Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

Advertisements

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 61,695 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated July 15, 2018
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Anwar as president: Support trickles in from PKR reps - Free Malaysia Today July 15, 2018
    Free Malaysia TodayAnwar as president: Support trickles in from PKR repsFree Malaysia TodayThey say the decision is in line with Anwar's eventual appointment as the prime minister. Anwar Ibrahim says there have been calls for him to replace his wife Dr Wan Azizah Wan Ismail as the PKR president. (Bernama pic). KANGAR: PKR leaders in at least ...Anwar Ib […]
  • Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlon - Malaysiakini July 15, 2018
    Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlonMalaysiakiniA committee will be set up to probe into the death of a participant of the Port Dickson International Triathlon today. Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman said the committee would be headed by the ministry's secretary-general Lokman ...and more »
  • Malaysia may get yet another tallest building - Malaysiakini July 15, 2018
    Malaysia may get yet another tallest buildingMalaysiakiniMalaysia may get yet another tallest building – tentatively dubbed 'Tower M' – after 2030, according to The Edge Property. The building is expected to exceed the height of two other towers initiated during the Najib Abdul Razak administration, The ...and more »
  • France lift second World Cup after winning classic final - The Star Online July 15, 2018
    The Star OnlineFrance lift second World Cup after winning classic finalThe Star OnlineMOSCOW (Reuters) - France won the World Cup for the second time in spectacular style on Sunday by ending battling Croatia's dreams of a first major title with a 4-2 victory in one of the most entertaining and action-packed finals for decades. France ...The Latest: Fran […]
  • Recognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says Maszlee - New Straits Times Online July 15, 2018
    New Straits Times OnlineRecognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says MaszleeNew Straits Times OnlinePUTRAJAYA: The Education Ministry today said any decision to recognise the Unified Examination Certificate (UEC) will not threaten the position of Bahasa Melayu as the country's national language. Education Minister Dr Maszlee Malik said the […]
  • Blind to religion, colour or creed - The Star Online July 15, 2018
    Malay MailBlind to religion, colour or creedThe Star OnlineAN Arabic TV journalist asked me a question that made me blush as a Malaysian. He was wondering if the law in Malaysia had a religion. I was taken by surprise as the question did not make any sense to me initially. Having just read the comments by Umno ...Upko Youth Chief raps critics of Malanjum […]
  • Apandi Ali declines Umno Supreme Council appointment - The Sun Daily July 14, 2018
    The Sun DailyApandi Ali declines Umno Supreme Council appointmentThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Former Attorney-General Tan Sri Mohamed Apandi Ali (pix) has declined his appointment as an Umno Supreme Council member. Mohamed Apandi in a statement here last night said after careful consideration and much thought, it was ...and more »
  • Speaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MP - Malaysiakini July 15, 2018
    Malay MailSpeaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MPMalaysiakiniEven as doubts remain over the validity of Pakatan Harapan's choice of Mohamad Ariff Md Yusof as Dewan Rakyat speaker, one lawmaker has already given him his first task – to review the barring of journalists from the Parliament lobby. Ipoh Barat […]
  • Zakir Naik must ease the pressure - The Sun Daily July 15, 2018
    The Sun DailyZakir Naik must ease the pressureThe Sun DailyOF late, the issue related to Dr Zakir Naik has come to a boil so much so it is putting additional pressure on Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. Mahathir has just turned 93 and all Malaysians are grateful for this given that he is much needed to ...Ramasamy prepared to debate Zakir only if prea […]
Advertisements
%d bloggers like this: