Kman Blog

Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…

Posted on: March 4, 2010

Alhamdulilah… WPT dipersijilkan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Warga MPC WPT bersama Auditor.. Kau orang yang terbaik..sahabatku !!!!

bertarikh 1 Mac 2010 .

Tarkh berkenaan  adalah hari yang cemerlang bagi semua warga di Kuantan, Terengganu dan Kelantan yang disambut tepukan gemuruh antara warga dengan penuh kasih sayang… sebagai warga yang penuh dedikasi…sebagai warga yang berani menyahut cabaran dan sebagai warga yangsentiasa mahu ke depang!!.

Auditor berkecuali dari Kaizen Solution Sdn Bhd, Tuan Haji Ishak Salleh telah mengumunkan keputusan yang sememang dinantikan oleh kami sejak perjalanan ke arah persijilan bermula pada September 2009. Bukanlah bermakna MPC WPT tidak mengamalkan 5S sebelum ini tetapi belum ada lagi pejabat Wilayah atau di HQ yang berani untuk mempersijilkan aktiviti QE ini melalui proses audit berkecuali  yang ditambah baik dengan mengambil kira intergrasikan QE bersama Sistem Kualiti yang lain yang melibatkan ISO, KPI dan ICC. ( What next after 5S…)

4 kategori Visual dinilai oleh auditor :

  • Visual order – perlaksanaan 3S pertama
  • Visual Standard – perlaksanaan 2S terakhir
  • Visual control – tindakan penambahbaikan untuk kawal proses .. link kepada Sistem ISO dan ICC
  • Visual measured – lihat impak 5S pada proses utama .. Link kepada KPI melalui proses kerja dan pencapaian

Teringat lagi aku, semasa Pengarah memperkenalkan warga kerja di Kuantan kepada auditor sebelum Slides Persijilan QE Kuantan dibentangkan  “…. Saya memperkenalkan semua “sahabat-sahabat” saya di MPC Kuantan di mulai oleh …..!!. Perkataan Sahabat tu sendiri  mengambarkan .. kerjasama, dedikasi dan kasih sayang antara warga tanpa mengira pangkat … inilah faktor utama yang menjadi kunci kejayaan  kepada sebarang aktiviti.

Bilik Teknikal - susunan boleh mengurangkam motion - Link dgn lean management

Bilik Fail - Dummy system diguna pakai untuk trace siapa pinjam fail-Link ngan ICC projek


Rak fail pribadi – kreativiti sendiri – tak semestinya semua warga mesti sama caranya.



Suasana semasa taklimat QE oleh Sdr.Nik Faizal - anak dara belaka ni...!!

Advertisements
Tags:

15 Responses to "Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…"

Bravo…mesyuarat kenduri anak kena buat cepat oiiii…..teloq mana? ha ha

Kalau kenduri bapak dia..kena cepatlah..!! hok anak nie..slow and steady..tapi tetap jadi… Hoi kawang-kawang gi turung bantu deh..!!. mek azahani ..mu tu , tukang solek .., Boss Nik, dah practice ke salam gengam..he! he!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Mencabar puan ..semua nak bagi Link.. yang penting buat sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama dan moyok sama-sama !!

TQ atas ucapan penghargaan.

Tahniah MPC WPT dapat sijil QE ulung. respek juga tengok tuan auditor tu audit detail sampai masuk toilet…he he…

habis dia check,,sapa supply tisu tandas pun dia tanya..lepas tu check pula penilaian pembekal buat cam mana..?? tak tahu lah auditor tu ..tengah nyadar tu..tengok system ke atau tengok Ketua audit dalaman kami…??

Tapi syoknya ada 2 KAIZEN aktiviti yang ..dia nyorat tak pernah lagi jumpa ..ikut pengalaman dia!!.. kira boleh bagi bintang lah tu…

he..he..kena bagi tau Tuan Auditor tu blog ko ni…dapat gak dia tengok gambar dia sedang audit kat MPC WPT..atau audit or urat..he..he

urat ..bro!!…hu!hu!.

Haa ha….sape nak buat kenduri khawin tuu…Dr Must ke? Tak nak jemput orang PROTON ke? Bapak ke anak yang nak bersanding nii…he he..

anak dulu…lepas tu mungkin bapak dia..!!.. anak ngan bapak sama naik …bro !!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Lepas kenduri khawin tu …jangan lupa buat 5S lak….sijil pengiktirafan dah dapat….kat ofis cantik…rumah mesti lagi cantik & kemas….tak gitu!!!

Cantik… bila mu nak mari melawat kami… kami dah terima 10 pelawat sejak dipersijilkan…

Insyaallah….ada rezeki sampai le tu….
Jangan lupa lak projek kita 10 April ni…ok

tolong bagi idea utk hias sudut hijau di office…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,660 hits

PENULIS

KALENDAR

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Australian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual Assault - New York Times June 29, 2017
    New York TimesAustralian Cardinal and Aide to Pope Is Charged With Sexual AssaultNew York TimesCardinal George Pell at an Easter vigil mass in St. Peter's Basilica at the Vatican in April. Credit Max Rossi/Reuters. SYDNEY, Australia — Australia's senior Roman Catholic prelate, and one of Pope Francis' top advisers, has been charged with sexual […]
  • As Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in Air - NBCNews.com June 29, 2017
    NBCNews.comAs Trump Travel Ban Takes Effect Thursday, Many Questions Still Up in AirNBCNews.comPassengers at O'Hare International Airport wait in line to be screened at a Transportation Security Administration (TSA) checkpoint on May 16, 2016 in Chicago. File Scott Olson / Getty Images File. Share; Share · Tweet · Comment · Email; Print ...Widespread un […]
  • North Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear Arsenal - U.S. News & World Report June 28, 2017
    The Chosun IlboNorth Korea Warns US It Will Keep Building Nuclear ArsenalU.S. News & World ReportNorth Korea's U.N. ambassador is warning the United States and the rest of the world that it will keep building up its nuclear arsenal regardless of sanctions, pressure or military attack. June 28, 2017, at 6:56 p.m.. MORE. LinkedIn · StumbleUpon ...Nort […]
  • DHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop ban - Washington Post June 28, 2017
    Washington PostDHS officials announce enhanced security measures for all flights to US but won't expand laptop banWashington PostU.S. officials on Wednesday announced enhanced security and screening measures for all commercial flights to the United States but backed away from a proposal to expand a ban on laptops and other electronic devices — unless ai […]
  • Driver rams his car into Brazil's presidential residence - Business Insider June 29, 2017
    Business InsiderDriver rams his car into Brazil's presidential residenceBusiness InsiderA driver rammed his car through the gates of Brazil's presidential residence on Wednesday and was arrested, security forces said, though President Michel Temer was not inside the building. Guards fired warning shots and then opened fire at the vehicle ...Car ram […]
  • Celebration and protest as China president visits Hong Kong - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineCelebration and protest as China president visits Hong KongMalay Mail OnlinePro-democracy activists chant slogans on the Golden Bauhinia Square during a protest a day before Chinese President Xi Jinping is due to arrive in Hong Kong June 28, 2017. — Reuters picHONG KONG, June 29 — President Xi Jinping arrives in Hong ...Chinese president mak […]
  • Indian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest Destroyer - NDTV June 28, 2017
    NDTVIndian Navy Outgunned As China Launches Its Biggest DestroyerNDTVChina is building four of these destroyers, the first of which was shown off this morning at the Shanghai port. All India | Written by Vishnu Som | Updated: June 28, 2017 11:55 IST. 2.1K Shares. EMAIL. PRINT. COMMENTS. Indian Navy Outgunned As China ...China's navy launches latest-gene […]
  • Police among six charged in UK over 1989 Hillsborough disaster - The Sun Daily June 28, 2017
    The Sun DailyPolice among six charged in UK over 1989 Hillsborough disasterThe Sun DailySt Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the victims of the Hillsborough disaster in Liverpool, northern England April 27, 2016. — Reuters. PrevNext. 12345. St Georges Hall is illuminated red following a vigil in memory of the ...Who is David Duck […]
  • Shootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 draw - Malay Mail Online June 29, 2017
    Malay Mail OnlineShootout hero Bravo sends Chile into final after 0-0 drawMalay Mail OnlineChile's Gary Medel and Arturo Vidal celebrate after winning the penalty shootout against Portugal. ― Reuters picKAZAN (Russia), June 29 ― Chile goalkeeper Claudio Bravo saved three successive penalties to give them a 3-0 shootout win over Portugal ...Portugal 0 Ch […]
  • UN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demands - The Star Online June 28, 2017
    The Star OnlineUN rapporteur, media watchdog slam Qatar-based Al Jazeera closure demandsThe Star OnlineDUBAI (Reuters) - A United Nations expert and a media freedom watchdog on Wednesday criticised four Arab states for seeking to close Al Jazeera television in a rift with Qatar. Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Bahrain and Egypt have sent Doha a ...Qa […]
%d bloggers like this: