Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 51,942 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

RSS Top stories

  • 1MDB inquiry postponement 'unacceptable': Nazir - New Straits Times Online May 26, 2015
    New Straits Times Online1MDB inquiry postponement 'unacceptable': NazirNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: CIMB group chairman Datuk Seri Nazir Razak said it was 'unacceptable' that top officials of the beleaguered 1Malaysia Development Bhd (1MDB) had decided to postponed attending the Public Account Committee inquiry. Posting in a ...W […]
  • Refugee camps should be far from populated areas: scholar - Sin Chew Jit Poh May 26, 2015
    The Malaysian InsiderRefugee camps should be far from populated areas: scholarSin Chew Jit PohKUALA LUMPUR, May 26 (Sin Chew Daily) -- The inspector-general of police Tan Sri Khalid Abu Bakar has said Penang is the most suitable place to set up shelters of Rohingya boatpeople. Those who are against this notion feel that refugee shelters should ...Penang poli […]
  • Secret Recipe halal certification revoked in Malaysia - Channel News Asia May 26, 2015
    Channel News AsiaSecret Recipe halal certification revoked in MalaysiaChannel News AsiaSecret Recipe's halal certification was revoked over "serious violations" in cleanliness and manufacturing practice, the Department of Islamic Development Malaysia says. By Sumisha Naidu; POSTED: 26 May 2015 18:06. PHOTOS. Secret Recipe had its halal ...Secr […]
  • Spurs pledge to give 100% at Shah Alam Stadium tomorrow - The Star Online May 26, 2015
    The Star OnlineSpurs pledge to give 100% at Shah Alam Stadium tomorrowThe Star OnlineSUBANG: Tottenham Hotspur has pledged to give their 100% at Shah Alam Stadium on Wednesday as the Barclays Premier League side will face Malaysia XI in the AIA Cup. Spurs Danish midfielder Christian Eriksen said when they are on the pitch; they will ...Police warn fans to av […]
  • Approach taken to convert Indira's children improper, court told - The Rakyat Post May 26, 2015
    The Rakyat PostApproach taken to convert Indira's children improper, court toldThe Rakyat PostKindergarten teacher M Indira Gandhi's (pic) lawyer M Kulasegaran told the court that the certificates of conversion of her three children were not issued by a proper authority as it was issued by the Perak Islamic Department instead of Perak Registrar of  […]
  • Quartet of police impostors nabbed - The Sun Daily May 26, 2015
    New Straits Times OnlineQuartet of police impostors nabbedThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Police have solved some 21 robbery and extortion cases with the arrest of four men, who were alleged to have impersonated police officers, in two separate operations in Kuala Lumpur and Petaling Jaya . Dang Wangi police chief ACP ...Markio, Ocha wanted for causing damage dur […]
  • China pressure suspected as Malaysia bars Hong Kong teen activist - Reuters May 26, 2015
    ReutersChina pressure suspected as Malaysia bars Hong Kong teen activistReutersKUALA LUMPUR/HONG KONG Malaysia on Tuesday denied entry to a prominent teenage Hong Kong activist for a series of talks on democracy in China, raising concerns that Beijing may have put pressure on Kuala Lumpur. Joshua Wong, 18, was one of ...Malaysia refuses entry to teen leader […]
  • Malaysia Airlines to lay off one-third staff as restructuring concludes - CNN May 26, 2015
    CNNMalaysia Airlines to lay off one-third staff as restructuring concludesCNNHong Kong (CNNMoney) — Malaysia Airlines is nearly finished with its tough restructuring plan — which will include cutting about one-third of its workforce — in its effort to recover after two plane tragedies last year. The layoff, expected very soon, is estimated ...Not end of the […]
  • July decision on death certificate for Malaysian cosmetics millionaire Sosilawati - AsiaOne May 26, 2015
    AsiaOneJuly decision on death certificate for Malaysian cosmetics millionaire SosilawatiAsiaOneKUALA LUMPUR - The five children of cosmetic millionaire Datuk Sosilawati Lawiya will know in July whether they will be issued with death certificate for their late mother. RELATED STORIES. 4 sentenced to death for murder of Malaysian cosmetics queen ...NRD will de […]
  • Two Work-related Deaths Reported Daily - Riot - Bernama May 26, 2015
    Free Malaysia TodayTwo Work-related Deaths Reported Daily - RiotBernamaSEPANG, May 26 (Bernama) -- Two out of three work- related deaths reported in the country each day involve accident cases which occur on the way to or from the workplace, said Human Resource Minister Datuk Seri Richard Riot Jaem. He said last year, ...'Two work-related deaths reporte […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: