Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

About these ads

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 51,383 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Rompin by-election: Promoting tourism main focus of Barisan candidate - The Star Online April 18, 2015
    The Star OnlineRompin by-election: Promoting tourism main focus of Barisan candidateThe Star OnlineMUADZAM SHAH: Promoting Rompin as a tourist destination will be the main focus of Datuk Hasan Arifin, Barisan Nasional's candidate for Rompin, if he is voted in during the upcoming by-election. Hasan said the area had huge tourism potential, with its ...Se […]
  • China, Malaysia renew currency swap arrangement for three years - Reuters April 18, 2015
    ReutersChina, Malaysia renew currency swap arrangement for three yearsReutersSHANGHAI (Reuters) - China and Malaysia have renewed their currency swap arrangement for a further three years, according to a statement on the website of the Malaysian central bank. The swap exchanges 180 billion yuan ($29.04 billion) for 90 billion ...Malaysia, China extend curren […]
  • Australian police arrest five teenagers in counter-terror raids - Financial Times April 18, 2015
    Financial TimesAustralian police arrest five teenagers in counter-terror raidsFinancial TimesAustralian police arrested five teenagers in a counter terrorism operation on Saturday, which they said had foiled a plot to kill police officers at a first world war commemorative event. Tony Abbott, Australia's prime minister, said the attack was planned to ta […]
  • Remove Najib to save Umno, says Mahathir - TODAYonline April 18, 2015
    TODAYonlineRemove Najib to save Umno, says MahathirTODAYonlineFormer Malaysian prime minister, Dr Mahathir Mohamad (left) and Prime Minister Najib Razak. Photo: Reuters. mail · print. View all 0 comments. Published: 8:29 PM, April 18, 2015. (Page 1 of 2) - NEXT PAGE | SINGLE PAGE. KUALA LUMPUR — Dr Mahathir ...'It's not about the crooked bridge […]
  • MH370 kin pleads for rich countries and firms to help in search - TODAYonline April 18, 2015
    TODAYonlineMH370 kin pleads for rich countries and firms to help in searchTODAYonlineCrew members from the Royal Malaysian Air Force look through windows of a Malaysian Air Force CN235 aircraft to find the missing Malaysia Airlines flight MH370 in the Straits of Malacca in this March 13, 2014 file photo. Photo: Reuters. mail · print. View all ...Check out al […]
  • Azmin says confident no PAS boycott of Permatang Pauh by-election - Malay Mail Online April 18, 2015
    Malay Mail OnlineAzmin says confident no PAS boycott of Permatang Pauh by-electionMalay Mail OnlineAzmin brushed aside allegations that PKR could face a silent protest from voters, if the party insisted on nominating PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail or anyone from her family as a candidate for the by-election. — Picture by Yusof Mat Isa ...P […]
  • No reason for Asean not to sell weapons, says former UN diplomat - Malay Mail Online April 18, 2015
    Malay Mail OnlineNo reason for Asean not to sell weapons, says former UN diplomatMalay Mail OnlineTan Sri Razali Ismail. — file picKUALA LUMPUR, April 18 — Asean member countries should be allowed to deal in arms just like other countries in the world, retired Malaysian diplomat Tan Sri Razali Ismail said today. Razali, a former chair of the United ...and mo […]
  • Ugandan sex slaves a thing of the past, says dept - The Star Online April 17, 2015
    Ugandan sex slaves a thing of the past, says deptThe Star OnlinePETALING JAYA: No Ugandan girls were lured to work as sex slaves in Malaysia in recent times, said the Immigration Department. “We were not part of any operation to rescue any girls from Uganda who were supposedly exploited by a sex trade syndicate ...and more »
  • Sister of bank officer killed in amok case still in shock - Astro Awani April 18, 2015
    Astro AwaniSister of bank officer killed in amok case still in shockAstro AwaniJOHOR BARU: More than 12 hours have passed but Ho Pei Xia, 25, the younger sister of the bank officer who was killed in an amok incident in Taman Molek here yesterday is still traumatised and refused to accept the fact that her brother is gone forever.and more »
  • 'Citizenship must be dealt with utmost caution in Sabah' - The Rakyat Post April 18, 2015
    The Rakyat Post'Citizenship must be dealt with utmost caution in Sabah'The Rakyat PostPKR vice-president Darell Leiking says one should have full confidence in Sabahan judges to determine who deserved a citizenship. KUALA LUMPUR, April 18, 2015: PKR vice-president Darell Leiking said issues related to citizenship and Sabah's ...How to deal wit […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: