Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

Advertisements

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,660 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Australian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual Assault - New York Times June 29, 2017
    New York TimesAustralian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual AssaultNew York TimesCardinal George Pell at an Easter vigil mass in St. Peter's Basilica at the Vatican in April. Credit Max Rossi/Reuters. SYDNEY, Australia — Australia's senior Roman Catholic prelate, and one of Pope Francis' top advisers, has been charged with sexual […]
  • As Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in Air - NBCNews.com June 29, 2017
    NBCNews.comAs Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in AirNBCNews.comPassengers at O'Hare International Airport wait in line to be screened at a Transportation Security Administration (TSA) checkpoint on May 16, 2016 in Chicago. File Scott Olson / Getty Images File. Share; Share · Tweet · Comment · Email; Print ...Widespread un […]
  • North Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear Arsenal - U.S. News & World Report June 28, 2017
    The Chosun IlboNorth Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear ArsenalU.S. News & World ReportNorth Korea's U.N. ambassador is warning the United States and the rest of the world that it will keep building up its nuclear arsenal regardless of sanctions, pressure or military attack. June 28, 2017, at 6:56 p.m.. MORE. LinkedIn · StumbleUpon ...Nort […]
  • DHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop ban - Washington Post June 28, 2017
    Washington PostDHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop banWashington PostU.S. officials on Wednesday announced enhanced security and screening measures for all commercial flights to the United States but backed away from a proposal to expand a ban on laptops and other electronic devices — unless ai […]
  • Driver rams his car into Brazil's presidential residence - Business Insider June 29, 2017
    Business InsiderDriver rams his car into Brazil's presidential residenceBusiness InsiderA driver rammed his car through the gates of Brazil's presidential residence on Wednesday and was arrested, security forces said, though President Michel Temer was not inside the building. Guards fired warning shots and then opened fire at the vehicle ...Car ram […]
  • Celebration and protest as China president visits Hong Kong - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineCelebration and protest as China president visits Hong KongMalay Mail OnlinePro-democracy activists chant slogans on the Golden Bauhinia Square during a protest a day before Chinese President Xi Jinping is due to arrive in Hong Kong June 28, 2017. — Reuters picHONG KONG, June 29 — President Xi Jinping arrives in Hong ...Chinese president mak […]
  • Indian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest Destroyer - NDTV June 28, 2017
    NDTVIndian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest DestroyerNDTVChina is building four of these destroyers, the first of which was shown off this morning at the Shanghai port. All India | Written by Vishnu Som | Updated: June 28, 2017 11:55 IST. 2.1K Shares. EMAIL. PRINT. COMMENTS. Indian Navy Outgunned As China ...China's navy launches latest-gene […]
  • Police among six charged in UK over 1989 Hillsborough disaster - The Sun Daily June 28, 2017
    The Sun DailyPolice among six charged in UK over 1989 Hillsborough disasterThe Sun DailySt Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the victims of the Hillsborough disaster in Liverpool, northern England April 27, 2016. — Reuters. PrevNext. 12345. St Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the ...Who is David Duck […]
  • Shootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 draw - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineShootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 drawMalay Mail OnlineChile's Gary Medel and Arturo Vidal celebrate after winning the penalty shootout against Portugal. ― Reuters picKAZAN (Russia), June 29 ― Chile goalkeeper Claudio Bravo saved three successive penalties to give them a 3-0 shootout win over Portugal ...Portugal 0 Ch […]
  • UN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demands - The Star Online June 28, 2017
    The Star OnlineUN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demandsThe Star OnlineDUBAI (Reuters) - A United Nations expert and a media freedom watchdog on Wednesday criticised four Arab states for seeking to close Al Jazeera television in a rift with Qatar. Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Bahrain and Egypt have sent Doha a ...Qa […]
%d bloggers like this: