Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 53,129 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Calm before the storm – Dataran Merdeka eerily quiet - Malaysiakini (subscription) August 28, 2015
    Malaysiakini (subscription)Calm before the storm – Dataran Merdeka eerily quietMalaysiakini (subscription)On the eve of the Bersih 4.0 mass rally, rumours such as police imposing a lock-down on the capital, riot police entering the city and various road closure are going viral on social media. However, as of 2.30pm, a check by Malaysiakini showed that the .. […]
  • Chinese rally participants threatened of 'bloodbath' - Sin Chew Jit Poh August 28, 2015
    Sin Chew Jit PohChinese rally participants threatened of 'bloodbath'Sin Chew Jit PohThere are flyers circulating around in Penang and KL warning the Chinese community not to take part in the Bersih 4.0 rally or risk"bloodbath." PETALING JAYA, Aug 28 (MySinchew) -- On the eve of the Bersih 4.0 rally this weekend, there have been flyers ... […]
  • Dozens Feared Dead as Two Migrant Boats Capsize off Libya - Wall Street Journal August 28, 2015
    Wall Street JournalDozens Feared Dead as Two Migrant Boats Capsize off LibyaWall Street JournalTwo boats packed with migrants trying to cross the Mediterranean capsized late on Thursday near the Libyan coast, with aid organizations fearing that dozens of people could be dead in the accidents. According to the International Organization of ...200 Feared Dead […]
  • Austria Says at Least 70 Migrants Found Dead in Truck - Wall Street Journal August 28, 2015
    Wall Street JournalAustria Says at Least 70 Migrants Found Dead in TruckWall Street JournalAustrian police Friday said 71 migrants were found dead in a truck off a highway outside Vienna and that three alleged human traffickers had been arrested in Hungary. Earlier in the day, Austria's police and interior ministry raised the number to above ...Austria […]
  • Tropical Storm Erika eyes Florida, and the Miami Dolphins are ready - Washington Post August 28, 2015
    CBS NewsTropical Storm Erika eyes Florida, and the Miami Dolphins are readyWashington PostThe latest projections are in from the National Hurricane Center, and Tropical Storm Erika seems to have South Florida in its sights: (National Hurricane Center screengrab). Seeing that potentially dangerous weather is headed their way, the Miami ...4 dead, others missi […]
  • Greek judge appointed caretaker PM ahead of elections - Reuters Africa August 27, 2015
    Reuters AfricaGreek judge appointed caretaker PM ahead of electionsReuters AfricaATHENS (Reuters) - Greece's top Supreme Court judge was sworn in as caretaker prime minister on Thursday to lead the country to elections next month, ending a week of political deadlock after leftist leader Alexis Tsipras resigned. Vassiliki Thanou, an ...Greece names top j […]
  • 6 things that helped Facebook attract a billion people in one day - Irish Examiner August 28, 2015
    Irish Examiner6 things that helped Facebook attract a billion people in one dayIrish ExaminerFacebook passed a very significant milestone this week, with co-founder Mark Zuckerberg announcing that the site was used by a billion people in a single day on Monday. 6 things that helped Facebook attract a billion people in one day ...One billion people accessed F […]
  • Police find skull, bones where Sheena's body was buried, Indrani ex-husband in ... - Times of India August 28, 2015
    Times of IndiaPolice find skull, bones where Sheena's body was buried, Indrani ex-husband in ...Times of IndiaMUMBAI: In an important breakthrough, the Mumbai police on Friday morning dug the place where Sheena Bora's body was dumped and recovered some bones, a skull and a suitcase. The police are at the spot and digging for more remains is still o […]
  • Clashes erupt between India and Pakistan along disputed border - Washington Post August 28, 2015
    The NationClashes erupt between India and Pakistan along disputed borderWashington PostISLAMABAD, Pakistan — Clashes erupted between Indian and Pakistani security forces on Friday, killing at least eight civilians and wounding scores of others on both sides of the contested border, according to officials in both countries. The exchange ...India celebrates […]
  • US, South Korea Hold Joint Military Drill - Voice of America August 28, 2015
    Voice of AmericaUS, South Korea Hold Joint Military DrillVoice of AmericaThe U.S. and South Korea have held their largest-ever joint military drill. The live-fire drill was held Friday near the border town of Pocheon. The joint military exercises follow days of tensions between North and South Korea. Such exercises in the ...North Korea's Kim Jong Un Sa […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: