Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,041 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • They'll kill us if we go home, says Rohingya fugitive - Free Malaysia Today December 4, 2016
    Free Malaysia TodayThey'll kill us if we go home, says Rohingya fugitiveFree Malaysia TodayA Rohingya fugitive says his people are caught between their feelings of homesickness and their fear of the safety of their lives. rohingya_malaysia_kill_600. KUALA LUMPUR: Several Rohingya shared their tales of terror and sadness about the oppression ...Najib urg […]
  • Malays must unite with Umno for dignity: PM - Daily Express December 4, 2016
    The Sun DailyMalays must unite with Umno for dignity: PMDaily ExpressKuala Lumpur: Umno President Datuk Seri Najib Tun Razak stressed that the Malays need to unite with Umno to uphold the dignity of the race. "The past has gone and the missed opportunities will not return. We cannot squander the opportunities for the ...Uphold the principle of 'wal […]
  • Raul Castro vows to defend Fidel's revolution - The Sun Daily December 4, 2016
    The Sun DailyRaul Castro vows to defend Fidel's revolutionThe Sun DailyCuban President Raul Castro delivers a speech during the last ceremony to pay homage to the late Cuban leader, his brother Fidel Castro, in Santiago, Cuba on Dec 3, 2016. — AFP. SANTIAGO DE CUBA: Cuban President Raul Castro pledged Saturday to ...How did the CIA wish to kill thee, Ca […]
  • KISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLY - Malaysia Chronicle December 4, 2016
    Malaysia ChronicleKISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLYMalaysia ChronicleSHAH ALAM – DAP has a stronger Malaysian spirit than MCA, Tun Dr Mahathir Mohamad said today as he noted that the former's party song is in the national language. In sharing his observations after attending former politica […]
  • Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slide - The Straits Times December 1, 2016
    Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slideThe Straits TimesThere are estimated to be 2.2 million unregistered or illegal workers in Malaysia. Employers propose tapping the refugee population to help ease the stresses on the workforce. PHOTO: THE STAR/ASIA NEWS NETWORK. Published. Dec 2, 2016, 5:00 am ...and more »
  • Oakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on Reddit - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailOakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on RedditDaily MailThe mystery hero who saved lives at Oakland fire: Hunt for man who stayed by door screaming 'this is the exit!' so that partygoers could find escape. A Reddit user who has identified himself as a survivor of the Oakland fire detailed ho […]
  • Pope to global economic leaders: Remember the dignity of the human person - Malaysian Christian News December 4, 2016
    TIMEPope to global economic leaders: Remember the dignity of the human personMalaysian Christian NewsIn an unprecedented event, Fortune 500 CEOs, members of the Time 100 and non-profit, academic, religious and labor leaders from throughout the world met in Rome to address the need for a global economic system that both encourages growth and aids ...Tony Fern […]
  • Trump's call inspires hope in Taiwan, concern in Beijing - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailTrump's call inspires hope in Taiwan, concern in BeijingDaily MailTAIPEI, Taiwan (AP) — With a 10-minute phone call and two tweets, Donald Trump inspired banner headlines and renewed hopes across Taiwan for a stronger partnership with the United States, while also inflaming the complex relationships between the ...US-China relationsThe Economi […]
  • Body parts found after Indonesian plane missing - Malay Mail Online December 4, 2016
    Malay Mail OnlineBody parts found after Indonesian plane missingMalay Mail OnlinePolice carry a body bag containing debris and belongings recovered from an aircraft carrying 13 police personnel which went missing on Saturday in Batam, Riau Islands, Indonesia December 4, 2016. — Reuters picJAKARTA, Dec 4 — Authorities have ...Body remains found after Indonesi […]
  • Green Party switches strategy in Pennsylvania recount - Fox News December 4, 2016
    Fox NewsGreen Party switches strategy in Pennsylvania recountFox NewsHours after a Green Party-backed campaign dropped its case in state courts they announce a change to their strategy to force a statewide recount of Pennsylvania's Nov. 8 presidential election, won by Republican Donald Trump, and said late Saturday ...Stein drops state case for Pennsylv […]
%d bloggers like this: