Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

Advertisements

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,788 hits

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated December 14, 2017
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Lim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal Court - The Sun Daily December 14, 2017
    Malay Mail OnlineLim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal CourtThe Sun DailyPUTRAJAYA: The Federal Court today ruled that Penang Chief Minister Lim Guan Eng and businesswoman Phang Li Koon must serve their defence statements to the prosecution before the commencement of their corruption trial at the Penang High C […]
  • Rahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claims - Malay Mail Online December 14, 2017
    Malay Mail OnlineRahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claimsMalay Mail OnlineDatuk Seri Abdul Rahman Dahlan is taking legal action over an allegation that the contract to run Expo Negaraku had been given to his 'brother'. — Picture by Miera ZulyanaKUALA LUMPUR, Dec 14 — Minister Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan has appoi […]
  • FT Minister rakes Cheras MP over claims - The Edge Markets MY December 14, 2017
    The Edge Markets MYFT Minister rakes Cheras MP over claimsThe Edge Markets MYPETALING JAYA (Dec 14): Federal Territories (FT) Minister Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor has slammed Cheras MP Tan Kok Wai over his claims that DBKL had sold land without open tender, as well as over affordable housing development matters ...and more »
  • I don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer Motley - Free Malaysia Today December 14, 2017
    Free Malaysia TodayI don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer MotleyFree Malaysia TodayThe deputy home minister asks if US lawyer Kimberly Motley has been retained by Anwar, and if she has a licence to practice law in Malaysia. Nur-Jazlan_Kimberly-Motley_600. PETALING JAYA: Deputy Home Minister Nur Jazlan Mohamed today dis […]
  • Online news portal The Malaysian Insight under investigation by regulators - Coconuts December 14, 2017
    CoconutsOnline news portal The Malaysian Insight under investigation by regulatorsCoconutsA leading Malaysian news portal said Wednesday it was under investigation over an article critical of a government inquiry, sparking fresh claims of official “harassment” of online media. Advertisement. Powered By YuMe. The Malaysian Insight is among ...and more »
  • Bank Negara wants digital currency exchangers to report their activities - The Star Online December 14, 2017
    The Star OnlineBank Negara wants digital currency exchangers to report their activitiesThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Bank Negara has reiterated its stand that bitcoin and its cryptocurrency siblings are not legal payment methods in Malaysia, as the central bank initiates a policy compelling digital currency exchange operators to report their activities ...Ban […]
  • Woman scammed by Facebook acquaintance - The Borneo Post December 14, 2017
    Woman scammed by Facebook acquaintanceThe Borneo PostMIRI: An Indonesian housewife suffered a loss of about RM2,200 after being tricked by an acquaintance on a social networking site recently. According to a source, the 29-year-old woman got to know the man on Facebook last September before they started ...and more »
  • Jan 5 trial for man charged with intimidating mother - The Borneo Post December 14, 2017
    Jan 5 trial for man charged with intimidating motherThe Borneo PostMIRI: A magistrates' court here set Jan 5 for the trial of a man charged with criminal intimidation of his biological mother. Magistrate Zuraini Ali Musa fixed the date after the accused maintained his innocence plea to the allegations. He also ordered ...and more »
  • Ksenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian elections - NBCNews.com December 14, 2017
    NBCNews.comKsenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian electionsNBCNews.comMOSCOW — Starstruck Russians snap selfies and crowd around reality-TV-star-turned-presidential-candidate Ksenia Sobchak as she walks in Moscow's Red Square. When three teenagers scream her name, Sobchak, a journalist and television personality who is ...Collusion, […]
%d bloggers like this: