Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

Advertisements

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,510 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Hillside development issue was raised before, says Tanjung Bungah Residents' Association - Malay Mail Online October 21, 2017
    Malay Mail OnlineHillside development issue was raised before, says Tanjung Bungah Residents' AssociationMalay Mail OnlineA view of the landslide which took place at Tanjung Bungah, Penang. Tanjong Bungah Residents' Association (TBRA) said the association had raised the issue of hillside developments last week and asked the state government to stop […]
  • Participant slips MO1 question to Najib in dialogue with Chinese youths - Malaysiakini October 21, 2017
    Participant slips MO1 question to Najib in dialogue with Chinese youthsMalaysiakiniNajib Abdul Razak today sought to engage with Chinese youths but some participants decided to slip in pointed questions to the prime minister, including one on whether he was really “Malaysian Official 1” (MO1). These queries were not picked up by the ...and more »
  • MACC raids Shafie Apdal's house in KK - The Star Online October 21, 2017
    The Star OnlineMACC raids Shafie Apdal's house in KKThe Star OnlineIt is learnt that the investigators took him back to the Sabah Malaysian Anti- Corruption Commission (MACC) office for further questioning. KOTA KINABALU: Graft investigators raided the house of Parti Warisan Sabah president Datuk Seri Shafie Apdal ...Shafie's brother remanded for l […]
  • Ustaz: Haram to play chess, checkers, Snakes and Ladders - The Star Online October 21, 2017
    The Star OnlineUstaz: Haram to play chess, checkers, Snakes and LaddersThe Star OnlinePETALING JAYA: Penang-based preacher Ustaz Shahul Hamid Seeni Muhammad has spoken out against the use of mobile devices, such as the iPad, for gaming and games such as Snakes and Ladders. The preacher was mired in controversy recently for ...No dice games for Muslims: ustaz […]
  • Kedah PAS leaders attend national Amanah convention - Free Malaysia Today October 21, 2017
    Free Malaysia TodayKedah PAS leaders attend national Amanah conventionFree Malaysia TodayPokok Sena MP Mahfuz Omar, 2 state assemblymen join in PAS splinter Amanah's event, with former saying he supports political change in the country. Mahfuz-Omar-amanah-convention-bendera-1 ALOR STAR: The presence of PAS members at the Parti ...PAN convention abuzz wi […]
  • Prosecution chief heads task force on Dzulkifli Ahmad probe - Malaysiakini October 21, 2017
    Prosecution chief heads task force on Dzulkifli Ahmad probeMalaysiakiniThe head of the prosecution division in the Attorney-General's Chambers is leading the special task force set up to investigate the allegations against MACC chief Dzulkifli Ahmad of having an affair with a woman in Bali, Indonesia recently. Without ...and more »
  • Harapan leaders ready to forgive but not forget - Malaysiakini October 21, 2017
    Harapan leaders ready to forgive but not forgetMalaysiakiniTop Harapan leaders present during Amanah's National Convention in Alor Setar today showed that their ability to forgive, but not forget, will be a part of its recipe for victory in the next 14th general elections. In particular, Harapan chairperson Dr ...and more »
  • A heartfelt tribute to Yeoh Tiong Lay - New Straits Times Online October 21, 2017
    New Straits Times OnlineA heartfelt tribute to Yeoh Tiong LayNew Straits Times OnlineA filial son, father figure, hard worker, early riser and above all - a good husband - sums up the life of Tan Sri Yeoh Tiong Lay in the eyes of his wife, Puan Sri Tan Kai Yong. Pic By NSTP. By NST - October 21, 2017 @ 5:07pm. KUALA LUMPUR: A filial ...Late Yeoh Tiong Lay ha […]
  • NGOs advised to exercise caution when exposing secret societies - The Sun Daily October 21, 2017
    The Sun DailyNGOs advised to exercise caution when exposing secret societiesThe Sun DailyJOHOR BARU: Non-governmental organisations (NGO) have been urged not to be overzealous in exposing the activities of secret societies to avoid compromising their own safety. Deputy Home Minister Datuk Nur Jazlan Mohamed (pix) said NGOs should ...Use discretion when revea […]
  • Turkey, D-8 nations laud M'sia's effort to help Rohingya - Malaysiakini October 21, 2017
    Turkey, D-8 nations laud M'sia's effort to help RohingyaMalaysiakiniThe continuous effort of Malaysia to help the Rohingya refugees in Bangladesh receives praises and appreciation from the Group of Eight Developing Islamic Countries (D-8) specifically by Turkish President Recep Tayyip Erdogan. Deputy Prime Minister ...and more »
%d bloggers like this: