Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 57,147 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • It's in the mail: how submarine secrets surfaced in Australia - The Australian August 26, 2016
    The AustralianIt's in the mail: how submarine secrets surfaced in AustraliaThe AustralianIn late April 2013 a Sydney postman reached into his satchel and pulled out a small envelope containing the secrets of India's new submarine fleet. He dropped the letter, with a Singapore stamp on it, in a private post office box and moved on. The ...Scorpene D […]
  • Court Suspends 'Burkini' Ban in French Town - New York Times August 26, 2016
    New York TimesCourt Suspends 'Burkini' Ban in French TownNew York TimesA woman wore a so-called burkini to a demonstration in London on Thursday against measures in France banning the full-body swimwear at beaches. Credit Hannah Mckay/European Pressphoto Agency. PARIS — France's highest administrative court on ...French court overturns burkini […]
  • Italy quake: grief and trauma in hilltop towns as hopes fade of finding survivors - The Guardian August 26, 2016
    The GuardianItaly quake: grief and trauma in hilltop towns as hopes fade of finding survivorsThe GuardianOn a bench in a camp outside what was left of Amatrice, Elsa sat and cried. Her home had collapsed in the earthquake that had reduced the hilltop town to rubble, she said. She had spent the last two nights here, in a tent. A blessed relief: her ...The Lat […]
  • Turkey signals no quick end to Syria incursion as truck bomb kills 11 - Malay Mail Online August 26, 2016
    Malay Mail OnlineTurkey signals no quick end to Syria incursion as truck bomb kills 11Malay Mail OnlinePresident Tayyip Erdogan said the bombing in Sirnak province would increase Turkey's determination as it fights terrorist groups at home and abroad. — Reuters pixISTANBUL, Aug 26 — Turkish forces will remain in Syria for as long as it takes to ...Kurdi […]
  • South African judge denies appeal for harsher Pistorius sentence - Chicago Tribune August 26, 2016
    Chicago TribuneSouth African judge denies appeal for harsher Pistorius sentenceChicago TribuneOscar Pistorius looks on during a hearing in his murder trial at the High Court in Pretoria, South Africa, on July 6, 2016. Oscar Pistorius looks on during a hearing in his murder trial at the High Court in Pretoria, South Africa, on July 6, 2016 ...Court rejects ap […]
  • Why can't Apple spend its way out of security vulnerabilities? - The Verge August 26, 2016
    The VergeWhy can't Apple spend its way out of security vulnerabilities?The VergeOn most days, it's the largest company in the world by market cap and a surprising amount of that money is already in the bank. At the close of Q1 of this year, the company had $55 billion in easily accessible cash along with another $178 billion in ...Why Apple Just Ma […]
  • Residents of Besieged Syrian Town Say Goodbye to Those Left Behind Forever - Wall Street Journal August 26, 2016
    Wall Street JournalResidents of Besieged Syrian Town Say Goodbye to Those Left Behind ForeverWall Street JournalDaraya residents made their way to cemeteries to bid farewell to the thousands of dead who will be left behind before evacuating a Syrian town that surrendered to the regime after a brutal four-year siege. “They went to talk to them and to say fare […]
  • Smoke from Indonesian fires hits "unhealthy" level in Singapore - Daily Mail August 26, 2016
    The Straits TimesSmoke from Indonesian fires hits "unhealthy" level in SingaporeDaily MailSINGAPORE/JAKARTA, Aug 26 (Reuters) - Air pollution in Singapore rose to the "unhealthy" level on Friday as acrid smoke drifted over the island from fires on Indonesia's Sumatra island, the National Environment Agency (NEA) said. Every dry seaso […]
  • UNSC, EU ambassadors briefed on human right violations in held Kashmir by Indian forces - DAWN.com August 26, 2016
    News18UNSC, EU ambassadors briefed on human right violations in held Kashmir by Indian forcesDAWN.comISLAMABAD: Adviser to Prime Minister on Foreign Affairs Sartaj Aziz on Friday briefed the ambassadors of permanent members of the United Nations Security Council (UNSC) and the European Union regarding the human right violations being committed by ...Talks on […]
  • Philippines, Communists sign indefinite ceasefire - Daily Mail August 26, 2016
    Daily MailPhilippines, Communists sign indefinite ceasefireDaily MailThe Philippine government and Communist guerrillas on Friday signed an indefinite ceasefire deal to facilitate peace talks aimed at ending one of Asia's longest-running insurgencies. "This is a historic and unprecedented event ... (but) there is still ...Government, NDF forge deal […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: