Kman Blog

Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9

Posted on: February 25, 2010

Wajib ke mesti ada brainstorming untuk pilih masalah??…. Dah banyak kali aku cakap benda ni..samada masa aku ngajor KIK/ICC atau di khalayak ramai terutama masa kat ulasan  Ketua Penilai Konvensyen  atau  terbaru sekali kat Forum ICC di Kota Bharu.

Aku cakap kalau tajuk telah diberi nyatakan tajuk diberi oleh  Pihak Pengurusan…. Tak perlu brainstorming untuk senaraikan banyak masalah

. ..Buang Masa!!,,, intergriti projek tak de !! kalau masih buat brainstorming, senarai pendek masalah dan siap kutip data lagi bagi masalah yang telah disenarai pendek akhirnya tajuk yang diberi oleh pihak pengurusan tu yang di pilih.. betul-betul satu lakunan.. maaf bro !! kalau aku cakap macam tu…tapi itu kenyataannya!!

TRANSFORMASI….. LAKUKAN PERUBAHAN!!

Bagi tajuk yang telah diberi ini sepatutnya dilakukan :

  • Bab 1 Pemilihan Masalah
    • Nyatakan  Masalah yang ingin diselesaikan
    • Nyatakan bagaimana masalah dipilih – arahan pihak pengurusan
    • Validasikan arahan – melalui minit mesyuarat atau memo
    • Data Lepas terhadap masalah yang diberi… tunjukan trend  kejadian dalam bentuk data ..
    • Kaitkan tajuk  dengan Piagam Pelanggan, Objektif Jabatan atau apa yang patut bagi mengambarkan masalah  berkait rapat dengan fungsi Jabatan.
    • Kaitkan juga perhubungan masalah dan kesan masalah kepada pelanggan, kesan dari segi kos jika ada, masa, dan apa yang patut bagi mengambarkan keburukan jika masalah tidak diselesaikan.

MASALAHNYA… ada pulak Consultant cakap kalau tak de Brainstorming, tak de SMART. Tak de MATRIK … maka kurangg lah markah untuk bahagian pemilihan masalah…??? Maka projek pun di tokok tambah dan hilang intergritinya.. semata-mata untuk menang atau untuk tambah markah……sedangkan dalam kriteria pemarkahan untuk pemilihan masalah tak sebut pun macam ni…. Yang penting masalah yang di pilih mesti ada data sokongan !!.

TAK FAHAM AKU…!!..

About these ads

7 Responses to "Projek ICC/KIK untuk difikirkan bersama…siri#9"

Untuk menyelesaikan masalah kaedah brainstorming yang macam mana yang selalu atau yang lebih bagus digunakan.
dan selepas itu apakah tools yang sepatutnya digunakan.

Tuan Mokram,.. lama aku tak dengar cerita Tuan ..aku dah booked 6 tempat Proton masuk Wilayah pantai Timur… buat kat Klate Bro…!! boleh gi Golok lepas tu.. kita buat sedikit perubahan kalau jadi.. ada showcase macam ICQCC pada mlm pertama.. hang pa kena Karaoke

untuk pertanyaan Bro… masalah yang kumpulan sendiri tentukan ..buat macam biasa..
1. Lahirkan Tema mengikut SQDC – Gunakan Matrik … kalau pengurusan dah tentukan tema apa ..tak yah buat Matrik. Just Validasi melalui memo atau surat atau laporan.
2.Brainstorming untuk lahirkan banyak masalah atau buat Affinity Diagram
3.Terus Kutip Data- kat private data mudah kutip. Tak perlu senarai pendek menggunakan SMART atau Undian atau Force Ranking
4.Dari Data yang ada buat analisis dan transfer data pada Pareto Fenomena atau tools yang bersesuaian.
5. Mungkin boleh buat Stratifikasi masalah yang telah dipilih. Contoh Defect produk X. Stratifikasikan defect produk X ikut jenis spt kemek, bocor , calar dan lain-lain.
6. Ambik Data ikut Stratifikasi Tadi.
7. Buat Pareto atau tools yang bersesuaian
9. So Tajuk – “KEKERAPAN KEBOCORAN PRODUK X DI LINE ABC ” – berdasarkan keutamaan kekerapan atau Kos tertinggi pada Pareto no 7.
10. Lepas tu Bro..kaitkan dengan sebab-sebab tajuk ini dipilih dari aspek production punya KPI, dari aspek pelanggan, dari aspek kerugian, dari aspek Visi Proton dan macam-macam lagi.

Setiap Kumpulan Cara dan Tools yang berbeza… tak de yang sama kecuali kita copy bulat-bulat.

TQ Bro atas pertanyaan.

Sekiranya tiada brainstorming pemilihan masalah, group akan ditegur sebab musabab tidak menggunakan kaedah tersebut….sebenarnya group sendiri takut hendak melakukan perubahan..mungkin kumpulan masih lg terikat dgn konsep lama….itulah yg kumpulan kami lalui

.. itulah Transformasi yang perlu dilakukan supaya projek ICC lebih ada intergritinya. Kalau dah terang-terang tajuk di berikan oleh pengurusan melalui minit mesyuarat Jabatan… maka Brainstorming untuk senaraikan masalah tak Perlu.. yang penting tajuk yang diberi mestilah disokong dengan data yang menunjukkan kritikalnya masalah berkenaan dan mempunyai Impak jika tidak diselesaikan kepada Jabatan , Pelanggan dan lain-lain .

Jika pemilihan masalah tidak disentuh oleh Jabatan, maka barulah Kaedah Biasa di gunapakai yang melibatkan Brainstorming bagi menyenaraikan masalah, Teknik SMART atau Undian bagi senarai pendek Masalah dan seterusnya Sokongan Data kepada Masalah yang telah disenarai pendek bagi memilih masalah yang betul-betul Kritikal.

TQ atas komen Saudara.

terima kasih di tasa ilmu yg diperturunkan……kepakaran sdr Kman sgt2 diperlukan bg memantapkan lg gerak kerja KIK/ICC ini…
Penerangan sewaktu Konvensyen KIK Peringkat IPTA byk membantu group kami utk memahami konsep sebenar

Sdr ShaH..saya juga ucapkan ribuan terima kasih..saya memang harapkan komen dari pembaca untuk kita tukar pandangan. Pandangan saya adalah pandangan pribadi melalui pengalaman saya dalam KIK.

Saya cukup risau dengan intergriti projek yang dibuat. Jika Sdr tidak mendapat tempat di Konvensyen IPTA baru ni.. jangan kecewa sebabnya Sdr sebenarnya telah menang dari aspek penyempurnaan projek itu sendiri. Apa guna mendapat tempat jika Intergritinya di ragui oleh ahli kumpulan sendiri atau Jabatan sendiri… menyebabkan projek KIK sebagai lakunan semata-mata.

Hanya Kita dan Tuhan yang tahu sejauhmana intergriti projek KIK kita di patuhi.

TQ

[…] adalah panduan yang diberikan oleh En Kman mengenai bagaimana caranya jika tajuk projek diberikan oleh pihak […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 51,423 hits

PENULIS

KALENDAR

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Unity can help Malaysia's transformation: DPM - New Straits Times Online April 21, 2015
    New Straits Times OnlineUnity can help Malaysia's transformation: DPMNew Straits Times OnlineKUALA LUMPUR: Unity among the people must serve as the catalyst for Malaysia's transformation towards achieving its visions. Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said unity must also encompass all aspects of human life that could turn the ...Musli […]
  • Demands for removal of cross at church also draw ire of Muslims - The Star Online April 20, 2015
    The Star OnlineDemands for removal of cross at church also draw ire of MuslimsThe Star OnlineRemoved: A building caretaker showing the place where the cross was before it was taken down following the protest. PETALING JAYA: Muslim leaders, NGOs and moderate Malaysians have criticised the Sunday protest against the placing of a cross on a ...NAJIB MUST ACT: A […]
  • Cuepacs and MTUC want EPF withdrawals to stay at 55, MEF wants 60 - The Rakyat Post April 21, 2015
    The Rakyat PostCuepacs and MTUC want EPF withdrawals to stay at 55, MEF wants 60The Rakyat PostMalaysian Employers Federation (MEF) executive director Datuk Shamsuddin Bardan says the move to increase the EPF withdrawal age from 55 to 60 should have been done a long time ago when the retirement age was increased from 55 to 60 several ...Don't cut off yo […]
  • Nation's first forward sea base on schedule in Sabah - The Star Online April 20, 2015
    The Star OnlineNation's first forward sea base on schedule in SabahThe Star OnlineKUALA LUMPUR: The first forward operating base at sea, converted from a decommissioned oil platform, will be in place along Sabah's east coast by early next month. According to Defence Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein, it will be the first such ...Govt mulls c […]
  • Manager buys a drink and loses RM1.23mil to robbers - The Star Online April 20, 2015
    The Rakyat PostManager buys a drink and loses RM1.23mil to robbersThe Star OnlineSHAH ALAM: A jewellery company manager left a sling bag with RM1.23mil in cash in his car as he nipped into a petrol station store in Kelana Jaya to get a drink. When he returned, the bag was missing. Two days later, four Indonesian men were picked up.12 held for attacking and b […]
  • Govt to raise basic salary of Grade 11 staff - The Star Online April 20, 2015
    New Straits Times OnlineGovt to raise basic salary of Grade 11 staffThe Star OnlinePUTRAJAYA: A new basic salary for the 3,072 civil servants currently earning between RM823 and RM850 in Grade 11 will be announced by the end of the year. “The Government is aware of those with low minimum salary and is planning to give them a ...New basic salary for lowest-pa […]
  • Fatwa forbids Muslims from joining or supporting IS - The Star Online April 20, 2015
    The Star OnlineFatwa forbids Muslims from joining or supporting ISThe Star OnlinePUTRAJAYA: A fatwa (edict) has been issued by the National Fatwa Council prohibiting Muslims from joining or supporting the Islamic State (IS) militant group. “Muslims are forbidden to join, support or help IS,” said National Fatwa Council chairman Tan Sri ...All must pay GSTThe […]
  • Teen mum held after child abuse video goes viral - The Star Online April 20, 2015
    The Rakyat PostTeen mum held after child abuse video goes viralThe Star OnlineIPOH: A 17-year-old mother has been arrested after a video of her abusing her baby went viral on social media. OCPD Asst Comm Sum Chang Keong said the girl was detained after her relative lodged a police report on Sunday. He said the girl had been ...Woman arrested for hitting chil […]
  • Man charged with killing ex-fiancee - The Star Online April 20, 2015
    The Star OnlineMan charged with killing ex-fianceeThe Star OnlineKLUANG: A man who allegedly stabbed his ex-fiancée to death following her refusal to reconcile with him has been charged with murder. Muhammad Irshaduddin Khalis Nasurudin, 23, is accused of committing the offence at the motorcycle parking lot of the ...and more »
  • Apologise or lose our support, PAS tells PKR - The Star Online April 20, 2015
    Malay Mail OnlineApologise or lose our support, PAS tells PKRThe Star OnlineGEORGE TOWN: The Permatang Pauh PAS division stands by its decision – it will not support PKR in the upcoming by-election if its leaders fail to apologise to PAS by April 25. This is despite Penang PAS deputy commissioner Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa ...PKR cancels all programmes in P […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: