Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 57,524 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • 'I am committed to make Malaysia more competitive' - PM Najib - Astro Awani September 30, 2016
    Astro Awani'I am committed to make Malaysia more competitive' - PM NajibAstro AwaniDATUK SERI NAJIB: I have always maintained that our New Economic Model's aim is to catapult Malaysia into a more competitive, productive and investor-friendly destination. - Filepic. KUALA LUMPUR: Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak is ...Najib: Insiders l […]
  • 6-year-old boy wounded in South Carolina school shooting dies - NOLA.com October 1, 2016
    NBCNews.com6-year-old boy wounded in South Carolina school shooting diesNOLA.comA woman hugs a boy following a shooting at Townville Elementary in Townville Wednesday, Sept. 28, 2016. (Katie McLean/The Independent-Mail via AP). Print Email · Associated Press By Associated Press The Times-Picayune on October 01, 2016 at 3:11 ...Jacob Hall, South Carolina scho […]
  • Time for Lewis Hamilton to show his worth and see off Nico Rosberg to become four-time world champion - Daily Mail October 1, 2016
    Daily MailTime for Lewis Hamilton to show his worth and see off Nico Rosberg to become four-time world championDaily MailYou know things have got serious when Lewis Hamilton forgoes the fleshpots of Los Angeles for the sanctuary of his Monaco home. For now the James Hunt part of the world champion's character has yielded to a pressing concern: how can h […]
  • Hard Brexit will breed new bigotry, warns former Tory minister - The Guardian October 1, 2016
    The GuardianHard Brexit will breed new bigotry, warns former Tory ministerThe GuardianNicky Morgan, who was sacked as education secretary by Theresa May in July. Photograph: Richard Gardner/Rex/Shutterstock. Toby Helm Observer political editor. Saturday 1 October 2016 18.01 EDT. Share on Facebook · Share on Twitter · Share via Email ...Brexit: May to introdu […]
  • Russia Warns Against US Attack on Syrian Forces - Fortune October 1, 2016
    FortuneRussia Warns Against US Attack on Syrian ForcesFortuneRussia warned the United States Saturday against carrying out any attacks on Syrian government forces, saying it would have repercussions across the Middle East as government forces captured a hill on the edge of the northern city of Aleppo under the ...Russian and Syrian missiles pound Aleppo, des […]
  • Still no peace between Peres and Rabin - Ynetnews October 1, 2016
    YnetnewsStill no peace between Peres and RabinYnetnewsOn one side, a decorated IDF Chief of Staff; on the other, an experienced politician; from day one to that fateful moment when three shots were fired following a peace rally in Tel Aviv, Yitzhak Rabin and Shimon Peres were bitter rivals. Shimon ...Read: President Barack Obama's eulogyJerusalem Post I […]
  • Hurricane Matthew weakens from category 5 on path toward Jamaica - The Guardian October 1, 2016
    The GuardianHurricane Matthew weakens from category 5 on path toward JamaicaThe GuardianHurricane Matthew gains strength as it moves through the Caribbean. Photograph: Nasa/Noaa Goes Project/Handout/EPA. Associated Press in Kingston, Jamaica. Saturday 1 October 2016 16.54 EDT. Share on Facebook · Share on Twitter · Share via Email ...Powerful Hurricane Matth […]
  • Samsung: Have 'exploding' Galaxy Note 7s burned the brand? - BBC News October 1, 2016
    BBC NewsSamsung: Have 'exploding' Galaxy Note 7s burned the brand?BBC NewsSamsung is resuming sales of its Galaxy Note 7 smartphones in South Korea following a safety recall. They are set to return to Europe on 28 October. The company asked customers to return their handsets after some users reported their phone had ...Android Circuit: New Galaxy S […]
  • Life normal in Pakistani Kashmir, but tense on Indian side - Daily Mail October 1, 2016
    Daily MailLife normal in Pakistani Kashmir, but tense on Indian sideDaily MailBAGSAR, Pakistan (AP) — Life seems quite normal in the villages along the Pakistani side of Kashmir. But on the Indian side, villagers are spending sleepless nights in temporary shelters amid soaring tensions between the two nuclear-armed rivals. On ...Kashmir conflict: Tension on […]
  • Erdogan stirs trouble over 1923 Turkey border treaty - The Sun Daily October 1, 2016
    The Sun DailyErdogan stirs trouble over 1923 Turkey border treatyThe Sun DailyISTANBUL: President Recep Tayyip Erdogan has stirred up controversy over the treaty that almost a century ago set the borders of modern Turkey, alarming both neighbouring Greece and secular opposition at home. In a speech Thursday, Erdogan for the ...Erdogan says Turkey in 'en […]
%d bloggers like this: