Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 55,843 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Father identifies body found on riverbank - The Star Online May 3, 2016
    Free Malaysia TodayFather identifies body found on riverbankThe Star OnlinePETALING JAYA: Police have confirmed that a body found on a river bank in Subang Jaya was that of a boy reported missing from Segambut. "The body has been identified by the boy's father," said Sentul OCPD Asst Comm R. Munusamy, adding the police ...Police Arrest Man For […]
  • Singapore detains 8 Bangladeshis for alleged IS-related terror plot - Sin Chew Jit Poh May 3, 2016
    Sin Chew Jit PohSingapore detains 8 Bangladeshis for alleged IS-related terror plotSin Chew Jit PohSingapore has arrested eight Bangladeshi men allegedly plotting terror attacks and assassinations to establish an Islamic state back home. Photo courtesy: AFP. Singapore (AFP) -- The Singapore government on Tuesday announced the arrest of eight ...Found on 8 te […]
  • Local media groups renew call on freedom of information and expression - The Sun Daily May 3, 2016
    Daily TimesLocal media groups renew call on freedom of information and expressionThe Sun DailyPETALING JAYA: On World Press Freedom Day today, media groups in Malaysia renewed their call for freedom of information and expression. The Institute of Journalists Malaysia (IoJ) said freedom of information must be protected in a mature democracy so ...Lisa LaFlamm […]
  • Islamic State attack kills US service member in northern Iraq (VIDEO) - Malay Mail Online May 3, 2016
    Malay Mail OnlineIslamic State attack kills US service member in northern Iraq (VIDEO)Malay Mail OnlineKurdish Peshmerga fighters observe the front line with Islamic State, in Gwar, northern Iraq September 23, 2014. A coalition military official said a US service member was killed by 'direct fire' after 'enemy forces penetrated' the Kurdi […]
  • Rebels launch assault in Syria's Aleppo, diplomats strain to revive truce - The Star Online May 3, 2016
    The Star OnlineRebels launch assault in Syria's Aleppo, diplomats strain to revive truceThe Star OnlineBEIRUT/MOSCOW (Reuters) - Rebel fighters launched an assault in Syria's divided northern city of Aleppo on Tuesday and fired rockets on a hospital, in the latest violence to hit civilians as diplomats struggled to restore an unravelling ceasefire […]
  • Baby pulled out alive three days after collapse of Kenya building - Malay Mail Online May 3, 2016
    Malay Mail OnlineBaby pulled out alive three days after collapse of Kenya buildingMalay Mail OnlineRescue workers search for residents feared trapped in the rubble of a six-storey building that collapsed after days of heavy rain in Nairobi, Kenya, May 1, 2016. — Reuters picNAIROBI, May 3 ― Rescue workers pulled a six-month-old baby girl out of the ...Baby pu […]
  • German authorities say couple killed 2 women - CTV News May 3, 2016
    CTV NewsGerman authorities say couple killed 2 womenCTV NewsBERLIN -- A couple in custody for allegedly holding a woman captive for nearly two months and abusing her so badly that she died are believed also to have killed and dismembered a second woman, German authorities said Tuesday. The suspects are a ...German couple tortured two women to death, police s […]
  • Abu Sayyaf releases new video showing foreign hostages pleading for help - GMA News May 3, 2016
    GMA NewsAbu Sayyaf releases new video showing foreign hostages pleading for helpGMA NewsIslamist militants in the southern Philippines released a video that purports to show three hostages pleading for help and a masked militant vowing to behead them if the group's demands are not met. "I'm appealing to Canadian government, the Filipino ...Phi […]
  • Can Clinton Win Back Appalachia? - The Atlantic May 3, 2016
    The AtlanticCan Clinton Win Back Appalachia?The AtlanticIn the 2008 Democratic primary, Appalachia was the heart of Clinton country. Hillary Clinton did better against Barack Obama in Kentucky, West Virginia, and Arkansas—her longtime home state—than anywhere else in the nation. She captured more than ...Once a Clinton stronghold, Appalachia now Trump countr […]
  • Dishonored 2 Release Date Set for November - ComingSoon.net May 3, 2016
    ComingSoon.netDishonored 2 Release Date Set for NovemberComingSoon.netBethesda Softworks has announced today the that upcoming Dishonored 2 will release worldwide on Friday, November 11, 2016 for the Xbox One, PlayStation 4 and PC. Dishonored 2 is the highly-anticipated first-person action game under development at ...Dishonoured 2 Release Date Announced, PC […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: