Kman Blog

Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…

Posted on: March 4, 2010

Alhamdulilah… WPT dipersijilkan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Warga MPC WPT bersama Auditor.. Kau orang yang terbaik..sahabatku !!!!

bertarikh 1 Mac 2010 .

Tarkh berkenaan  adalah hari yang cemerlang bagi semua warga di Kuantan, Terengganu dan Kelantan yang disambut tepukan gemuruh antara warga dengan penuh kasih sayang… sebagai warga yang penuh dedikasi…sebagai warga yang berani menyahut cabaran dan sebagai warga yangsentiasa mahu ke depang!!.

Auditor berkecuali dari Kaizen Solution Sdn Bhd, Tuan Haji Ishak Salleh telah mengumunkan keputusan yang sememang dinantikan oleh kami sejak perjalanan ke arah persijilan bermula pada September 2009. Bukanlah bermakna MPC WPT tidak mengamalkan 5S sebelum ini tetapi belum ada lagi pejabat Wilayah atau di HQ yang berani untuk mempersijilkan aktiviti QE ini melalui proses audit berkecuali  yang ditambah baik dengan mengambil kira intergrasikan QE bersama Sistem Kualiti yang lain yang melibatkan ISO, KPI dan ICC. ( What next after 5S…)

4 kategori Visual dinilai oleh auditor :

  • Visual order – perlaksanaan 3S pertama
  • Visual Standard – perlaksanaan 2S terakhir
  • Visual control – tindakan penambahbaikan untuk kawal proses .. link kepada Sistem ISO dan ICC
  • Visual measured – lihat impak 5S pada proses utama .. Link kepada KPI melalui proses kerja dan pencapaian

Teringat lagi aku, semasa Pengarah memperkenalkan warga kerja di Kuantan kepada auditor sebelum Slides Persijilan QE Kuantan dibentangkan  “…. Saya memperkenalkan semua “sahabat-sahabat” saya di MPC Kuantan di mulai oleh …..!!. Perkataan Sahabat tu sendiri  mengambarkan .. kerjasama, dedikasi dan kasih sayang antara warga tanpa mengira pangkat … inilah faktor utama yang menjadi kunci kejayaan  kepada sebarang aktiviti.

Bilik Teknikal - susunan boleh mengurangkam motion - Link dgn lean management

Bilik Fail - Dummy system diguna pakai untuk trace siapa pinjam fail-Link ngan ICC projek


Rak fail pribadi – kreativiti sendiri – tak semestinya semua warga mesti sama caranya.



Suasana semasa taklimat QE oleh Sdr.Nik Faizal - anak dara belaka ni...!!

Advertisements
Tags:

15 Responses to "Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…"

Bravo…mesyuarat kenduri anak kena buat cepat oiiii…..teloq mana? ha ha

Kalau kenduri bapak dia..kena cepatlah..!! hok anak nie..slow and steady..tapi tetap jadi… Hoi kawang-kawang gi turung bantu deh..!!. mek azahani ..mu tu , tukang solek .., Boss Nik, dah practice ke salam gengam..he! he!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Mencabar puan ..semua nak bagi Link.. yang penting buat sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama dan moyok sama-sama !!

TQ atas ucapan penghargaan.

Tahniah MPC WPT dapat sijil QE ulung. respek juga tengok tuan auditor tu audit detail sampai masuk toilet…he he…

habis dia check,,sapa supply tisu tandas pun dia tanya..lepas tu check pula penilaian pembekal buat cam mana..?? tak tahu lah auditor tu ..tengah nyadar tu..tengok system ke atau tengok Ketua audit dalaman kami…??

Tapi syoknya ada 2 KAIZEN aktiviti yang ..dia nyorat tak pernah lagi jumpa ..ikut pengalaman dia!!.. kira boleh bagi bintang lah tu…

he..he..kena bagi tau Tuan Auditor tu blog ko ni…dapat gak dia tengok gambar dia sedang audit kat MPC WPT..atau audit or urat..he..he

urat ..bro!!…hu!hu!.

Haa ha….sape nak buat kenduri khawin tuu…Dr Must ke? Tak nak jemput orang PROTON ke? Bapak ke anak yang nak bersanding nii…he he..

anak dulu…lepas tu mungkin bapak dia..!!.. anak ngan bapak sama naik …bro !!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Lepas kenduri khawin tu …jangan lupa buat 5S lak….sijil pengiktirafan dah dapat….kat ofis cantik…rumah mesti lagi cantik & kemas….tak gitu!!!

Cantik… bila mu nak mari melawat kami… kami dah terima 10 pelawat sejak dipersijilkan…

Insyaallah….ada rezeki sampai le tu….
Jangan lupa lak projek kita 10 April ni…ok

tolong bagi idea utk hias sudut hijau di office…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 60,281 hits

PENULIS

KALENDAR

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Lots of Sabahans, Sarawakians unhappy, says Mahathir - Free Malaysia Today September 24, 2017
    Free Malaysia TodayLots of Sabahans, Sarawakians unhappy, says MahathirFree Malaysia Todaymahathir-sabahsarawak1 PETALING JAYA: Pakatan Harapan leader Dr Mahathir Mohamad has given an assurance to the people of Sabah and Sarawak that the coalition will look into their unhappiness in regards to their status in the Malaysian federation.Najib: Pakatan practises […]
  • DBKL stands firm on decision to ban Beer Festival: Tengku Adnan - The Sun Daily September 24, 2017
    The Sun DailyDBKL stands firm on decision to ban Beer Festival: Tengku AdnanThe Sun DailyFederal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (C) speaking at the Federal Territories Unity Week and My Rukun Negara 2017 and #V4KL@Unity programme, on Sept 24, 2017. — Bernama. KUALA LUMPUR: Kuala Lumpur City Hall ...Stand up to bigotry, ex-Treasury […]
  • Hindraf: Wrong to say Najib 'father of development for Indians' - Free Malaysia Today September 24, 2017
    Free Malaysia TodayHindraf: Wrong to say Najib 'father of development for Indians'Free Malaysia TodayIts chief claims PM failed to implement MoU that Hindraf had signed with government to uplift the lot of Indians. Waythamoorthy-najib PETALING JAYA: Indian rights group Hindraf says it is wrong to claim Prime Minister Najib Razak is the father of .. […]
  • Light aircraft skids off runway at Kuching International Airport - The Star Online September 24, 2017
    The Star OnlineLight aircraft skids off runway at Kuching International AirportThe Star OnlineKUCHING: A light aircraft carrying six passengers from Mukah, including a Sarawak minister, skidded at the Kuching International Airport upon landing on Sunday evening. State Welfare, Community Wellbeing, Women, Family and Childhood Development ...Plane with ministe […]
  • Rafizi alleges ad placement of bankruptcy notice a personal attack against him - The Star Online September 24, 2017
    The Star OnlineRafizi alleges ad placement of bankruptcy notice a personal attack against himThe Star OnlinePETALING JAYA: PKR lawmaker Rafizi Ramli (pic) has alleged that the bankruptcy notice served on him over the National Feedlot Corporation (NFC) defamation suit was "a personal attack" against him. In a statement on Sunday, the Pandan MP said […]
  • Vietnamese woman falls to her death at Imbi monorail station - Malay Mail Online September 24, 2017
    Malay Mail OnlineVietnamese woman falls to her death at Imbi monorail stationMalay Mail OnlineThe victim was said to have jumped off the third floor of the station, located along Jalan Imbi.KUALA LUMPUR, Sept 24 — A Vietnamese woman was reported dead after falling from the third floor of a Jalan Imbi monorail station today. The Star reported ...Vietnamese wo […]
  • Muar's 'Muslims-only' laundromat sparks controversy on social media - New Straits Times Online September 24, 2017
    New Straits Times OnlineMuar's 'Muslims-only' laundromat sparks controversy on social mediaNew Straits Times OnlineA self-service laundromat in Jalan Junid, Muar, which caters only to Muslim patrons, has sparked controversy on social media. (Pics from Facebook). By AHMAD FAIRUZ OTHMAN and MOHD SABRAN MD SANI - September 24, 2017 @ 11:41pm. JOH […]
  • TV host Mahadzir Lokman critical in UMMC - Malay Mail Online September 24, 2017
    Malay Mail OnlineTV host Mahadzir Lokman critical in UMMCMalay Mail OnlineMahadzir Lokman is now in critical condition in UMMC. — Facebook picKUALA LUMPUR, Sept 24 — Popular television host and personality Datuk Mahadzir Lokman is in critical condition and has been warded at the Intensive Care Unite in the Universiti ...Mahadzir Lokman found unconscious, adm […]
  • Kit Siang tells S'wak to walk the talk on M'sia Agreement - Malaysiakini (subscription) September 24, 2017
    Malay Mail OnlineKit Siang tells S'wak to walk the talk on M'sia AgreementMalaysiakini (subscription)The Sarawak government must uphold the Malaysia Agreement allowing citizens to enter the state for political activities, if the state hopes for its rights to be similarly upheld under the same agreement. "It is very clearly set out that legitim […]
  • Muslim NGOs lodge police report against Hannah Yeoh for preaching Christianity - New Straits Times Online September 24, 2017
    New Straits Times OnlineMuslim NGOs lodge police report against Hannah Yeoh for preaching ChristianityNew Straits Times OnlineFifteen Muslim non-governmental organisations (NGO's) lodged a police report against Selangor State Assembly speaker Hannah Yeoh for allegedly preaching about Christianity to the people in the country. (NST file pix). By MOHAMED […]
%d bloggers like this: