Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

Advertisements

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,045 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • 10 sailors missing after US warship collides with tanker off Johor (VIDEO) - Malay Mail Online August 21, 2017
    Malay Mail Online10 sailors missing after US warship collides with tanker off Johor (VIDEO)Malay Mail OnlineThe US guided-missile destroyer USS John S. McCain manoeuvres for a refuelling-at-sea in the Philippine Sea June 14, 2017. — Reuters pic. SINGAPORE, Aug 21 — Ten sailors are missing after a US warship collided with an oil tanker east of Johor today, .. […]
  • Indonesian hacker group defaces Malaysian websites following flag blunder - The Star Online August 21, 2017
    Malay Mail OnlineIndonesian hacker group defaces Malaysian websites following flag blunderThe Star OnlineA screenshot of the hacked website displaying the booklet with the message, “My national flag is not a plaything”. PETALING JAYA: Indonesian hacker group ExtremeCrew has responded to an oversight in the official souvenir booklet of the Kuala Lumpur SEA .. […]
  • Smoker at 17, cancer patient at 24 - The Star Online August 20, 2017
    The Star OnlineSmoker at 17, cancer patient at 24The Star OnlineKUALA LUMPUR: Muhammad Faid started smoking at age 17 and smoked five sticks a day with his friends. He is now 24 and is one of the youngest patients to have been diagnosed with oral cancer. He is now undergoing chemotherapy at Hospital Kuala ...and more »
  • N. Korea resumes threats ahead of exercises - Boston Herald August 21, 2017
    Boston HeraldN. Korea resumes threats ahead of exercisesBoston HeraldTENSIONS RISING: South Korean soldiers, above, conduct an anti-terror drill last year as part of the annual Ulchi Freedom exercises. Kim Jong Un and North Korea criticized the exercises once again. comments. Nuclear tensions are high again between ...US, South Korea begin computer-simulated […]
  • Barcelona Attack Suspects Had Ties to Imam Linked to ISIS - New York Times August 21, 2017
    New York TimesBarcelona Attack Suspects Had Ties to Imam Linked to ISISNew York TimesRelatives of the men who carried out the attacks in Barcelona and Cambrils last week gathered with other Muslims in the main square of Ripoll, Spain, on Saturday in support of the victims. Credit Samuel Aranda for The New York Times. BARCELONA, Spain ...and more »
  • Singapore's Chan: Watch if Trump is 'aberration' for US - Malay Mail Online August 21, 2017
    Malay Mail OnlineSingapore's Chan: Watch if Trump is 'aberration' for USMalay Mail OnlineSingapore Minister for Social and Family Development Chan Chun Sing TODAY picSINGAPORE, Aug 21 — Sitting at the southern end of the strategic Malacca Strait, Singapore is Southeast Asia's wealthiest state, a financial center where some of the world […]
  • Turkish PM Leaves for Singapore and Vietnam - Prensa Latina August 20, 2017
    THE BUSINESS TIMESTurkish PM Leaves for Singapore and VietnamPrensa LatinaAnkara, Aug 20 (Prensa Latina) Turkish Prime Minister Binali Yildirim left today for Singapore, the first stopover in a tour of South East Asia that will also take him to Vietnam. Before boarding the plane at the Esenboga Airport, the prime minister ...S'pore is our gateway to the […]
  • Labour Party candidate threatens night market operators after failing to get free access for Jacinda Ardern - New Zealand Herald August 21, 2017
    New Zealand HeraldLabour Party candidate threatens night market operators after failing to get free access for Jacinda ArdernNew Zealand HeraldLabour's Pakuranga candidate Barry Kirker had found the Pakuranga night market already booked by National on the night he was trying to secure a space for Jacinda Ardern to attend. Photo / Mark Mitchell. Lincoln […]
  • The victor, the spoils? Trump eyes Afghanistan's elusive mineral riches - The Sun Daily August 21, 2017
    The Sun DailyThe victor, the spoils? Trump eyes Afghanistan's elusive mineral richesThe Sun DailyKABUL: U.S. President Donald Trump is eyeing Afghanistan's mineral wealth to help pay for a 16-year war and reconstruction efforts that have already cost US$117 billion (RM501 billion). Investors who have studied the country, one of the world's mos […]
  • Eclipse spectacle set to grip US public - BBC News August 21, 2017
    BBC NewsEclipse spectacle set to grip US publicBBC NewsSkywatchers in the United States are preparing for a spectacular eclipse that is without precedent in their country's 241-year history. A total solar eclipse will sweep across the nation on Monday, from Oregon on the west coast to South Carolina on the ...Americans stake out prime viewing spots to s […]
%d bloggers like this: