Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 56,785 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Muhyiddin: Dr Wan Azizah is Opposition Leader - Malay Mail Online July 30, 2016
    Malay Mail OnlineMuhyiddin: Dr Wan Azizah is Opposition LeaderMalay Mail OnlineFormer deputy prime minister Tan Sri Muhyiddin Yassin downplayed speculation of him becoming Opposition Leader. — Picture by Yusof Mat IsaSUBANG JAYA, July 30 — Former deputy prime minister Tan Sri Muhyiddin Yassin today downplayed ...Wan Azizah is opposition leader, insists Muhyi […]
  • PM Najib on working visit to Jakarta from Aug 1 to 3 - New Straits Times Online July 30, 2016
    New Straits Times OnlinePM Najib on working visit to Jakarta from Aug 1 to 3New Straits Times OnlinePUTRAJAYA : Prime Minister Datuk Seri Najib Razak will undertake a working visit to Jakarta from August 1 to 3. The visit is in conjunction with the 11th Annual Consultation between the Malaysian Prime Minister and Indonesian President, and the 12th ...and mor […]
  • Support Dzulkifli even if he's not an 'internal man', Abu Kassim tells MACC officers - Malay Mail Online July 29, 2016
    Malay Mail OnlineSupport Dzulkifli even if he's not an 'internal man', Abu Kassim tells MACC officersMalay Mail OnlineOutgoing Malaysian Anti-Corruption Commission chief Tan Sri Abu Kassim Mohamed bids his men goodbye before leaving the MACC headquarters July 29, 2016. ― Picture by Yusof Mat IsaPUTRAJAYA, July 29 ― In an emotional speech, outg […]
  • What lies beneath: Malaysia Airlines flight MH370 search a sham? - The Australian July 29, 2016
    The AustralianWhat lies beneath: Malaysia Airlines flight MH370 search a sham?The AustralianFor the past two years, Paul Kennedy has led the most expensive, logistically difficult and publicly scrutinised underwater search to solve the holy grail of aviation mysteries, the disappearance of Malaysia Airlines flight MH370. As the Perth-based ...Wing part […]
  • Blast sparks fire at Bintulu gas plant, workers flee - The Star Online July 30, 2016
    The Star OnlineBlast sparks fire at Bintulu gas plant, workers fleeThe Star OnlineThe fire, which occurred at around 9.30am on Saturday, was, however, quickly put out by the internal fire team and a team from the Bintulu Fire & Rescue Services department. Popular Now in News. 'Moneylender helped many kids' · Missing girl returns ...and more » […]
  • SEA Games record next for Khairul - Malay Mail Online July 30, 2016
    Malay Mail OnlineSEA Games record next for KhairulMalay Mail OnlineMalacca sprinter Khairul Hafiz Jantan (M272) winning the Sukma 200m in a Games record 21.03 seconds at Stadium Sarawak July 29, 2016. Bernama PETALING JAYA, July 30 — In barely 24 hours Khairul Hafiz Jantan broke the 200m Malaysia Games ...Sprint king Khairul smashes 14-year 200m Sukma record […]
  • Experts wary about China's new coziness with Russia in the South China Sea - The Sydney Morning Herald July 30, 2016
    The Sydney Morning HeraldExperts wary about China's new coziness with Russia in the South China SeaThe Sydney Morning HeraldThe alarm should have sounded a couple of months ago when Chinese commentators began quoting Vladimir Putin, that "if a fight is inevitable, go and fight first". But warning bells are ringing loudly now after China declar […]
  • Economic development: 'Facilities for Chinese textile sector will be replicated here' - The Express Tribune July 29, 2016
    The Express TribuneEconomic development: 'Facilities for Chinese textile sector will be replicated here'The Express TribuneLAHORE: Chief Minister Shahbaz Sharif said on Friday that facilities provided to the textile sector in the garments city of China will be replicated in the Punjab. Talking to the media during a visit to Jimo City before his dep […]
  • Clinton campaign also hacked in attacks on Democrats - Free Malaysia Today July 30, 2016
    Free Malaysia TodayClinton campaign also hacked in attacks on DemocratsFree Malaysia TodayThe U.S. Department of Justice national security division is investigating whether cyber attacks on Democratic political organizations threatened U.S. security. Clinton. NEW YORK: The computer network used by Democratic presidential nominee Hillary ...Russian spies said […]
  • North-east India sees two faces of BJP - Asia Times July 30, 2016
    Asia TimesNorth-east India sees two faces of BJPAsia TimesThe ugly face of India's ruling party BJP was exposed in Arunachal Pradesh when it systematically abused and violated constitutional procedures by using a governor to remove the Congress government from power. But justice and democracy finally won ...At least 31 killed in India's northeast, […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: