Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 52,859 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Malaysia Agency Says Money in Razak's Personal Account Isn't From 1MDB - Wall Street Journal August 3, 2015
    Wall Street JournalMalaysia Agency Says Money in Razak's Personal Account Isn't From 1MDBWall Street JournalKUALA LUMPUR—Malaysia's anticorruption agency said Monday that 2.6 billion ringgit (about $700 million) was deposited into Prime Minister Najib Razak's personal account and that the money was from a “donor contribution,” not from 1M […]
  • Umno VPs to clear up confusion in Umno - Malaysiakini (subscription) August 3, 2015
    Malaysiakini (subscription)Umno VPs to clear up confusion in UmnoMalaysiakini (subscription)Two Umno vice-presidents are drawing up measures to clear the air and confusion among party members following the recent cabinet reshuffle. Deputy Prime Minister Ahmad Zahid Hamidi, who is one of the Umno vice-presidents, said he had discussed with ...Ahmad Zahid, His […]
  • Anifah: Asean to strengthen nuke-free pact - New Straits Times Online August 3, 2015
    New Straits Times OnlineAnifah: Asean to strengthen nuke-free pactNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: THE Southeast Asia Nuclear Weapon-Free Zone (SEANWFZ) Commission has made progress since the last time it met in Naypyidaw, Myanmar, in August last year. Addressing his Asean colleagues when opening the SEANWFZ ...'There is progress by SEANWFZ since l […]
  • Using RM2.6b for polls violates election rules, says Dr M - Malay Mail Online August 3, 2015
    Malay Mail OnlineUsing RM2.6b for polls violates election rules, says Dr MMalay Mail OnlineTun Dr Mahathir Mohamad said he did not spend much for polls during his time as Umno president. — Picture by Yusof Mat Isa. KUALA LUMPUR, Aug 3 — Using RM2.6 billion in a single election would breach existing rules governing limits on poll spending, ...Mahathir: Allega […]
  • Terengganu PAS lawmaker not losing sleep over severing of ties - The Rakyat Post August 3, 2015
    The Rakyat PostTerengganu PAS lawmaker not losing sleep over severing of tiesThe Rakyat PostThis was PAS' Kuala Terengganu MP Datuk Raja Kamarul Bahrin Raja Ahmad's response when asked to comment on Kuala Terengganu PAS' decision to sever ties with him yesterday. Kuala Terengganu PAS decided to cut ties with Raja Bahrin yesterday ...Terengganu […]
  • Police constable pleads guilty to taking RM4,000 in bribe - New Straits Times Online August 3, 2015
    New Straits Times OnlinePolice constable pleads guilty to taking RM4,000 in bribeNew Straits Times OnlineIPOH: A police constable was sentenced to a day's jail and fined RM 20,000, or 12 months' imprisonment in default, after he pleaded guilty to taking bribe from three Myanmar nationals last year. Mohd Azrol Azreen Abu Hasan, 27, admitted that he […]
  • Mahdzir: Malaysia TVET programmes leading in region - The Sun Daily August 3, 2015
    New Straits Times OnlineMahdzir: Malaysia TVET programmes leading in regionThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Malaysia is at the forefront of Technical and Vocational Education and Training (TVET) in the Asia-Pacific region with three local vocational learning institutes accredited the Gold level. Education Minister Datuk Seri Mahdzir Khalid said ...Malaysia among l […]
  • Court date set for medical report on woman who stripped - Free Malaysia Today August 3, 2015
    Free Malaysia TodayCourt date set for medical report on woman who strippedFree Malaysia TodayDPP Noor Svetlana tells the court that the accused, Persana Avril Sollunda, has already been discharged from Tanjung Rambutan Hospital. avril,tanjung rambutan. KUALA LUMPUR: The Magistrate's Court here today set August 10 for mention of a case ...Model's st […]
  • Implement POTA soon, govt urged - Sin Chew Jit Poh August 3, 2015
    The Malaysian InsiderImplement POTA soon, govt urgedSin Chew Jit PohSHAH ALAM, Aug 2 (Bernama) -- The government has been urged to enforce the Terrorism Prevention Act (POTA) 2015 as soon as possible to prevent the dissemination of sensitive elements which can split racial unity. Umno Supreme Council member, ...Govt urged to implement POTA soonAstro AwaniImp […]
  • Activists file letter of review against remand order - The Sun Daily August 3, 2015
    The Malaysian InsiderActivists file letter of review against remand orderThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Activists Adam Adli Abdul Halim, Ahmad Syukri Ab Razab and Mandeep Singh filed a letter against their remand at the High Court today. The letter, filed by their legal counsels Michelle Yesudas and G. Sivamalar, seeks for a hearing to ...Court to hear activists […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: