Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 50,519 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • M'sian IS fighter dedicates journey to friends detained under Sosma - The Star Online March 4, 2015
    The Star OnlineM'sian IS fighter dedicates journey to friends detained under SosmaThe Star OnlinePETALING JAYA: Like many others his age, Muhamad Wanndy Muhamad Jedi, 25, uses Facebook to keep in touch with friends. Only, instead of sharing cat memes or photographs of food, he is more likely to share a video depicting a beheaded man in Syria, ...2 Malay […]
  • Malaysia orders independent review of 1Malaysia Development accounts - THE BUSINESS TIMES March 4, 2015
    THE BUSINESS TIMESMalaysia orders independent review of 1Malaysia Development accountsTHE BUSINESS TIMESMalaysia's Prime Minister Najib Razak said on Wednesday that he has instructed the country's Auditor General to independently verify the accounts of state development company 1Malaysia Development Bhd (1MDB). PHOTO: REUTERS. Comments. Share.UPDAT […]
  • Nirbhaya documentary banned after massive uproar - India Today March 4, 2015
    India TodayNirbhaya documentary banned after massive uproarIndia TodayProtest against Nirbhaya gangrape In this file photo, women carry a floral tribute at an event to mark the anniversary of the brutal gangrape of a 23-year-old medical intern on a bus in Delhi, outside the Indian High Commission in central London. ReutersA ...Make sure Nirbhaya documentary […]
  • Turkish jet skids off runway in Nepal - Hindu Business Line March 4, 2015
    Fox NewsTurkish jet skids off runway in NepalHindu Business LineNearly 240 people on board a Turkish Airlines jet had a lucky escape when the plane missed the runway while landing in dense fog and skidded onto nearby grassland at Nepal's only international airport here this morning. The Airbus A330 flying from ...Watch: Turkish Airlines Jet Veers Off Ru […]
  • George Town Shooting Linked To Sungai Petani Murder - Police - Bernama March 4, 2015
    Malay Mail OnlineGeorge Town Shooting Linked To Sungai Petani Murder - PoliceBernamaGEORGE TOWN, March 4 (Bernama) -- The killing of a security company director in Jalan Scotland here on Monday may be linked to a case in Sungai Petani, Kedah where a car wash premises owner was gunned down. This is the finding of an initial police ...Cops probing links betwee […]
  • Selangor govt rejects 3-month bonus for MBPJ staff - The Sun Daily March 4, 2015
    The Star OnlineSelangor govt rejects 3-month bonus for MBPJ staffThe Sun DailyPETALING JAYA: The Selangor state government has rejected the Petaling Jaya City Council's (MBPJ) proposal to award a three-month bonus to its employees who performed well in their Key Performance Index (KPI) for the year 2014. According to a ...State exco rejects MBPJ's […]
  • Anwar rally declared illegal - The Star Online March 4, 2015
    The Star OnlineAnwar rally declared illegalThe Star OnlineKUALA LUMPUR: City police have declared the upcoming March 7 #KitaLawan rally to protest the imprisonment of Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, as illegal. Dang Wangi OCPD Asst Comm Zainol Samah (pic) said that authorities had failed to ...PKR welcomes Umno's Sunday gatheringThe Rakyat P […]
  • Civil servants among drug addicts nabbed - The Sun Daily March 4, 2015
    Free Malaysia TodayCivil servants among drug addicts nabbedThe Sun DailyJOHOR BARU: Fourteen civil servants were among 3,230 drug suspects detained by Johor police in the first two months of the year. Johor Police Chief Comm Datuk Mohd Mokhtar Mohd Sharif said the civil servants who were confirmed among the drug ...Cops nab 11 suspects in Nusajaya shooting i […]
  • Dozens Trapped, at Least 1 Dead After Explosion at Ukraine Coal Mine - ABC News March 4, 2015
    ABC NewsDozens Trapped, at Least 1 Dead After Explosion at Ukraine Coal MineABC NewsDozens of miners were trapped, and at least one has died, after an explosion at a coal mine in Donetsk, eastern Ukraine Wednesday, and a rescue operation is underway, officials said. “Rescue teams are battling poisonous gases as they are trying to track ...As battles rage in […]
  • Putin says murder of Kremlin critic is disgrace to Russia - Herald Scotland March 4, 2015
    The HinduPutin says murder of Kremlin critic is disgrace to RussiaHerald ScotlandRussian president Vladimir Putin has said the killing of a key opposition figure is a "disgrace" to Russia. Russian president Vladimir Putin has said the killing of a key opposition figure is a "disgrace" to Russia. Sorry, you must sign in before you can prin […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: