Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 55,821 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Sarawak polls: Adenan wants Chinese in state government - The Star Online April 30, 2016
    The Star OnlineSarawak polls: Adenan wants Chinese in state governmentThe Star OnlineSIBU: Chief Minister Tan Sri Adenan Satem wants Chinese representatives to be in the upcoming state government. And come May 7, he wants the Chinese community to decide if they want to be in Government. "That is the basic question between you and ...BN candidate denies […]
  • Hundreds of protesters storm Baghdad's Green Zone, enter parliament - The Star Online April 30, 2016
    The Star OnlineHundreds of protesters storm Baghdad's Green Zone, enter parliamentThe Star OnlineBAGHDAD (Reuters) - Hundreds of supporters of Shi'ite Muslim cleric Moqtada al-Sadr stormed parliament inside Baghdad's Green Zone on Saturday and camped out nearby after Sadr denounced politicians' failure to reform a political quota system b […]
  • Kenya burns ivory in stance against poaching - Sky News Australia April 30, 2016
    Sky News AustraliaKenya burns ivory in stance against poachingSky News AustraliaKenya is burning more than 105 tonnes of ivory and more than 1350kg of rhino horn in the largest destruction ever undertaken. A mountain of elephant ivory and rhino horn, together with seized wildlife skins, trophies, and rare seized timber such as ...Kenya Burns Vast Largest Eve […]
  • Officials: Collapsed Kenyan building that killed 12 had no occupancy permit - Chicago Tribune April 30, 2016
    Chicago TribuneOfficials: Collapsed Kenyan building that killed 12 had no occupancy permitChicago TribuneKenyan police officers and Kenyan National Youth Servicemen work at the site of a building collapse in Nairobi, Kenya, Saturday, April 30, 2016. A six-story residential building in a low income area of the Kenyan capital collapsed Friday under heavy ...Of […]
  • 'ISIS executed over 4000 in Syria in last 2 yrs' - Rising Kashmir (press release) (registration) (blog) April 30, 2016
    'ISIS executed over 4000 in Syria in last 2 yrs'Rising Kashmir (press release) (registration) (blog)The Islamic State militant group has executed over 4,000 people within two years, a UK-based Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) said, calling on the UN to stop the crimes and violations committed against the Syrian people by the outfit ...and […]
  • Hindu tailor hacked to death in Bangladesh - The Hindu April 30, 2016
    The HinduHindu tailor hacked to death in BangladeshThe HinduUnidentified attackers hacked a Hindu tailor to death near his workplace in Gopalpur upazila of Tangail district near Dhaka on Saturday. Police and eyewitness said three young men, who came on a motorcycle, hacked Nikhil Chandra Joarder (50) and left ...IS claims second murder in a weekDhaka Tribune […]
  • Rouhani Backers Gain Iran Parliamentary Seats, but Not Majority - New York Times April 30, 2016
    New York TimesRouhani Backers Gain Iran Parliamentary Seats, but Not MajorityNew York TimesSupporters of President Hassan Rouhani of Iran have won more seats in parliamentary runoff elections, the Iranian state news media reported Saturday, but they failed to win enough of the 68 contested seats to secure a majority, limiting their ability ...Iran's mod […]
  • Rescued lions roar into Johannesburg after flight from Peru - Times LIVE April 30, 2016
    Times LIVERescued lions roar into Johannesburg after flight from PeruTimes LIVEA former circus lion looks out from inside its cage in Callao, Peru, as it is prepared for transportation to a wildlife sanctuary in South Africa, April 29, 2016. Image: JANINE COSTA REUTERS. The roaring of 33 lions rescued from circuses in Peru and ...33 rescued lions flown from […]
  • 5 arrested at Trump speech in California - KVUE.com April 30, 2016
    KVUE.com5 arrested at Trump speech in CaliforniaKVUE.comBURLINGAME, CA - APRIL 29: Protestors demonstrate outside of the California Republican Party Convention where Republican presidential candidate Donald Trump delivered the keynote address on April 29, 2016 in Burlingame, California. (Photo: Ramin ...President Trump? Oh, he'll be great, just like his […]
  • Air strikes pound Syrian city of Aleppo, death toll climbs - The Star Online April 30, 2016
    The Star OnlineAir strikes pound Syrian city of Aleppo, death toll climbsThe Star OnlineBEIRUT (Reuters) - Nearly 30 air strikes hit rebel-held areas of Syria's northern city of Aleppo on Saturday, killing more people in a ninth straight day of bombardments by warring sides, and a temporary "calm" declared by Syrian military took hold ...Thous […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: