Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 56,301 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

RSS Top stories

  • Non-Muslim cabinet ministers pledge to resign if Islamic courts bill passes - Channel News Asia May 30, 2016
    Channel News AsiaNon-Muslim cabinet ministers pledge to resign if Islamic courts bill passesChannel News AsiaTheir move comes in the wake of the ruling United Malays National Organisation (UMNO) party's decision last week to fast-track the tabling of the Syariah Courts (Criminal Jurisdiction) Act. By Sumisha Naidu, Malaysia Correspondent, Channel NewsAs […]
  • South Korea says North ballitic missile test failed - Channel News Asia May 31, 2016
    Channel News AsiaSouth Korea says North ballitic missile test failedChannel News AsiaNorth Korea has failed in its attempt to launch a medium-range missile, according to South Korea's Defence Ministry. Posted 31 May 2016 07:00; Updated 31 May 2016 09:05. PHOTOS. North Korean missiles roll through Pyongyang's Kim Il-Sung Square in ...North Korea […]
  • Witnesses: 'There was nobody getting that baby back from that gorilla' - CNN May 30, 2016
    CNNWitnesses: 'There was nobody getting that baby back from that gorilla'CNN(CNN) The screams of a terrified crowd may have made the situation even more dangerous as a gorilla manhandled a 3-year-old boy who had slipped into its enclosure at the Cincinnati Zoo on Saturday. Kimberley Ann Perkins O'Connor told CNN that she ...Ricky Gervais joins […]
  • TODAY's brief, Tuesday, May 31 - TODAYonline May 30, 2016
    TODAYonlineTODAY's brief, Tuesday, May 31TODAYonlinePhilippines' President-elect Rodrigo Duterte, seated right, answers questions from the media during a news conference at dawn Thursday, May 26, 2016 at his hometown of Davao city, southern Philippines. Photo: AP. mail · print. View all 0 comments ...and more »
  • New Zealand Backs Plain Cigarette Packaging in Smoking Clampdown - Bloomberg May 31, 2016
    Hindustan TimesNew Zealand Backs Plain Cigarette Packaging in Smoking ClampdownBloombergNew Zealand intends to force tobacco companies to replace branding on cigarette packets with prominent and gruesome health warnings as it pushes to become a smoke-free nation by 2025. The government is proposing plain cigarette packaging similar to ...We're late on p […]
  • Two arrested as Rio police hunt gang rape suspects - Malay Mail Online May 31, 2016
    Malay Mail OnlineTwo arrested as Rio police hunt gang rape suspectsMalay Mail OnlineRai de Souza suspected of being involved in the gang rape of a teenage girl is escorted at the Police Station for crimes against minors in Rio de Janeiro, Brazil, May 30, 2016. — Reuters picRIO DE JANEIRO, May 31 — Rio police arrested two men ...Rio de Janeiro police arrest t […]
  • Activists Say Air Strikes Pummel Rebel-Held City - New York Times May 31, 2016
    GMA NewsActivists Say Air Strikes Pummel Rebel-Held CityNew York TimesBEIRUT — Activists say a wave of air strikes on the rebel-held city of Idlib in northwestern Syria have killed at least 10 people and damaged one or more hospitals. The Syrian Observatory for Human Rights monitoring group counted 10 strikes on Idlib ...Heavy air strikes on Syria's Idl […]
  • Over 50000 civilians trapped as Iraq troops wage fierce fight to wrest Fallujah from Islamic State - The Japan Times May 31, 2016
    The Japan TimesOver 50000 civilians trapped as Iraq troops wage fierce fight to wrest Fallujah from Islamic StateThe Japan TimesCAMP TARIQ, IRAQ/BAGHDAD – Elite Iraqi special forces began their push Monday into Fallujah, expecting to encounter the stiffest resistance yet in the campaign to free territory from the Islamic State group. The city 40 miles (65 km […]
  • Tributes to Kiwi feared dead after crocodile attack - Stuff.co.nz May 31, 2016
    Stuff.co.nzTributes to Kiwi feared dead after crocodile attackStuff.co.nzCindy Waldron's family and friends have paid tribute to the "gentle, caring person" with the "bright beautiful smile", who is feared dead in a crocodile attack. Waldron, 46, was swimming with her friend Leeann Mitchell, 47, in a beach in Northern ...Cindy Waldro […]
  • Argentine president to reinvest Bahamas riches at home - Bangkok Post May 30, 2016
    Bangkok PostArgentine president to reinvest Bahamas riches at homeBangkok PostBUENOS AIRES - Argentine President Mauricio Macri, who has been swept up in the Panama Papers controversy over offshore assets, said Monday he would repatriate the funds from his account in the Bahamas. Argentina's President Mauricio Macri, ...Argentina's Macri to Repatri […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: