Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 57,173 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Passports can be renewed online beginning September - The Star Online August 28, 2016
    The Star OnlinePassports can be renewed online beginning SeptemberThe Star OnlineJOHOR BAHRU: The Immigration Department has chosen four states and two Urban Transformation Centres (UTC) as part of a pilot programme to issue passports renewed via the 'MyOnline Passport' system, beginning Sep 1. Its director-general Datuk Seri ...and more »
  • Khairy: Please support our Paralympics contingent in Rio - The Star Online August 28, 2016
    The Star OnlineKhairy: Please support our Paralympics contingent in RioThe Star OnlinePETALING JAYA: Malaysians should support the country's athletes participating in the 2016 Paralympics in Rio, said Youth and Sports Minister Khairy Jamaluddin. "Please support them in the upcoming Games. They are extraordinary and I am confident that ...Meet the t […]
  • Kim Jong Un attends celebration of N. Korea youth league - Daily Mail August 28, 2016
    Daily MailKim Jong Un attends celebration of N. Korea youth leagueDaily MailPYONGYANG, North Korea (AP) — North Korean leader Kim Jong Un attended a giant celebration of the country's main youth league on Sunday night, capping the organization's first gathering in more than 23 years. The Kim Il Sung Socialist Youth League ...What does it mean when […]
  • Brexit may send EU 'down the drain' - German vice chancellor - BBC News August 28, 2016
    BBC NewsBrexit may send EU 'down the drain' - German vice chancellorBBC NewsGermany's vice-chancellor has warned the future of the EU could be in doubt if the UK's exit is handled badly. Sigmar Gabriel said the EU would go "down the drain" if other states followed Britain's lead and that the UK could not keep the "nice […]
  • Turkish warplanes, artillery hit targets in north Syria - sources - The Star Online August 28, 2016
    The Star OnlineTurkish warplanes, artillery hit targets in north Syria - sourcesThe Star OnlineKARKAMIS, Turkey (Reuters) - Turkey's army and its allies thrust deeper into Syria on Sunday, seizing territory controlled by Kurdish-aligned forces on the fifth day of a cross-border campaign that a monitoring group said had killed at least 35 ...Turkey-Backe […]
  • 2 brothers charged in shooting death of Dwyane Wade's cousin Nykea Aldridge - CNN August 28, 2016
    CNN2 brothers charged in shooting death of Dwyane Wade's cousin Nykea AldridgeCNN(CNN) Chicago police have arrested two brothers in connection with the death of NBA star Dwyane Wade's cousin Nykea Aldridge. Darwin Sorrells Jr., 26, and Derren Sorrells, 22, have each been charged with first-degree murder and first-degree attempted ...2 Chicago men c […]
  • ISIS-inspired attacker's bid to bomb Indonesian church fizzles out — literally - Washington Post August 28, 2016
    Washington PostISIS-inspired attacker's bid to bomb Indonesian church fizzles out — literallyWashington PostA man armed with a bomb and an ax intended to wreak havoc during a packed Sunday Mass celebration in Indonesia, but his bomb burst into flames rather than explode. Police told local media that the man was carrying items marked with an Islamic Stat […]
  • Philippine militants linked to IS stage mass jailbreak - The Star Online August 28, 2016
    The Star OnlinePhilippine militants linked to IS stage mass jailbreakThe Star OnlinePhilippine soldiers return to camp after an armed encouter with members of the militant group Abu Sayyaf, one of several Muslim gangs on the southern island of Mindanao on August 26, 2016. ILIGAN (Philippines): Muslim militants carrying Islamic State ...Terrorists raid Marawi […]
  • After Long Life of Service, Israeli Politician Ben-Eliezer Died Mired in Corruption Controversy - Haaretz August 28, 2016
    HaaretzAfter Long Life of Service, Israeli Politician Ben-Eliezer Died Mired in Corruption ControversyHaaretzThe career politician and military leader leaves behind a mixed legacy with court case against him unresolved. Sharon Pulwer. Aug 28, 2016 10:26 PM. 0comments Print Zen Subscribe now · Shareshare on facebook · Tweet · send via email · reddit ...Former […]
  • Pope mulls Italy quake visit as survivors dig in - Malay Mail Online August 28, 2016
    Malay Mail OnlinePope mulls Italy quake visit as survivors dig inMalay Mail OnlineRescuers walk through rubble following the earthquake in Amatrice, central Italy, August 24, 2016. — Reuters picAMATRICE, Aug 28 — Pope Francis said today he wanted to visit some of the Italian villages devastated by this week's earthquake, as ...Shoddy home renovations ma […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: