Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 54,839 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Najib vows to work for greater Malaysia - The Malaysian Insider February 14, 2016
    The Malaysian InsiderNajib vows to work for greater MalaysiaThe Malaysian InsiderPrime Minister Datuk Seri Najib Razak says Malaysia is working towards a more resilient economy for the benefit of its people. – The Malaysian Insider file pic, February 14, 2016.Datuk Seri Najib Razak has vowed that as prime minister, he will continue ...NAJIB SHAMED ON US TRIP […]
  • US supreme court justice Scalia dies aged 79 - Irish Times February 14, 2016
    Irish TimesUS supreme court justice Scalia dies aged 79Irish TimesConservative US supreme court justice Antonin Scalia has died, setting up a major political showdown between President Barack Obama and the Republican-controlled Senate over who will replace him just months before a presidential election. “On behalf of ...Antonin Scalia: The Supreme Court Just […]
  • Christchurch shaken by earthquake - Sky News Australia February 14, 2016
    Sky News AustraliaChristchurch shaken by earthquakeSky News AustraliaThere were harrowing near misses but Christchurch has emerged from a magnitude 5.7 quake with no deaths and little damage and must wait to see what happens next. Two kids from Taylors Mistake, on the city's southeastern extremity, were clipped by ...Malaysians not affected by New Zeala […]
  • Seoul: Pyongyang used money from joint factories for weapons - Charlotte Observer February 14, 2016
    NewsweekSeoul: Pyongyang used money from joint factories for weaponsCharlotte ObserverAn North Korean woman crosses the street with her belongings packed in sacks on Sunday, Feb. 14, 2016, in Pyongyang, North Korea. North Korea launched a rocket Feb. 7, carrying what it said was an Earth observation satellite into space. The U.N. ...North Korea took 70% of w […]
  • US-Asean to further strengthen ties - Malay Mail Online February 14, 2016
    Malay Mail OnlineUS-Asean to further strengthen tiesMalay Mail OnlinePrime Minister Datuk Seri Najib Razak and his wife Datin Seri Rosmah Mansor meeting with Malaysian students, during his seven-day working visit to Los Angeles, and San Francisco Sunnylands, Feb 13, 2016. — Bernama picLOS ANGELES, Feb 14 — In ...US eyes on AseanNew Straits Times OnlineUS to […]
  • Civilian casualties in Afghanistan hit record high - UN | Reuters - Firstpost February 14, 2016
    Washington PostCivilian casualties in Afghanistan hit record high - UN | ReutersFirstpostKABUL Civilian casualties of the war in Afghanistan rose to record levels for the seventh year in row in 2015, as violence spread across the country in the wake of the withdrawal of most international troops, the United Nations reported on Sunday. At ...UN: 2015 civilian […]
  • Russian PM: West is rekindling the Cold War - Philly.com February 14, 2016
    Philly.comRussian PM: West is rekindling the Cold WarPhilly.comSecretary of State John Kerry , at the Munich conference, said the U.S. and Europe would continue to "stand up to Russia's repeated aggression." MATTHIAS SCHRADER / AP. Travel Deals. $999 -- Ireland: 6-Night Spring Getaway w/Air & Car. *. See all ...Speech by Dmitry Medvedev at […]
  • America has a "profound interest" in the UK staying in Europe, says Kerry - Herald Scotland February 14, 2016
    Herald ScotlandAmerica has a "profound interest" in the UK staying in Europe, says KerryHerald ScotlandAMERICA has a “profound interest” in a strong UK in a strong EU, the US Secretary of State John Kerry has said ahead of a crunch European summit for David Cameron. Speaking in Germany, Kerry said many Europeans felt “overwhelmed” by recent ...John […]
  • Loser! Jerk! Insults fly on Republican campaign trail - The Star Online February 14, 2016
    Washington PostLoser! Jerk! Insults fly on Republican campaign trailThe Star OnlineWASHINGTON (Reuters) - For months Republican U.S. presidential candidates traded insults such as "dummy," "jerk" and "loser." Then, party front-runner Donald Trump repeated a supporter's description of Ted Cruz as a "pussy." With th […]
  • Turkey shells Kurdish-held Aleppo airbase - The Nation February 14, 2016
    The NationTurkey shells Kurdish-held Aleppo airbaseThe NationTurkish forces have shelled Kurdish-held areas, including an airbase, in Syria's northern province of Aleppo, sources have told Al Jazeera. Syrian Kurdish fighters from the People's Protection Units (YPG) reported on Saturday that Turkish artillery ...US urges Turkey to stop attacks on Ku […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: