Kman Blog

Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…

Posted on: March 4, 2010

Alhamdulilah… WPT dipersijilkan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Warga MPC WPT bersama Auditor.. Kau orang yang terbaik..sahabatku !!!!

bertarikh 1 Mac 2010 .

Tarkh berkenaan  adalah hari yang cemerlang bagi semua warga di Kuantan, Terengganu dan Kelantan yang disambut tepukan gemuruh antara warga dengan penuh kasih sayang… sebagai warga yang penuh dedikasi…sebagai warga yang berani menyahut cabaran dan sebagai warga yangsentiasa mahu ke depang!!.

Auditor berkecuali dari Kaizen Solution Sdn Bhd, Tuan Haji Ishak Salleh telah mengumunkan keputusan yang sememang dinantikan oleh kami sejak perjalanan ke arah persijilan bermula pada September 2009. Bukanlah bermakna MPC WPT tidak mengamalkan 5S sebelum ini tetapi belum ada lagi pejabat Wilayah atau di HQ yang berani untuk mempersijilkan aktiviti QE ini melalui proses audit berkecuali  yang ditambah baik dengan mengambil kira intergrasikan QE bersama Sistem Kualiti yang lain yang melibatkan ISO, KPI dan ICC. ( What next after 5S…)

4 kategori Visual dinilai oleh auditor :

  • Visual order – perlaksanaan 3S pertama
  • Visual Standard – perlaksanaan 2S terakhir
  • Visual control – tindakan penambahbaikan untuk kawal proses .. link kepada Sistem ISO dan ICC
  • Visual measured – lihat impak 5S pada proses utama .. Link kepada KPI melalui proses kerja dan pencapaian

Teringat lagi aku, semasa Pengarah memperkenalkan warga kerja di Kuantan kepada auditor sebelum Slides Persijilan QE Kuantan dibentangkan  “…. Saya memperkenalkan semua “sahabat-sahabat” saya di MPC Kuantan di mulai oleh …..!!. Perkataan Sahabat tu sendiri  mengambarkan .. kerjasama, dedikasi dan kasih sayang antara warga tanpa mengira pangkat … inilah faktor utama yang menjadi kunci kejayaan  kepada sebarang aktiviti.

Bilik Teknikal - susunan boleh mengurangkam motion - Link dgn lean management

Bilik Fail - Dummy system diguna pakai untuk trace siapa pinjam fail-Link ngan ICC projek


Rak fail pribadi – kreativiti sendiri – tak semestinya semua warga mesti sama caranya.



Suasana semasa taklimat QE oleh Sdr.Nik Faizal - anak dara belaka ni...!!

Tags:

15 Responses to "Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…"

Bravo…mesyuarat kenduri anak kena buat cepat oiiii…..teloq mana? ha ha

Kalau kenduri bapak dia..kena cepatlah..!! hok anak nie..slow and steady..tapi tetap jadi… Hoi kawang-kawang gi turung bantu deh..!!. mek azahani ..mu tu , tukang solek .., Boss Nik, dah practice ke salam gengam..he! he!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Mencabar puan ..semua nak bagi Link.. yang penting buat sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama dan moyok sama-sama !!

TQ atas ucapan penghargaan.

Tahniah MPC WPT dapat sijil QE ulung. respek juga tengok tuan auditor tu audit detail sampai masuk toilet…he he…

habis dia check,,sapa supply tisu tandas pun dia tanya..lepas tu check pula penilaian pembekal buat cam mana..?? tak tahu lah auditor tu ..tengah nyadar tu..tengok system ke atau tengok Ketua audit dalaman kami…??

Tapi syoknya ada 2 KAIZEN aktiviti yang ..dia nyorat tak pernah lagi jumpa ..ikut pengalaman dia!!.. kira boleh bagi bintang lah tu…

he..he..kena bagi tau Tuan Auditor tu blog ko ni…dapat gak dia tengok gambar dia sedang audit kat MPC WPT..atau audit or urat..he..he

urat ..bro!!…hu!hu!.

Haa ha….sape nak buat kenduri khawin tuu…Dr Must ke? Tak nak jemput orang PROTON ke? Bapak ke anak yang nak bersanding nii…he he..

anak dulu…lepas tu mungkin bapak dia..!!.. anak ngan bapak sama naik …bro !!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Lepas kenduri khawin tu …jangan lupa buat 5S lak….sijil pengiktirafan dah dapat….kat ofis cantik…rumah mesti lagi cantik & kemas….tak gitu!!!

Cantik… bila mu nak mari melawat kami… kami dah terima 10 pelawat sejak dipersijilkan…

Insyaallah….ada rezeki sampai le tu….
Jangan lupa lak projek kita 10 April ni…ok

tolong bagi idea utk hias sudut hijau di office…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,041 hits

PENULIS

KALENDAR

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Twitter Updates

RSS Top stories

  • They'll kill us if we go home, says Rohingya fugitive - Free Malaysia Today December 4, 2016
    Free Malaysia TodayThey'll kill us if we go home, says Rohingya fugitiveFree Malaysia TodayA Rohingya fugitive says his people are caught between their feelings of homesickness and their fear of the safety of their lives. rohingya_malaysia_kill_600. KUALA LUMPUR: Several Rohingya shared their tales of terror and sadness about the oppression ...Najib urg […]
  • Malays must unite with Umno for dignity: PM - Daily Express December 4, 2016
    The Sun DailyMalays must unite with Umno for dignity: PMDaily ExpressKuala Lumpur: Umno President Datuk Seri Najib Tun Razak stressed that the Malays need to unite with Umno to uphold the dignity of the race. "The past has gone and the missed opportunities will not return. We cannot squander the opportunities for the ...Uphold the principle of 'wal […]
  • Raul Castro vows to defend Fidel's revolution - The Sun Daily December 4, 2016
    The Sun DailyRaul Castro vows to defend Fidel's revolutionThe Sun DailyCuban President Raul Castro delivers a speech during the last ceremony to pay homage to the late Cuban leader, his brother Fidel Castro, in Santiago, Cuba on Dec 3, 2016. — AFP. SANTIAGO DE CUBA: Cuban President Raul Castro pledged Saturday to ...How did the CIA wish to kill thee, Ca […]
  • KISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLY - Malaysia Chronicle December 4, 2016
    Malaysia ChronicleKISS KIT SIANG? I'M NOT SO 'LIBERAL' AS SHAHRZAT – MAHATHIR TAKES SWIPE AT EX ALLYMalaysia ChronicleSHAH ALAM – DAP has a stronger Malaysian spirit than MCA, Tun Dr Mahathir Mohamad said today as he noted that the former's party song is in the national language. In sharing his observations after attending former politica […]
  • Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slide - The Straits Times December 1, 2016
    Foreign workers in Malaysia squeezed by ringgit slideThe Straits TimesThere are estimated to be 2.2 million unregistered or illegal workers in Malaysia. Employers propose tapping the refugee population to help ease the stresses on the workforce. PHOTO: THE STAR/ASIA NEWS NETWORK. Published. Dec 2, 2016, 5:00 am ...and more »
  • Oakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on Reddit - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailOakland fire hero who stayed by door screaming 'this is the exit!' praised on RedditDaily MailThe mystery hero who saved lives at Oakland fire: Hunt for man who stayed by door screaming 'this is the exit!' so that partygoers could find escape. A Reddit user who has identified himself as a survivor of the Oakland fire detailed ho […]
  • Pope to global economic leaders: Remember the dignity of the human person - Malaysian Christian News December 4, 2016
    TIMEPope to global economic leaders: Remember the dignity of the human personMalaysian Christian NewsIn an unprecedented event, Fortune 500 CEOs, members of the Time 100 and non-profit, academic, religious and labor leaders from throughout the world met in Rome to address the need for a global economic system that both encourages growth and aids ...Tony Fern […]
  • Trump's call inspires hope in Taiwan, concern in Beijing - Daily Mail December 4, 2016
    Daily MailTrump's call inspires hope in Taiwan, concern in BeijingDaily MailTAIPEI, Taiwan (AP) — With a 10-minute phone call and two tweets, Donald Trump inspired banner headlines and renewed hopes across Taiwan for a stronger partnership with the United States, while also inflaming the complex relationships between the ...US-China relationsThe Economi […]
  • Body parts found after Indonesian plane missing - Malay Mail Online December 4, 2016
    Malay Mail OnlineBody parts found after Indonesian plane missingMalay Mail OnlinePolice carry a body bag containing debris and belongings recovered from an aircraft carrying 13 police personnel which went missing on Saturday in Batam, Riau Islands, Indonesia December 4, 2016. — Reuters picJAKARTA, Dec 4 — Authorities have ...Body remains found after Indonesi […]
  • Green Party switches strategy in Pennsylvania recount - Fox News December 4, 2016
    Fox NewsGreen Party switches strategy in Pennsylvania recountFox NewsHours after a Green Party-backed campaign dropped its case in state courts they announce a change to their strategy to force a statewide recount of Pennsylvania's Nov. 8 presidential election, won by Republican Donald Trump, and said late Saturday ...Stein drops state case for Pennsylv […]
%d bloggers like this: