Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

Advertisements

8 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

dien dan seo tot nhat viet nam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,053 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

RSS Top stories

  • Sarawak PKR chief refutes former CJ on Shariah law supremacy - Malay Mail Online March 26, 2017
    Malay Mail OnlineSarawak PKR chief refutes former CJ on Shariah law supremacyMalay Mail OnlineSarawak PKR chief Baru Bian (pic) says Ahmad Fairuz's statement was not supported by any compelling legal argument. ― Picture by Sulok TawieKUCHING, March 26 — Sarawak PKR chief Baru Bian dismissed today former Chief Justice Tun Ahmad Fairuz ...Ex-CJ favours Is […]
  • You get a home! You get a home! Johor Sultan's offer of cheap landed homes drew overwhelming response - Mothership.sg (registration) March 25, 2017
    Mothership.sg (registration)You get a home! You get a home! Johor Sultan's offer of cheap landed homes drew overwhelming responseMothership.sg (registration)Thousands of Johoreans swarmed the launch of an affordable housing project by the Johor Sultan Ibrahim Iskandar on Mar. 22, hoping to apply for a home that will cost them a fraction of the market pr […]
  • China's favourite Lam wins Hong Kong leadership, vows to heal rifts - Malay Mail Online March 26, 2017
    Asia TimesChina's favourite Lam wins Hong Kong leadership, vows to heal riftsMalay Mail OnlineCarrie Lam is congratulated by her husband and son after she won the election for Hong Kong's next Chief Executive in Hong Kong, China, March 26, 2017. — Reuters picHONG KONG, March 26 — Hong Kong's new leader Carrie Lam pledged today to ...Beijing fa […]
  • Cincinnati nightclub shooting: One dead, 14 injured, police say - BBC News March 26, 2017
    BBC NewsCincinnati nightclub shooting: One dead, 14 injured, police sayBBC NewsOne person has been killed and 14 injured in a shooting at a nightclub in Cincinnati, Ohio, police said. At least two gunmen were involved in the incident at the Cameo Night Club, the Cincinnati Police Department said. Several people have life ...One person killed, at least 14 inj […]
  • (Video) 18 injured as mall escalator reverses at high speed - The Sun Daily March 26, 2017
    The Sun Daily(Video) 18 injured as mall escalator reverses at high speedThe Sun DailyHORRIFYING videos have emerged of terrified shoppers tumbling down an escalator in a crowded mall when the machine reversed direction without warning. The short clips show several shoppers riding an escalator from the fourth floor up to the eight floor ...Escalator was going […]
  • Wisma Putra to release statement on status of Jong-Nam's remains soon (Updated) - The Sun Daily March 26, 2017
    The Sun DailyWisma Putra to release statement on status of Jong-Nam's remains soon (Updated)The Sun DailyThe Foreign Ministry of Malaysia is set to release statement regarding the status of Kim Jong-Nam's remains soon. — AFP. BANGI: The Health Ministry is waiting for a decision from Wisma Putra on how to deal with Kim Jong-Nam's body said Datu […]
  • Mercedes boss Toto Wolff: Fighting against Ferrari is exciting for the fans and a new challenge - Telegraph.co.uk March 26, 2017
    Telegraph.co.ukMercedes boss Toto Wolff: Fighting against Ferrari is exciting for the fans and a new challengeTelegraph.co.ukLewis Hamilton's Mercedes team insist they will come back stronger from their defeat to Ferrari at the season-opening Australian Grand Prix. Mercedes have dominated Formula One for the past three years, but Sebastian Vettel's […]
  • London attacker: 'Jack the lad' turned killer - The Sun Daily March 26, 2017
    The Sun DailyLondon attacker: 'Jack the lad' turned killerThe Sun DailyA wellwisher lays flowers outside the Houses of Parliament, following the March 22 attack by Khalid Masood, killing 4, and injuring 29, in London on March 25, 2017. — AFP. LONDON: Khalid Masood, the Briton behind this week's terror attack on ...WhatsApp must not be 'pl […]
  • Thailand: 'Happy 'Zone' enforced in Pattaya to combat reputation as sex capital - Asian Correspondent March 26, 2017
    Asian CorrespondentThailand: 'Happy 'Zone' enforced in Pattaya to combat reputation as sex capitalAsian CorrespondentA group of transgender sex workers cluster around the entrance to a popular bar named Temptations. Pic: Caleb Quinley. WITH mascots dressed as smiling fish and a police rock band, Thai authorities launched a “Happy Zone” at the […]
  • In Ryan Health-Care Defeat, Lessons for Speaker in Age of Trump - Bloomberg March 26, 2017
    BloombergIn Ryan Health-Care Defeat, Lessons for Speaker in Age of TrumpBloombergTwo weeks ago, Paul Ryan rolled up his shirtsleeves to deliver an energetic PowerPoint presentation of a health-care bill he said conservatives have been “dreaming about.” On Friday, a chastened Ryan stood in the same spot, admitting that Obamacare ...The buck stops with TrumpFr […]
%d bloggers like this: