Kman Blog

Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…

Posted on: March 4, 2010

Alhamdulilah… WPT dipersijilkan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Warga MPC WPT bersama Auditor.. Kau orang yang terbaik..sahabatku !!!!

bertarikh 1 Mac 2010 .

Tarkh berkenaan  adalah hari yang cemerlang bagi semua warga di Kuantan, Terengganu dan Kelantan yang disambut tepukan gemuruh antara warga dengan penuh kasih sayang… sebagai warga yang penuh dedikasi…sebagai warga yang berani menyahut cabaran dan sebagai warga yangsentiasa mahu ke depang!!.

Auditor berkecuali dari Kaizen Solution Sdn Bhd, Tuan Haji Ishak Salleh telah mengumunkan keputusan yang sememang dinantikan oleh kami sejak perjalanan ke arah persijilan bermula pada September 2009. Bukanlah bermakna MPC WPT tidak mengamalkan 5S sebelum ini tetapi belum ada lagi pejabat Wilayah atau di HQ yang berani untuk mempersijilkan aktiviti QE ini melalui proses audit berkecuali  yang ditambah baik dengan mengambil kira intergrasikan QE bersama Sistem Kualiti yang lain yang melibatkan ISO, KPI dan ICC. ( What next after 5S…)

4 kategori Visual dinilai oleh auditor :

  • Visual order – perlaksanaan 3S pertama
  • Visual Standard – perlaksanaan 2S terakhir
  • Visual control – tindakan penambahbaikan untuk kawal proses .. link kepada Sistem ISO dan ICC
  • Visual measured – lihat impak 5S pada proses utama .. Link kepada KPI melalui proses kerja dan pencapaian

Teringat lagi aku, semasa Pengarah memperkenalkan warga kerja di Kuantan kepada auditor sebelum Slides Persijilan QE Kuantan dibentangkan  “…. Saya memperkenalkan semua “sahabat-sahabat” saya di MPC Kuantan di mulai oleh …..!!. Perkataan Sahabat tu sendiri  mengambarkan .. kerjasama, dedikasi dan kasih sayang antara warga tanpa mengira pangkat … inilah faktor utama yang menjadi kunci kejayaan  kepada sebarang aktiviti.

Bilik Teknikal - susunan boleh mengurangkam motion - Link dgn lean management

Bilik Fail - Dummy system diguna pakai untuk trace siapa pinjam fail-Link ngan ICC projek


Rak fail pribadi – kreativiti sendiri – tak semestinya semua warga mesti sama caranya.



Suasana semasa taklimat QE oleh Sdr.Nik Faizal - anak dara belaka ni...!!

Advertisements
Tags:

15 Responses to "Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…"

Bravo…mesyuarat kenduri anak kena buat cepat oiiii…..teloq mana? ha ha

Kalau kenduri bapak dia..kena cepatlah..!! hok anak nie..slow and steady..tapi tetap jadi… Hoi kawang-kawang gi turung bantu deh..!!. mek azahani ..mu tu , tukang solek .., Boss Nik, dah practice ke salam gengam..he! he!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Mencabar puan ..semua nak bagi Link.. yang penting buat sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama dan moyok sama-sama !!

TQ atas ucapan penghargaan.

Tahniah MPC WPT dapat sijil QE ulung. respek juga tengok tuan auditor tu audit detail sampai masuk toilet…he he…

habis dia check,,sapa supply tisu tandas pun dia tanya..lepas tu check pula penilaian pembekal buat cam mana..?? tak tahu lah auditor tu ..tengah nyadar tu..tengok system ke atau tengok Ketua audit dalaman kami…??

Tapi syoknya ada 2 KAIZEN aktiviti yang ..dia nyorat tak pernah lagi jumpa ..ikut pengalaman dia!!.. kira boleh bagi bintang lah tu…

he..he..kena bagi tau Tuan Auditor tu blog ko ni…dapat gak dia tengok gambar dia sedang audit kat MPC WPT..atau audit or urat..he..he

urat ..bro!!…hu!hu!.

Haa ha….sape nak buat kenduri khawin tuu…Dr Must ke? Tak nak jemput orang PROTON ke? Bapak ke anak yang nak bersanding nii…he he..

anak dulu…lepas tu mungkin bapak dia..!!.. anak ngan bapak sama naik …bro !!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Lepas kenduri khawin tu …jangan lupa buat 5S lak….sijil pengiktirafan dah dapat….kat ofis cantik…rumah mesti lagi cantik & kemas….tak gitu!!!

Cantik… bila mu nak mari melawat kami… kami dah terima 10 pelawat sejak dipersijilkan…

Insyaallah….ada rezeki sampai le tu….
Jangan lupa lak projek kita 10 April ni…ok

tolong bagi idea utk hias sudut hijau di office…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 61,695 hits

PENULIS

KALENDAR

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • This RSS feed URL is deprecated July 15, 2018
    This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news
  • Anwar as president: Support trickles in from PKR reps - Free Malaysia Today July 15, 2018
    Free Malaysia TodayAnwar as president: Support trickles in from PKR repsFree Malaysia TodayThey say the decision is in line with Anwar's eventual appointment as the prime minister. Anwar Ibrahim says there have been calls for him to replace his wife Dr Wan Azizah Wan Ismail as the PKR president. (Bernama pic). KANGAR: PKR leaders in at least ...Anwar Ib […]
  • Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlon - Malaysiakini July 15, 2018
    Minister: Committee to probe drowning, disappearance during PD triathlonMalaysiakiniA committee will be set up to probe into the death of a participant of the Port Dickson International Triathlon today. Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman said the committee would be headed by the ministry's secretary-general Lokman ...and more »
  • Malaysia may get yet another tallest building - Malaysiakini July 15, 2018
    Malaysia may get yet another tallest buildingMalaysiakiniMalaysia may get yet another tallest building – tentatively dubbed 'Tower M' – after 2030, according to The Edge Property. The building is expected to exceed the height of two other towers initiated during the Najib Abdul Razak administration, The ...and more »
  • France lift second World Cup after winning classic final - The Star Online July 15, 2018
    The Star OnlineFrance lift second World Cup after winning classic finalThe Star OnlineMOSCOW (Reuters) - France won the World Cup for the second time in spectacular style on Sunday by ending battling Croatia's dreams of a first major title with a 4-2 victory in one of the most entertaining and action-packed finals for decades. France ...The Latest: Fran […]
  • Recognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says Maszlee - New Straits Times Online July 15, 2018
    New Straits Times OnlineRecognition of UEC will not undermine Bahasa Melayu, says MaszleeNew Straits Times OnlinePUTRAJAYA: The Education Ministry today said any decision to recognise the Unified Examination Certificate (UEC) will not threaten the position of Bahasa Melayu as the country's national language. Education Minister Dr Maszlee Malik said the […]
  • Blind to religion, colour or creed - The Star Online July 15, 2018
    Malay MailBlind to religion, colour or creedThe Star OnlineAN Arabic TV journalist asked me a question that made me blush as a Malaysian. He was wondering if the law in Malaysia had a religion. I was taken by surprise as the question did not make any sense to me initially. Having just read the comments by Umno ...Upko Youth Chief raps critics of Malanjum […]
  • Apandi Ali declines Umno Supreme Council appointment - The Sun Daily July 14, 2018
    The Sun DailyApandi Ali declines Umno Supreme Council appointmentThe Sun DailyKUALA LUMPUR: Former Attorney-General Tan Sri Mohamed Apandi Ali (pix) has declined his appointment as an Umno Supreme Council member. Mohamed Apandi in a statement here last night said after careful consideration and much thought, it was ...and more »
  • Speaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MP - Malaysiakini July 15, 2018
    Malay MailSpeaker's first order: Restore reporters' access to Parliament lobby, says MPMalaysiakiniEven as doubts remain over the validity of Pakatan Harapan's choice of Mohamad Ariff Md Yusof as Dewan Rakyat speaker, one lawmaker has already given him his first task – to review the barring of journalists from the Parliament lobby. Ipoh Barat […]
  • Zakir Naik must ease the pressure - The Sun Daily July 15, 2018
    The Sun DailyZakir Naik must ease the pressureThe Sun DailyOF late, the issue related to Dr Zakir Naik has come to a boil so much so it is putting additional pressure on Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. Mahathir has just turned 93 and all Malaysians are grateful for this given that he is much needed to ...Ramasamy prepared to debate Zakir only if prea […]
Advertisements
%d bloggers like this: