Kman Blog

Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…

Posted on: March 4, 2010

Alhamdulilah… WPT dipersijilkan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Warga MPC WPT bersama Auditor.. Kau orang yang terbaik..sahabatku !!!!

bertarikh 1 Mac 2010 .

Tarkh berkenaan  adalah hari yang cemerlang bagi semua warga di Kuantan, Terengganu dan Kelantan yang disambut tepukan gemuruh antara warga dengan penuh kasih sayang… sebagai warga yang penuh dedikasi…sebagai warga yang berani menyahut cabaran dan sebagai warga yangsentiasa mahu ke depang!!.

Auditor berkecuali dari Kaizen Solution Sdn Bhd, Tuan Haji Ishak Salleh telah mengumunkan keputusan yang sememang dinantikan oleh kami sejak perjalanan ke arah persijilan bermula pada September 2009. Bukanlah bermakna MPC WPT tidak mengamalkan 5S sebelum ini tetapi belum ada lagi pejabat Wilayah atau di HQ yang berani untuk mempersijilkan aktiviti QE ini melalui proses audit berkecuali  yang ditambah baik dengan mengambil kira intergrasikan QE bersama Sistem Kualiti yang lain yang melibatkan ISO, KPI dan ICC. ( What next after 5S…)

4 kategori Visual dinilai oleh auditor :

  • Visual order – perlaksanaan 3S pertama
  • Visual Standard – perlaksanaan 2S terakhir
  • Visual control – tindakan penambahbaikan untuk kawal proses .. link kepada Sistem ISO dan ICC
  • Visual measured – lihat impak 5S pada proses utama .. Link kepada KPI melalui proses kerja dan pencapaian

Teringat lagi aku, semasa Pengarah memperkenalkan warga kerja di Kuantan kepada auditor sebelum Slides Persijilan QE Kuantan dibentangkan  “…. Saya memperkenalkan semua “sahabat-sahabat” saya di MPC Kuantan di mulai oleh …..!!. Perkataan Sahabat tu sendiri  mengambarkan .. kerjasama, dedikasi dan kasih sayang antara warga tanpa mengira pangkat … inilah faktor utama yang menjadi kunci kejayaan  kepada sebarang aktiviti.

Bilik Teknikal - susunan boleh mengurangkam motion - Link dgn lean management

Bilik Fail - Dummy system diguna pakai untuk trace siapa pinjam fail-Link ngan ICC projek


Rak fail pribadi – kreativiti sendiri – tak semestinya semua warga mesti sama caranya.



Suasana semasa taklimat QE oleh Sdr.Nik Faizal - anak dara belaka ni...!!

Advertisements
Tags:

15 Responses to "Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…"

Bravo…mesyuarat kenduri anak kena buat cepat oiiii…..teloq mana? ha ha

Kalau kenduri bapak dia..kena cepatlah..!! hok anak nie..slow and steady..tapi tetap jadi… Hoi kawang-kawang gi turung bantu deh..!!. mek azahani ..mu tu , tukang solek .., Boss Nik, dah practice ke salam gengam..he! he!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Mencabar puan ..semua nak bagi Link.. yang penting buat sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama dan moyok sama-sama !!

TQ atas ucapan penghargaan.

Tahniah MPC WPT dapat sijil QE ulung. respek juga tengok tuan auditor tu audit detail sampai masuk toilet…he he…

habis dia check,,sapa supply tisu tandas pun dia tanya..lepas tu check pula penilaian pembekal buat cam mana..?? tak tahu lah auditor tu ..tengah nyadar tu..tengok system ke atau tengok Ketua audit dalaman kami…??

Tapi syoknya ada 2 KAIZEN aktiviti yang ..dia nyorat tak pernah lagi jumpa ..ikut pengalaman dia!!.. kira boleh bagi bintang lah tu…

he..he..kena bagi tau Tuan Auditor tu blog ko ni…dapat gak dia tengok gambar dia sedang audit kat MPC WPT..atau audit or urat..he..he

urat ..bro!!…hu!hu!.

Haa ha….sape nak buat kenduri khawin tuu…Dr Must ke? Tak nak jemput orang PROTON ke? Bapak ke anak yang nak bersanding nii…he he..

anak dulu…lepas tu mungkin bapak dia..!!.. anak ngan bapak sama naik …bro !!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Lepas kenduri khawin tu …jangan lupa buat 5S lak….sijil pengiktirafan dah dapat….kat ofis cantik…rumah mesti lagi cantik & kemas….tak gitu!!!

Cantik… bila mu nak mari melawat kami… kami dah terima 10 pelawat sejak dipersijilkan…

Insyaallah….ada rezeki sampai le tu….
Jangan lupa lak projek kita 10 April ni…ok

tolong bagi idea utk hias sudut hijau di office…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,788 hits

KALENDAR

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Top Clicks

  • None

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated December 14, 2017
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Lim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal Court - The Sun Daily December 14, 2017
    Malay Mail OnlineLim Guan Eng, Phang Li Koon, must serve defence statement before trial begins: Federal CourtThe Sun DailyPUTRAJAYA: The Federal Court today ruled that Penang Chief Minister Lim Guan Eng and businesswoman Phang Li Koon must serve their defence statements to the prosecution before the commencement of their corruption trial at the Penang High C […]
  • Rahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claims - Malay Mail Online December 14, 2017
    Malay Mail OnlineRahman Dahlan to sue Rafizi over 'fake brother' cronyism claimsMalay Mail OnlineDatuk Seri Abdul Rahman Dahlan is taking legal action over an allegation that the contract to run Expo Negaraku had been given to his 'brother'. — Picture by Miera ZulyanaKUALA LUMPUR, Dec 14 — Minister Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan has appoi […]
  • FT Minister rakes Cheras MP over claims - The Edge Markets MY December 14, 2017
    The Edge Markets MYFT Minister rakes Cheras MP over claimsThe Edge Markets MYPETALING JAYA (Dec 14): Federal Territories (FT) Minister Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor has slammed Cheras MP Tan Kok Wai over his claims that DBKL had sold land without open tender, as well as over affordable housing development matters ...and more »
  • I don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer Motley - Free Malaysia Today December 14, 2017
    Free Malaysia TodayI don't meet strangers, says Nur Jazlan in dismissing Anwar's lawyer MotleyFree Malaysia TodayThe deputy home minister asks if US lawyer Kimberly Motley has been retained by Anwar, and if she has a licence to practice law in Malaysia. Nur-Jazlan_Kimberly-Motley_600. PETALING JAYA: Deputy Home Minister Nur Jazlan Mohamed today dis […]
  • Online news portal The Malaysian Insight under investigation by regulators - Coconuts December 14, 2017
    CoconutsOnline news portal The Malaysian Insight under investigation by regulatorsCoconutsA leading Malaysian news portal said Wednesday it was under investigation over an article critical of a government inquiry, sparking fresh claims of official “harassment” of online media. Advertisement. Powered By YuMe. The Malaysian Insight is among ...and more »
  • Bank Negara wants digital currency exchangers to report their activities - The Star Online December 14, 2017
    The Star OnlineBank Negara wants digital currency exchangers to report their activitiesThe Star OnlineKUALA LUMPUR: Bank Negara has reiterated its stand that bitcoin and its cryptocurrency siblings are not legal payment methods in Malaysia, as the central bank initiates a policy compelling digital currency exchange operators to report their activities ...Ban […]
  • Woman scammed by Facebook acquaintance - The Borneo Post December 14, 2017
    Woman scammed by Facebook acquaintanceThe Borneo PostMIRI: An Indonesian housewife suffered a loss of about RM2,200 after being tricked by an acquaintance on a social networking site recently. According to a source, the 29-year-old woman got to know the man on Facebook last September before they started ...and more »
  • Jan 5 trial for man charged with intimidating mother - The Borneo Post December 14, 2017
    Jan 5 trial for man charged with intimidating motherThe Borneo PostMIRI: A magistrates' court here set Jan 5 for the trial of a man charged with criminal intimidation of his biological mother. Magistrate Zuraini Ali Musa fixed the date after the accused maintained his innocence plea to the allegations. He also ordered ...and more »
  • Ksenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian elections - NBCNews.com December 14, 2017
    NBCNews.comKsenia Sobchak — daughter of Putin mentor — runs in Russian electionsNBCNews.comMOSCOW — Starstruck Russians snap selfies and crowd around reality-TV-star-turned-presidential-candidate Ksenia Sobchak as she walks in Moscow's Red Square. When three teenagers scream her name, Sobchak, a journalist and television personality who is ...Collusion, […]
%d bloggers like this: