Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

Advertisements

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,800 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

RSS Top stories

  • Was it just VX nerve agent? Police await chemistry report - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineWas it just VX nerve agent? Police await chemistry reportThe Star OnlineAMPANG JAYA: Police are waiting for a report from the Chemistry Department to determine if chemicals other than the VX nerve agent were used in the assassination of Kim Jong-nam. Selangor police chief Comm Datuk Seri Abdul Samah Mat said the ...Police confirm taking sample […]
  • White House bars some news organisations from briefing - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineWhite House bars some news organisations from briefingThe Star OnlineWASHINGTON (Reuters) - The White House excluded several major U.S. news organisations, including some it has openly criticised, from an off-camera briefing held by the White House press secretary on Friday, representatives of the organisations said.White House bars major news […]
  • Can EPF maintain its good returns? - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineCan EPF maintain its good returns?The Star OnlineBig-time investor: The EPF receives on a monthly basis about RM2bil from its members to be invested for their retirement needs. WHEN the Employees Provident Fund (EPF) declares its annual dividend to members, the one thing that usually resonates is the ...and more »
  • Son of boxer Muhammad Ali detained at Florida airport - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailySon of boxer Muhammad Ali detained at Florida airportThe Sun DailyWASHINGTON: A son of boxing legend Muhammad Ali was held for questioning for two hours at a Florida airport upon returning from Jamaica because of his Arabic-sounding name, US media reported late Friday. Muhammad Ali Jr., 44, who was born in ...Muhammad Ali Jr. detained by immigra […]
  • Saudi King`s visit to boost Bali`s tourism - ANTARA February 25, 2017
    U.S. News & World ReportSaudi King`s visit to boost Bali`s tourismANTARAJakarta (ANTARA News) - Tourism operators and observers hailed the planned visit of Saudi King Salman bin Abdulaziz al-Saud to Indonesia, especially his one-week vacation plan in the Indonesian tourist resort island of Bali. King Salman and his ...Saudi king on 4-day visit to Malaysi […]
  • Kansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crime - The Independent February 25, 2017
    The IndependentKansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crimeThe IndependentThe wife of an Indian engineer gunned down by an American man who allegedly told him to “get out of my country” has called on Donald Trump's administration to fight hate crime. Adam Purinton reportedly shouted racial sl […]
  • Hundreds on Philippine streets as Duterte jails top critic - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailyHundreds on Philippine streets as Duterte jails top criticThe Sun DailyActivists march on the EDSA highway on their way to protest in front of the Armed Forces of the Philippines (AFP) headquarters in Manila on Feb 25, 2017, during the 31st anniversary of the 'People Power' revolution. More than 1,000 people took to the ...Philippine l […]
  • Trump And CPAC: A Complicated Relationship No More - NPR February 25, 2017
    NPRTrump And CPAC: A Complicated Relationship No MoreNPRPresident Trump's status with the Conservative Political Action Conference has gone from "it's complicated" to a full-on committed relationship. That turnaround was to be expected, given that the former reality TV star and billionaire businessman ...Activists tricked Trump supporters […]
  • (Video) China hotel fire kills at least 10: Xinhua - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun Daily(Video) China hotel fire kills at least 10: XinhuaThe Sun DailyThree of 16 people rushed to hospitals died while in care, and firefighters found seven bodies amid the hotel debris. — AFP. BEIJING: At least 10 people were killed in a huge fire at a hotel in eastern China, the official Xinhua news agency said Saturday.Ten killed in hotel blaze in […]
  • Iraqi forces push deeper into western Mosul as civilians flee - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineIraqi forces push deeper into western Mosul as civilians fleeThe Star OnlineMOSUL, Iraq (Reuters) - U.S.-backed Iraqi forces pushed deeper into western Mosul on Saturday after retaking the city's airport from Islamic State and punching into built-up areas of the jihadists' last major stronghold in the country. Troops advanced ...Iraq […]
%d bloggers like this: