Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 56,287 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Obama to make history, stirs debate with Hiroshima visit - The Star Online May 27, 2016
    The Star OnlineObama to make history, stirs debate with Hiroshima visitThe Star OnlineHIROSHIMA, Japan (Reuters) - Barack Obama on Friday became the first incumbent U.S. president to visit Hiroshima, site of the world's first atomic bombing, in a gesture Tokyo and Washington hope will showcase their alliance and reinvigorate efforts to ...'The worl […]
  • Top management sets the tone in fight against money laundering - AsiaOne May 27, 2016
    AsiaOneTop management sets the tone in fight against money launderingAsiaOneSingapore's stance against money laundering took the limelight earlier this week in dramatic fashion when the Monetary Authority of Singapore ordered the shutdown of BSI Bank's Singapore branch for breaches of anti-money laundering rules. BSI has been ...and more »
  • Never mind Trump, GOP uniting under banner: 'Never Hillary' - Daily Mail May 27, 2016
    Daily MailNever mind Trump, GOP uniting under banner: 'Never Hillary'Daily MailWASHINGTON (AP) — Donald Trump's best ally in winning over skeptical Republicans is turning out to be Hillary Clinton. Having overcome a multimillion-dollar "Never Trump" campaign aimed at blocking him from the Republican nomination, he's now ...Trump […]
  • Europe steps up North Korea sanctions with oil, finance bans - The Star Online May 27, 2016
    The Star OnlineEurope steps up North Korea sanctions with oil, finance bansThe Star OnlineBRUSSELS (Reuters) - The European Union stepped up its sanctions on North Korea on Friday with near-blanket trade and travel bans after Pyongyang's latest nuclear test and rocket launch, a move going beyond new U.N. Security Council sanctions.S. Korea hails new EU […]
  • Vietnamese member of al Qaeda offshoot gets 40 years in US prison - The Star Online May 27, 2016
    Mirror.co.ukVietnamese member of al Qaeda offshoot gets 40 years in US prisonThe Star OnlineNEW YORK (Reuters) - A Vietnamese-born man who U.S. authorities say was instructed by a top figure with al Qaeda's Yemen affiliate to carry out a suicide attack at London's Heathrow Airport was sentenced on Friday to 40 years in prison. Minh Quang ...Vietnam […]
  • Indian Medical Association Demands A Blanket Ban On Smoking Scenes In Films - Indiatimes.com May 27, 2016
    Indiatimes.comIndian Medical Association Demands A Blanket Ban On Smoking Scenes In FilmsIndiatimes.comThere might not be Rajinikanth flipping a cigarette in the air as it lands on his pout. Or Katrina Kaif revealing her punk side dragging a beedi. There might not be any more hookah parties in films and villains may not light cigars to show their swag.and mo […]
  • Amber Heard claims Johnny Depp threw phone at her in drunken rage - New York Daily News May 27, 2016
    New York Daily NewsAmber Heard claims Johnny Depp threw phone at her in drunken rageNew York Daily NewsJohnny Depp wound up like a “baseball pitcher” and hurled a cell phone at his wife Amber Heard's face during a drunken rage two days before she filed for divorce, the actress claimed Friday. Heard was sporting bright red bruises on her right cheek and  […]
  • The real winner of the National Spelling Bee? Twitter account shuts down abusive messages and corrects their spelling - Daily Mail May 27, 2016
    Daily MailThe real winner of the National Spelling Bee? Twitter account shuts down abusive messages and corrects their spellingDaily MailIf you're going criticize the Scripps Spelling Bee, you'd better learn how to spell first. One Twitter user ended up finding out the hard way after swearing during a tweet that begrudged the use of the 'comfo […]
  • Netanyahu's government may be near collapse, report says - Jerusalem Post Israel News May 27, 2016
    Jerusalem Post Israel NewsNetanyahu's government may be near collapse, report saysJerusalem Post Israel NewsPrime Minister Benjamin Netanyahu's government may be on the verge of collapse according to Israel's Channel 10. In a report Friday night, the TV station quoted unnamed “party leaders” saying that Netanyahu's surprise move to bring […]
  • Yellen: Rate rise 'probably' appropriate in coming months - The Star Online May 27, 2016
    The Star OnlineYellen: Rate rise 'probably' appropriate in coming monthsThe Star OnlineYellen, speaking at the Radcliffe Institute for Advanced Study at Harvard University, says growth seems to be picking up. - Reuters pic. Popular Now in Business. Ringgit gains the most(Update) · AirAsia closes at highest since March 2015, AmBank ...Yellen Leans T […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: