Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

Advertisements

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,342 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Duterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraint - Free Malaysia Today April 29, 2017
    Free Malaysia TodayDuterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraintFree Malaysia Todayduterte-kim-jong-un MANILA: Philippine President Rodrigo Duterte on Saturday urged the United States to show restraint after North Korea's latest missile test and to avoid playing into the hands of leader Kim Jong Un, who “wants to end the w […]
  • North Korea's missile test fails, US military says - CNN April 29, 2017
    CNNNorth Korea's missile test fails, US military saysCNN(CNN) A ballistic missile launched early Saturday by North Korea in defiance of international pressure and at a time of heightened regional tensions appears to have failed. The missile blew up over land in North Korean territory, said US Navy Cmdr ...N.Korean missile test fails for fourth straight […]
  • Turkish authorities block access to Wikipedia - Malay Mail Online April 29, 2017
    Malay Mail OnlineTurkish authorities block access to WikipediaMalay Mail OnlineSupporters covered in the Turkish national flag during a pro-government demonstration on Taksim square in Istanbul July 18, 2016. Turkey today blocked all access inside the country to the online encyclopaedia Wikipedia. — Reuters picISTANBUL, April 29 ...Turkey blocks Wikipedia ov […]
  • EU leaders united on Brexit demands -- for now - The Star Online April 29, 2017
    The Star OnlineEU leaders united on Brexit demands -- for nowThe Star OnlineBRUSSELS: European Union leaders endorsed a stiff set of divorce terms for Britain at a summit on Saturday, rejoicing in a rare show of unity in adversity but well aware that may start to fray once negotiations begin. Meeting for the first time since ...EU leaders to unite behind Bre […]
  • Republicans are tethered to Trump politically and need to act accordingly - Washington Post April 29, 2017
    Washington PostRepublicans are tethered to Trump politically and need to act accordinglyWashington PostAs President Trump passes the 100-day mark of his administration, House Republicans should be starting to worry about next year's midterm elections. The midterms are a referendum on the presidency, and preliminary signs point to problems for the party […]
  • Trump to mark 100 days in office with job touting, thank you to Pennsylvania - Fox News April 29, 2017
    Fox NewsTrump to mark 100 days in office with job touting, thank you to PennsylvaniaFox NewsPresident Trump goes to Pennsylvania on Saturday to host a rally to mark his first 100 days in the White House -- acknowledging his 2016 win in the blue-leaning state and a presidency largely untethered to Washington pomp and convention. To be sure ...How artists are […]
  • Pope Francis warns Muslim world about violence and religion - The Boston Globe April 29, 2017
    The Boston GlobePope Francis warns Muslim world about violence and religionThe Boston GlobeCAIRO — Pope Francis delivered his most blunt and powerful message to the Muslim world Friday when he began a papal mission to Egypt by warning against wrapping violence and terror in the language of religion. “As religious leaders, we are called, ...Pope tells Egypt m […]
  • US Marines return to Afghanistan's volatile Helmand - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaUS Marines return to Afghanistan's volatile HelmandChannel NewsAsiaThe Marines, pictured in 2011, were among the first US forces sent to Afghanistan with several thousand deployed in Helmand, where they engaged in bitter combat with Taliban. (Photo: AFP/Behrouz Mehri). 30 Apr 2017 03:01AM ...US Marines return to volatile Afghan provinceC […]
  • Football: Late Marcelo winner rescues Real and Ronaldo - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaFootball: Late Marcelo winner rescues Real and RonaldoChannel NewsAsiaReal Madrid's Marcelo (R) vies with Valencia's El Haddadi during their match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on Apr 29, 2017. (Photo: AFP/Pierre-Philippe Marcou). 30 Apr 2017 02:04AM ...Marcelo 10/10 for critical strike as Real Madrid leave it late agai […]
  • Sunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeat - New Straits Times Online April 29, 2017
    New Straits Times OnlineSunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeatNew Straits Times OnlineBournemouth's striker Joshua King (right) celebrates scoring the opening goal against Sunderland at the Stadium of Light in Sunderland. AFP. Players clash after Sunderland's striker Fabio Borini (centre, floor) was involved in a challeng […]
%d bloggers like this: