Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 50,520 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Malaysia PM calls in auditor-general to verify 1MDB accounts - Financial Times March 4, 2015
    Free Malaysia TodayMalaysia PM calls in auditor-general to verify 1MDB accountsFinancial TimesMalaysia's Prime Minister Najib Razak has staged a dramatic intervention in a long-running controversy over the country's heavily indebted development fund amid signs of mounting political disquiet over his six-year tenure in office. Mr Najib, a reformist  […]
  • New mother murdered with her baby by her side - New Straits Times Online March 4, 2015
    New mother murdered with her baby by her sideNew Straits Times OnlinePETALING JAYA : A woman, who is still in confinement following the birth of her child two months ago, was found dead with her hands and feet tied with a rope in her unit at Mentari Court apartment in Sunway yesterday. The 23-year old woman was found ...Young Mother Found Dead With Newborn A […]
  • Anwar moved to prison's hospital wing - The Star Online March 4, 2015
    Malay Mail OnlineAnwar moved to prison's hospital wingThe Star OnlinePETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim has been moved to the hospital wing of the Sungai Buloh prison, Prisons Department deputy director Supri Hashim said. He said that Anwar had been placed in hospital after having been examined by doctors.Prison Department bars Anwar from attending […]
  • Couple, baby among 4 killed - The Borneo Post March 4, 2015
    The Borneo PostCouple, baby among 4 killedThe Borneo PostBELURAN: Four persons were killed and two were seriously injured when a Perodua Myvi collided with a Toyota Hilux at Km 59 Beluran-Telupid Road around 2.50pm yesterday. The dead were the Myvi passengers – Ridzuan Basnu, 30, his wife Noorlilah ...Mother and five-day-old baby among four killed at Beluran […]
  • IS: Video purports to show Malaysians involvement in slaughtering war hostages - Astro Awani March 4, 2015
    Astro AwaniIS: Video purports to show Malaysians involvement in slaughtering war hostagesAstro AwaniIS Malaysians believed to be involved in the murder of Syrian hostages. - Royal Malaysia Police Photo. close. The content may have been removed, or is temporarily unavailable. We apologize for the inconvenience. Please try again later. KUALA LUMPUR: ...Police: […]
  • More than a dozen dead in Ukraine mine explosion, say authorities - Deutsche Welle March 4, 2015
    Deutsche WelleMore than a dozen dead in Ukraine mine explosion, say authoritiesDeutsche WelleOfficials in Ukraine report at least 17 workers have been killed after a blast at a coal mine near the eastern city of Donetsk. It's feared dozens of miners who are still missing have also died. A miner waits for a bus after leaving Zasyadko coal mine in Donetsk […]
  • Robbers Flee With RM500,000 From Security Van In Bayan Baru - Bernama March 4, 2015
    The Sun DailyRobbers Flee With RM500,000 From Security Van In Bayan BaruBernamaGEORGE TOWN, March 4 (Bernama) -- Despite security guards firing five shots at two fleeing robbers, they managed to escape with a sack containing RM500,000 from a security van parked some distance from a bank in Bayan Baru near here, Wednesday.RM500,000 stolen from armoured carThe […]
  • George Town Shooting Linked To Sungai Petani Murder - Police - Bernama March 4, 2015
    Malay Mail OnlineGeorge Town Shooting Linked To Sungai Petani Murder - PoliceBernamaGEORGE TOWN, March 4 (Bernama) -- The killing of a security company director in Jalan Scotland here on Monday may be linked to a case in Sungai Petani, Kedah where a car wash premises owner was gunned down. This is the finding of an initial police ...Cops probing links betwee […]
  • Selangor govt rejects 3-month bonus for MBPJ staff - The Sun Daily March 4, 2015
    The Star OnlineSelangor govt rejects 3-month bonus for MBPJ staffThe Sun DailyPETALING JAYA: The Selangor state government has rejected the Petaling Jaya City Council's (MBPJ) proposal to award a three-month bonus to its employees who performed well in their Key Performance Index (KPI) for the year 2014. According to a ...State exco rejects MBPJ's […]
  • POTA's detention without trial is thinly disguised ISA - Free Malaysia Today March 4, 2015
    Free Malaysia TodayPOTA's detention without trial is thinly disguised ISAFree Malaysia TodayIt's not enough to say that “the Act would not be used as a political tool to silence critics”. suaram2 KUALA LUMPUR: SUARAM Adviser Kua Kia Soong has described the Government's attempt to bring back detention without trial, under the guise of the ...Mi […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: