Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

Advertisements

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,800 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

RSS Top stories

  • Was it just VX nerve agent? Police await chemistry report - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineWas it just VX nerve agent? Police await chemistry reportThe Star OnlineAMPANG JAYA: Police are waiting for a report from the Chemistry Department to determine if chemicals other than the VX nerve agent were used in the assassination of Kim Jong-nam. Selangor police chief Comm Datuk Seri Abdul Samah Mat said the ...Police confirm taking sample […]
  • White House bars some news organisations from briefing - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineWhite House bars some news organisations from briefingThe Star OnlineWASHINGTON (Reuters) - The White House excluded several major U.S. news organisations, including some it has openly criticised, from an off-camera briefing held by the White House press secretary on Friday, representatives of the organisations said.White House bars major news […]
  • Can EPF maintain its good returns? - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineCan EPF maintain its good returns?The Star OnlineBig-time investor: The EPF receives on a monthly basis about RM2bil from its members to be invested for their retirement needs. WHEN the Employees Provident Fund (EPF) declares its annual dividend to members, the one thing that usually resonates is the ...and more »
  • Son of boxer Muhammad Ali detained at Florida airport - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailySon of boxer Muhammad Ali detained at Florida airportThe Sun DailyWASHINGTON: A son of boxing legend Muhammad Ali was held for questioning for two hours at a Florida airport upon returning from Jamaica because of his Arabic-sounding name, US media reported late Friday. Muhammad Ali Jr., 44, who was born in ...Muhammad Ali Jr. detained by immigra […]
  • Saudi King`s visit to boost Bali`s tourism - ANTARA February 25, 2017
    U.S. News & World ReportSaudi King`s visit to boost Bali`s tourismANTARAJakarta (ANTARA News) - Tourism operators and observers hailed the planned visit of Saudi King Salman bin Abdulaziz al-Saud to Indonesia, especially his one-week vacation plan in the Indonesian tourist resort island of Bali. King Salman and his ...Saudi king on 4-day visit to Malaysi […]
  • Kansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crime - The Independent February 25, 2017
    The IndependentKansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crimeThe IndependentThe wife of an Indian engineer gunned down by an American man who allegedly told him to “get out of my country” has called on Donald Trump's administration to fight hate crime. Adam Purinton reportedly shouted racial sl […]
  • Hundreds on Philippine streets as Duterte jails top critic - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailyHundreds on Philippine streets as Duterte jails top criticThe Sun DailyActivists march on the EDSA highway on their way to protest in front of the Armed Forces of the Philippines (AFP) headquarters in Manila on Feb 25, 2017, during the 31st anniversary of the 'People Power' revolution. More than 1,000 people took to the ...Philippine l […]
  • Trump And CPAC: A Complicated Relationship No More - NPR February 25, 2017
    NPRTrump And CPAC: A Complicated Relationship No MoreNPRPresident Trump's status with the Conservative Political Action Conference has gone from "it's complicated" to a full-on committed relationship. That turnaround was to be expected, given that the former reality TV star and billionaire businessman ...Activists tricked Trump supporters […]
  • (Video) China hotel fire kills at least 10: Xinhua - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun Daily(Video) China hotel fire kills at least 10: XinhuaThe Sun DailyThree of 16 people rushed to hospitals died while in care, and firefighters found seven bodies amid the hotel debris. — AFP. BEIJING: At least 10 people were killed in a huge fire at a hotel in eastern China, the official Xinhua news agency said Saturday.Ten killed in hotel blaze in […]
  • Iraqi forces push deeper into western Mosul as civilians flee - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineIraqi forces push deeper into western Mosul as civilians fleeThe Star OnlineMOSUL, Iraq (Reuters) - U.S.-backed Iraqi forces pushed deeper into western Mosul on Saturday after retaking the city's airport from Islamic State and punching into built-up areas of the jihadists' last major stronghold in the country. Troops advanced ...Iraq […]
%d bloggers like this: