Kman Blog

Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…

Posted on: March 4, 2010

Alhamdulilah… WPT dipersijilkan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Warga MPC WPT bersama Auditor.. Kau orang yang terbaik..sahabatku !!!!

bertarikh 1 Mac 2010 .

Tarkh berkenaan  adalah hari yang cemerlang bagi semua warga di Kuantan, Terengganu dan Kelantan yang disambut tepukan gemuruh antara warga dengan penuh kasih sayang… sebagai warga yang penuh dedikasi…sebagai warga yang berani menyahut cabaran dan sebagai warga yangsentiasa mahu ke depang!!.

Auditor berkecuali dari Kaizen Solution Sdn Bhd, Tuan Haji Ishak Salleh telah mengumunkan keputusan yang sememang dinantikan oleh kami sejak perjalanan ke arah persijilan bermula pada September 2009. Bukanlah bermakna MPC WPT tidak mengamalkan 5S sebelum ini tetapi belum ada lagi pejabat Wilayah atau di HQ yang berani untuk mempersijilkan aktiviti QE ini melalui proses audit berkecuali  yang ditambah baik dengan mengambil kira intergrasikan QE bersama Sistem Kualiti yang lain yang melibatkan ISO, KPI dan ICC. ( What next after 5S…)

4 kategori Visual dinilai oleh auditor :

  • Visual order – perlaksanaan 3S pertama
  • Visual Standard – perlaksanaan 2S terakhir
  • Visual control – tindakan penambahbaikan untuk kawal proses .. link kepada Sistem ISO dan ICC
  • Visual measured – lihat impak 5S pada proses utama .. Link kepada KPI melalui proses kerja dan pencapaian

Teringat lagi aku, semasa Pengarah memperkenalkan warga kerja di Kuantan kepada auditor sebelum Slides Persijilan QE Kuantan dibentangkan  “…. Saya memperkenalkan semua “sahabat-sahabat” saya di MPC Kuantan di mulai oleh …..!!. Perkataan Sahabat tu sendiri  mengambarkan .. kerjasama, dedikasi dan kasih sayang antara warga tanpa mengira pangkat … inilah faktor utama yang menjadi kunci kejayaan  kepada sebarang aktiviti.

Bilik Teknikal - susunan boleh mengurangkam motion - Link dgn lean management

Bilik Fail - Dummy system diguna pakai untuk trace siapa pinjam fail-Link ngan ICC projek


Rak fail pribadi – kreativiti sendiri – tak semestinya semua warga mesti sama caranya.



Suasana semasa taklimat QE oleh Sdr.Nik Faizal - anak dara belaka ni...!!

Advertisements
Tags:

15 Responses to "Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…"

Bravo…mesyuarat kenduri anak kena buat cepat oiiii…..teloq mana? ha ha

Kalau kenduri bapak dia..kena cepatlah..!! hok anak nie..slow and steady..tapi tetap jadi… Hoi kawang-kawang gi turung bantu deh..!!. mek azahani ..mu tu , tukang solek .., Boss Nik, dah practice ke salam gengam..he! he!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Mencabar puan ..semua nak bagi Link.. yang penting buat sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama dan moyok sama-sama !!

TQ atas ucapan penghargaan.

Tahniah MPC WPT dapat sijil QE ulung. respek juga tengok tuan auditor tu audit detail sampai masuk toilet…he he…

habis dia check,,sapa supply tisu tandas pun dia tanya..lepas tu check pula penilaian pembekal buat cam mana..?? tak tahu lah auditor tu ..tengah nyadar tu..tengok system ke atau tengok Ketua audit dalaman kami…??

Tapi syoknya ada 2 KAIZEN aktiviti yang ..dia nyorat tak pernah lagi jumpa ..ikut pengalaman dia!!.. kira boleh bagi bintang lah tu…

he..he..kena bagi tau Tuan Auditor tu blog ko ni…dapat gak dia tengok gambar dia sedang audit kat MPC WPT..atau audit or urat..he..he

urat ..bro!!…hu!hu!.

Haa ha….sape nak buat kenduri khawin tuu…Dr Must ke? Tak nak jemput orang PROTON ke? Bapak ke anak yang nak bersanding nii…he he..

anak dulu…lepas tu mungkin bapak dia..!!.. anak ngan bapak sama naik …bro !!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Lepas kenduri khawin tu …jangan lupa buat 5S lak….sijil pengiktirafan dah dapat….kat ofis cantik…rumah mesti lagi cantik & kemas….tak gitu!!!

Cantik… bila mu nak mari melawat kami… kami dah terima 10 pelawat sejak dipersijilkan…

Insyaallah….ada rezeki sampai le tu….
Jangan lupa lak projek kita 10 April ni…ok

tolong bagi idea utk hias sudut hijau di office…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 59,342 hits

PENULIS

KALENDAR

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • Duterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraint - Free Malaysia Today April 29, 2017
    Free Malaysia TodayDuterte: North Korea's Kim “wants to end the world”, urges US restraintFree Malaysia Todayduterte-kim-jong-un MANILA: Philippine President Rodrigo Duterte on Saturday urged the United States to show restraint after North Korea's latest missile test and to avoid playing into the hands of leader Kim Jong Un, who “wants to end the w […]
  • North Korea's missile test fails, US military says - CNN April 29, 2017
    CNNNorth Korea's missile test fails, US military saysCNN(CNN) A ballistic missile launched early Saturday by North Korea in defiance of international pressure and at a time of heightened regional tensions appears to have failed. The missile blew up over land in North Korean territory, said US Navy Cmdr ...N.Korean missile test fails for fourth straight […]
  • Turkish authorities block access to Wikipedia - Malay Mail Online April 29, 2017
    Malay Mail OnlineTurkish authorities block access to WikipediaMalay Mail OnlineSupporters covered in the Turkish national flag during a pro-government demonstration on Taksim square in Istanbul July 18, 2016. Turkey today blocked all access inside the country to the online encyclopaedia Wikipedia. — Reuters picISTANBUL, April 29 ...Turkey blocks Wikipedia ov […]
  • EU leaders united on Brexit demands -- for now - The Star Online April 29, 2017
    The Star OnlineEU leaders united on Brexit demands -- for nowThe Star OnlineBRUSSELS: European Union leaders endorsed a stiff set of divorce terms for Britain at a summit on Saturday, rejoicing in a rare show of unity in adversity but well aware that may start to fray once negotiations begin. Meeting for the first time since ...EU leaders to unite behind Bre […]
  • Republicans are tethered to Trump politically and need to act accordingly - Washington Post April 29, 2017
    Washington PostRepublicans are tethered to Trump politically and need to act accordinglyWashington PostAs President Trump passes the 100-day mark of his administration, House Republicans should be starting to worry about next year's midterm elections. The midterms are a referendum on the presidency, and preliminary signs point to problems for the party […]
  • Trump to mark 100 days in office with job touting, thank you to Pennsylvania - Fox News April 29, 2017
    Fox NewsTrump to mark 100 days in office with job touting, thank you to PennsylvaniaFox NewsPresident Trump goes to Pennsylvania on Saturday to host a rally to mark his first 100 days in the White House -- acknowledging his 2016 win in the blue-leaning state and a presidency largely untethered to Washington pomp and convention. To be sure ...How artists are […]
  • Pope Francis warns Muslim world about violence and religion - The Boston Globe April 29, 2017
    The Boston GlobePope Francis warns Muslim world about violence and religionThe Boston GlobeCAIRO — Pope Francis delivered his most blunt and powerful message to the Muslim world Friday when he began a papal mission to Egypt by warning against wrapping violence and terror in the language of religion. “As religious leaders, we are called, ...Pope tells Egypt m […]
  • US Marines return to Afghanistan's volatile Helmand - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaUS Marines return to Afghanistan's volatile HelmandChannel NewsAsiaThe Marines, pictured in 2011, were among the first US forces sent to Afghanistan with several thousand deployed in Helmand, where they engaged in bitter combat with Taliban. (Photo: AFP/Behrouz Mehri). 30 Apr 2017 03:01AM ...US Marines return to volatile Afghan provinceC […]
  • Football: Late Marcelo winner rescues Real and Ronaldo - Channel NewsAsia April 29, 2017
    Channel NewsAsiaFootball: Late Marcelo winner rescues Real and RonaldoChannel NewsAsiaReal Madrid's Marcelo (R) vies with Valencia's El Haddadi during their match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on Apr 29, 2017. (Photo: AFP/Pierre-Philippe Marcou). 30 Apr 2017 02:04AM ...Marcelo 10/10 for critical strike as Real Madrid leave it late agai […]
  • Sunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeat - New Straits Times Online April 29, 2017
    New Straits Times OnlineSunderland relegated from Premier League after Bournemouth defeatNew Straits Times OnlineBournemouth's striker Joshua King (right) celebrates scoring the opening goal against Sunderland at the Stadium of Light in Sunderland. AFP. Players clash after Sunderland's striker Fabio Borini (centre, floor) was involved in a challeng […]
%d bloggers like this: