back citizenship issue of teenager to Home Ministry - The Rakyat Post July 29, 2015
    The Rakyat PostCourt of Appeal pushes back citizenship issue of teenager to Home MinistryThe Rakyat PostTheCourt of Appeal three-man panel led by Datuk Abdul Aziz Abd Rahim has asked the teenager to resubmit his citizenship application for the third time. Adjust Font Size: PUTRAJAYA, July 29, 2015: Despite enduring a two-year court battle to obtain ...Appeal […]
  • Newly appointed cabinet members pledge to work as a team - The Borneo Post July 29, 2015
    The Borneo PostNewly appointed cabinet members pledge to work as a teamThe Borneo Post(From left) Johari Abdul, Masir and Ahmad Jazlan taking their oath infront of the Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah at the Istana Negara. — Bernama photo. KUALA LUMPUR: The new cabinet ministerial line-up yesterday pledged ...Newly appointed Cabin […]
  • PM's suit against Tony Pua: Application hearing postponed to Sept 25 - Malay Mail Online July 29, 2015
    AsiaOnePM's suit against Tony Pua: Application hearing postponed to Sept 25Malay Mail OnlineKUALA LUMPUR, July 29 — The hearing of an application by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak to expunge certain parts of the supporting affidavit filed by Petaling Jaya Utara Member of Parliament Tony Pua Kiam Wee over a defamation suit in ...Court sets Sep […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: