Kman Blog

PANDUAN KIK – MAMPU..

Posted on: February 5, 2010

Maaf ..lama dah aku tak posting apa-apa cerita pasal gerakan Kualiti/Produktiviti….betul kata orang ..bila ada tak kena , semua merundum… macam pasaran saham.!!  Jatuh  bertimpa-timpa…. Terima kasih atas rakan-rakan yang memberi sokongan untuk terus aku  posting apa yang patut… untuk kita kongsikan bersama..itu matlamat aku..!!

Akhirnya ,terbit juga PANDUAN KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK) oleh pihak  MAMPU mula berkuatkuasa bertarikh 1 November 2009  bagi mengantikan PKPA 1991-Bil 7 berkaitan KMK. Terima kasih Sdr Yusli dari SUK Pahang , bantu inform pasal  terbitnya Panduan ini pada 2 Febuari yang lepas.

Masih teringkat aku, sama-sama bermusyuarat dengan En.Khalid dari MAMPU, Dato Zakaria, Datin Shamsiah, En.Saiful dari INTAN,  Tuan Hj.Mursid dari MPC  serta beberapa lagi orang kuat MAMPU di Pejabat  MAMPU  dan ada kalanya sampai jam 1 pagi bersama-sama brainstorming  untuk menghasilkan Panduan ini.

Draf terakhir yang disediakan oleh En.Khalid- MAMPU masih lagi aku simpan  sebagai kenangan…..

Diharap panduan ini dapat mempertabatkan lagi Gerakan KIK di Malaysia…….

Advertisements

6 Responses to "PANDUAN KIK – MAMPU.."

Assalamualaikum….

Bila dah baca panduan nie….sedikit sebanyak dapat mambantu group2 KIK yang lama dan mahupun yang baru ataupun yang bakal diwujudkan…..

tapi bagaimana pula sekiranya pihak pengurusan yang tidak ambil penduli tentang kewujudan panduan tersebut….apa yg boleh kumpulan sokongan lakukan…..bila wujud saja group2 KIK bos2 dah mula pening kepala….wujud ke keadaan sedemikian…??? Berdasarkan pengalaman En. Kman sendiri…

Salam . sdr shah.. soalan bro memang saya tunggu… tu sebab saya cakap dulu.. bila KIK di bentuk sebab nak dpt Star rating atau sebab pekeliling..and then lepas tu kena audit dengan MAMPU pulak ..baru nak tubuh KIK..tu yang pening tu!!

Ikut Pengalaman saya memang wujud.. sebab ada peserta kursus in house saya.. bila saya mention pasal JawatanKuasa pemandu ..mereka tak tahu !!… maknanya Jawatankuasa Pemandu yang sepatutnya di anggotai oleh Pihak pengurusan atasan tidak di tubuhkan.. dan sepatutnya salah satu tugas jawatan kuasa pemandu adalah merangka program Latihan kepada Kumpulan KIK.

Mana-mana kumpulan yang berjaya dan mampu bertahan lama di sebabkan Jawatankuasa Pemandu yang aktif.. tahu hala tuju KIK… bila tahu hala tuju KIK, Tahu objektif KIK… mereka akan menggerakan aktiviti ini dengan keutamaan perutukan kewangan bagi program latihan… melantik Fasilitator, promosikan KIK melalui bicara pagi atau perhimpunan bulanan, mengadakan Konvensyen, mengadakan pengiktirafan kepada staff yang terlibat dan banyak lagi.

Nanti saya akan posting ..faktor pengekalan KIK seperti yang saya bentangkan di Forum KIK di kelantan baru-baru ni.

Kalau bro.. nak buat bencmark jawtankuasa yang aktif dan struktur yang cukup cemerlang… boleh datang Ke Majlis Perbandaran Kuantan dan bercakap dengan En.Suris Mihat.. untuk pengetahuan bro.. ada kumpulan KIK di MPK terdiri dari aci yang bertugas di stesen bas di terminal Bas Kuantan…

TQ.. atas soalan dan tq sebab masuk blog saya.

hakikatnya staf kumpulan sokongan amat tersepit diantara 2 pihak iaitu jawatankuasa pemandu KIK dan pengurusan yg tidak terlibat dlm jawatan kuasa di peringkat PTJ…

pada saya xrugi mendalami ilmu ICC ni..walaupun pada asalnya penubuhan kumpulan pelbagai alasan cuba dibuat utk mengelakkan diri….lama kelamaan jd seronok..mmg sukar utk paham konsep KIK dlm masa yg singkat..

walaubagaimana pun tq kerana reply komen saya..

Syabas bro…. keterlibatan tuan dalam KIK membawa 2 kemenangan.
1. Kemenangan Tuan sebagai warga kerja yang turut dalam membuat keputusan –
2. potensi diri tuan digunakan sepenuhnya oleh tuan bagi melahirkan idea inovatif dan kreatif – yang menjana impak kepada diri tuan ,organisasi dan negara

Organisasi bro..seharusnya berbangga dengan pemikiran positif bro.. falsafah kita..” kalau lihat satu benda tu negatif, negatiflah ia sampai bila-bila dan sebaliknya…”

TQ dan harap dapat berjumpa dengan bro suatu hari nanti. Insyaalah kalau umur panjang…..

Salam En.Kman, panduan ini memang didapati sangat membantu dan mengunakan pendekatan yang menyeluruh dan mudah difahami. Saya baru berpindah ke organisasi sekarang dan ditugaskan untuk menghidupkan KIK. Kepada siapa saya perlu rujuk untuk langkah2 seterusnya? Adakah pihak MAMPU bersedia membantu organisasi2 untuk menubuhkan dan memberi latihan/tunjuk ajar?

Thanks bro;)) sekian lama mencari akhirnya jumpa jugak! Sangat2 berguna untuk saya yang masih baru and sangat2 fresh dalam bidang ni,, thanks a loooooot!!!!!!;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,788 hits

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated December 14, 2017
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Lim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal Court - The Sun Daily December 14, 2017
    Malay Mail OnlineLim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal CourtThe Sun DailyPUTRAJAYA: The Federal Court today ruled that Penang Chief Minister Lim Guan Eng and businesswoman Phang Li Koon must serve their defence statements to the prosecution before the commencement of their corruption trial at the Penang High C […]
  • Rahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claims - Malay Mail Online December 14, 2017
    Malay Mail OnlineRahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claimsMalay Mail OnlineDatuk Seri Abdul Rahman Dahlan is taking legal action over an allegation that the contract to run Expo Negaraku had been given to his 'brother'. — Picture by Miera ZulyanaKUALA LUMPUR, Dec 14 — Minister Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan has appoi […]
  • FT Minister rakes Cheras MP over claims - The Edge Markets MY December 14, 2017
    The Edge Markets MYFT Minister rakes Cheras MP over claimsThe Edge Markets MYPETALING JAYA (Dec 14): Federal Territories (FT) Minister Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor has slammed Cheras MP Tan Kok Wai over his claims that DBKL had sold land without open tender, as well as over affordable housing development matters ...and more »
  • I don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer Motley - Free Malaysia Today December 14, 2017
    Free Malaysia TodayI don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer MotleyFree Malaysia TodayThe deputy home minister asks if US lawyer Kimberly Motley has been retained by Anwar, and if she has a licence to practice law in Malaysia. Nur-Jazlan_Kimberly-Motley_600. PETALING JAYA: Deputy Home Minister Nur Jazlan Mohamed today dis […]
  • Online news portal The Malaysian Insight under investigation by regulators - Coconuts December 14, 2017
    CoconutsOnline news portal The Malaysian Insight under investigation by regulatorsCoconutsA leading Malaysian news portal said Wednesday it was under investigation over an article critical of a government inquiry, sparking fresh claims of official “harassment” of online media. Advertisement. Powered By YuMe. The Malaysian Insight is among ...and more »
  • Bank Negara wants digital currency exchangers to report their activities - The Star Online December 14, 2017
    The Star OnlineBank Negara wants digital currency exchangers to report their activitiesThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Bank Negara has reiterated its stand that bitcoin and its cryptocurrency siblings are not legal payment methods in Malaysia, as the central bank initiates a policy compelling digital currency exchange operators to report their activities ...Ban […]
  • Woman scammed by Facebook acquaintance - The Borneo Post December 14, 2017
    Woman scammed by Facebook acquaintanceThe Borneo PostMIRI: An Indonesian housewife suffered a loss of about RM2,200 after being tricked by an acquaintance on a social networking site recently. According to a source, the 29-year-old woman got to know the man on Facebook last September before they started ...and more »
  • Jan 5 trial for man charged with intimidating mother - The Borneo Post December 14, 2017
    Jan 5 trial for man charged with intimidating motherThe Borneo PostMIRI: A magistrates' court here set Jan 5 for the trial of a man charged with criminal intimidation of his biological mother. Magistrate Zuraini Ali Musa fixed the date after the accused maintained his innocence plea to the allegations. He also ordered ...and more »
  • Ksenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian elections - NBCNews.com December 14, 2017
    NBCNews.comKsenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian electionsNBCNews.comMOSCOW — Starstruck Russians snap selfies and crowd around reality-TV-star-turned-presidential-candidate Ksenia Sobchak as she walks in Moscow's Red Square. When three teenagers scream her name, Sobchak, a journalist and television personality who is ...Collusion, […]
%d bloggers like this: