Kman Blog

Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…

Posted on: March 4, 2010

Alhamdulilah… WPT dipersijilkan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Warga MPC WPT bersama Auditor.. Kau orang yang terbaik..sahabatku !!!!

bertarikh 1 Mac 2010 .

Tarkh berkenaan  adalah hari yang cemerlang bagi semua warga di Kuantan, Terengganu dan Kelantan yang disambut tepukan gemuruh antara warga dengan penuh kasih sayang… sebagai warga yang penuh dedikasi…sebagai warga yang berani menyahut cabaran dan sebagai warga yangsentiasa mahu ke depang!!.

Auditor berkecuali dari Kaizen Solution Sdn Bhd, Tuan Haji Ishak Salleh telah mengumunkan keputusan yang sememang dinantikan oleh kami sejak perjalanan ke arah persijilan bermula pada September 2009. Bukanlah bermakna MPC WPT tidak mengamalkan 5S sebelum ini tetapi belum ada lagi pejabat Wilayah atau di HQ yang berani untuk mempersijilkan aktiviti QE ini melalui proses audit berkecuali  yang ditambah baik dengan mengambil kira intergrasikan QE bersama Sistem Kualiti yang lain yang melibatkan ISO, KPI dan ICC. ( What next after 5S…)

4 kategori Visual dinilai oleh auditor :

  • Visual order – perlaksanaan 3S pertama
  • Visual Standard – perlaksanaan 2S terakhir
  • Visual control – tindakan penambahbaikan untuk kawal proses .. link kepada Sistem ISO dan ICC
  • Visual measured – lihat impak 5S pada proses utama .. Link kepada KPI melalui proses kerja dan pencapaian

Teringat lagi aku, semasa Pengarah memperkenalkan warga kerja di Kuantan kepada auditor sebelum Slides Persijilan QE Kuantan dibentangkan  “…. Saya memperkenalkan semua “sahabat-sahabat” saya di MPC Kuantan di mulai oleh …..!!. Perkataan Sahabat tu sendiri  mengambarkan .. kerjasama, dedikasi dan kasih sayang antara warga tanpa mengira pangkat … inilah faktor utama yang menjadi kunci kejayaan  kepada sebarang aktiviti.

Bilik Teknikal - susunan boleh mengurangkam motion - Link dgn lean management

Bilik Fail - Dummy system diguna pakai untuk trace siapa pinjam fail-Link ngan ICC projek


Rak fail pribadi – kreativiti sendiri – tak semestinya semua warga mesti sama caranya.



Suasana semasa taklimat QE oleh Sdr.Nik Faizal - anak dara belaka ni...!!

Advertisements
Tags:

15 Responses to "Sah..!! MPC WPT diberi surat beranak QE…"

Bravo…mesyuarat kenduri anak kena buat cepat oiiii…..teloq mana? ha ha

Kalau kenduri bapak dia..kena cepatlah..!! hok anak nie..slow and steady..tapi tetap jadi… Hoi kawang-kawang gi turung bantu deh..!!. mek azahani ..mu tu , tukang solek .., Boss Nik, dah practice ke salam gengam..he! he!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Mencabar puan ..semua nak bagi Link.. yang penting buat sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama dan moyok sama-sama !!

TQ atas ucapan penghargaan.

Tahniah MPC WPT dapat sijil QE ulung. respek juga tengok tuan auditor tu audit detail sampai masuk toilet…he he…

habis dia check,,sapa supply tisu tandas pun dia tanya..lepas tu check pula penilaian pembekal buat cam mana..?? tak tahu lah auditor tu ..tengah nyadar tu..tengok system ke atau tengok Ketua audit dalaman kami…??

Tapi syoknya ada 2 KAIZEN aktiviti yang ..dia nyorat tak pernah lagi jumpa ..ikut pengalaman dia!!.. kira boleh bagi bintang lah tu…

he..he..kena bagi tau Tuan Auditor tu blog ko ni…dapat gak dia tengok gambar dia sedang audit kat MPC WPT..atau audit or urat..he..he

urat ..bro!!…hu!hu!.

Haa ha….sape nak buat kenduri khawin tuu…Dr Must ke? Tak nak jemput orang PROTON ke? Bapak ke anak yang nak bersanding nii…he he..

anak dulu…lepas tu mungkin bapak dia..!!.. anak ngan bapak sama naik …bro !!

Tahniah dan Syabas kepada semua Warga MPC WPT
yang telah berjaya mendapat persijilan dan diberi pengiktirafan dalam Pengamalan Persekitaran Berkualiti (QE)

Lepas kenduri khawin tu …jangan lupa buat 5S lak….sijil pengiktirafan dah dapat….kat ofis cantik…rumah mesti lagi cantik & kemas….tak gitu!!!

Cantik… bila mu nak mari melawat kami… kami dah terima 10 pelawat sejak dipersijilkan…

Insyaallah….ada rezeki sampai le tu….
Jangan lupa lak projek kita 10 April ni…ok

tolong bagi idea utk hias sudut hijau di office…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 58,800 hits

PENULIS

KALENDAR

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archives

Categories

KMAN-DALAM KENANGAN

DSC_0410

P1010143

P1010140

P1010118

P1010114

P1010113

More Photos

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

RSS Top stories

  • Was it just VX nerve agent? Police await chemistry report - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineWas it just VX nerve agent? Police await chemistry reportThe Star OnlineAMPANG JAYA: Police are waiting for a report from the Chemistry Department to determine if chemicals other than the VX nerve agent were used in the assassination of Kim Jong-nam. Selangor police chief Comm Datuk Seri Abdul Samah Mat said the ...Police confirm taking sample […]
  • White House bars some news organisations from briefing - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineWhite House bars some news organisations from briefingThe Star OnlineWASHINGTON (Reuters) - The White House excluded several major U.S. news organisations, including some it has openly criticised, from an off-camera briefing held by the White House press secretary on Friday, representatives of the organisations said.White House bars major news […]
  • Can EPF maintain its good returns? - The Star Online February 24, 2017
    The Star OnlineCan EPF maintain its good returns?The Star OnlineBig-time investor: The EPF receives on a monthly basis about RM2bil from its members to be invested for their retirement needs. WHEN the Employees Provident Fund (EPF) declares its annual dividend to members, the one thing that usually resonates is the ...and more »
  • Son of boxer Muhammad Ali detained at Florida airport - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailySon of boxer Muhammad Ali detained at Florida airportThe Sun DailyWASHINGTON: A son of boxing legend Muhammad Ali was held for questioning for two hours at a Florida airport upon returning from Jamaica because of his Arabic-sounding name, US media reported late Friday. Muhammad Ali Jr., 44, who was born in ...Muhammad Ali Jr. detained by immigra […]
  • Saudi King`s visit to boost Bali`s tourism - ANTARA February 25, 2017
    U.S. News & World ReportSaudi King`s visit to boost Bali`s tourismANTARAJakarta (ANTARA News) - Tourism operators and observers hailed the planned visit of Saudi King Salman bin Abdulaziz al-Saud to Indonesia, especially his one-week vacation plan in the Indonesian tourist resort island of Bali. King Salman and his ...Saudi king on 4-day visit to Malaysi […]
  • Kansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crime - The Independent February 25, 2017
    The IndependentKansas shooting: Wife of Indian engineer shot dead in Kansas bar calls on Donald Trump to fight hate crimeThe IndependentThe wife of an Indian engineer gunned down by an American man who allegedly told him to “get out of my country” has called on Donald Trump's administration to fight hate crime. Adam Purinton reportedly shouted racial sl […]
  • Hundreds on Philippine streets as Duterte jails top critic - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun DailyHundreds on Philippine streets as Duterte jails top criticThe Sun DailyActivists march on the EDSA highway on their way to protest in front of the Armed Forces of the Philippines (AFP) headquarters in Manila on Feb 25, 2017, during the 31st anniversary of the 'People Power' revolution. More than 1,000 people took to the ...Philippine l […]
  • Trump And CPAC: A Complicated Relationship No More - NPR February 25, 2017
    NPRTrump And CPAC: A Complicated Relationship No MoreNPRPresident Trump's status with the Conservative Political Action Conference has gone from "it's complicated" to a full-on committed relationship. That turnaround was to be expected, given that the former reality TV star and billionaire businessman ...Activists tricked Trump supporters […]
  • (Video) China hotel fire kills at least 10: Xinhua - The Sun Daily February 25, 2017
    The Sun Daily(Video) China hotel fire kills at least 10: XinhuaThe Sun DailyThree of 16 people rushed to hospitals died while in care, and firefighters found seven bodies amid the hotel debris. — AFP. BEIJING: At least 10 people were killed in a huge fire at a hotel in eastern China, the official Xinhua news agency said Saturday.Ten killed in hotel blaze in […]
  • Iraqi forces push deeper into western Mosul as civilians flee - The Star Online February 25, 2017
    The Star OnlineIraqi forces push deeper into western Mosul as civilians fleeThe Star OnlineMOSUL, Iraq (Reuters) - U.S.-backed Iraqi forces pushed deeper into western Mosul on Saturday after retaking the city's airport from Islamic State and punching into built-up areas of the jihadists' last major stronghold in the country. Troops advanced ...Iraq […]
%d bloggers like this: