Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 52,531 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

RSS Top stories

  • Malaysia probe says it has found documents tied to alleged transfers to premier - MarketWatch July 4, 2015
    The Star OnlineMalaysia probe says it has found documents tied to alleged transfers to premierMarketWatchKUALA LUMPUR, Malaysia—Malaysia's attorney general said an official investigation into a troubled state investment fund has uncovered documents related to allegations that money was transferred into the personal bank accounts of Prime Minister Najib  […]
  • Penang CM ordered to pay in racist grandmother defamation suit | Astro Awani - Sentinel Republic July 4, 2015
    The Malaysian InsiderPenang CM ordered to pay in racist grandmother defamation suit | Astro AwaniSentinel RepublicPenang Chief Minister Lim Guan Eng will file an appeal after losing a defamation case against opposition leader Datuk Jahara Hamid, whom he labelled “a racist grandmother” two years ago. Judicial Commisioner Datuk Nordin Hassan ordered Lim to pay […]
  • State made poorer by RM100m - Daily Express July 4, 2015
    The Star OnlineState made poorer by RM100mDaily ExpressKota Kinabalu: The June 5 earthquake and over 100 aftershocks in the State since then have left some RM100 million in damages, according to early estimates. State Tourism, Culture and Environment Minister Datuk Seri Masidi Manjun said preliminary ...Ailing from abductions, Sabah tourism now faces post-qu […]
  • Robbers flee with RM1.45mil; warn “not mess with them” - New Straits Times Online July 3, 2015
    The Rakyat PostRobbers flee with RM1.45mil; warn “not mess with them”New Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: An investment company lost over RM1.45 million cash after two robbers waylaid its three staff who had just withdrawn the money. The robbery occurred at the basement parking of Phileo Damansara in Petaling Jaya about 4.20pm yesterday ...Robbers escape wi […]
  • Teenager among six charged with promoting terrorism - The Sun Daily July 3, 2015
    The Rakyat PostTeenager among six charged with promoting terrorismThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Six men including a teenager were charged at the High Court here today for conspiring to promote terrorism in the country. Fertiliser traders and siblings Mohd Anwar Azmi, 33, and Mohd Nurkamal Azmi, 30, storekeeper Mohd Hafifi Tarmizi, ...IS militants face fine and […]
  • MACC Will Investigate SRC International Sdn Bhd - malaysiandigest.com July 3, 2015
    The Star OnlineMACC Will Investigate SRC International Sdn Bhdmalaysiandigest.comKUALA LUMPUR: The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) will begin investigating SRC International Sdn Bhd as it now has the grounds to do so. Deputy Chief Commissioner (Operation) Datuk Seri Mohd Shukri Abdull in a statement said upon ...MACC confirms probe into ex-1MDB s […]
  • 'No' to bare knees in KL; 'no' to bare arms in Ipoh - The Straits Times July 3, 2015
    The Straits Times'No' to bare knees in KL; 'no' to bare arms in IpohThe Straits TimesKUALA LUMPUR • A reporter for Malaysia's Star newspaper said she was denied entry to the Defence Ministry because her outfit - a short-sleeved dress with a hemline just above her knees - was deemed to be inappropriate. In a separate incident in Ipoh, […]
  • Man who ejaculated into Malaysian hotel staff member's water bottle nabbed - The Straits Times July 4, 2015
    The Straits TimesMan who ejaculated into Malaysian hotel staff member's water bottle nabbedThe Straits TimesPUCHONG (THE STAR/ASIA NEWS NETWORK) - Citizen's arrest team members in Puchong Jaya township in Malaysia's state of Selangor chased down and arrested a man who is believed to have masturbated and ejaculated into a hotel staff member […]
  • 80ha of forest affected by border fire: Miri fire chief - The Sun Daily July 4, 2015
    The Borneo Post80ha of forest affected by border fire: Miri fire chiefThe Sun DailyMIRI: About 80ha of forest are assumed to be affected by the fire which broke out yesterday near the Malaysia-Brunei border, according to the Miri Fire and Rescue Station. Its chief, Law Poh King, said today firemen had the blaze under control and were ...Bushfire Smoke Blanke […]
  • Three women held over PPRT home purchase fraud - Daily Express July 4, 2015
    The Rakyat PostThree women held over PPRT home purchase fraudDaily ExpressKota Kinabalu: Three local women believed involved in duping people into thinking they are sales agents for the Hardcore Poor Housing Programme (PPRT) in Meruntum have been detained. The two Kadazans and a Chinese, aged between 25 and 30s, ...Three arrested over house purchase fraud, p […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: