Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

Advertisements

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,660 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Australian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual Assault - New York Times June 29, 2017
    New York TimesAustralian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual AssaultNew York TimesCardinal George Pell at an Easter vigil mass in St. Peter's Basilica at the Vatican in April. Credit Max Rossi/Reuters. SYDNEY, Australia — Australia's senior Roman Catholic prelate, and one of Pope Francis' top advisers, has been charged with sexual […]
  • As Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in Air - NBCNews.com June 29, 2017
    NBCNews.comAs Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in AirNBCNews.comPassengers at O'Hare International Airport wait in line to be screened at a Transportation Security Administration (TSA) checkpoint on May 16, 2016 in Chicago. File Scott Olson / Getty Images File. Share; Share · Tweet · Comment · Email; Print ...Widespread un […]
  • North Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear Arsenal - U.S. News & World Report June 28, 2017
    The Chosun IlboNorth Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear ArsenalU.S. News & World ReportNorth Korea's U.N. ambassador is warning the United States and the rest of the world that it will keep building up its nuclear arsenal regardless of sanctions, pressure or military attack. June 28, 2017, at 6:56 p.m.. MORE. LinkedIn · StumbleUpon ...Nort […]
  • DHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop ban - Washington Post June 28, 2017
    Washington PostDHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop banWashington PostU.S. officials on Wednesday announced enhanced security and screening measures for all commercial flights to the United States but backed away from a proposal to expand a ban on laptops and other electronic devices — unless ai […]
  • Driver rams his car into Brazil's presidential residence - Business Insider June 29, 2017
    Business InsiderDriver rams his car into Brazil's presidential residenceBusiness InsiderA driver rammed his car through the gates of Brazil's presidential residence on Wednesday and was arrested, security forces said, though President Michel Temer was not inside the building. Guards fired warning shots and then opened fire at the vehicle ...Car ram […]
  • Celebration and protest as China president visits Hong Kong - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineCelebration and protest as China president visits Hong KongMalay Mail OnlinePro-democracy activists chant slogans on the Golden Bauhinia Square during a protest a day before Chinese President Xi Jinping is due to arrive in Hong Kong June 28, 2017. — Reuters picHONG KONG, June 29 — President Xi Jinping arrives in Hong ...Chinese president mak […]
  • Indian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest Destroyer - NDTV June 28, 2017
    NDTVIndian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest DestroyerNDTVChina is building four of these destroyers, the first of which was shown off this morning at the Shanghai port. All India | Written by Vishnu Som | Updated: June 28, 2017 11:55 IST. 2.1K Shares. EMAIL. PRINT. COMMENTS. Indian Navy Outgunned As China ...China's navy launches latest-gene […]
  • Police among six charged in UK over 1989 Hillsborough disaster - The Sun Daily June 28, 2017
    The Sun DailyPolice among six charged in UK over 1989 Hillsborough disasterThe Sun DailySt Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the victims of the Hillsborough disaster in Liverpool, northern England April 27, 2016. — Reuters. PrevNext. 12345. St Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the ...Who is David Duck […]
  • Shootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 draw - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineShootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 drawMalay Mail OnlineChile's Gary Medel and Arturo Vidal celebrate after winning the penalty shootout against Portugal. ― Reuters picKAZAN (Russia), June 29 ― Chile goalkeeper Claudio Bravo saved three successive penalties to give them a 3-0 shootout win over Portugal ...Portugal 0 Ch […]
  • UN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demands - The Star Online June 28, 2017
    The Star OnlineUN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demandsThe Star OnlineDUBAI (Reuters) - A United Nations expert and a media freedom watchdog on Wednesday criticised four Arab states for seeking to close Al Jazeera television in a rift with Qatar. Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Bahrain and Egypt have sent Doha a ...Qa […]
%d bloggers like this: